27 Temmuz 2015, Pazartesi 08:08:05

Hayko Cepkin'in hasar verdiği uçağın bakımı tamamlandı

Ünlü rock sanatçısı Hayko Cepkin'in, Türkiye rekoru denemesi için paraşütle gerçekleştirdiği atlayışta, kapısında hasar meydana getirdiği uçak, bakımı yapılarak Türkiye'ye getirildi.
  • Kapı zaten orjinali pahalı diye pvc yapılmış dandik bir kapıydı ve atlayışlarda kaldır indir dayanmadı. Bir süre sonra eskidi ve yıprandı ama yine önlem alınmadı. Sürekli atlayış esnasında kendi kendine sürgüsünden kurtulup aşağı düşmeye başlamıştı. Birimizden birine denk gelebilirdi ama Hayko'ya denk gelmesi işin magazin boyutunu artırdı. Boş konuşmayın...
  • Cem Özdemir Hayko Cepkin ile görüştünüz mü? Mustafa Gün 19:09 Mustafa Gün Hayır... Cem Özdemir 19:10 Cem Özdemir görüşün derim. ithamda bulunduğunuz bir insan hakkında haber yazmadan önce söz hakkı vermelisiniz. Mustafa Gün 19:13 Mustafa Gün İthamda bırakmadım. Bizzat THK yetkilileri söyledi... Cem Özdemir 19:14 Cem Özdemir Hayko Cepkin'e itham var. O halde THK yetkilileri de eksik yaptıkları işi örtmek için Hayko'ya sorumluluğu atıyorlar demektir.
  • Cessna manualinde paraşüt için yapılacak modifikasyon yazmaktadır, ayrıca STC gerekmez. Eğer gerekli olsaydı SHGM STC belgesini sorgulardı. Cessna 208 Caravan neredeyse 20+ yıldan beri THK da kullanılmaktadır ve bu güne kadar böyle saçma sapan bir kaza ile karşılaşılmamıştır. 2 kişinin aynı anda çıktığı kapıdan çıkamıyor beraberinde kapıyıda götürüyorsan kafa bi dünya demektir!
  • Cem Özdemir'in dediğine göre kapı Hayko'ya çarpmış yani Hayko kapıya çarpmamış! :D
  • hemende hayko abiye sahip cikiyo bak bak :p
  • Bu olay oyle degil. Ucagin kapisi Cessna 208 icin gelistirilen STC ye uygun yapilmadigi, kapi parasutculuge modify edilirken dogru malzeler yerine sasmaz sanayiden alinmis aluminyum profiller kullanılarak HATALI ve KURALLARA UYGUNSUZ modifiye edildiginden kirilmistir. Hayko'nun hic bir sucu gunahi yok ve Allahtan Hayko gibi tecrubeli bir parasutcunun basina geldi bu is zira bir ogrencinin basina gelmis olsaydi daha korkunc olaylar olabilirdi. Imza: Olay yerinde bulunmus bir parasutcu...
  • yanlız kalsın
  • Hayko verseymis bari parasini

Ünlü rock sanatçısı Hayko Cepkin’in, Türkiye rekoru denemesi için paraşütle gerçekleştirdiği atlayışta, kapısında hasar meydana getirdiği uçak, bakımı yapılarak Türkiye’ye getirildi.

Türkiye’de ilk kez denenen ’29Way Türkiye Çoklu Tutuşma Rekoru’nda yer alan sanatçı Hayko Cepkin, 29 kişiyle Selçuk Efes Havaalanı’nda 29 Ekim 2013’te paraşütle atlayış gerçekleştirmişti. Cumhuriyet Bayramı’nda gerçekleşen rekor denemesinde ise ilginç bir kaza yaşandığı ortaya çıkmıştı. Ünlü sanatçının, Cessna 208 Caravan tipi uçaktan atlayışı sırasında paraşüt çantasının askısı sürgülü kapıya takıldı. Ancak buradan ağırlığının da etkisiyle kurtulmayı başaran Cepkin, emniyetli şekilde yere inmeyi başardı. Daha sonra TC-CAU tescilli uçakta yapılan kontrollerde ise kapısında ve gövdesinde hasar meydana geldiği tespit edildi.

Türk Hava Kurumu (THK), yaşanan olayın ardından uçağın bakımının yapılabilmesi amacıyla Cessna şirketi tarafından yetkilendirilen tek onarım merkezi Almanya’daki Air Alliance firması ile irtibata geçti. Uçağın kapısı, Almanya’da gerçekleşen bakım ve onarımının ardından geçen yıl Haziran’da takılmış, kapı tadilatının tamamlanmasının ardından uçağın filodaki diğer Cessna 208 Caravan ile paraşüt atlayışı faaliyeti için 1 Temmuz’da Efes Dropzone’a gönderilmesi planlanmıştı. Ancak yaşanan mali sıkıntılar nedeniyle uçak bir türlü teslim alınamadı. THK Genel Başkanlık seçimlerine az bir süre kala Türkiye’ye getirilen uçak, daha sonra THK’nın İzmir Efes Havaalanı’ndaki Paraşüt Okulu için uçuş hizmeti sunmaya başladı.

Her gün 8-10 uçuş gerçekleştiren uçaktan, 10 paraşütçü atlayış yapıyor. Sporcular, 12-13 bin feet’ten gerçekleştirdikleri atlayışta, 45-50 saniye serbest düşüş, daha sonra da paraşütle 2-3 dakika süren süzülüşün ardından yere iniyor. 200 kilometre hıza ulaşan paraşütçüler, özel atlayışlarda ise saatte 300 kilometrenin üzerine çıkabiliyor.

THK’nın desteğiyle, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) paraşüt şampiyonalarında kullanılan CN235 tipi uçağı ile 18 bin feet’de (yaklaşık 6 bin metre) 5 atlayış gerçekleştiren paraşütçüler, rekor denemesinde 220 kilometre hızla düşerken havada buluşup, önceden belirlenmiş formasyonları gerçekleştirmişti. Paraşütçüler, 2010’de 17 kişiyle kırılan çoklu tutuşma rekorunu önce 18, ardından 20 ve en son atlayışlarında da 24 kişiyle kırmayı başardı. Hedeflenen 29 kişilik Türkiye Çoklu Tutuşma Rekoru ise kırılamadı. Kırılan 24 kişilik rekor, Uluslararası Havacılık Federasyonu FAI’nın yetkilisi THK tarafından tescil edildi. Paraşütçüler bu yıl Kasım’da planlanan organizasyonda Türkiye Çoklu Tutuşma Rekoru’nu daha da geliştirmeyi hedefliyor. (Mustafa Gün/Zaman)

Hayko Cepkin'in hasar verdiği uçağın bakımı tamamlandı

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Bir Bilen ~ 9 yıl önce
Kapı zaten orjinali pahalı diye pvc yapılmış dandik bir kapıydı ve atlayışlarda kaldır indir dayanmadı. Bir süre sonra eskidi ve yıprandı ama yine önlem alınmadı. Sürekli atlayış esnasında kendi kendine sürgüsünden kurtulup aşağı düşmeye başlamıştı. Birimizden birine denk gelebilirdi ama Hayko'ya denk gelmesi işin magazin boyutunu artırdı. Boş konuşmayın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hala tekzip etmiyor ~ 9 yıl önce
Cem Özdemir Hayko Cepkin ile görüştünüz mü? Mustafa Gün 19:09 Mustafa Gün Hayır... Cem Özdemir 19:10 Cem Özdemir görüşün derim. ithamda bulunduğunuz bir insan hakkında haber yazmadan önce söz hakkı vermelisiniz. Mustafa Gün 19:13 Mustafa Gün İthamda bırakmadım. Bizzat THK yetkilileri söyledi... Cem Özdemir 19:14 Cem Özdemir Hayko Cepkin'e itham var. O halde THK yetkilileri de eksik yaptıkları işi örtmek için Hayko'ya sorumluluğu atıyorlar demektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
STC ~ 9 yıl önce
Cessna manualinde paraşüt için yapılacak modifikasyon yazmaktadır, ayrıca STC gerekmez. Eğer gerekli olsaydı SHGM STC belgesini sorgulardı. Cessna 208 Caravan neredeyse 20+ yıldan beri THK da kullanılmaktadır ve bu güne kadar böyle saçma sapan bir kaza ile karşılaşılmamıştır. 2 kişinin aynı anda çıktığı kapıdan çıkamıyor beraberinde kapıyıda götürüyorsan kafa bi dünya demektir!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kapı ~ 9 yıl önce
Cem Özdemir'in dediğine göre kapı Hayko'ya çarpmış yani Hayko kapıya çarpmamış! :D

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bak bak ~ 9 yıl önce
hemende hayko abiye sahip cikiyo bak bak :p

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yanlis Bilgi ~ 9 yıl önce
Bu olay oyle degil. Ucagin kapisi Cessna 208 icin gelistirilen STC ye uygun yapilmadigi, kapi parasutculuge modify edilirken dogru malzeler yerine sasmaz sanayiden alinmis aluminyum profiller kullanılarak HATALI ve KURALLARA UYGUNSUZ modifiye edildiginden kirilmistir. Hayko'nun hic bir sucu gunahi yok ve Allahtan Hayko gibi tecrubeli bir parasutcunun basina geldi bu is zira bir ogrencinin basina gelmis olsaydi daha korkunc olaylar olabilirdi. Imza: Olay yerinde bulunmus bir parasutcu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yk ~ 9 yıl önce
yanlız kalsın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hayko ~ 9 yıl önce
Hayko verseymis bari parasini

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000