20 Aralık 2017, Çarşamba 11:30:53

Havada hem yakıt hem zaman tasarrufu

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak, Türk hava sahasındaki yeniliklerle ilgili bilgilendirmede bulundu.
  • Umarım yollar tasarlanırken Atc de düşünülmüştür, son yapılan Adana-İstanbul yolu gibi karşılıklı iniş-kalkış olmaz. Adana'nın trafik yoğunluğu belli, kontrolör çevirip mevirip uçakları mağdur etmeden işi çözüyor(ki asla mecbur değil) ama radar gitmesi, radyo kaybı gibi durumlar da hesaba katıldığında herkes için tehlike bu tarz yollar. Dahası sayfiye yerlerinin trafiği yazın öyle Adana'ya da benzemez, bir bakmışsınız yakıt tasarrufu yapsın diye yolu değiştiren uçaklar mecburen seviye tutuyor, yüksek kalıyor. Yaz yoğunluğunda şuursuzca yollar hazırlanırsa kontrolör ne yapsın, hangi birini çevirsin, mecbur dikey ayırma uygulayacak. Umarım bunlar göze alınmıştır.
  • Hakkâri de ils sistemi yok bu sorunlada ilgilensinler. Havalimanı kışın 6 ay kapalı.
  • Ordu Giresun hava limanına inecek uçaklar her seferinde Tireboluya varıp geri dönüyor boşuna zaman yakıt israfı, bunun önlenmesinin bir yolu olmalı
  • Özelleşsin hss bitsin bu kavga, sonra başlarına vururlar açaydık da kollarımızı gitme diyeydik diye :)
  • maaşlarının ne kadar düştüğü biliniyor mu?
  • Verin direkt rotaları, en ufak bir fizibilite çalışması yapmadan açın yeni yolları, kuş uçuşu uçsun herkes. Frekans zafiyeti mi var tahditli saha mı var ne önemi var değil mi? Çizdikleri rota kendi yayınladıkları füze atışı sahasının sınırından geçiyor. HTKM diye bir bina var gelip bir danışsaydınız ya çalışan kontrolöre. Ama merak etmeyin ATC tüm riskleri alır; ayırır uçakları, güvenle indirir meydanlarına, üstelik arff le aynı statüde olup aynı parayı almasına rağmen. Maksat zaman ve yakıt tasarrufu olsun, metinde geçtiği gibi. Hatta tasarruf konusunda o kadar ileri gittik ki, euro controlun ATC için gönderdiği minumum 5 bin euro yu bile ATC maksimum 1.700 euro alacak şekilde kırpıp, geri gönderiyoruz. İşte size gerçek bir tasarruf örneği. Yılda bir kez iftar yemeğine gelmek ya da yılbaşı gecesi çalışıyor izlenimi vermek için 5 dakikalık ziyarette bulunmaktan öteye gitmeyen, ATC ve yaptığı mesleğe ufacık saygısı olmayan bir yönetimimiz var ne yazık ki. Ne güzel herkese kolay gelsin.
  • Sayın Genel Müdür, 2017 yılında RNAV/RNP usullerinin ilan edildiği havalimanları ile 2018 yılı başlarında ilan edilmesi için çalışmaların sürdüğü havalimanları olarak zikrettiğiniz havalimanlarının DH ve RVR değerleri şöyle: Koca Seyit (DH 210' RVR 550 m) Kastamonu (DH 385' RVR 1800 m) Sivas (DH 264' RVR 600 m) Adıyaman (DH 402' RVR 1900 m). Gelelim sık sık iptal ve divertlerin söz konusu olduğu OGU'ya; DH 675' CRV 2400 m. Bu konuyu bıktırıcı bir şekilde :)) sık sık gündeme getirmekte ne kadar haklı olduğumuzu zannederim yukarıdaki rakamlar açık seçik ortaya koyuyordur. Özellikle DH'nin diğerlerinin 2-3 katı kötü olduğunu dikkatinize sunmak isterim. Bu verilerden hareketle RNAV için öncelik verilmesi gereken meydan OGU değil de neden diğerleri gerçekten anlamak zor. Bu nasıl bir planlama?! Çalışmaların devam ettiği havalimanları içerisinde inşallah OGU vardır. Hani utanmasam, espri yapıp Seyrüsefer Dairesi anti OGU'cular veya Trabzon/Samsunlulardan mı oluşuyor diyeceğim! Saygı ile...
  • Adana -istanbul kısalsın , düz rota istiyoruz
  • Hala 2019 sonunda devreye girecek diyorlar, yuh ki yuh.
  • Sanirsin ki Mars'a insan yolladilar. Bu kadar basit bir konuyu yillardir yapmayan yoneticilere yaziklar olsun. Bununla ovunenlere de helal olsun!

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak, Türk hava sahasındaki yeniliklerle ilgili bilgilendirmede bulundu.

Ocak Twiter'dan yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

İstanbul ile İzmir, Bodrum, Dalaman, Antalya, Gaziantep ve Hatay arasında havayolu şirketlerimize yakıt ve zaman tasarrufu sağlayan 8 adet Direkt Rota hizmete girdi.

Askeri kullanıma tahsis edilen hava sahalarının belirli şartlar altında sivil maksatlı kullanımına imkân sağlayan yeni rotaların devreye girmesiyle bazı güzergâhlarda 10-15 dakikalık zaman tasarrufu ve hava yolu şirketleri için önemli miktarda yakıt tasarrufu sağlanıyor.

SERBEST ROTA UYGULAMASIYLA ÖNEMLİ TASARRUF

Serbest rota uygulaması ile önemli tasarruf sağlanacak. Türkiye hava sahasında, üzerinde çalıştığımız düzenlemeyle uçuş mesafelerini kısaltarak, Hava Yolu Şirketleri için önemli ekonomik katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Uygulamaya 2019 Yılı sonunda geçmeyi planlıyoruz.

HAVA SAHASI KAPASİTEMİZ ARTIYOR, 'CAPAN' ÇALIŞMASI TAMAMLANDI

Hava Sahası kapasitemizin artırılması amacıyla Eurocontrol ile ortaklaşa yürütülen “Kapasite Analiz ve Geliştirme (CAPAN)” çalışmaları tamamlandı.

Çalışma sonuçlarına göre yapılacak düzenlemelerle kapasite artışı ve yanı sıra iş yükünün dengeli dağılımı sağlanarak hizmet kalitesinin artırılması amaçlanıyor.

UYDUYA DAYALI YAKLAŞMA (RNAV/RNP) USULLERİ TASARIMI DEVAM EDİYOR

2017 yılı içerisinde Balıkesir Koca Seyit, Hakkâri Yüksekova, Kastamonu ve Sivas Nuri Demirağ Havalimanları için RNAV (saha seyrüseferi)/RNP (gerekli seyrüsefer performansı) geliş, kalkış ve yaklaşma usulleri ilan edildi.

Ankara Esenboğa Havalimanı için RNAV (saha seyrüseferi) geliş ve kalkış usulleri 4 Ocak 2018,  Adıyaman Havalimanı RNP( gerekli seyrüsefer performansı) geliş, kalkış ve yaklaşma usulleri 1 Mart 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe giriyor.

Diğer havalimanlarımız için de çalışmalarımız aralıksız devam ediyor.

Havada hem yakıt hem zaman tasarrufu

Yorumlar Tüm Yorumlar (43)

Atc ~ 6 yıl önce
Umarım yollar tasarlanırken Atc de düşünülmüştür, son yapılan Adana-İstanbul yolu gibi karşılıklı iniş-kalkış olmaz. Adana'nın trafik yoğunluğu belli, kontrolör çevirip mevirip uçakları mağdur etmeden işi çözüyor(ki asla mecbur değil) ama radar gitmesi, radyo kaybı gibi durumlar da hesaba katıldığında herkes için tehlike bu tarz yollar. Dahası sayfiye yerlerinin trafiği yazın öyle Adana'ya da benzemez, bir bakmışsınız yakıt tasarrufu yapsın diye yolu değiştiren uçaklar mecburen seviye tutuyor, yüksek kalıyor. Yaz yoğunluğunda şuursuzca yollar hazırlanırsa kontrolör ne yapsın, hangi birini çevirsin, mecbur dikey ayırma uygulayacak. Umarım bunlar göze alınmıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Umarım ~ 6 yıl önce
Mesleki tecrübeye dayanan bu tip öngörü ve degerlendirmelerinizi resmi kanaldan da ilgililere bildirmişsinizdir. Aksi taktirde bir düzeltme olmaz.
Konuşmanın ~ 6 yıl önce
Da bir adabı var. Kontrolörün temel görevi havaaraçları arasında ayırma yapmak. Hızlı düzenli ve emniyetli bir trafik akışını sağlamak. Elindeki bunca imkana rağmen “kontrolör ne yapsın mecbur dikey ayırma uygulayacak mecburen seviye tutacak” diyeceksen hiç o mevkileri meşgul etmemelisin. Yoksa sana da “ dhmi ne yapsın seni performansına uygun bir yerde görevlendirir” derler. O yolların açıldığı sahalar bundan 2 sene öncesine kadar 5 sektörle idare ediliyordu şimdi en yoğun saatte 2 sektör açılıyor. Demekki endişe edecek bir durum yok, gidişat iyi. Sen sadece otur ve sana öğretildiği şekilde çalış !
Atc ~ 6 yıl önce
Bunu sen dışarıdan bakarak yazıyorsan, kötü, yok kontrolörsen de böyle yazıyorsan, daha kötü. Kontrolor degilsen zaten bos salliyorsun, yok kontrolorsen Ayt'ye Temmuz ayında ayni yoldan karşılıkli inis kalkis yaptirarak bir calis bakalim, mesela sadece Telvo-Pidev uygulamadan calis da biz de izleyip senden ogrenelim. Buralardan millete kitap cumlesiyle is ogretmekle ne kimseyi kandirirsin, ne de korkutursun, herkes haklarinin farkinda. Istersem tum ayirmalari dikey yaparim, ki 20 senedir boyle calisanlar var, kimse de gikini cikaramaz. Benim bu meslekte boyle bir hakkim var kimse kusura bakmasin. Gosterilen efor ve ozveriyi mesuliyet gibi satmayin aklinizca, kimse yemiyor.
Alfa ~ 6 yıl önce
Adana yaklaşmada 3500 tl alan astsubaylar çalışıyor hemde sayıları 11 kışı
Atc ~ 6 yıl önce
Klasik yönetici kafası. Peak trafikte çalışırken hem trafikle hem frekansla cebelleşiyor board başındaki arkadaş. Kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz ve 18-19000 feetlere kadar radarın görmediği yerler var. Sistemin bugları da cabası. Havayolu şirketlerine yaranacağım diye yapılan işleri övüp atcnin yaptığı işi basit ve değersiz kılmakta siz sözde liyakat ile makam mevkilere gelmiş insanlara yakışır. Bu ülke de havalimanları açıldı ve tam bir yıl o meydanda ne aftn, ne acc direkt hattı ne de kaliteli bir frekans kurulamadı. İnsanlar ne zorluklarla çalıştı haberiniz var mı? Ben buradan hava trafik camiasına sesleniyorum. Artık bir olalım, hakkımızı almak için mücadele edelim. Airport haber’e de sesleniyorum gelsin derneğimizle bir söyleşi yapsın. Haklarımızı taleplerimizi kamuoyu ile paylaşalım. Sadece maddi değil, mesleki anlamda da toplumla paylaşacak çok şeyimiz var
Naci ~ 6 yıl önce
Hakkâri de ils sistemi yok bu sorunlada ilgilensinler. Havalimanı kışın 6 ay kapalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atc ~ 6 yıl önce
Ils’e uygun bir meydan değil. Bilen de konuşuyor bilmeyen de. Rnav o meydan için olabilecek en iyi seçeneklerden birisidir.
4444 ~ 6 yıl önce
hakkaride de rnav var canım kardeşim.
Soner ~ 6 yıl önce
Ordu Giresun hava limanına inecek uçaklar her seferinde Tireboluya varıp geri dönüyor boşuna zaman yakıt israfı, bunun önlenmesinin bir yolu olmalı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
OGU ~ 6 yıl önce
Bu bir zaman zaman kaybı değil normal prosedurdur. Radarsiz yaklasma yapilan her meydandan uçaklar pist basindan yaklasik 15-20 mil uzakliktaki ilk yaklasma noktasi denen yerde ILS hattina otururlar. Ordu-Giresunda da bu ortalama 15-20 millik mesafe Keşap-Tirebolu civarına denk geliyor. Bir yanlislik yok merak etmeyin..
Orgi ~ 6 yıl önce
Kapayın gitsin siyasi meydanı
Heee ~ 6 yıl önce
Biraz daha gidip trabzona insin boşuna geri dönmesin işte. Bilen herkes öyle diyor zaten !
.... ~ 6 yıl önce
Heeee ileri zekalı...
Çare ~ 6 yıl önce
Özelleşsin hss bitsin bu kavga, sonra başlarına vururlar açaydık da kollarımızı gitme diyeydik diye :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
atc ~ 6 yıl önce
maaşlarının ne kadar düştüğü biliniyor mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ATC ~ 6 yıl önce
Verin direkt rotaları, en ufak bir fizibilite çalışması yapmadan açın yeni yolları, kuş uçuşu uçsun herkes. Frekans zafiyeti mi var tahditli saha mı var ne önemi var değil mi? Çizdikleri rota kendi yayınladıkları füze atışı sahasının sınırından geçiyor. HTKM diye bir bina var gelip bir danışsaydınız ya çalışan kontrolöre. Ama merak etmeyin ATC tüm riskleri alır; ayırır uçakları, güvenle indirir meydanlarına, üstelik arff le aynı statüde olup aynı parayı almasına rağmen. Maksat zaman ve yakıt tasarrufu olsun, metinde geçtiği gibi. Hatta tasarruf konusunda o kadar ileri gittik ki, euro controlun ATC için gönderdiği minumum 5 bin euro yu bile ATC maksimum 1.700 euro alacak şekilde kırpıp, geri gönderiyoruz. İşte size gerçek bir tasarruf örneği. Yılda bir kez iftar yemeğine gelmek ya da yılbaşı gecesi çalışıyor izlenimi vermek için 5 dakikalık ziyarette bulunmaktan öteye gitmeyen, ATC ve yaptığı mesleğe ufacık saygısı olmayan bir yönetimimiz var ne yazık ki. Ne güzel herkese kolay gelsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tower ~ 6 yıl önce
Merhaba Atc Üstadlar, Hepiniz birden iş bırakın birlik olun bakın nasıl bir anda maaşınız farkedecek.Haa birlik yok diyorsanız da yapçak bişey kalmaz. Beğenmezsen kapı otomatik açılıyora getirirler bu işleri maalesef. Yurtdışında gidip 5.000 euro alabilirseniz gidin çalışın hem de 3-5 sene sonra oranın vatandaşı olursunuz iyi mi. 20-30 yıl sonra Atc ye bile gerek kalmayacak uçakların önündeki uçağa göre konumunu ve hızını otomatik ayarlayan sistemler tamamen devreye alınacak. tamamen pilotlar traffic i düşünmeden (çünkü sistem otomatik uçağa ve Pilotlara yapması gerekenleri belirtecek) Yapay zeka inişler auto landing yapabilecek.
Atc/acc ~ 6 yıl önce
Canım kardeşim çok güzel bir yorum. Katılmamak elde değil. Bu son yönetim kadar hava trafiği iten, ayrıştıran bir yönetim daha olmamıştır. Umarım yakın zamanda daha vizyonlu bir yönetim kurulumuz olur. Saygılar
TGS ~ 6 yıl önce
Üstat eğer dünya standardında bir çalışansanız, buradaki ücreti beğenmiyorsanız buyrun başvurun İngiltere'de ATC olun, alın 5 bin Avro veya her neyse o maaşı. Burada Alaturka usüllerle işe girip Arupa maaşı beklemek haksızlık.
4444 ~ 6 yıl önce
5 yıllık bir fizibilite yetmez mi canım kardeşim
4444’e ~ 6 yıl önce
Fizibiliteyi kendi kendinize yapın. Sonra birden deyin ki biz yeni yol yaptık. Kardeşim board başında çalışan adamın görüşünü aldın mı? Yıllardır çalışmıyorsunuz board başında gelip ahkam kesiyorsunuz fizibilite yaptık diye. Belki bizim de önerimiz vardı. Daha iyi bir çözüm için yardım edebilirdik. Ama kimin umrunda herşeyi genel müdürlük daha iyi biliyor ya. Bir telefonla makam mevki sahibi olanlardan da bu beklenir zaten
OGU ~ 6 yıl önce
Sayın Genel Müdür, 2017 yılında RNAV/RNP usullerinin ilan edildiği havalimanları ile 2018 yılı başlarında ilan edilmesi için çalışmaların sürdüğü havalimanları olarak zikrettiğiniz havalimanlarının DH ve RVR değerleri şöyle: Koca Seyit (DH 210' RVR 550 m) Kastamonu (DH 385' RVR 1800 m) Sivas (DH 264' RVR 600 m) Adıyaman (DH 402' RVR 1900 m). Gelelim sık sık iptal ve divertlerin söz konusu olduğu OGU'ya; DH 675' CRV 2400 m. Bu konuyu bıktırıcı bir şekilde :)) sık sık gündeme getirmekte ne kadar haklı olduğumuzu zannederim yukarıdaki rakamlar açık seçik ortaya koyuyordur. Özellikle DH'nin diğerlerinin 2-3 katı kötü olduğunu dikkatinize sunmak isterim. Bu verilerden hareketle RNAV için öncelik verilmesi gereken meydan OGU değil de neden diğerleri gerçekten anlamak zor. Bu nasıl bir planlama?! Çalışmaların devam ettiği havalimanları içerisinde inşallah OGU vardır. Hani utanmasam, espri yapıp Seyrüsefer Dairesi anti OGU'cular veya Trabzon/Samsunlulardan mı oluşuyor diyeceğim! Saygı ile...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
4444 ~ 6 yıl önce
ogu de rnav zaten var kardeşim.
Yahu ~ 6 yıl önce
Madem bu kadar meraklısın bu konuya, sana bir tiyo vereyim. Ordu giresun havaalanına git, terminal binasına sırtını ver, karşıya doğru bir bak. Sonra da internette “hocaya sor” programını aratıp, orada müteahit Ahmet’in telefonla programa bağlanıp hocayla yaptığı konuşmayı bir dinle. Umarım yardımcı olur sana .
YAHU'YA ~ 6 yıl önce
Önce sen Trabzon havalimanına git, sırtını terminale ver karşındaki tepelere bak, yüksekte olduğu için nefis manzarası olan üniversiteyi seyret. Ayrıca İnişte Boztepe'deki Trabzon yazısının fotosunu da çek, nasıl olsa uçak aynı yükseklikten geçiyor! Ha bir de chartlara bak uçağın iniş paternindeki yükseklikler orada yazıyor. Anladıysan yardımcı olmuştur herhalde...
Ddd ~ 6 yıl önce
Adana -istanbul kısalsın , düz rota istiyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hala. ~ 6 yıl önce
Hala 2019 sonunda devreye girecek diyorlar, yuh ki yuh.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hayret. ~ 6 yıl önce
Sanirsin ki Mars'a insan yolladilar. Bu kadar basit bir konuyu yillardir yapmayan yoneticilere yaziklar olsun. Bununla ovunenlere de helal olsun!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000