30 Ekim 2020, Cuma 10:23:16

Havayolu şirketleri zor durumda... Peki, havalimanı işletmecileri?

Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) Avrupa şubesi, 193 havalimanı işletmesinin iflas noktasına geldiğini duyurmuştu. Peki, Türkiye'de durum ne? DHMİ'nin bu yılki zararı ne kadar?
  • Iga da bankalara mi kalır acaba. Telekom un 21 senelik yüzde 55 hissesine sahip olan Lübnanli oger şirketi Türk bankalarından çektiği krediyi ödememiş, hissenin tamamını borcunu ödeyemediği bankalara devretmisti. Iga nin da sonu böyle mi olacak
  • Bana göre yukarıdaki yazıda eksikler var: 1) Benim bildiğim, alınan kredi 4.480milyon değil 4.600milyon € idi. Ödemeler ne zaman başlayacaktı; tam bilemiyorum... 2) Ancak kredinin TL tutarındaki artışı kredinin alındığı tarihe göre (2015 son çeyreği gibi aklımda kalmış!) değerlendirmek gerek. 3) Ancak, bu krediden sonra IGA'nın kaynakları açıklanmayan ya 1 ya da 1.5 milyar € daha kredi aldığı da söylenmişti. Bunu da değerlendirmek gerek! 4) IGA tabidir ki zarar etmekte, ancak 2020 yılında (işletme döneminde) pandemi falan olup olmadığına bakılmaksızın Yolcu servis ücretleri garantisine istinaden ciddi tutarlı bir tazminata da hak kazanacak; artık bu tutar umarım bir yerlere mahsup edilir! 5) Lakin, IGA'nın 2 yıllığına dönem sonuna (2043'lere) ertelettiği Devlet'e kira ödemesinden bir bölümü 2020 ve 2021'de Devlet'e ödenecekti (yılda yaklaşık 350 milyon € kadar). Bu rakam acaba Devlet'e ödenmiş midir?
  • iga dhmi ye itelendi bitti o iş sadece doğru zaman bekleniyor ...........
  • İGA BATAKHANESİ ÜLKEYİ YEDİ BİTİRDİ YAPANDAN VESİLE OLANDAN ALLAH HESAP SORSUN
  • türk halkı garantileri öder fazla abartmayın!
  • olumde var ,bunun oteki dunnyasida var.
  • iga zaten batik proje idi

Covid-19 salgınının özellikle ulaştırma sektörüne vurduğu darbe biliniyor. Ancak Türkiye’de havalimanı müteahhitlerinin hükümetle kurduğu izaha muhtaç ilişki yüzünden havalimanlarının durumu tartışılmıyor. Konu iç siyasete alet edildiği için iktidar medyası karamsar tabloyu mümkün olduğunca saklamaya çalışıyor. Başta İstanbul Havalimanı olmak üzere havalimanı işletmecisi özel şirketler borsaya kote olmadığı için mali tablolar da şeffaf değil.

Buna karşılık Avrupa’da temel gündemlerden biri havalimanları. Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) Avrupa şubesi, yolcu trafiği yıl sonuna kadar toparlanmaya başlamazsa, kıtadaki 193 havaalanı işletmesinin iflas edebileceği uyarısında bulundu. Kuruluşa göre bu havaalanları 277 bin kişiye istihdam sağlıyor ve Avrupa ekonomisine 12,4 milyar dolarlık katkıda bulunuyor.

ACI Avrupa, havaalanlarının kapanması tehdidinin, hükümetlerin gerekli desteği vermemesi halinde, hava ulaşımı sisteminin önemli bir parçasının çökmesi anlamına geldiğini vurguladı.

Bu haliyle Avrupa’daki havalimanlarının devletleştirilmesi gündemde. Birgün Gazetesi'nde yer alan habere göre; Türkiye’de kamu-özel işbirliği ile yapılan havalimanları devlete 30 yıla varan yükümlülükler getirdiği için zarar eden havalimanlarının devletleştirilmesi o kadar kolay değil...

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) verilerine göre salgın kısıtlamalarının neredeyse olmadığı eylül ayı rakamları dahi vahim tabloyu gözler önüne seriyor. Geçen yıl 6 milyon 182 bin yolcunun kullandığı İstanbul Havalimanı’nı bu yılın eylül ayında 1 milyon 821 bin yolcu kullandı. Azalma yüzde 70,5. Üstelik İstanbul Havalimanı’nın döviz kredisiyle finanse edildiği ve henüz borçlarını ödemeye dahi başlamadığı düşünülürse finansal riskin ne denli büyük olduğu daha iyi anlaşılıyor. İstanbul Havalimanı’nın zarar ettiği açık. Ancak İstanbul Havalimanı’nı işleten İGA’nın ortağı olan 4 şirketin (yüzde 40’ı Kalyon, diğer hisseler yüzde 20’şerden Limak, Cengiz, Mapa) hükümetle kurduğu ilişki sorunu daha karmaşık hale getiriyor.

Borcun kefaleti DHMİ’den

İGA’nın yatırımı finanse etmek için bankalardan toplam 4 milyar 480 milyon avroluk kredi sağlandı. Ancak finansman sadece kamu bankaları değil, Garanti, Finansbank, Denizbank gibi özel bankalar da kredi havuzuna destek verdi. Fakat bu büyüklükte bir yatırım için gereken krediye özel bankalar kefalet isteyince araya DHMİ girdi. CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na sorduğu “Finansman garantisi şartları ihaleden sonra değiştirilmiş midir ve kredi borcu ödenmez ise kamuya mı aktarılacaktır?” sorusu Bakanlık tarafından 26 Eylül 2018’de yanıtlandı. Buna göre 4 milyar 480 milyon avroluk krediye DHMİ’nin kefil olduğu itiraf edildi. İstanbul Havalimanı ihalesinin gerçekleştirildiği 3 Mayıs 2013’te avro kuru 2,36 TL’ydi. O günden bugüne borcun TL karşılığı yüzde 211 oranında artmış durumda. Borç ödenemezse kefili devlete ait olan DHMİ. Dolayısıyla İstanbul Havalimanı istese de iflas etmiyor, zararı devletin sırtına biniyor. Ancak iflas olmasa da havalimanının devletleştirilmesi olasılıklar dahilinde.

DHMİ’den rekor zarar

Peki DHMİ’nin mali durumu ne? Kurumun verilerine göre geçen yılın ilk 8 ayında 2 milyar 179 milyon TL kâr eden kurum, bu yılın ilk 8 ayında 1 milyar 205 milyon TL zarar etti. Döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketten kaynaklı kambiyo zararı 711 milyon 524 bin lirayı bulmuş durumda. Bu haliyle İstanbul Havalimanı’nı ne işletmeci İGA, ne de DHMİ para kazanabiliyor. Havalimanı’nın ilerleyen vadede THY üzerinden devletleştirilmesi olasılığı ise -şimdilik spekülasyon olsa da- giderek artıyor.

Havayolu şirketleri zor durumda... Peki, havalimanı işletmecileri?

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Iga bank ~ 3 yıl önce
Iga da bankalara mi kalır acaba. Telekom un 21 senelik yüzde 55 hissesine sahip olan Lübnanli oger şirketi Türk bankalarından çektiği krediyi ödememiş, hissenin tamamını borcunu ödeyemediği bankalara devretmisti. Iga nin da sonu böyle mi olacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 3 yıl önce
Bana göre yukarıdaki yazıda eksikler var: 1) Benim bildiğim, alınan kredi 4.480milyon değil 4.600milyon € idi. Ödemeler ne zaman başlayacaktı; tam bilemiyorum... 2) Ancak kredinin TL tutarındaki artışı kredinin alındığı tarihe göre (2015 son çeyreği gibi aklımda kalmış!) değerlendirmek gerek. 3) Ancak, bu krediden sonra IGA'nın kaynakları açıklanmayan ya 1 ya da 1.5 milyar € daha kredi aldığı da söylenmişti. Bunu da değerlendirmek gerek! 4) IGA tabidir ki zarar etmekte, ancak 2020 yılında (işletme döneminde) pandemi falan olup olmadığına bakılmaksızın Yolcu servis ücretleri garantisine istinaden ciddi tutarlı bir tazminata da hak kazanacak; artık bu tutar umarım bir yerlere mahsup edilir! 5) Lakin, IGA'nın 2 yıllığına dönem sonuna (2043'lere) ertelettiği Devlet'e kira ödemesinden bir bölümü 2020 ve 2021'de Devlet'e ödenecekti (yılda yaklaşık 350 milyon € kadar). Bu rakam acaba Devlet'e ödenmiş midir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İGA dhmi ye devredildi ~ 3 yıl önce
iga dhmi ye itelendi bitti o iş sadece doğru zaman bekleniyor ...........

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İGA KARA DELİK ~ 3 yıl önce
İGA BATAKHANESİ ÜLKEYİ YEDİ BİTİRDİ YAPANDAN VESİLE OLANDAN ALLAH HESAP SORSUN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
halk ~ 3 yıl önce
türk halkı garantileri öder fazla abartmayın!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ah usta ~ 3 yıl önce
olumde var ,bunun oteki dunnyasida var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sence ~ 3 yıl önce
oteki dunyayi dusunun boyle davranirmi sence?
Iga batık proje ~ 3 yıl önce
iga zaten batik proje idi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cevap ~ 3 yıl önce
Bir bitmediniz ya. Sizin beğenmediğiniz limanda operasyon gayet de güzel oluyor.
Belliydi ~ 3 yıl önce
Muhteşem isleyen AHL yi sırf kendi keyiflerine kapatıp Iga yi yaratanlar bir gün gittiğinde geride sadece halka yüklenmiş borçları kalacak en çok buna üzülüyorum.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000