04 Temmuz 2016, Pazartesi 09:06:50

Havalimanı mağdurlarına bazı haklar verilecek

Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısından etkilenenlere bazı haklar sağlanıyor.
  • yabancıya verilen değer kendi vatandışına vermiyor. Bu ne biçim Adalet sistemi. Ya olaydan ölen,yaralanan kişiler çifte vatantaşsa Neye göre değerlendirecek. Kiii bu verilen miktar sağlık ve candan daha önemli değil yanlış anlaşılma konusu olmasın. Ama ingilizi filan bış verinde Süriyeli türkiyede daha çok hakka sahip. Örnek verebilirsem; -Dediklerine göre suriyeli biri iş yeri açarsa vergiden muaf tutuluyor. - Devlet hastaneleri bir yana kalsın. Özel hastaneler onlar için ücretsiz. - Ben onca çaba harcıyım. Ama suriyeli istediği ünversiteye ( vakıflar dahil) sınavsız ve ücretsiz gidebilsin. Ben buna karşıyım arkadaş.
  • Türk ölenleri tazminat 80 bin ingilizlere baksak 2 milyon şimdi size soruyorum hangisi daha değerli?
  • Ölenleri tanizmatı 80 bin ama ingiltereye baksak 2 milyon alırlar şimdi bunu hangisi daha değerli gerisi siz düşün!

Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısından etkilenenlere bazı haklar sağlanıyor. Ölenlerin yakınlarına aylık bağlanacak, yaralananlara geçici veya sürekli iş göremezlik geliri verilecek.

İstanbul, Ankara, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır. Bu sefer adres Atatürk Havalimanı… Son 5 yılda gerçekleşen 15 saldırıda 266 vatandaşımız vefat etmiş, 765 kişi yaralanmıştı. İstanbul’un kalbinde, hava trafiğinin en yoğun olduğu limanlardan birinde haince planlanan saldırı sonucunda ben yazımı yazarken 44 vatandaş hayatını kaybetmiş, 239 kişi de yaralanmıştır. “Vatandaş” diyorum, çünkü anavatan toprağındaki herkes bizim için vatandaş…

Ortaya çıkan bu tabloyla hayatını kaybedenlerin sayısı maalesef 310’e yükselirken yaralılarımız bin kişinin üzerinde olmuştur.

Terörün dini, dili, ırkı yok… Ülkeler, şehirler farketmeksizin canevinden vuruyor insanoğlunu…

Ölüm; genci, yaşlısı, çocuğu, kadını, erkeği ayırmadan geldi. Yer hizmetlisi çalışanları, taksi şoförleri, gümrük muhafaza memuru ve özel güvenlik çalışanları kısaca görevini yapmaya çalışan, sevdiklerine kavuşmayı bekleyenleri zamansız aldı götürdü.

Peki, bizim elimizden ne gelir? Acının bir yerine nasıl dokunabiliriz dedik. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve yaralılarımıza sağlanan hakları yazarak bir nebze olsun destek olabilmek istedik.

Yakınlara aylık bağlanacak

5233 Sayılı Kanun, “Terör eylemleri veya terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle maddî zarara uğrayan kişilerin, bu zararlarının karşılanmasına ilişkin esas ve usulleri” belirlemektir. Bu kanun kapsamında;  tüm yaralıların hastane giderleri devlet tarafından karşılanacak. Geçici ya da sürekli iş göremezlik geliri ve tedavi hizmetleri verilecek.

Hayatını kaybeden vatandaşlara bakıldığında, sigortalı çalışanlar 4/a statüsünden, taksi sahibi ise 4/b statüsünden iş kazası sayılacaktır. Hava alanında görevli, çalışanlar açısından 4/c statüsünde vazife malullüğü hakkında işlem uygulanacaktır. İş kazasından dolayı gelir ve cenaze ödeneği ödenecektir.

Ayrıca ölenlerin yakınlarına;

5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün (4/a) olması halinde aylık bağlanacaktır.

4/b ve 4/c statüsünde olanlara ise 5 yıl sigortalılık süresi 1.800 günle aylık bağlanacaktır.

Emekli maaşı ödeniyor

Ölenlerin hak sahiplerine 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 34’üncü maddesi uyarınca (9.500) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarın tamamı üzerinden yapılacak paylaştırma tutarında aylık bağlanır.

Terör nedeniyle oluşan zararlar, zarar görenin beyanı, adlî, idarî ve askerî mercilerdeki bilgi ve belgeler göz önünde tutularak olayın oluş şekli ve zarar görenin aldığı tedbirlere göre, zarar görenin varsa kusur veya ihmalinin de göz önünde bulundurulması suretiyle, hakkaniyete ve günün ekonomik koşullarına uygun biçimde komisyon tarafından doğrudan doğruya veya bilirkişi aracılığı ile belirlenmektedir.

Terör nedeniyle yaralananlarla hayatını kaybedenlerin aile bireylerine maddi ödeme yapıldığı gibi, terör nedeniyle malûl kalanın kendisi ile hayatını kaybedenlerin eşi ve reşit olmayan çocuklarına da emekli maaşı ödenmektedir. Vatanımıza göz diken, Mehmetçiğe ateş eden, masum vatandaşın kanıyla beslenen gafillere, teröristlere ve nankörlere sadece üç kelimelik mesajım var; Unutmayız, unutturmayız, affetmeyiz…

Ödeme nasıl belirleniyor?

Yaralanma, engelli hâle gelme ve ölüm hâllerinde (7000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunan miktarın;

a) Yaralananlara 6 katı tutarını geçmemek üzere yaralanma derecesine göre,

b) Çalışma gücü kaybı, yetkili sağlık kuruluşları tarafından üçüncü derece olarak tespit edilenlere 4 katından 24  katı tutarına kadar,

c) Çalışma gücü kaybı, yetkili sağlık kuruluşları tarafından ikinci derece olarak tespit edilenlere 25 katından 48 katı tutarına kadar,

d) Çalışma gücü kaybı, yetkili sağlık kuruluşları tarafından birinci derece olarak tespit edilenlere 49 katından 72 katı tutarına kadar,

e) Ölenlerin mirasçılarına elli katı tutarında, nakdî ödeme yapılır.

Terör eylemleri veya terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler sonucunda malul olanlardan;

1) Çalışma gücü kaybı %40 (%40 dâhil)-%60 (%60 dâhil) aralığında olanlara (9.500) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarın %60

2) Çalışma gücü kaybı %61 (%61 dâhil)-%79 (%79 dâhil) aralığında olanlara (9.500) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarın %80,

3) Çalışma gücü kaybı %80 (%80 dâhil)-%100 (%100 dâhil) aralığında olanlara (9.500) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarın tamamı üzerinden aylık bağlanır.

Zarar gören veya mirasçılarının veya temsilcilerinin zarar konusu olayın gerçeklemesinden itibaren 60 gün içinde olayın meydana geldiği il valiliğine başvurmaları hâlinde gerekli işlemlere başlanacaktır. Bu sürelerden sonra yapılacak başvurular kabul edilmemektedir. Bu Kanun kapsamındaki yaralanma ve engelli hâle gelme durumlarında, yaralının hastaneye kabulünden hastaneden çıkışına kadar geçen süre, başvuru süresinin hesaplanmasında dikkate alınmaz. Komisyon, zarar görenlerce yapılacak her başvuru ile ilgili çalışmalarını, başvuru tarihinden itibaren altı ay içinde tamamlamak zorundadır. Zorunlu hâllerde, bu süre vali tarafından üç ay daha uzatılabilir. (Mert Nayır/ Vatan)

Havalimanı mağdurlarına bazı haklar verilecek

Yorumlar

Ferhat ~ 8 yıl önce
yabancıya verilen değer kendi vatandışına vermiyor. Bu ne biçim Adalet sistemi. Ya olaydan ölen,yaralanan kişiler çifte vatantaşsa Neye göre değerlendirecek. Kiii bu verilen miktar sağlık ve candan daha önemli değil yanlış anlaşılma konusu olmasın. Ama ingilizi filan bış verinde Süriyeli türkiyede daha çok hakka sahip. Örnek verebilirsem; -Dediklerine göre suriyeli biri iş yeri açarsa vergiden muaf tutuluyor. - Devlet hastaneleri bir yana kalsın. Özel hastaneler onlar için ücretsiz. - Ben onca çaba harcıyım. Ama suriyeli istediği ünversiteye ( vakıflar dahil) sınavsız ve ücretsiz gidebilsin. Ben buna karşıyım arkadaş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone ~ 8 yıl önce
Türk ölenleri tazminat 80 bin ingilizlere baksak 2 milyon şimdi size soruyorum hangisi daha değerli?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Solcu ~ 8 yıl önce
Ölenleri tanizmatı 80 bin ama ingiltereye baksak 2 milyon alırlar şimdi bunu hangisi daha değerli gerisi siz düşün!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000