02 Temmuz 2022, Cumartesi 15:53:45

Havadan Yangınla Mücadelede Yeni Ürün: Helixpool Projesi

Akıllı entegre taşınabilir havuzlar; yangın bölgesine en yakın ve emniyetli bölgede kısa sürede kurularak, helikopterlerin hızlı ve daha yakın bölgeden su alabilmelerini sağlamak amacıyla yangında uçan pilotlar tarafından tasarlandı.

Akıllı entegre  taşınabilir havuzlar; yangın bölgesine en yakın ve emniyetli bölgede kısa sürede kurularak, helikopterlerin hızlı ve daha yakın bölgeden su alabilmelerini sağlamak amacıyla yangında uçan pilotlar tarafından tasarlandı. Bu sistemler dünyada yaklaşık olarak yangın riski taşıyan Amerika başta olmak üzere birçok ülkede10 yıldır kullanılıyor.

Helixpoollar ( Taşınabilir Akıllı Havuzlar) birden fazla helikopterin söndürme çalışmalarında uzak su kaynaklarına alternatif olarak yangına müdahale zamanını yaklaşık %30 azaltarak zaman, uçuş emniyeti ve uçuş maliyeti tasarruf edilmesine olanak sağlıyor. Dünyada etkin olarak yangınla mücadelede kullanılan bu sistemin,  tasarlanarak, dünyada ilk olarak akıllı bütünleşik taşınabilir havuz sistemi ile pilotların havuzların konumunu, su seviyesini ve rüzgâr gibi meteorolojik bilgileri havada havuza giderken almasını sağlayarak gündüz ve gece uçacak yangın helikopterlerinin emniyetle su alarak yangınlara 24 saat esasına göre müdahale etmesine imkan verecek.

Projeye Cumhurbaşkanlığı dahil , Bakanlık ve Kurum Kuruluşlar ilgi gösteriyor. Sistemin yakın zamanda Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde kullanımı ile ilgili görüşmeler devam ediyor.

Çanakkale ve İstanbul’da Helikopterli testlerini başarıyla tamamlayan bu havuzlar, ayrıca arozözler için su takviye havuzu olarak da kullanılabiliyor.

Özellikle gece helikopterlerinin emniyetle su alabilmesi için dünyada ilk ve tek özelliğe sahip su havuzları niteliğinde.
İlk üretim 40 ton kapasiteli olarak belirlendi. Bu da yaklaşık 16 atım su anlamına gelmekte, havuzun suyu atımlar esnasında çeşitli vasıtalarda doldurulmaya devam edebilecek. 20 ton ve 500 ton kapasitelere kadar üretim planı oluşturuldu. Havuzlar yangın söndürüldükten sonra katlanarak olası tüm yangın bölgelerine taşınarak yangınlara reaksiyon süresi en aza indirilmesi hedefleniyor.

Ayrıca helikopterlerin bambi bucketlerın (su taşıma sepeti) içini tıkayan nesnelerin temizlenmesini kolaylaştıracak, yangın söndürmede kullanılan suyun içerisine yangının sönmesini hızlandıran kimyasal maddelerin eklenmesini de kolaylaştırarak ilave zaman tasarrufu elde edilecek.

“Yangını su kaynağına taşıyamayız ama su kaynağını yangın bölgesine taşıyabiliriz.” düşüncesiyle projelendiren bu sistem ile yangınlara hızlı, etkin ve emniyetli müdahale edilerek ormanların en az zararla yangından korunması sağlanacak, yangında görev alan hava araçlarının ve orman araçlarının işletme ve idame maliyetlerinden tasarruf edilecek, doğal su kaynakların kirlenmemesine ve dolayısı ile yangının büyüklüğüne göre 100 milyonlarca lira tasarruf edilebilecek.

Aynı zamanda Helixpool (akıllı entegre taşınabilir havuzlar), söndürme çalışmalarında yer ekibine su kaynağı desteği olarak, yol kenarları sulama ve doğal afetlerde temiz su kaynağı olarak da kullanılabilecek.





Havadan Yangınla Mücadelede Yeni Ürün: Helixpool Projesi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000