15 Mart 2021, Pazartesi 09:50:24

Havadaki unvan krizinde üniversitelerden görüş alınacak

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından alınan karar sonrasında Uçak Bakım Mühendisliği bölümü mezunları 'eleman' kategorisine alınmıştı. Konuyla ilgili geri adım atılmasından sonra ilgili üniversitelerden görüş talep edildi.
  • Turkiyemizde ODTU ITU lobi karteli bu zamana kadar havaciligi kontrol etmistir havaciligi derken isten haberi olmayan yoneticileri ve patronlari hep kandirdilar bundan sonra bu kahpe duzenin sonuna gelmisizdir bir havayolu veya MROda kagit kurek muhendislerinin ne kadar gerekli oldugunun tartismasinin baslatilmasi gerekiyor ucagi bilen bakim muhendisi CRS kesende bakim muhendisidir .com
  • sallama isimli arkadaşa; 1- YÖKATLAS diye bir site var zahmet edip açıp bakarsan bölüme girenlerin neredeyse %1'inin bahsettiğin teknik liselerden geldiğini görürsün. %99'unun "anadolu/fen" liselerinden geldiğini görürsün. Argümanın burada patlamış oldu. 2- yurtdışında teknisyen=engineer değildir, mühendis=engineerdir. teknisyen=technician dır. tekniker=mechanic tir. 3- BSc dediğin şey 4 yıllık lisans öğrenimini tanımlayan akademik statüdür. YÖK'ün tercih klavuzuna bakarsan UEE-UGM bölümleri için LİSANS bölümleri olduğunu görürsün.. Senin tabirinle BSc mühendis derecesinin karşılığı ise UEE-UGM bölümleri Lisans bölümü olduklarından mezunları BSc sahibi olur.. 4- Termodinamik, akışkanlar mekaniğini gibi dersleri her mühendis almaz, mesela bilgisayar mühendisliği almaz, makine müh. alır. Her ders alanına göredir. Talep edilen mühendislik "Bakım Mühendisliği" dir, verilen dersler de bu yönde yeterlidir.. Bilgin olmadan fikrin olmasın muhtemel mühendis arkadaş..
  • Engineer ‘dır. Kimi ülkede Line Engineer, kimi ülkede Maintanance Enineer, Technic Engineer, Aircraft Maintenance Engineer olarak geçer. Technican , Engineer’in yardımcısıdır. Usta-Çırak hesabı. Bizde ne yazık Makinist olarak geçiyor idi bir dönem, sonra teknisyen oldu sanki daha matah , şimdi Eleman olarak mı çağırılacak!! Çırak diyin bari olsun bitsin . Herşeyin bir adabı , usulü, söylemi vardır. Kokpit ve Kabin uçağa meydana indirir, Duty doldu mu çeker gider. İsterse Hava taşıtı yansın. Ama Engineer’in saat mefhumu yoktur. O uçak release olana kadar çalışır, saatler de geçse orada kalır. Emeğe saygı zaten yok, bari telaffuz da hata yapmayın.
  • İtü lobisi kadar bir de bu işten rahatsız olan bağcılar mezunları var ki onlar hepten hiç çekilmiyor , cahillik başa bela , arkadaşlar kimsenin sizle işi yok merak etmeyin siz teknisyenliğinizi yapmaya devam edin bizim derdmiz sizinle değil biz YÖKten hakkımızı alacağız bu kadar
  • Ben bu arkadaşlarımızla 4 sene aynı okulda okudum. Nasıl dersler aldıklarını cok iyi biliyorum. Birçok mühendis geçinenden çok daha fazla bu ünvanı almayı HAKEDİYORLAR nokta........
  • uğraşmaya gerek yok uçak teknisyeni ünvanı Aircraft maintenance engineer olarak shgm lisanslarında dahi geçmektedir. Nokta
  • Amaaan dert ettiginiz seye bak hepimiz sistemin kolesiyiz sonucta
  • lafi çok uzatmadan kisaca açıklamaya calisayim; mühendislik temel bilimdir-bachelor of science teori öğrenirsin yani bir düşünme sekli, yaklaşım.. meslek öğrenmezsiniz. yurt disinda aircraft maintenance engineer yada licenced aircraft engineer denilen pozisyonun ise bizdeki karsiligi lisanlı teknisyendir, teknisyenlik okulunda ise meslek öğretilir. okulun kaç sene olduğu o bolumun icerigine ders yüküne gore değişir bazı meslekler icin 2 sene yeterken uçak teknisyenligi icin turkiye'de 4 yıl uygun görülmüştür. 4 yıl okumak demek mühendis olmak demek degildir, mühendislik baska bir şey, teknisyenlik baska bir şeydir. teknisyene eleman demek ne kadar yanlışsa mühendis demek de o kadar yanlistir.
  • Abi kapatın mühendislik harici 4 yıllık teknik havacılık programlarını. Eleman lazımsa havacılık üzerine teknik onlinsans ve lise teknik programları mevcut. Onları değerlendirin eleman olarak. Neymiş efenim öğrenci gelsinnmiş falanmış filanmış...
  • Arkadaşlar lütfen biraz araştırıp bilgi sahibi olup öyle yorum yapalım. Bilgi sahibi olmamak ayıp değil, öğrenmeyip henüz fikri bile olunmayan konuda yorum yapmak gerçekten büyük ayıp. Uçak Bakım Mühendisliği bölümüne 10.000- 15.000 sıralama ile girildi zamanında. Sayısaldan bu sıralamalarla girilen bir bölüm, alınan teknik eğitim ve ardından elinden ünvanının alınıp "Teknisyen" olarak adlandırılman çok acı. Mühim olan da nasıl adlandırıldığı değil; alınan haklardır. Ben inanıyorum ki eğer ki danışılan akademisyenler biraz olsun bilim ve ilimle ilgileniyorlarsa bu karardan dönüp hakkedilen hakları "Mühendis" arkadaşlara vereceklerdir. 200.000 sıralama ile bir çok alanda mühendis olunulan güzide ülkemde, dirsek çürütüp güzel sıralamalara girip ardından güzel eğitim alan bu insanların hakkı ellerine iade edilecektir.. Saygılarımla..

Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK), Uçak Bakım Mühendisliği bölümünde okuyanları ve mezunları mağdur edecek bir adım atarak mühendis unvanını almış ve “eleman” kategorisine sokmuştu. Konuyla ilgili harekete geçen mezunlar oluşturdukları platform üzerinden sorunlarını dile getirmeye başladı.

Oluşturulan kamuoyu nedeniyle YÖK, “eleman” kararı ile ilgili geri adım atmış ve Üniversiteler Arası Kurul’dan (ÜAK) yeniden değerlendirme için görüş istemişti.

ÜAK tarafından ilgili üniversitelerden konuyla ilgili görüş istendiği öğrenildi. Üniversitelerde görevli akademisyenlerden alınacak görüşler sonrasında yeni bir değerlendirme yapılacak.

Değerlendirme sonrasında unvan mağduriyetin ortadan kalkıp kalkmayacağı ise henüz bilinmiyor. 

Konuyla ilgili geçtiğimiz dönemlerde akademik bir çalışmaya imza atan Eskişehir Teknik Üniversitesi öğretim görevlilerinden Dr. Ahmet Kıran, şu görüşleri sunuyor:

"Havaaracı Bakım Eğitim Kuruluşları AB üyesi ülkelerde havaaracı bakım eğitimi faaliyetleri devlet sektöründen daha çok özel sektörün kontrolü altındadır. Eğitimler genellikle kurs şeklinde verilmektedir. Almanyaʼda Lufthansa Technikʼin temel ve tip eğitim yetkileri, İspanyaʼda Iberia Havayollarının tip eğitim yetkisi, İngiltereʼde British Airwaysʼin tip eğitim yetkisi, Air France-KLM ortaklığının tip eğitim yetkisi bulunmaktadır. Örneklem olarak seçilen dört ülkenin hiçbirinde havaaracı bakım eğitimi lise düzeyinde okullarda verilmemektedir. Bu ülkelerde EASA Part-147 havaaracı bakım eğitim yetkisine sahip kurslar düzenlenmekte ve bu kurslara lise eğitimini tamamlayanlar kabul edilmektedir. Eğitim süresi 18-24 ay arasındadır. Buradan mezun olup modül sınavlarından başarılı olan öğrenciler lisans almaya hak kazanmaktadır. Örneklem olarak seçilen dört ülkenin içinde İngiltere hariç EASA Part-147 onaylı 4 yıllık üniversite eğitimi veren bir eğitim kuruluşu bulunmamaktadır. Fransa, Almanya ve İspanyaʼda 4 yıllık eğitim veren üniversitelerden mezun olanlar mühendis unvanını almaktadır.

Fransaʼda yüksek öğretim seviyesinde havaaracı bakım eğitimi veren okulların tümü 4 yıllık eğitime geçmiş ve mühendislik eğitimleri verilmektedir. Bu okulların EASA Part-147 yetkisi bulunmamaktadır. Örneğin 1 Ekim 2007 tarihinde SUPAERO ve ENSICA eğitim kuruluşlarının birleşmesiyle ISAE (Uzay ve Havacılık Yüksek Enstitüsü) kurulmuştur. Bu enstitüde havacılık ve uzay alanında mühendislik, araştırma, yüksek lisans ve doktora eğitimleri verilmektedir. İngiltereʼde 4 yıllık havaaracı bakım eğitimi veren üniversitelerden mezun olanlar mühendis unvanını almaktadır. Örneğin Glamorgan Üniversitesi İleri Teknoloji Fakültesiʼnde Havacılık Mühendisliği, Havaaracı Bakım Mühendisliği ve Aviyonik sistemleri de kapsayan Havacılık Sistemleri Mühendisliği bölümleri bulunmaktadır.

Havaaracı Bakım Mühendisliği eğitimleri Glamorgan Üniversitesi ile International Centre for Aerospace Training Şirketi arasında oluşturulan işbirliğiyle kurs olarak verilmektedir. Aynı zamanda mezunlar EASA Part–66 Havaaracı Bakım Personeli Lisansına sahip olmaktadır. Öğrenciler bu lisansa sahip olurken EASA Part-66ʼda belirtilen hiçbir modül sınavına girmemektedir. Yalnızca EASA Part–145 onaylı bir bakım kuruluşunda iki yıl deneyim koşulu aranmaktadır.

İspanyaʼda Fransaʼda olduğu gibi yüksek öğretim seviyesinde havaaracı bakım eğitimi veren okulların tümü 4 yıllık eğitime geçmiş ve mühendislik eğitimleri verilmektedir. Bu okulların EASA Part–147 yetkisi bulunmamaktadır.

AB ülkelerinde üniversite seviyesinde eğitim veren kuruluşlar EASA Part–147 alarak teknisyenlik eğitimi vermek yerine genellikle mühendislik eğitimine yönelmiştir. İngiltereʼde Glamorgan Üniversitesi İleri Teknoloji Enstitüsünde havaaracı bakım mühendisliği eğitimi verilmekte EASA Part–147 yetkisi olduğu için aynı zamanda mezun olan mühendislere teknisyen lisansı da verilmektedir."

MÜFREDAT UYGUN MU?

Öte yandan konuyla ilgili çalışmalar yürüten Uçak Bakım Mühendisleri Platformu merak edilen soruları yanıtladı.

Platform tarafından yapılan açıklamada, söz konusu durumun müfredata uygun olup olmadığıyla ilgili de yanıt verildi.

Uçak Bakım Mühendisleri Platformu "Okullarımızın müfredatı mühendisliğe uygun mu?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Tam anlamıyla uygun. Elbetteki ülkemizdeki tüm mühendisliklerin eğitim ve öğrenci kalitesinin aynı olması beklenemez. Hatta üniversitenin bulunduğu ilin dahi bu değerlendirmede etkisi oluyor. Her kalite ve uygunluk belirlenmesi belli bir standartta olmak zorunda ve bu standart, bir mühendislik fakültesi için genel ve asgari yeterlilik söz konusu olduğunda Yükseköğretim Kurulunun rapor ve çalışmalarıyla net bir şekilde belirlenmiş durumda. 

Okullarımızın müfredatı mühendisliğe uygun mu?

Tam anlamıyla uygun. Elbetteki ülkemizdeki tüm mühendisliklerin eğitim ve öğrenci kalitesinin aynı olması beklenemez. Hatta üniversitenin bulunduğu ilin dahi bu değerlendirmede etkisi oluyor. Her kalite ve uygunluk belirlenmesi belli bir standartta olmak zorunda ve bu standart, bir mühendislik fakültesi için genel ve asgari yeterlilik söz konusu olduğunda Yükseköğretim Kurulunun rapor ve çalışmalarıyla net bir şekilde belirlenmiş durumda.

Konu mühendislik yeterliliği olduğu için, YÖK tarafından yayınlanmış Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (Tyyç) raporunda, Mühendislik, Üretim ve İşleme Temel Alan Lisans Yeterliliklerinin yer aldığı tabloya aşağıdaki linkten (sayfa-11) bakalım. 
http://tyyc.yok.gov.tr/raporlar/52_54_Engineering_and_Manuf_13_01_2011.pdf

Okullarımızın kendi sitelerinden alan yeterlilikleri üzerine paylaşımları da altta. https://www.eskisehir.edu.tr/akademik/fakulteler/323/ucak-govde-ve-motor-bakimi-bolumu/ alan-yeterlilik https://www.eskisehir.edu.tr/akademik/fakulteler/327/havacilik-elektrik-ve-elektronigibolumu/alan-yeterlilik Hemen farkedeceksiniz ki; YÖK tarafından hazırlanmış olan mühendislik alan yeterlilik kılavuzunda geçen maddeler ile birebir örtüşmektedir. Yani YÖK de, örnekteki okul ESTÜ de okullarımızın mühendislik formatında olduğunu çoktan kabul ve ilan etmiş durumdalar.

Peki ülkemizde bakım alanında mühendis yetiştiren okul varmı?

Var. Ülkemizde beş üniversitede Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği bölümleri bulunmakta. Bu bölümlerin müfredatları ve yaptıkları iş göz önüne alındığında bizim mezun olduğumuz okulların denizcilik sektöründeki muadilleri olduğunu görüyoruz. Ders içeriklerinin kabaca kıyaslamasını Ek-1'de daha anlaşılır hale getirdik. Fark bulmakta zorlanacak, yıllarca nasıl görmezden gelindiğine şaşıracaksınız. Uçak bakımının risk ve emniyet analizi
bakımından en az gemi bakımı kadar altyapı ve disiplin gerektirdiğini kabul eder isek üniversite eğitiminin gerekli olduğunda pek bir şüphe kalmayacaktır.

Tıpkı Gemi Makinaları İşletme Mühendislerinin gemicilik alanındaki dil ve mühendislik hakimiyetleri gibi, bizler de uçak bakım ve teknolojisi alanlarında teorik bilgi, teknik dil ve donanıma hakimiz. En kritik kararları en zor durumlarda alarak uçakların sürekli uçuşa elverişli olarak uçurulmasını
ya da uçmasına engel bir durum varsa ground edilmesini sağlayan teknik personel olarak, gemi bakımı ve işletmeciliği mühendisliğinden, bizler mütevazi bile olsak, daha az önemli bir alanda olduğumuzu kimse iddia edemez.


Bakım Mühendisiliğinin dünyada örnekleri var mı?

Ahmet Hocamızın doktora tezinde örnekler mevcut. Ayrıca dünyada "Bakım Mühendisi" kavramı giderek yaygınlaşmakta. Mevcut durumda farklı sektörlerde ve kısmen havacılık sektöründe bu görevi Makine Mühendisleri, Uçak Mühendisleri veya Elektrik Mühendisleri yan
dal şeklinde çeşitli eğitimler ile zaten yapmaktalar. Örnek iki makaleyi yine aşağıdaki bağlantılarda bulabilirsiniz.

"Uçak Bakım Mühendisi" unvanı ile havacılığın planlama, mühendislik, kalite gibi farklı alanlarında yer bulmaya devam edebilecekken, günümüzde istihdamımıza engel olunan kamu tarafında da hak ettiğimiz kadrolarda çalışabileceğiz. Yetişmiş insan kaynağının doğru yerlere yönlendirilmesi ile bu durum asıl ülkemiz adına büyük bir kazanç olacaktır. 

Havadaki unvan krizinde üniversitelerden görüş alınacak

Yorumlar Tüm Yorumlar (38)

ucak bakim muhendisi ~ 3 yıl önce
Turkiyemizde ODTU ITU lobi karteli bu zamana kadar havaciligi kontrol etmistir havaciligi derken isten haberi olmayan yoneticileri ve patronlari hep kandirdilar bundan sonra bu kahpe duzenin sonuna gelmisizdir bir havayolu veya MROda kagit kurek muhendislerinin ne kadar gerekli oldugunun tartismasinin baslatilmasi gerekiyor ucagi bilen bakim muhendisi CRS kesende bakim muhendisidir .com

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sallama'ya... ~ 3 yıl önce
sallama isimli arkadaşa; 1- YÖKATLAS diye bir site var zahmet edip açıp bakarsan bölüme girenlerin neredeyse %1'inin bahsettiğin teknik liselerden geldiğini görürsün. %99'unun "anadolu/fen" liselerinden geldiğini görürsün. Argümanın burada patlamış oldu. 2- yurtdışında teknisyen=engineer değildir, mühendis=engineerdir. teknisyen=technician dır. tekniker=mechanic tir. 3- BSc dediğin şey 4 yıllık lisans öğrenimini tanımlayan akademik statüdür. YÖK'ün tercih klavuzuna bakarsan UEE-UGM bölümleri için LİSANS bölümleri olduğunu görürsün.. Senin tabirinle BSc mühendis derecesinin karşılığı ise UEE-UGM bölümleri Lisans bölümü olduklarından mezunları BSc sahibi olur.. 4- Termodinamik, akışkanlar mekaniğini gibi dersleri her mühendis almaz, mesela bilgisayar mühendisliği almaz, makine müh. alır. Her ders alanına göredir. Talep edilen mühendislik "Bakım Mühendisliği" dir, verilen dersler de bu yönde yeterlidir.. Bilgin olmadan fikrin olmasın muhtemel mühendis arkadaş..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Observer ~ 3 yıl önce
Engineer ‘dır. Kimi ülkede Line Engineer, kimi ülkede Maintanance Enineer, Technic Engineer, Aircraft Maintenance Engineer olarak geçer. Technican , Engineer’in yardımcısıdır. Usta-Çırak hesabı. Bizde ne yazık Makinist olarak geçiyor idi bir dönem, sonra teknisyen oldu sanki daha matah , şimdi Eleman olarak mı çağırılacak!! Çırak diyin bari olsun bitsin . Herşeyin bir adabı , usulü, söylemi vardır. Kokpit ve Kabin uçağa meydana indirir, Duty doldu mu çeker gider. İsterse Hava taşıtı yansın. Ama Engineer’in saat mefhumu yoktur. O uçak release olana kadar çalışır, saatler de geçse orada kalır. Emeğe saygı zaten yok, bari telaffuz da hata yapmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alfa vane ~ 3 yıl önce
İtü lobisi kadar bir de bu işten rahatsız olan bağcılar mezunları var ki onlar hepten hiç çekilmiyor , cahillik başa bela , arkadaşlar kimsenin sizle işi yok merak etmeyin siz teknisyenliğinizi yapmaya devam edin bizim derdmiz sizinle değil biz YÖKten hakkımızı alacağız bu kadar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaptan ~ 3 yıl önce
Ben bu arkadaşlarımızla 4 sene aynı okulda okudum. Nasıl dersler aldıklarını cok iyi biliyorum. Birçok mühendis geçinenden çok daha fazla bu ünvanı almayı HAKEDİYORLAR nokta........

Yanıtla

Kalan karakter 1000
arda ~ 3 yıl önce
uğraşmaya gerek yok uçak teknisyeni ünvanı Aircraft maintenance engineer olarak shgm lisanslarında dahi geçmektedir. Nokta

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Artist ~ 3 yıl önce
Amaaan dert ettiginiz seye bak hepimiz sistemin kolesiyiz sonucta

Yanıtla

Kalan karakter 1000
elma ile armut ~ 3 yıl önce
lafi çok uzatmadan kisaca açıklamaya calisayim; mühendislik temel bilimdir-bachelor of science teori öğrenirsin yani bir düşünme sekli, yaklaşım.. meslek öğrenmezsiniz. yurt disinda aircraft maintenance engineer yada licenced aircraft engineer denilen pozisyonun ise bizdeki karsiligi lisanlı teknisyendir, teknisyenlik okulunda ise meslek öğretilir. okulun kaç sene olduğu o bolumun icerigine ders yüküne gore değişir bazı meslekler icin 2 sene yeterken uçak teknisyenligi icin turkiye'de 4 yıl uygun görülmüştür. 4 yıl okumak demek mühendis olmak demek degildir, mühendislik baska bir şey, teknisyenlik baska bir şeydir. teknisyene eleman demek ne kadar yanlışsa mühendis demek de o kadar yanlistir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nuri demirağ ~ 3 yıl önce
En tehlikeli de bu tip insanlar 2 doğru söyle sonra salla da salla insanlar da hepsini doğru sansın.Arkadaşım bilerek mi kara propaganda yapıyorsun niye zarar vermeye çalılıyorsun. İyi demişsin güzel demişsin mesleki eğitim ayrı mühendislik eğitimi ayrı da bunlrı yazarken hiç gidip baktın mı gövde motor bölümünde hangi dersler var. Sizin dediğinizin aksine ugm eğitimi mesleki değil teorik ağırlıklı bi eğitim yani öyle 4 senelik mesleki eğitim falan değil.Türkiyede mesleki eğitim 2 seneliktir.Başka 4 senelik mesleki eğitim biliyorsanız söyleyin(teknik alanda konuşuyorum).Burdaki olay tamamen devletin bu işte kaliteli eleman istemesi sonucu 4 yıllık mühendislik eğitimi veren bölümler açıp ama sonucunda ünvan vermemesidir. Aerodinamik(1-2), termodinamik,mekanik,diferansiyel denklemler,malzeme bilimi(1-2), elektrik makineleri,temel elektronik bu dersler size mesleki eğitim gibi mi geliyor?
Herneyse ~ 3 yıl önce
Abi kapatın mühendislik harici 4 yıllık teknik havacılık programlarını. Eleman lazımsa havacılık üzerine teknik onlinsans ve lise teknik programları mevcut. Onları değerlendirin eleman olarak. Neymiş efenim öğrenci gelsinnmiş falanmış filanmış...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yayınlayın! ~ 3 yıl önce
Arkadaşlar lütfen biraz araştırıp bilgi sahibi olup öyle yorum yapalım. Bilgi sahibi olmamak ayıp değil, öğrenmeyip henüz fikri bile olunmayan konuda yorum yapmak gerçekten büyük ayıp. Uçak Bakım Mühendisliği bölümüne 10.000- 15.000 sıralama ile girildi zamanında. Sayısaldan bu sıralamalarla girilen bir bölüm, alınan teknik eğitim ve ardından elinden ünvanının alınıp "Teknisyen" olarak adlandırılman çok acı. Mühim olan da nasıl adlandırıldığı değil; alınan haklardır. Ben inanıyorum ki eğer ki danışılan akademisyenler biraz olsun bilim ve ilimle ilgileniyorlarsa bu karardan dönüp hakkedilen hakları "Mühendis" arkadaşlara vereceklerdir. 200.000 sıralama ile bir çok alanda mühendis olunulan güzide ülkemde, dirsek çürütüp güzel sıralamalara girip ardından güzel eğitim alan bu insanların hakkı ellerine iade edilecektir.. Saygılarımla..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000