17 Ağustos 2022, Çarşamba 12:49:28

Hava-İş: "Sektörde 2 Milyon Kişi İşsiz Kaldı"

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) tarafından hazırlanan raporda, koronavirüs salgınında dünya genelinde havacılık sektöründe yaklaşık 2 milyon kişinin işini kaybettiği belirtildi.
  • maaş ödemediğin personeli neden işten çıkaracaksın ki? Sen önce şirketlerin çalışma koşullarını katşılaştır hava iş!
  • senin de hesabın kesilecek yeğenim
  • PAZAR MESAİLERİ NEREDE HAVA -İŞ?
  • Bu raporun hazırlanması sırasında acaba hangi ajans, şirket zengin oldu? Kendi çalışanına sahip çıkmayan sarı(yandaş) sendika rapor hazırlatmış :)))) Hiç güleceğim yoktu!
  • Kendi istegimizle sendikadan çıkabiliyormuyuz şirket nasıl karşılıyor bir cezası veya zarara ugrarmiyim
  • Şef tazminatlarına bak sen ne raporla uğraşıyorsun, önce işini yap 2018 den beri aynı kalan maaş kalemlerini yükselttir, müdür alır yüzde 50 zam biz alırız yüzde 25, dil tazminatı sabit diğer tazminatlar sabit..
  • Seniin been raporunuu yiyiim...! Rapormuş,arastirmaymiş...! Calisan sendikasiymiş...! haziranda görucez...!
  • 30 ağustos loading
  • Hala daha, bak işin var buna şükür et mesajları peşindeler. Biz uçuyoruz; kendi işimizi yapıyoruz. Ekip planlama maksimum uçuşu minimum ekiple yaptırarak işini yapıyor. Hava iş, işinin aksine bizim haklarımız yerine iş verenin haklarını koruyor.
  • Sendikayı böyle güçsüz bırakan sizlersiniz. Sevmeseniz de işverene karşı en azından kendi çıkarınız için yanında dursaydınız. Sendikanın yaptırım gücü olurdu. Konuşmaya hakkınız varmı vicdanınıza sorun. Sizin hiç mi suçunuz yok ???

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) tarafından hazırlanan raporda, koronavirüs salgınında dünya genelinde havacılık sektöründe yaklaşık 2 milyon kişinin işini kaybettiği belirtildi.

Hava-İş'in "Dünya Sivil Havacılık Sektöründe Yaşanan Kriz, Tespitler, Nedenler, Sonuçlar" başlıklı raporunda, koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında gelen havacılığın artan uçuşlar ve yolcu sayılarına rağmen büyük bir krizin içine doğru sürüklendiği kaydedildi.

Raporda, salgın sürecinde yaşanan işten ayrılmalar, küresel enflasyon, ekonomik sorunlar ve bölgesel savaşlar krizin başlıca nedenleri arasında yer aldı.

Covid-19 salgını nedeniyle Mart 2020'de Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel pandemi ilan ettiği hatırlatılan raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Koronavirüste alınan sıkı tedbirler, bu boyutta bir krize hazır olmayan havacılık sektörünü çok ciddi sarsmıştır. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliğinin (IATA) yaptığı açıklamaya göre, bu süreçte havacılık sektörü küresel boyutta 113 milyar dolara yakın net zarar etmiştir. Uçuşların durması ve zararların artmasıyla havacılık sektörü çalışanları çok hızlı bir şekilde işlerini kaybetmiştir. Emirates 9 bin, Qatar Airways 6 bin, SAS 2 bin, Lufthansa 10 bin, Alitalia 6 bin 800, Air France 2 bin çalışanını işten çıkartmıştır. Uçuş ekiplerinin haricinde birçok havalimanında operasyonların durması sebebiyle kargo ve bagaj hizmetleri çalışanları da işlerini kaybetmiştir. Avrupa ve dünya genelinde havacılık sektöründe yaklaşık 2 milyon kişinin bu süreçte işini kaybettiği sendikalar tarafından duyurulmuştur."

PANDEMİDE TÜRK HAVACILIK SEKTÖRÜNÜN DURUMU

Raporda, havacılık sektörünün Türkiye'deki durumuna da yer verildi.

Türkiye'de bu süreçte alınan tedbirler ve sendikaların öncülük ettiği anlaşmalarla işten çıkarmaların yaşanmadığı vurgulanan raporda, şöyle devam edildi:

"Havacılık sektörünün başat oyuncusu Türk Hava Yolları (THY), yaşanan krizi Hava-İş ile ortak aldığı kararlar ve fırsata dönüştürmeyi bildiği kargo operasyonlarıyla en az zararla atlatabilmeyi başarmıştır. Pandemiye karşı alınan tedbirlerle Türkiye'de faaliyet gösteren havacılık şirketleri süreci öncelikle devletten aldıkları desteklerle atlatmaya çalışmıştır. Bu tedbirler, direkt olarak çalışana devlet tarafından ödenen 'Kısa Çalışma Ödeneği', şirketlere uygulanan vergi indirimleri, KDV muafiyetleri gibi kalemleri kapsamaktaydı. Bu tedbirlerin yetersiz kaldığı durumlarda ise kısa süreli ücretsiz izin kullanımı gibi ek tedbirlere başvurulmuştur. THY, Onur Air, Pegasus bu süreçten en çok etkilenen havacılık şirketleri olmuşlardır. Onur Air pandemi öncesi başlayan ekonomik sorunlarını aşamadığı için bu süreçte faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmıştır. THY ve Pegasus ise Kısa Çalışma Ödeneği ve diğer devlet desteklerinden yararlanmıştır."

Raporda, Hava-İş'in üyelerinin çalışma hayatında yaşadığı zorlukları ve maddi kayıpları göz önüne alarak THY ile yeni bir anlaşma yaptığı ve bu sayede üyelerinin istihdamının devamını garanti altına aldığı aktarıldı. Bu anlaşmayla THY'nin Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasından çıktığı için çalışanlarının maaşlarındaki kaybın yüzde 30 ile yüzde 50 arasında kaldığına dikkat çekildi.

Hava-İş: "Sektörde 2 Milyon Kişi İşsiz Kaldı"

Yorumlar Tüm Yorumlar (39)

kaptan ~ 2 yıl önce
maaş ödemediğin personeli neden işten çıkaracaksın ki? Sen önce şirketlerin çalışma koşullarını katşılaştır hava iş!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bir pilot ~ 2 yıl önce
senin de hesabın kesilecek yeğenim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PUSHBACK ~ 2 yıl önce
PAZAR MESAİLERİ NEREDE HAVA -İŞ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rapor!! ~ 2 yıl önce
Bu raporun hazırlanması sırasında acaba hangi ajans, şirket zengin oldu? Kendi çalışanına sahip çıkmayan sarı(yandaş) sendika rapor hazırlatmış :)))) Hiç güleceğim yoktu!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgsli ~ 2 yıl önce
Kendi istegimizle sendikadan çıkabiliyormuyuz şirket nasıl karşılıyor bir cezası veya zarara ugrarmiyim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Her kuşu hallettik bi leylek kaldı ~ 2 yıl önce
Şef tazminatlarına bak sen ne raporla uğraşıyorsun, önce işini yap 2018 den beri aynı kalan maaş kalemlerini yükselttir, müdür alır yüzde 50 zam biz alırız yüzde 25, dil tazminatı sabit diğer tazminatlar sabit..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km ~ 2 yıl önce
Seniin been raporunuu yiyiim...! Rapormuş,arastirmaymiş...! Calisan sendikasiymiş...! haziranda görucez...!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kapitano ~ 2 yıl önce
30 ağustos loading

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HAVAİŞVEREN ~ 2 yıl önce
Hala daha, bak işin var buna şükür et mesajları peşindeler. Biz uçuyoruz; kendi işimizi yapıyoruz. Ekip planlama maksimum uçuşu minimum ekiple yaptırarak işini yapıyor. Hava iş, işinin aksine bizim haklarımız yerine iş verenin haklarını koruyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaptanlar ~ 2 yıl önce
Sendikayı böyle güçsüz bırakan sizlersiniz. Sevmeseniz de işverene karşı en azından kendi çıkarınız için yanında dursaydınız. Sendikanın yaptırım gücü olurdu. Konuşmaya hakkınız varmı vicdanınıza sorun. Sizin hiç mi suçunuz yok ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sesli güldüm. ~ 2 yıl önce
Sendika başkanı başta kaptanlar olmak üzere personeli yanına toplasa grev de olur güçte olur çözüm de olur. Ama o gece yarısı Yönetimi evinde ağırlayıp size ne lazım diye sorduğu için çalışan lehine sonuç alınamıyor. Bazı eleştirileri kaptanlara değil bizzat sendika başkanına sormanız lazım. Fanatiklik yapmayın objektif olun.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000