20 Ekim 2015, Salı 08:02:27

Havada tehlikeli yakınlaşma

Fransa'nın Rusya Büyükelçisi, bir Fransız jetinin Rus parlamenterleri taşıyan uçağa tehlikeli biçimde yakınlaşması nedeniyle Dışişleri'ne çağrıldı.
  • Bu isviçre'nin niye ordusu var bilen beri gelsin. Bir de f-18 almışlar.

Fransa'nın Rusya Büyükelçisi Jean-Maurice Ripert, bir Fransız jetinin Rus parlamenterleri taşıyan uçağa tehlikeli biçimde yakınlaşması nedeniyle Dışişleri'ne çağrıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, olayın dün sabah Fransa'nın hava sahasında yaşandığı, Fransız jetinin yakınlaştığı uçakta da Cenevre'de yapılacak 133’üncü Parlamentolararası Birlik toplantısına giden Duma Başkanı Sergey Narışkin başkanlığındaki Rus heyetinin olduğu kaydedildi.

Açıklamaya göre, görüşmede Fransız büyükelçiye, olaydan duyulan endişe bildirilirken, bu tür vakaların çok uluslu müzakere ve toplantılar için Fransa’nın seçilmesi ihtimallerine zarar verdiği vurgulandı.

Rus heyetinde bulunan Sergey Gavrilov, Sputnik’e yaptığı açıklamada, Fransa’ya ait uçağın Rus parlamenterlerin bulunduğu uçağa doğru tehlike oluşturacak mesafede manevra yaptığını söyledi. Gavrilov, olanlara rağmen Fransız yetkililerle yapıcı bir diyalog gerçekleştirmeyi umduklarını şu sözlerle ifade etti: “Fransız Hava Kuvvetleri bugün Rus parlamenterleri taşıyan uçağa yönelik olumsuz bir tutum sergilese de, Fransız parlamentosu ile tamamen yapıcı bir diyalog gerçekleştirmeyi umuyoruz. Ancak eski Fransa Cumhurbaşkanları François Mitterrand, Charles De Gaulle ve Nicolas Sarkozy dönemlerinde böyle bir olayın mümkün olacağını sanmıyorum.”

FRANSA: UÇAK İSVİÇRE’YE AİT

Bu arada Reuters’ın aktardığına göre, Fransa Dışişleri Bakanlığı uçağın İsviçre’ye ait olduğunu duyurdu.

İsviçre Dışişleri Bakanlığı, uçağın kendilerine ait olduğunu kabul ederken, Rus heyetin uçağına tehlike oluşturacak şekilde yaklaşmadığını savundu.

İsviçre Federal Savunma, Sivil Güvenlik ve Spor Departmanı Sözcüsü Peter Minder ise, İsviçre Silahlı Kuvvetleri’ne ait F/A-18 savaş uçağının gerçekten de Rus yolcu uçağına yaklaştığını, ancak bunun standart kontrol prosedürünün olduğunu belirtti. Minder, “Bizim için bu tamamen normal bir eylem. Bu, İsviçre’nin F/A-18 uçağıydı. Uçak, 10.20’de Biel’den havalandı. Cenevre’ye giden Rus uçağının numaralarını kontrol etti. Bu standart bir prosedür ve hiçbir ‘tehlikeli yakınlık’ yoktu” dedi.

Bu tür kontrollerin yılda yüzlerce kez yapıldığını belirten Minder, İsviçre Silahlı Kuvvetleri’nin diplomatik uçakları da kontrol ettiğini kaydederek, “Buna Rusya, ABD ve Fransa da dahil” diye konuştu. Minder, İsviçre Savunma Departmanı’nın kontrol edilen uçağın diplomatik statüye sahip olduğunu bildiğini de sözlerine ekledi.

Bu arada Fransa ile İsviçre'nin ortak hava sahasında yaşanan taciz olayının, İsviçre savaş uçağı tarafından gerçekleştirildiğinin anlaşılması üzerine bu kez Rusya, Fransa’dan "yanlış anlaşılma" için resmen özür diledi.

Havada tehlikeli yakınlaşma

Yorumlar

iso ~ 9 yıl önce
Bu isviçre'nin niye ordusu var bilen beri gelsin. Bir de f-18 almışlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
as ~ 9 yıl önce
caydırıcı olmak için
TGS ~ 9 yıl önce
f-18 pilot alimi var mi?
isoya cevap ~ 9 yıl önce
yav ben de tam bilmiyorum ama 80 lerde oylama yapılmıştı isviçrede ordu kaldırılsın mı diye halk istemedi

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000