21 Mart 2019, Perşembe 09:31:02

Hava-Sen'den sert açıklama

Hava-Sen Sendikası, anlaşmazlıkla devam eden Toplu İş Sözleşmesi süreciyle ilgili bir açıklama yaptı.
  • Kendilerini temsil etmeyen sozde bir sendikaya -ki sari sendikanin tillahidir- uye olan, olmaya devam eden, baska bir sendikaya gecip para icin tekrar geri gelen bu kadar okumus, kulturlu, egitimli kabin memuru ve pilot varken bu devran bu sekilde donmeye devam eder. Sosyoekonomik seviyesi bu kadar yuksek bir toplulugun dahi korkularina esir olmasi tezlere konu olur aslinda, en az 1 evi, arabasi, bankada yeterinden de fazla paradi olan bu kadar cok insan ne icin korkar, neden korkar, korkakligini nasil kendine yedirir? Arkadaslar, sevgili meslekdaslarim yapmayin etmeyin,basinizi kuma gommeyin, azicik kipirdansak daglari devirecek gucumuz var, cok kalabaligiz ama birlik degiliz, gelin su sari sendikani besmeleyi birakin, siz bunlari bu sekilde beslemeye devam ettikce, bu adamlar hakkinizi yemeye yedirmeye devam edecek, alternatif var, bir sans verin Havasen’e gecin korkmayin, havasene degil kendinize sans verin, bakin neler degisecek
  • Yazıkları mızı yayınlamıyor sun ya Allah sana da sorsun.İLAHİ ADALET hepinize tecelli edecek inşallah.
  • Havaişden adam olmayacağını anlamanız için daha ne gerekiyor bilmiyorum. Teşekkür ederiz HAVASEN. Bizleri en başından beri hiç yanıltmadığınız ve önemsediğiniz için. Duyduğuma göre havaiş bizlerden kesemediği paraları da şirketten istemeye kalkmış baya zarara uğramış ama şirket red etmiş. Bakanlıktan da havaiş ve thyna ihtar gitmiş. Geriye dönük kesintileri de yapamayacaklarmış. Yaptığınız bu büyük işleri de büyük bir mütevazilikle koruyorsunuz bence insanlara bunlarıda açıklayın, belki bu dönem korkup kaçan 3-5 kişide utanır yaptığından.
  • Fazla degil 250/300 kaptan bi araya gelse calismiyoruz desek her istedigimizi aliriz. Ama biz millet olarak korkuyla sindirilmeye alismisiz. Korkuyoruz NET.
  • Bak yemin ediyorum insanları aptal yerine koyuyorlar. Tutmuş Prime Fitness maili atıyorlar! Hava İş artık yeter milletin aklıyla alay etmeyin! Biz sizden fitness, dla maili değil Tis maili bekliyoruz. Herhangi bilgilendirme yok arabulucu geldi mi anlaştınız mı? Şirket cevap verdi mi? Vermediyse bir sonra ki hamleniz ne olacak? Yahu bir kurumun iletişm stratejisi bu kadar mı rezil olur. Sanki biz size mecburuz! Bir ay içinde açıklama gelmezsse Hava İşten ayrılıyorum.
  • Çaresiz değişiniz, çare ARFFSen...
  • Thy nin bu tutumu belediye seçimlerine olumsuz yansıyacaktır. Yöneticiler uyuyormu.
  • Bu masaya kim oturursa otursun seçimden önce olmayacağı en başından belliydi. Keşke siz de şu an olduğu gibi en başından herkese hitap etseydiniz, sadece pilotların sendikası olmasaydınız da size güvenip gecebilseydik biz de...
  • Noldu bizden kesemediğiniz paraları istemişiniz thydan :)) havayı vermişler. Çalışma sosyal bakanlığından ihtarlarıda aldınız geçmişe dönük kesinti hayallerinizde suya düşmüş. Geliyoruz Gümbür Gümbür. Kaçanların korkanların hezimeti yakın.
  • Bu hayal senciler neyin pesinde.Hep ruya kurmak zorundalarmi....

Hava-Sen Sendikası, anlaşmazlıkla devam eden Toplu İş Sözleşmesi süreciyle ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamada Hava-İş Sendikası'nı sert sözlerle eleştiren Hava-Sen Sendikası; ' işçilerin verdiği vekalet görevini açıkça kötüye kullanmaktadır' ifadelerine yer verdi.

Hava-Sen açıklaması:

Değerli Sivil Havacılık Çalışanları;

İlgili mevzuat çerçevesinde,    Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yetkilendirilmiş sendika, 6 Mart tarihi itibarıyla hiç bir konuda anlaşma sağlanamadığını duyurarak arabulucu sürecini başlattığını açıklamıştır.  Toplu Sözleşme görüşmelerini uzatmak, unutturmak, sonunda da işverenin verdiğine üyelerini razı  etmek misyonu ve planlaması içinde, işverenin oyalamalarına 60 gün göz yummak,  6356 Sayılı Kanunun 49 ncu maddesi ile bağdaşmamaktadır.

MADDE 49 – (1) Toplu görüşme için kararlaştırılan ilk toplantıya taraflardan biri gelmez veya geldiği hâlde görüşmeye başlamazsa, toplu görüşmeye başladıktan sonra toplantıya devam etmezse veya taraflar toplu görüşme süresi içerisinde anlaşamadıklarını bir tutanakla tespit ederlerse ya da toplu görüşme süresi anlaşma olmaksızın sona ererse, taraflardan biri uyuşmazlığı altı iş günü içinde görevli makama bildirir. Aksi takdirde işçi sendikasının yetkisi düşer.

3 Ocak 2019 tarihinde yapılan ilk TİS toplantısından sonra işverenin toplantı masasına gelmediğini veya yetkisiz kişilerle geldiğini görerek 49. Maddeye göre doğrudan arabulucu süreci için başvurmak yerine  60 günün dolmasını beklemek acizlik, işbilmezlik, bilgisizlik değilse kötü niyetli, içten pazarlıklı bir davranış biçimidir.

TİS’i buzdolabına kaldırmak çalışanların zekasını hafife almanın yanısıra hak ve çıkarlarını da gözardı etmektir. 24 ve 25. Dönem Toplu İş Sözleşmelerini, işverenle kapalı kapılar ardında imzalamışlar, ek protokollerle tanınmaz hale getirmişler, kaşıkla aldıklarını işverene kepçeyle iade etmişlerdir. Sadece parasal haklar değil çalışma koşulları da her geçen gün giderek kötüleşmiştir.

Boeing 737 Max serisi uçakların yere indirilmesi sürecindeki sessizlikleri göstermiştir ki, bu sendikanın uçuş emniyeti diye bir sorunu, pilot ve kabin memurlarının can güvenliği diye bir kaygısı yoktur.

26. Dönem TİS’te görev ve rol dağılımı belli olmuş, TİS görüşmelerinin durmasından işveren sorumlu tutularak TİS’in imzalanması,  araya monte edilen arabulucu süreci ile en az 39 gün daha ötelenmiştir. Faizlerin % 25, enflasyonun % 20 düzeyinde olduğu bir dönemde, işçilerin parasını geciktirerek bankalarda nemalandırmak ve ödeyeceği farkların bir kısmını buradan devşirmek dünya markası olduğunu her fırsatta dile getiren, çalışanları sayesinde milyar dolarlık karlar elde eden THY’ye yakışmamaktadır. Ancak bu gayri ahlaki pazarlık ve işbirliği,  kağıt üzerinde üyesinin hak ve çıkarını korumakla yükümlü malum sendikal anlayışa çok yakışmaktadır. Sendika, işçilerin verdiği vekalet görevini açıkça kötüye kullanmaktadır,

Yaklaşık 40 yıldır tek bir harfi bile değişmeden her TİS’te aynen kabul edilmiş olan maddelerde dahi uzlaşmazlık yaşandığını iddia etmek ise trajikomiktir.
Bu noktada yetkili sendikadan beklenen geçmişe dönük olarak ödenecek ücret farklarıyla birlikte İş Kanunu Madde 34’te de belirtildiği üzere bankalarca mevduata uygulanan azami faizin de gerçek hak sahiplerine ödenmesini işverenden talep etmek ve bunun mücadelesini vermektir.

Arabulucu raporu en geç 39 gün sonra ( 6356 sayılı Kanun Madde 50 )   çıkacak,  topluma sendikanın da varolduğunu göstermek üzere izin verilen birkaç cümle düzeltmesi ve birkaç puan eksiği  ile bu sözleşme işverenin istediği şekilde imzalanacaktır. Bu nedenle, sürenin uzaması;  sıkı pazarlık yaşandığının, daha iyi olanaklar elde edileceğinin bir göstergesi olmayacak  sadece haklarını 3-4 ay gecikme ile alan çalışanların zararını daha da artıracaktır.
 
Yetkili sendika ve işverenin elele geldiği noktadan kim sorumludur, kim kazanmıştır, kim kaybetmiştir, kim suistimal edilmiştir ? İstanbul Havalimanı’nda başlayacak operasyonun, daha verimli, daha etkin  ve olabildiğince hatasız ve gecikmesiz yapılabilmesi,  ancak çalışanların özverisi ile mümkündür. Sadece THY değil sivil havacılığımız için de son derece önemli olan bu sürecin, oyalanan, yok sayılan,  aidiyet duyguları örselenmiş çalışanlarla yürütülmesi son derece zordur. Çalışanın hakkının, teri kurumadan verilmesine dayanan temel anlayışa inanıyoruz. Bu düşüncelerle;  THY işvereni ile yetkili sendika arasında tıkandığı ifade edilen görüşmelerde, hakeme veya arabulucuya gerek olmaksızın diyaloğun yeniden tesisi için samimiyet, iyi niyet ve ciddiyetle katkı vermeye hazır olduğumuzu başta ilgili taraflar olmak üzere tüm sivil havacılık çalışanlarına  açıklamayı görev biliyoruz.
Saygılarımızla.

HAVA-SEN YÖNETİM KURULU

Hava-Sen'den sert açıklama

Yorumlar Tüm Yorumlar (54)

Sergio ~ 5 yıl önce
Kendilerini temsil etmeyen sozde bir sendikaya -ki sari sendikanin tillahidir- uye olan, olmaya devam eden, baska bir sendikaya gecip para icin tekrar geri gelen bu kadar okumus, kulturlu, egitimli kabin memuru ve pilot varken bu devran bu sekilde donmeye devam eder. Sosyoekonomik seviyesi bu kadar yuksek bir toplulugun dahi korkularina esir olmasi tezlere konu olur aslinda, en az 1 evi, arabasi, bankada yeterinden de fazla paradi olan bu kadar cok insan ne icin korkar, neden korkar, korkakligini nasil kendine yedirir? Arkadaslar, sevgili meslekdaslarim yapmayin etmeyin,basinizi kuma gommeyin, azicik kipirdansak daglari devirecek gucumuz var, cok kalabaligiz ama birlik degiliz, gelin su sari sendikani besmeleyi birakin, siz bunlari bu sekilde beslemeye devam ettikce, bu adamlar hakkinizi yemeye yedirmeye devam edecek, alternatif var, bir sans verin Havasen’e gecin korkmayin, havasene degil kendinize sans verin, bakin neler degisecek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İLAHİ ADALET ~ 5 yıl önce
Yazıkları mızı yayınlamıyor sun ya Allah sana da sorsun.İLAHİ ADALET hepinize tecelli edecek inşallah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HAVASEN ~ 5 yıl önce
Havaişden adam olmayacağını anlamanız için daha ne gerekiyor bilmiyorum. Teşekkür ederiz HAVASEN. Bizleri en başından beri hiç yanıltmadığınız ve önemsediğiniz için. Duyduğuma göre havaiş bizlerden kesemediği paraları da şirketten istemeye kalkmış baya zarara uğramış ama şirket red etmiş. Bakanlıktan da havaiş ve thyna ihtar gitmiş. Geriye dönük kesintileri de yapamayacaklarmış. Yaptığınız bu büyük işleri de büyük bir mütevazilikle koruyorsunuz bence insanlara bunlarıda açıklayın, belki bu dönem korkup kaçan 3-5 kişide utanır yaptığından.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vedat ~ 5 yıl önce
Fazla degil 250/300 kaptan bi araya gelse calismiyoruz desek her istedigimizi aliriz. Ama biz millet olarak korkuyla sindirilmeye alismisiz. Korkuyoruz NET.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
NoName ~ 5 yıl önce
Bak yemin ediyorum insanları aptal yerine koyuyorlar. Tutmuş Prime Fitness maili atıyorlar! Hava İş artık yeter milletin aklıyla alay etmeyin! Biz sizden fitness, dla maili değil Tis maili bekliyoruz. Herhangi bilgilendirme yok arabulucu geldi mi anlaştınız mı? Şirket cevap verdi mi? Vermediyse bir sonra ki hamleniz ne olacak? Yahu bir kurumun iletişm stratejisi bu kadar mı rezil olur. Sanki biz size mecburuz! Bir ay içinde açıklama gelmezsse Hava İşten ayrılıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çare ARFFSen ~ 5 yıl önce
Çaresiz değişiniz, çare ARFFSen...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yolcu ~ 5 yıl önce
Thy nin bu tutumu belediye seçimlerine olumsuz yansıyacaktır. Yöneticiler uyuyormu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
IST TK ~ 5 yıl önce
Bu masaya kim oturursa otursun seçimden önce olmayacağı en başından belliydi. Keşke siz de şu an olduğu gibi en başından herkese hitap etseydiniz, sadece pilotların sendikası olmasaydınız da size güvenip gecebilseydik biz de...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ıst tk ya ~ 5 yıl önce
kimse bizim pilot sendikası olduğumuzu söylemedi ki siz kendi kendinize buna inandınız.
Offff bitmediniz bee ~ 5 yıl önce
Geçseydiniz büyük nüfusunuza oranla zaten kabin sendikası olacaktı HavSen. İlk genel kurulda da sizin seçtiğiniz yönetim başa geçecekti. Tabi yiyip de o taşın altına yatan çıkarsa. Beğenmiyorsunuz siz bir sendika kurun yerse, kurduğunuz gün geçmezsem namerdim
IST TK ~ 5 yıl önce
Maalesef hiçbirimiz sizin kadar tuzu kuru değiliz. En ufak olayda "bırakıp gideriz" havalarına giremiyoruz. 100bin liraların üzerinde maaş almıyoruz. Bu nedenle de işsiz kalırsak hayatımız alt üst oluyor. Bu yüzden sizin kadar cesur olamıyoruz. Çünkü biliyoruz ki zora gelince tıpkı şirketimizi bıraktığınız gibi bizi de bırakıp başka yerlere gideceksiniz. Biz hiçbir zaman sizinle aile olmadık, olamayacağız...
Boşkancılar ~ 5 yıl önce
Noldu bizden kesemediğiniz paraları istemişiniz thydan :)) havayı vermişler. Çalışma sosyal bakanlığından ihtarlarıda aldınız geçmişe dönük kesinti hayallerinizde suya düşmüş. Geliyoruz Gümbür Gümbür. Kaçanların korkanların hezimeti yakın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Selim ~ 5 yıl önce
Bu hayal senciler neyin pesinde.Hep ruya kurmak zorundalarmi....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000