07 Kasım 2015, Cumartesi 13:33:22

Havayollarının başını ağrıtacak kanun yürürlüğe girdi!

Hava yolu taşıyıcılarının yükümlülüklerine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, kabul edilemez yolcuyu taşıyan havayollarına yaptırımlar getirildi.
  • yok bide burda eş bulup evlendirip vatandaşlıkta verelim bune laaa
  • ölüyruz yorgunluktan
  • Biri shgm çalışıyor demiş? Nerde çalışıyor? Easa bastıyorda oluyor bu durumlar.bizim ülkenin çalışma standartlarını bile easa belirliyor ama shgm taş koyuyor
  • 3-4 yildir bunlari söyşemekten dilimizde tüy bitti ama bir türlü dinleyen olmadi. Avrupa ülkeleri 3-4 bin dolar/euro ceza ödetiyor inad her yolcu basina. Ülkemiz muz cumhuriyeti olarak görüldügünden özellikle afrika istasyonlarindan gelen yolcularin degil vizesine bakmak, pasaportuna bile bakilmiyordu. Ne de olsa gidis dönüs bilet sattik, yolcu ,ne de olsada ucak dolu olacak, ceza da yok ne de olsa. O zaman dolmus mantigi ile Türkiye'ye "0" kontrol ile yolcu getirmek ne güzeldi. Ama Türkiye'den avrupaya yada ceza kesen ülkelere giderken yolcularin neredeyse soy agacini hatim ediyordu hava yolu sirketleri/yer hizmetleri. Uygulama diger gelismis ülkelerde zaten vardi, ancak Türkiye'de neden 1500 tl yapmislar? Yap kardesim sende en az 5-6 bin lira inad yolcu basina cezayi. Bak bakalim Türkiye'ye gelen turist kalitesi ne kadar artacak.
  • Taşıyıcının tüm sorumlulukları üstlenmesi, hatta ve hatta AAA XX BBB YY IST uçuşunda bırakın yolcuyu hata yapan BBB noktasına geri yollamayı, geldiği ilk nokta olan AAA'ya ulaştırma ve benzeri tüm kuralların çok daha nicesi IATA PAT ve benzeri yayınlarda açıkça belirtilmiştir ve havayolları bunları zaten çok uzun zamandır uygulamaktadır transit yolcular için. Dünya yeniden keşfedilmedi ki?
  • Şirketlerin sorumlulukları arttı artık pasaport kontrol işini daha sıkı tutmaları gerekecek!
  • Uçucu personelin çalışma hükümlerini düzenlesin önce hep minimum hep minimum rest max yük. Pilot hostes dayanmıyo hepsi bireysel emekliye cıkmaya başladı.
  • dhmi yatıyor shgm çalışıyor bravo shgm
  • Buda vize personelini iş yükünü daha da çoğaltacak. Pasaport .. Vize gibi dökümanlar iyice kontrol edilmesi gerek. Kiii zaten bunu yapıyorlardı. En azından resmileşti.

Hava yolu taşıyıcılarının yükümlülüklerine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, kabul edilemez yolcuyu taşıyan havayollarına yaptırımlar getirildi.

Yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre, taşıyıcıların, uçuştan önce bilet satışı dahil olmak üzere kabul edilmeyen yolcunun taşınmasını engellemek için bilet ve diğer yolcu belgelerini kontrol ederek gerekli tedbirleri almakla yükümlü olduğu vurgulandı.

Türk havalimanlarını transit olarak kullanmak suretiyle üçüncü ülkelere giden, ancak bu ülkelerce kabul edilmeyerek ülkemiz havalimanlarına geri getirilen yolcular ile Türkiye havalimanlarına kabul edilmeyen yolcuyu doğrudan getiren taşıyıcıların sorumlulukları ise şu şekilde sıralandı:

a) Yolcuyu getiren taşıyıcı, yolcunun geldiği ülkeye veya yolcunun rızası doğrultusunda kabul edilebileceği üçüncü bir ülkeye gönderilmesiyle ilgili işlemleri derhal başlatır ve en geç üç gün içinde sonuçlandırır.

b) Taşıyıcılar, kabul edilmeyen yolcuların geri götürülmesinden, gönderilene kadar beslenme, konaklama ve sağlık giderlerinin karşılanmasından sorumludur.

c) Taşıyıcı, yolcunun götürüleceği yere kendisinin veya başka bir taşıyıcının seferinin bulunmadığını veya hava muhalefeti, rötar, iptal ya da herhangi bir nedenle o ülkenin hava sahasının uçuşlara kapalı olduğunu belgelemesi halinde, havalimanı mülki idare amiri, yolcunun transferine ilişkin gerekli kolaylığı sağlar.

ç) Türk havalimanlarını transit olarak kullanmak suretiyle üçüncü ülkeye giden, ancak bu ülke tarafından kabul edilmeyerek ülkemiz havalimanlarına geri getirilen ve ilk çıkış noktasına devamı sağlanamayan yolcuların Türkiye tarafından sınır dışı edilmesi durumunda oluşacak giderler taşıyıcıya aittir.

BİN 500 TL PARA CEZASI VERİLECEK

Yukarıda belirtilen yönetmelik hükümlerine aykırı davranışta bulunanlar, Türk Sivil Havacılık Kanununun 143’üncü maddesi uyarınca para cezasına çarptırılacak. Buna göre, kabul edilmeyen yolcuyu doğrudan veya transit olarak ülkeye getiren taşıyıcıya yolcu başına bin beş yüz Türk Lirası ve üç günden sonra da her yolcu için günlük bin 500 TL para cezası verilmesi kararlaştırıldı.

UÇUŞ BİLGİLERİ SHGM’YE AKTARILACAK

Yürürlüğe giren yönetmelikte ayrıca Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün, sınır kapılarına yolcu getiren, sınır kapılarından yolcu götüren ve iç hatlarda uçuş yapan taşıyıcılardan; uçuş öncesinde, uçuş anında ve uçuş sonrasında anlık veri aktarımı sağlayan iletişim modülü üzerinden yolcuların API ve PNR bilgilerinin paylaşılmasını isteyebileceği, bu amaçla SHGM’nin, anlık veri aktarımı sağlayan iletişim modülü için altyapıyı hazırlamakla, taşıyıcılar ise istenen bilgilere erişilmesini sağlamakla yükümlü olduğu hatırlatıldı.

©Airporthaber.com

Havayollarının başını ağrıtacak kanun yürürlüğe girdi!

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

yuh artık.. ~ 8 yıl önce
yok bide burda eş bulup evlendirip vatandaşlıkta verelim bune laaa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
eren ~ 8 yıl önce
ölüyruz yorgunluktan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 8 yıl önce
Biri shgm çalışıyor demiş? Nerde çalışıyor? Easa bastıyorda oluyor bu durumlar.bizim ülkenin çalışma standartlarını bile easa belirliyor ama shgm taş koyuyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çalışıyor ~ 8 yıl önce
Çalıştaylarda çalışıyor. Termianl işletmecilerini toplayıp çalışıyor (sözde). Bir de TSE ye nasıl iş veririz diye çalışıyor.
Bir Bilen ~ 8 yıl önce
3-4 yildir bunlari söyşemekten dilimizde tüy bitti ama bir türlü dinleyen olmadi. Avrupa ülkeleri 3-4 bin dolar/euro ceza ödetiyor inad her yolcu basina. Ülkemiz muz cumhuriyeti olarak görüldügünden özellikle afrika istasyonlarindan gelen yolcularin degil vizesine bakmak, pasaportuna bile bakilmiyordu. Ne de olsa gidis dönüs bilet sattik, yolcu ,ne de olsada ucak dolu olacak, ceza da yok ne de olsa. O zaman dolmus mantigi ile Türkiye'ye "0" kontrol ile yolcu getirmek ne güzeldi. Ama Türkiye'den avrupaya yada ceza kesen ülkelere giderken yolcularin neredeyse soy agacini hatim ediyordu hava yolu sirketleri/yer hizmetleri. Uygulama diger gelismis ülkelerde zaten vardi, ancak Türkiye'de neden 1500 tl yapmislar? Yap kardesim sende en az 5-6 bin lira inad yolcu basina cezayi. Bak bakalim Türkiye'ye gelen turist kalitesi ne kadar artacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 8 yıl önce
Taşıyıcının tüm sorumlulukları üstlenmesi, hatta ve hatta AAA XX BBB YY IST uçuşunda bırakın yolcuyu hata yapan BBB noktasına geri yollamayı, geldiği ilk nokta olan AAA'ya ulaştırma ve benzeri tüm kuralların çok daha nicesi IATA PAT ve benzeri yayınlarda açıkça belirtilmiştir ve havayolları bunları zaten çok uzun zamandır uygulamaktadır transit yolcular için. Dünya yeniden keşfedilmedi ki?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgs Gözen Havaş Çelebi ~ 8 yıl önce
Şirketlerin sorumlulukları arttı artık pasaport kontrol işini daha sıkı tutmaları gerekecek!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 8 yıl önce
Uçucu personelin çalışma hükümlerini düzenlesin önce hep minimum hep minimum rest max yük. Pilot hostes dayanmıyo hepsi bireysel emekliye cıkmaya başladı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
shgm ~ 8 yıl önce
dhmi yatıyor shgm çalışıyor bravo shgm

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aaaaa ~ 8 yıl önce
Bir kıskançlık sesiziyorum sanki. Konunun dhmi ile ilgisi yok ki.
Çalışma ~ 8 yıl önce
Evet shgm çalıştay yaparak çalışıyor. Ya da tse ye nasıl para kazandırırım diye çalışıyor. Başka yaptıkları ne iş var. Terminal işletmecileri ile toplantı yapıp yemek yesinler. Olan zavallı dhmi ne oluyor
Fy ~ 8 yıl önce
Buda vize personelini iş yükünü daha da çoğaltacak. Pasaport .. Vize gibi dökümanlar iyice kontrol edilmesi gerek. Kiii zaten bunu yapıyorlardı. En azından resmileşti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000