Yeni bir eyleme gideceklerini açıklayan Gözay KKTC’de yasadışlığın önüne geçilmediğini vurguladı.
“Ülkeye gelen turistler yasal olmayan araçlarla gazinolara ve otellere taşınmaktadır” diyen Gözay, “Korsan taksiciliğin önüne geçilsin” çağrısında bulundu.
Kıbrıs Gazetesi'ne konuşan Birlik Başkanı Kemal Gözay daha önce gerçekleştirdikleri eylemlerden sonuç alamadıklarını söyledi.
Gözay, bugün ada genelindeki taksici örgütleri başkan ve temsilcileriyle bir araya gelerek yeni eylemde nasıl bir yol izleyeceklerine karar vereceklerini anlattı.
Birçok sorun var
Kemal Gözay, toplu taşımacıların ve taksicilerin yıllardan beri çözüm bekleyen sorunları olduğuna dikkat çekti.
Hükümete, yeni “T” izni verilmemesi yönünde çağrıda bulunan Birleşik Taksiciler Birliği Başkanı Gözay, “Özel araçların parasız ya da para karşılığında taşımacılık yapması durdurulmalıdır” dedi.
KKTC’de faaliyet gösteren otel ve turistlik konaklama tesislerine personel taşımak amacıyla verilen hususi izinlerin turist ve yolcu taşımak için kullandığını vurgulayan Kemal Gözay, “Kumarhane işletmecileri de hususi taksi ve minibüsleriyle yolcu taşıyor. Bunların önüne geçilmediği için evimize ekmek götüremeyecek duruma geldik” şeklinde konuştu.
Taksicilerin vergi borçlarının altında ezildiğini söyleyen Birlik Başkanı Kemal Gözay, son olarak yaşama geçirilen yüzde 16’lık KDV oranının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Gözay, Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu kararla “T” taksi izninin başka bir kişiye devredilmesi sırasında ödenen altı asgari ücretin ikiye düşürüldüğünü hatırlattı.
Kemal Gözay, “Bu sefer de taksicilerden Devir Kayıt Dairesi’nde 3 bin TL isteniyor. Bir taraftan fiyatları düşürüp öte yandan yükseltiyorlar, bu nasıl iştir?” diye sordu.
“Kamu taşımacılığı teşvik edilmeli…”
Ülkedeki kamu taşımacılığının teşvik edilmesi gerektiğine de dikkat çeken Gözay, “Dolmuş, taksi ve minibüslerin güzergâhları dışına çıkmaması için etkin denetim yapılmalıdır” dedi.
Kamu taşımacılığında kullanılmak üzere ithal edilen araçlar için ödenen gümrük ve fonların kaldırılması gerektiğini söyleyen Kemal Gözay, taşımacılıktaki devlet ihalelerinin kamu araçlarına verilmesini istedi.
Ercan Havaalanı’na gelen ve Ercan Havaalanı’ndan ayrılacak yolcuları taşımak amacıyla kurulan Kıbrıs Havalimanları Servisleri’nin (KIBHAS) yolcuları Lefkoşa’nın merkezine bırakması taleplerini yinelediklerini ifade eden Kemal Gözay, “Yolcular terminale bırakılsın ki bu işten, taksici de, minibüs ve dolmuş şoförü de para kazanabilsin” dedi.
Güney Kıbrıs’taki taksicilik sektörü hakkında bilgi veren Kemal Gözay, “Güneyde taksicilerden yılda 10 bin Euro’nun üzerinde kazançları olduğu takdirde vergi alınıyor. Oysa ülkemizde 800 taksiciden her yıl kişi başı 12 bin TL vergi isteniyor. Para kazansak da kazanmasak da bu vergiyi ödemek zorundayız. Ayrıca güneyde herhangi bir satış noktasından isteyenler dolmuş satın alamaz. Satıcı aracın hangi amaçla kullanılacağına dair bilgi ister. Yetkililerden alınan onaylı belgeyi almadan satış yapmaz. Kuzeyde ise isteyen herkes dolmuş satın alabilir. Bu aracı ne amaçla kullanacaksın diye de soran olmaz” dedi
Kemal Gözay, Güneydeki mesleki sürücü belgesi olan taksicilerin sorunlarını dile getirdiği gazetelerinin de olduğunu ve bu yayını takip ettiğini söyledi.
“Devlet yasaları neden uygulamıyor?”
Birleşik Taksiciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Saadetoğlu ise İngiliz sömürge döneminden beri yolcu taşıma yasası olduğuna dikkat çekti ve “Devletin KKTC’deki yasaları uygulama yetkisi yok mu? Vardır… Varsa neden uygulamıyor da bizi mağdur ediyor?” diye sordu.
41 yıldır taksicilik yaptığını ifade eden Saadetoğlu şunları ekledi:
“Önceki akşam Türkiye televizyon kanalının birinde taksicilerle ilgili bir haber izledim. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayip Erdoğan İstanbul’da taksicilerle bir araya geldi. Korsan taksiciliğin önüne geçeceklerini, gerekirse korsan taksicilerin araçlarına el koyacağını söyledi. Ancak buradaki TC Yardım Heyeti 3 kişiye 3 milyon Euro vererek toplu taşımacılık şirketi kurdurttu ve bizim mahvımıza neden oldu.”
Üniversite öğrencilerinin ucuza aldıkları araçlarla toplu taşımacılık yaptığına da dikkat çeken Salih Saadetoğlu, “Okulların ilan tablolarına Ercan’a 15 TL diye notlar var. Öğrenciler internetten de yolcu buluyor” dedi.
“Öğlene kadar 20 TL kazandım”
Birlik üyesi Mehmet Irmakoğlu, “Taksici bir ülkenin vitrini gibidir” dedi.
“Turistler kıyafetlerimizden tutun da konuşmamıza kadar her şeye dikkat ediyor” şeklinde konuşan Mehmet Irmakoğlu, korsan taksicilerin yolcularda kötü intiba yarattığını söyledi.
Yolcuların taksicilerin meslek ehliyetini görmeye hakkı olduğunu ifade eden Mehmet Irmakoğlu, “Meslek ehliyeti olmayanlar korsan taksicilerdir. Böyle araçlarda yolcu olarak bulunanlar bir kazada yaralanması sonucunda hiçbir hak iddia edemez ” şeklinde konuştu.
“Bu gün öğlene kadar 20 TL kazandım. Böyle giderse günü nasıl kurtaracağız? Vergimizi nasıl ödeyeceğiz, sosyal sigortamızı nasıl yatıracağız?”diye soran Mehmet Irmakoğlu köylerden kasabalara kaçak taksilerin geldiğine de dikkat çekti.
Korsan taksicilerin yolculardan fazla para istediği bilgisini de paylaşan Mehmet Irmakoğlu, “Bunun önüne geçilmesi için hiçbir denetleme yapılmıyor” dedi.
(Kıbrıs Gazetesi)
Facebook Yorum