26 Eylül 2011, Pazartesi 08:26:04

HAVALİMANINDA UÇAK GÜRÜLTÜSÜNE SON

Uçakların havaalanlarında indikten sonra terminal binasına yanaşırken ve kalkış için piste giderken motorlarını çalıştırmasına gerek bırakmayacak tekerlek sistemi geliştirildi.
  • 15 km yaklasik 8.1 knots yapar ki bu da 30-40 kts ile taksi yapan kaptanlarimizi memnun etmeyecektir..
  • Ben işin öteki boyutuna bakıyorum. 5 uçak hold da bekliyoruz 5. sıradayım. çok trafik var 4 nm aralıklarla uçakları alıyor kule diyelim. Holdda beklerken kule artık line up verdi. eeee ben kaç checklist yapacağım... nasıl yetişecek her 4 dk arasına.. before engine , after engine, before takeoff, e bu kadar checklist yapılırken arada atlanacak bir şey olamaz mı ? Tehlikeli değilmi ? normalde sakin sakin dikkatli bir şekilde sırasıyla checklist yapmak varken ne diye ben kendmi kasacağım ? Hem zaten APU çalışıyor olacak . Ordan zaten yiyiyoruz. Hem push dayken motor çalıştırdıktan sonra pist başına gitmek kaç dakika alıyorki ? hem motoru önceden çalıştırayımki motorları ve diğer motora bağlı bilgileri takside gözlemleyim. arıza takside olsun
  • ne olacagı belli seyahatin bundan sonraki kısmı karayoluyla yapılacak :)B
  • terminalden kalkana kadar motor çalışınca ısınma tam olur ve kalkışta tam randıman çalışır , runway başında motor çalışınca ısınma nasıl sağlanacak ? Gerçi uzman lar muhakkak bunu düşünmüşlerdir ama ne bilelim işte bizde aklımıza gelen soruları sıralıyoruz . Önce emniyet.
  • saatte 15 kmh cok yavas, 50ye kadar ulasabilmesi lazim ki ise yarasin sistem...
  • Motor çalıştırma line-up tan önce, geri dönmeye imkan tanıyan bir alanda gerçekleştirilir. Motor arızası nedeniyle kalkıştan vazgeçilince ne oluyorsa o olur.
  • Merak ediyorum. Acaba uçak terminalden ayrılıp bekleme noktasına geldiğinde motorlar çalışmazsa ne olacak?
Die Welt gazetesinin haberine göre, Alman Hava ve Uzay Merkezi(DLR) Teknik Termodinamik Enstitüsünde görevli mühendis Josef Kallo ve ekibi, çok sayıda havayolu şirketi, havalimanı işletmecisi ve özellikle havaalanı yakınında oturanların hayalini gerçekleştirerek, iki elektrik motoruyla çalışan uçak tekerlek sistemini hayata geçirdi.

Yüksek teknoloji ürünü, 50 kilovatlık iki elektrik motoru sayesinde çalışan sistem ile 50 tonun üzerindeki A320 tipi bir uçağın yolcu ve bagajlarla birlikte sorunsuz şekilde, jet motorlarını kullanmadan havaalanında istediği şekilde hareket edebildiği görüldü.

Saatte 15 kilometre hıza kadar ulaşan tekerlekler sayesinde motorların kullanılmaması sadece gürültüyü engellemedi; aynı zamanda egzoz gazının yarattığı kirliliği de ortadan kaldırdı. Sistemin, uçakların neden olduğu, havayı kirleten emisyonun yüzde 17-19 oranında azaltacağı hesaplandı.

Elektrikli tekerlekler sayesinde pilot inişten hemen sonra uçağın dev motorlarını kapatabiliyor. Terminal binasından ayrılan uçak da kalkış pistine kadar hiç motorlarını çalıştırmadan gidebiliyor.

Mühendisler, sistemin seri üretimde uçaklarda kullanılmasının 4-8 yıl alabileceğini kaydetti.





HAVALİMANINDA UÇAK GÜRÜLTÜSÜNE SON

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 13 yıl önce
15 km yaklasik 8.1 knots yapar ki bu da 30-40 kts ile taksi yapan kaptanlarimizi memnun etmeyecektir..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ben işin öteki boyutuna bakıyorum. 5 uçak hold da bekliyoruz 5. sıradayım. çok trafik var 4 nm aralıklarla uçakları alıyor kule diyelim. Holdda beklerken kule artık line up verdi. eeee ben kaç checklist yapacağım... nasıl yetişecek her 4 dk arasına.. before engine , after engine, before takeoff, e bu kadar checklist yapılırken arada atlanacak bir şey olamaz mı ? Tehlikeli değilmi ? normalde sakin sakin dikkatli bir şekilde sırasıyla checklist yapmak varken ne diye ben kendmi kasacağım ? Hem zaten APU çalışıyor olacak . Ordan zaten yiyiyoruz. Hem push dayken motor çalıştırdıktan sonra pist başına gitmek kaç dakika alıyorki ? hem motoru önceden çalıştırayımki motorları ve diğer motora bağlı bilgileri takside gözlemleyim. arıza takside olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ne olacagı belli seyahatin bundan sonraki kısmı karayoluyla yapılacak :)B

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
terminalden kalkana kadar motor çalışınca ısınma tam olur ve kalkışta tam randıman çalışır , runway başında motor çalışınca ısınma nasıl sağlanacak ? Gerçi uzman lar muhakkak bunu düşünmüşlerdir ama ne bilelim işte bizde aklımıza gelen soruları sıralıyoruz . Önce emniyet.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
saatte 15 kmh cok yavas, 50ye kadar ulasabilmesi lazim ki ise yarasin sistem...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Motor çalıştırma line-up tan önce, geri dönmeye imkan tanıyan bir alanda gerçekleştirilir. Motor arızası nedeniyle kalkıştan vazgeçilince ne oluyorsa o olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Merak ediyorum. Acaba uçak terminalden ayrılıp bekleme noktasına geldiğinde motorlar çalışmazsa ne olacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000