06 Temmuz 2022, Çarşamba 12:51:55

HAVA-SEN: "Yapılan zam değil enflasyon farkı"

Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla THY personeline yapılacak zam oranları belli olmuştu. Havayolu Çalışanları Sendikası (HAVA-SEN), konuya ilişkin yazılı açıklama yayınladı.
  • İşin gücün hava sen de işi biliyorsun
  • Ancak gülerler. Açıklamaya bak. Ne oldu ya bi anda yer sevici oldunuz.
  • Abd hava kuvvetlerinde insanlar o meslekte kalabilmek için koşar spor yapar ders çalışırdı sebebi ise imkanlarının iyi, özlük haklarının sağlam olmasıydı.bizdeki gibi girenin bilmem kaç sene “zorla” çalıştırılacağı bir yer olmadığı için salla başını al maaşını sistemi olmuyor,insan ve yapılan işin kalitesi, aidiyet duygusu inanılmaz ölçüde gelişiyordu.Bu tarz zihniyetler artık modern dünyada işe yaramıyor, yetişmiş ve nitelikli insan gücünü, herşeyden önce bir şeyleri kafaya koymuş insanı ne yapsanız yolundan çeviremiyorsunuz.
  • Memur da sadece enflasyon farkı alıyor. +5 refah payı bile alamıyor. Siz refah payı alıyorsunuz. Sosyal hak olarakta ciddi indirimli bilet alıyorsunuz. Özel hastaneye gidiyorsunuz. MHRS’den sıra alma derdiniz yok. Gözü olanın gözü çıksın derdi atalarımız…ama hep bana da denmez değil mi? Saygılar.
  • Bende havasen üyesiyim ama çok aktif degiller
  • Her ay milyonlarca TL aidatın gittiği sendika bu aidatı ne yapıyor? Ki sendikanın çalışan sayısı çok az. Açıklanmalıdır. Mahkemelik olmalıdır
  • Kurtarın bizi kamyoncu ve saz arkadaşlarından.
  • Euro dolar kazan TL ile maaş ver burda bir yanlislik yokmu???????
  • THY adına çalışan 10 bine yakın taşeron var. Havaiş Türkiş ile bir olup devlet tarafına geçti. Sen havasen olarak taşeronlar için ne yaptın veya ne yapacaksın. Havalimanı TGS ve THY den ibaret değildir. Bana bununla gel. Kaç taşeron firmada sendikalaşma çabası gösterdiniz mademki havacılık çalışanları sendikası olduğunu iddia ediyorsun bunu ispatla

Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla THY personeline yapılacak zam oranları belli olmuştu. Havayolu Çalışanları Sendikası (HAVA-SEN), konuya ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

“Verilecek olan zam değildir. Geçmiş 6 ayın gerçekleşen enflasyon farkının bir kısmıdır.” denilen açıklamada, yetkili sendika Hava-İş’in kesilen “Pazar Mesaileri” konusunda işverenle danışıklı dövüş içinde olduğunu iddia etti.

İşte HAVA-SEN tarafından yapılan o açıklama:

"MESAİLER HALEN SALGINDA. ZAM DEĞİL ENFLASYON FARKI

2022 Haziran ayı TÜFE verilerinin aylık %4,95 ve yıllık %78,6 olarak açıklanması, emekleri ile geçinenlerin içine girdiği girdabı daha da derinleştirmiştir.

2021 yılı Aralık ayının sonunda, hiçbir maddesi görüşülmeden, sadece ücret artışlarına indirgenerek ve çalışandan kaçırılarak imzalanan 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi ile THY işvereni, çalışanlara pandemi döneminde kestiği ücretleri telafi etmek üzere % 60 iade yapmış, ilaveten de 6 ayın TÜFE oranı kadar enflasyon farkı uygulanmasını yetkili sendikaya imzalatmıştır.

Ocak- Haziran 2022 döneminde kümülatif olarak gerçekleşen resmi TÜFE %42,35 olarak ilan edilmiş ve Ocak başında verilen ücret iadesi böylece buharlaşmıştır. Pandemi döneminde 1,5 yıl boyunca indirilmiş ücretlerle çalışan THY personelinin kaybı, çektiği sıkıntılar görmezden gelinmiş ve unutulmuştur, işverenin hanesine ise kar olarak yazılmıştır.

Yıllık resmi enflasyonun %78,6 ile son 24 yılın en yüksek seviyesine çıktığı, asgari ücretin dahi 6 ay sonra revize edilerek %30 artırılmak zorunda kalındığı bir süreçte, THY çalışanları ücretleri için resmi enflasyon kaybının üzerine sadece %5 ilave etmek ciddiyetten uzak bir yaklaşım olduğu kadar ekonomik gerçekler ve zorunluklarla bağdaşmayan bir anlayıştır. Verilecek olan zam değildir. Geçmiş 6 ayın gerçekleşen enflasyon farkının bir kısmıdır.

THY çalışanlarına reva görülen ve yetkili sendikanın da müjde olarak duyurduğu TÜFE farkı+ %5 oranı, pandemi döneminde yaşanan kayıpların telafisi bir yana bu süreçte gerçekleşen gerçek enflasyonun ancak yarısını karşılayabilmiştir. Pandemi döneminde işçinin emeğinden, covid tehdidi altında yaşamını tehlikeye atarak döktüğü alın terinden kesinti yaparak salgında dahi kar etmeyi beceren THY yönetimi karşısında, çalışanların hakkına hukukuna sahip çıkamayan, patronuna aşık yetkili sendikanın, ücretlerin iyileştirilmesi konusunda işverenin kapısına dayanmak yerine “Müzakereye açığız” açıklaması ile işverenin insafına, vicdanına seslenerek davet beklemesi tam bir acizlik ve utanç vesikasıdır.

Türk sendikacılık tarihi Hava İş ile “işverenin çalışanların hakkını vereceğine inanıyoruz.” diyen utanç verici ve teslimiyetçi bir sendikal anlayışla bu dönemde tanışmıştır. Yetkili sendika kesilen Pazar mesaileri konusunda işverenle danışıklı döğüş içinde, haklı bir davayı 3 senedir sonuçlandırmama konusunda ipe un sermeye devam etmektedir.

Pandemi döneminde SHGM’nin getirdiği mesai muafiyetlerinin sonuna kadar kullanılmasına göz yuman emir kulu yetkili sendika, uçuş ekiplerinin sağlığının yanısıra uçuş emniyetinin riske edilmesinin de baş sorumlusudur.

Bu tespitler ışığında yetkili sendika ve THY işverenini:
1- Özellikle alt gelir gruplarına daha yüksek olmak kaydıyla tüm THY ve TGS çalışanlarının ücretlerine giderek üç haneli rakamlara doğru seyreden enflasyon dikkate alınarak iyileştirme yapmaya,

2- THY işvereninin her dediğini kabul ederek kendisine verilen kolaylaştırıcılık rolünü yaklaşık 10 senedir başarı ile yerine getiren Hava İş’in, 3.5 sene önce açılan ve tarafların savsaklaması nedeniyle bir arpa boyu yol alınamayan Pazar mesaileri konusunda süratle masaya oturarak söz konusu hak edişin tekrar uygulanmasına ve geriye dönük farkların ödenmesine ilişkin ek protokol imzalamaya,

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünü,
3- Resmi olarak bittiği açıklanan pandemiye ilişkin getirilen mesai muafiyetlerini kaldırmaya ve uçuş ekiplerinin limitlerini zorlayan kuralsızlığa son vermeye,

davet ediyoruz.

HAVA-SEN senin sendikan. Çözüm ve iş barışı HAVA-SEN’le gelecektir.

HAVA-SEN Yönetimi"

HAVA-SEN: "Yapılan zam değil enflasyon farkı"

Yorumlar Tüm Yorumlar (29)

Sen hava ~ 2 yıl önce
İşin gücün hava sen de işi biliyorsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
~ 2 yıl önce
Ancak gülerler. Açıklamaya bak. Ne oldu ya bi anda yer sevici oldunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Abd hava kuvvetleri ~ 2 yıl önce
Abd hava kuvvetlerinde insanlar o meslekte kalabilmek için koşar spor yapar ders çalışırdı sebebi ise imkanlarının iyi, özlük haklarının sağlam olmasıydı.bizdeki gibi girenin bilmem kaç sene “zorla” çalıştırılacağı bir yer olmadığı için salla başını al maaşını sistemi olmuyor,insan ve yapılan işin kalitesi, aidiyet duygusu inanılmaz ölçüde gelişiyordu.Bu tarz zihniyetler artık modern dünyada işe yaramıyor, yetişmiş ve nitelikli insan gücünü, herşeyden önce bir şeyleri kafaya koymuş insanı ne yapsanız yolundan çeviremiyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adalet ve hak ~ 2 yıl önce
Memur da sadece enflasyon farkı alıyor. +5 refah payı bile alamıyor. Siz refah payı alıyorsunuz. Sosyal hak olarakta ciddi indirimli bilet alıyorsunuz. Özel hastaneye gidiyorsunuz. MHRS’den sıra alma derdiniz yok. Gözü olanın gözü çıksın derdi atalarımız…ama hep bana da denmez değil mi? Saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sen ~ 2 yıl önce
ne konuşuyorsun değişik!
TGS harekat ~ 2 yıl önce
Bende havasen üyesiyim ama çok aktif degiller

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sana ~ 2 yıl önce
ne yapmalarini istiyorsun?!
Aidat ~ 2 yıl önce
Her ay milyonlarca TL aidatın gittiği sendika bu aidatı ne yapıyor? Ki sendikanın çalışan sayısı çok az. Açıklanmalıdır. Mahkemelik olmalıdır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Help ~ 2 yıl önce
Kurtarın bizi kamyoncu ve saz arkadaşlarından.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Calisanlar ~ 2 yıl önce

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thy ~ 2 yıl önce
Euro dolar kazan TL ile maaş ver burda bir yanlislik yokmu???????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne gibi... ~ 2 yıl önce
Bi yanlış yok kardeş. Varlık fonuna para lazım. Muz cumhuriyeti yaptılar ülkeyi. Bu minvalde herşey randımanında ilerliyor. Adalet, hukuk, kural, insan hakkı hepsini yok sayıyolar işte. Herşey yolunda yani.
Taşeron için ne yaptın ~ 2 yıl önce
THY adına çalışan 10 bine yakın taşeron var. Havaiş Türkiş ile bir olup devlet tarafına geçti. Sen havasen olarak taşeronlar için ne yaptın veya ne yapacaksın. Havalimanı TGS ve THY den ibaret değildir. Bana bununla gel. Kaç taşeron firmada sendikalaşma çabası gösterdiniz mademki havacılık çalışanları sendikası olduğunu iddia ediyorsun bunu ispatla

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000