08 Eylül 2019, Pazar 10:21:11

Havadan maden arıyoruz

Dışa bağımlılığı azaltmak isteyen Türkiye, maden arama ruhsatı aldığı ülkelerde harekete geçiyor. Özbekistan ve Sudan’da ruhsat alınan bölgelerde havadan maden röntgeni çekilecek.
  • Sudan’da yapilan harcamalar elimizde patladi,kankamiz Besir hapishanede hesap veriyor.ne maden aramasi?
  • Bu haber fasa fiso bir haber. Birincisi Özbekistan Rusyanın sömürgesi. Rusya oradaki işi kimseye kaptırmaz. Ikincisi, maden arama amaçlı uçmak madenciliğin sadece ufak bir parçasıdır. Asıl iş cevheri çıkartıp, nakliyesini gerçekleştirebilmekte. Maden nakliyesi demiryolu veya denizyolu ile yapılır. Eğer bizim bir şirketimiz Özbekistan' da demiryolu yapıp işleyebiliyorsa onunla gurur duyabiliriz. Uçağın biri 3-5 saat uçtu diye madenci olunmuyor, işadamı da olunmuyor malesef.
  • Bu nasıl saçma bir haber yaa. Kendi ülkendeki madenlerin çıkartılmasını gavura ver. Sonra dış ülkelerde git maden ara. Kendi malına sahip ol , kendi malına.
  • Arkadaş biz değilmiyiz kanadalı firmaya altın bulsun ve çıkan altının %10-15 gibi kısmını bize versin diye kaz dağlarını peşkeş çeken.Şimdi dışa bağımlılığı azaltmakdan bahsediyoruz.O zaman kanadalı firmaya peşkeş çekmeseydik kaz dağlarını.Dışarda arayıp ülkemize getirseydik.Hepsini geçtim muhalefet ederler gene,yeşilci ağaç sevdalası biri yazmış diye.Madem böyle bir teknolojimiz var mta da,biz çıkaraydık kaz dağlarındaki altını...

Dışa bağımlılığı azaltmak isteyen Türkiye, maden arama ruhsatı aldığı ülkelerde harekete geçiyor. Özbekistan ve Sudan’da ruhsat alınan bölgelerde havadan maden röntgeni çekilecek. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) çalışmalarına Özbekistan’da başlarken, Sudan’daki saha kasım veya aralık ayında incelenecek.

ÖZBEKİSTAN’DA BAŞLADI

Hürriyet Gazetesi'nden Neşe Karanfil'in haberine göre; Sudan ve Özbekistan’da maden arama ruhsatları alarak şirketler kuran Türkiye, şimdi bu ülkelerde havadan jeofizik çalışmaları yaparak maden rezervlerinin yoğun olduğu bölgeleri tespit edecek. Söz konusu çalışmaların ilki Özbekistan’da başlatıldı. Özbekistan’a giden MTA ekibi ve uçağı yapılan kalibrasyon ayarları sonrası 23 Ağustos’ta ölçüm almaya başladı. Uçaklar 3 ruhsat sahasında yaklaşık 20 bin kilometrelik uçuş ile tarama işini neticelendirecek. Çalışmaların teknik koşullar ve hava şartlarına bağlı olarak 30 gün içerisinde tamamlanması planlanıyor.

SIRADA SUDAN VAR

MTA’nın bir diğer sahası olan Sudan’da yürütülecek havadan jeofizik çalışması ise mevsim koşulları gereği Kasım-Aralık aylarında gerçekleştirilecek. MTA’nın sahip olduğu 2 ruhsat sahasının yaklaşık 15 bin kilometrelik uçuş ile 1 ayda taranabileceği öngörülüyor.

HAVADAN DAHA UCUZ

Potansiyel alanların belirlenmesinde anahtar rol oynayan havadan jeofizik çalışmalarının bir ruhsat alanında ilk aşamada yapılabilecek en hızlı sonuç veren çalışmalardan biri olduğu ifade ediliyor. Jeofizik çalışmalarının havadan yapılmasının 100 kat daha kısa sürede ve 29 kat daha ucuz olduğu belirtilirken halihazırda Türkiye’nin, uçuşundan, verilerin toplanması ve işlenmesine kadar tüm süreci tek başına yürütebilecek 7-8 ülke arasında yer alıyor. Havadan jeofizik çalışmaları yeni çalışılacak bölgelerin jeolojilerinin daha net bir şekilde görülmesini, bölgenin röntgeni çekerek maden rezervlerinin yoğun olduğu bölgelerin tespit edilip alanların daraltılmasını sağlayacak. Elde edilecek veriler doğrultusunda hazırlanacak haritalar ve diğer bilgilerle nokta atışla arama ve sondaj yapılabilecek.

Havadan maden arıyoruz

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Sudan ~ 5 yıl önce
Sudan’da yapilan harcamalar elimizde patladi,kankamiz Besir hapishanede hesap veriyor.ne maden aramasi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gerçek haber ne? ~ 5 yıl önce
Bu haber fasa fiso bir haber. Birincisi Özbekistan Rusyanın sömürgesi. Rusya oradaki işi kimseye kaptırmaz. Ikincisi, maden arama amaçlı uçmak madenciliğin sadece ufak bir parçasıdır. Asıl iş cevheri çıkartıp, nakliyesini gerçekleştirebilmekte. Maden nakliyesi demiryolu veya denizyolu ile yapılır. Eğer bizim bir şirketimiz Özbekistan' da demiryolu yapıp işleyebiliyorsa onunla gurur duyabiliriz. Uçağın biri 3-5 saat uçtu diye madenci olunmuyor, işadamı da olunmuyor malesef.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yalaza ~ 5 yıl önce
Bu nasıl saçma bir haber yaa. Kendi ülkendeki madenlerin çıkartılmasını gavura ver. Sonra dış ülkelerde git maden ara. Kendi malına sahip ol , kendi malına.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gurcan kpt. ~ 5 yıl önce
Ya birakin artik su basit dusunceleri, kendinize yazik ediyorsunuz
Dışa bağımlılık derken? ~ 5 yıl önce
Arkadaş biz değilmiyiz kanadalı firmaya altın bulsun ve çıkan altının %10-15 gibi kısmını bize versin diye kaz dağlarını peşkeş çeken.Şimdi dışa bağımlılığı azaltmakdan bahsediyoruz.O zaman kanadalı firmaya peşkeş çekmeseydik kaz dağlarını.Dışarda arayıp ülkemize getirseydik.Hepsini geçtim muhalefet ederler gene,yeşilci ağaç sevdalası biri yazmış diye.Madem böyle bir teknolojimiz var mta da,biz çıkaraydık kaz dağlarındaki altını...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ticarer ~ 5 yıl önce
Ticaret. Üretme ithal et. Düşünün neden?

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000