14 Eylül 2016, Çarşamba 09:12:05

Havalimanı metro hattı için YPK başvurusu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2018 yılı içinde açılışı planlanan İstanbul Yeni Havalimanı Projesi'ne yetiştirilmesi amacıyla Gayrettepe-Yeni Havalimanı Raylı Sistem hat kesimi işlerinin 2016 yılı yatırım programına alınmasına yönelik Yüksek Planlama Kurulu (YPK) Kararı için Kalkınma Bakanlığına başvurduklarını belirterek, "YPK Kararı alındığı takdirde hattın ihale işlemlerine başlanılacak." dedi.
  • Bir gün gelirde 200 milyonluk kapasitesi tamamen dolarsa buna nasıl bir çözüm bulunacak?
  • Metro şaaaaartt. Metro ağı lazım bu şehre. Metrobüs otobüs kaldırmıyor !
  • Kimse burada boşuna nefes tüketmesin. Su yolunda akar, bu metro projeleri de olduğu zaman olacaktır. 3. Havalimanı ihalesi ne zaman yapıldı? Nisan 2013. Devlet & hükümet bu tarihte bu ihaleyi yaptı ve kimin YİD modeli ile bu projeyi kazandığı ortaya siyah-beyaz kadar net bir şekilde ortaya çıktı... Peki 1. Metro hattının Proje ihalesine zaman yapıldı aynı Devlet (Hükümet) tarafından? 2015 ortalarında!... Fazla söze gerek YOK!... 2 Yıl boşu boşuna vakit kaybettiler, kaybettrdiler!... :((((
  • Devletin Yap-İşlet-Devret modelinde yüklenici firmalara sunduğu para kazanma kaynaklarından biri de fahiş fiyatlı otopark fırsatçılığıdır. Hatta devlet, bu fırsatçılığı körüklemek için polisin çekici araçları ile memurlarını bile yoğun kullanır. Halk yakınım gelecek diye heyecandan bu kazığın farkına bile varmaz. Siz şimdi yeni havaalanına metro planlanıyor diyorsunuz. Planlanır doğru ama yüklenici firmalar halkın iliğini kanını en az 25 sene sömürmeden (-ki o da işlet kısmının sonuna ancak gelir) o metro gelmez. Biz de buna " Ölme eşeğim ölme yaz gelince yonca yersin" avuntusu diyelim.
  • 200 milyon nerden cikti yaaa??? 4. etabin bitmesi ile 150 milyon yolcuya hizmet verebilecekti, ne oldu da 200 milyon oldu simdi? Metro konusuna gelince.... bence cok gec kalinmis bir ihale. Ikincisi benim yolcum isini bilir. Turk yolcunun %25'i bile metro ile yolculuga gitmez. Bavullar ile, coluk cocuk ile 35 km, indi bindi, cikti, indi ile gitmez, araba ile gider. Metro turistler icin, Belgrad ormanlarindan gecen otobanlar bizim icin.
  • 2. Etabın da hemen naşlaması gerekiyor. Asıl trafik bu yönden olacak. Halkalı hattı da aynı zamanda başlanmalı.
  • Metro da beraber acilsa olmaz mi.Bak o kadar insan var gidip gelicez.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2018 yılı içinde açılışı planlanan İstanbul Yeni Havalimanı Projesi'ne yetiştirilmesi amacıyla Gayrettepe-Yeni Havalimanı Raylı Sistem hat kesimi işlerinin 2016 yılı yatırım programına alınmasına yönelik Yüksek Planlama Kurulu (YPK) Kararı için Kalkınma Bakanlığına başvurduklarını belirterek, "YPK Kararı alındığı takdirde hattın ihale işlemlerine başlanılacak." dedi.

Bakan Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havacılık sektöründe ülkenin her yerini havayoluyla ulaşılabilir hale getirdiklerini belirterek, bugün itibarıyla Türkiye'de 55 havalimanının bulunduğunu kaydetti.

İstanbul'un yeni havalimanının dünyanın en büyük havalimanı olacağına dikkati çeken Arslan, 2018'in ilk çeyreğinde, 90 milyon yolcuya hitap eden ilk etabın açılarak, dünyanın hizmetine sunulacağını belirtti.

Arslan, 90 milyon kişi kapasiteli ilk etabın açılmasından yaklaşık 2-3 yıl sonra havalimanının tam kapasitesine ulaşmasını öngördüklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Havalimanı uzun vadede 2. fazı tamamlandığında 200 milyon yolcuya hizmet edecek. 200 milyon yolcu hedefine giderken, 200 milyonun hepsini yapıp yarısının atıl kalmasını istemiyoruz. Dolayısıyla 90 milyonu bitirdikten sonra yolcu artış hızına bağlı olarak, planlayarak etap etap devreye sokacağız. Sonunda da 200 milyona erişecek ama hiçbir şekilde atıl kapasite oluşturmayacağız. 90 milyon, 150 milyon, 200 milyona kademeli gideceğiz ki atıl kapasite oluşmasın, milli kaynakları da israf etmiş olamayalım."

"Havalimanı çalışmalarında yüzde 35'i geçtik"

Havalimanlarına gelen uçakların ülkedeki hava koridorlarını kullanarak katma değer oluşturduklarına işaret eden Arslan, inen her uçağın "konma, konaklama bedeli" ödediğini, her yolcunun bir bedel verdiğini anlattı.

İstanbul 3. havalimanın büyüklüğü ve kapasitesi dolayısıyla ABD'den kalkan bir uçağın, İstanbul'a inip, tekrar kalkıp Çin'e, Japonya'ya, Kore'ye Afrika'ya gidebileceğine değinen Arslan, böylece transit yolculuğun da Türkiye üzerinden yapılması ve bunun da ayrıca ülkeye bir katma değer oluşturması anlamına geldiğini belirtti.

Arslan, 3. havalimanında şu anda günde 3 vardiyada yaklaşık 16 bin kişinin çalıştığını vurgulayarak, gelecek yıl bu sayının 30 bine çıkacağını aktardı. Havalimanı çalışmalarında yüzde 35'i geçtiklerini anlatan Arslan, finansmanla ilgili  herhangi bir sıkıntının olmadığını kaydetti.

"Raylı sistem bağlantısı için YPK'ya başvurduk"

Arslan, 1 Kasım 2011 tarihli Resmi Gazete yayınlanarak yürürlüğe konulan "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname"nin 15. maddesi çerçevesinde 2014 yılı Yatırım Programına alınan "3. Havalimanı Raylı Sistem Hattı Etüd-Proje" işi kapsamında 34 kilometre uzunluğunda Gayrettepe-Yeni Havalimanı ile 31 kilometre uzunluğunda Halkalı-Yeni Havalimanı olmak üzere toplam 65 kilometre olarak planlanan raylı sistem hattının, birinci aşaması olarak belirlenen Gayrettepe-Yeni Havalimanı kesimine ilişkin projenin, ÇED Belgesi ve fizibilite etüdü işlerinin tamamlandığını söyledi.

Söz konusu hattın yapımının Bakanlıkça üstlenilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının 1 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsatan Arslan, "2018 yılı içinde açılışı planlanan İstanbul Yeni Havalimanı Projesine yetiştirilmesi amacıyla yaklaşık 4 milyar 816 milyon 744 bin 896 lira yatırım bedelli Gayrettepe-Yeni Havalimanı Raylı Sistem hat kesimi inşaat, elektro mekanik ve araç alımı işlerinin 2016 yılı yatırım programına alınmasına yönelik Kalkınma Bakanlığına gönderilen yazımızla YPK Kararı alınmasını talep ettik. YPK kararı alındığı takdirde ihale işlemlerine başlanılacak." diye konuştu.

Havalimanı metro hattı için YPK başvurusu

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

200 milyon ~ 8 yıl önce
Bir gün gelirde 200 milyonluk kapasitesi tamamen dolarsa buna nasıl bir çözüm bulunacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mrt ~ 8 yıl önce
Metro şaaaaartt. Metro ağı lazım bu şehre. Metrobüs otobüs kaldırmıyor !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 8 yıl önce
Kimse burada boşuna nefes tüketmesin. Su yolunda akar, bu metro projeleri de olduğu zaman olacaktır. 3. Havalimanı ihalesi ne zaman yapıldı? Nisan 2013. Devlet & hükümet bu tarihte bu ihaleyi yaptı ve kimin YİD modeli ile bu projeyi kazandığı ortaya siyah-beyaz kadar net bir şekilde ortaya çıktı... Peki 1. Metro hattının Proje ihalesine zaman yapıldı aynı Devlet (Hükümet) tarafından? 2015 ortalarında!... Fazla söze gerek YOK!... 2 Yıl boşu boşuna vakit kaybettiler, kaybettrdiler!... :((((

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yemeyin milleti ~ 8 yıl önce
Devletin Yap-İşlet-Devret modelinde yüklenici firmalara sunduğu para kazanma kaynaklarından biri de fahiş fiyatlı otopark fırsatçılığıdır. Hatta devlet, bu fırsatçılığı körüklemek için polisin çekici araçları ile memurlarını bile yoğun kullanır. Halk yakınım gelecek diye heyecandan bu kazığın farkına bile varmaz. Siz şimdi yeni havaalanına metro planlanıyor diyorsunuz. Planlanır doğru ama yüklenici firmalar halkın iliğini kanını en az 25 sene sömürmeden (-ki o da işlet kısmının sonuna ancak gelir) o metro gelmez. Biz de buna " Ölme eşeğim ölme yaz gelince yonca yersin" avuntusu diyelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sen gitme ~ 8 yıl önce
bi bitmediniz
bi biteydin ~ 8 yıl önce
Her mantıklı yoruma bi bitmediniz yorumu yazmasan rahat edemiyorsun galiba. Adamın dedikleri noktası virgülüne doğru. Bir fikrin varsa yaz, yoksa gölge etme ne olur.
numaralar ucusuyor ~ 8 yıl önce
200 milyon nerden cikti yaaa??? 4. etabin bitmesi ile 150 milyon yolcuya hizmet verebilecekti, ne oldu da 200 milyon oldu simdi? Metro konusuna gelince.... bence cok gec kalinmis bir ihale. Ikincisi benim yolcum isini bilir. Turk yolcunun %25'i bile metro ile yolculuga gitmez. Bavullar ile, coluk cocuk ile 35 km, indi bindi, cikti, indi ile gitmez, araba ile gider. Metro turistler icin, Belgrad ormanlarindan gecen otobanlar bizim icin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
~ 8 yıl önce
Acı bir noktaya değinmişsiniz. Halkımızda toplu taşıma kültürü yok. Bırakın kullanmayı, metrodan inenlere yer vermeyi bile bilmiyor kimse. Toplu taşıma özellikle de metro kullanımı bir gelişmişlik göstergesidir.
metro 2. Etap ~ 8 yıl önce
2. Etabın da hemen naşlaması gerekiyor. Asıl trafik bu yönden olacak. Halkalı hattı da aynı zamanda başlanmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hakali ~ 8 yıl önce
Metro da beraber acilsa olmaz mi.Bak o kadar insan var gidip gelicez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000