19 Şubat 2014, Çarşamba 08:01:30

'HAVACILIKTA PERSONEL AÇIĞI VAR'

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. Uçuş Test Başkanlığı işbirliğiyle ‘Uçuş Testleri, Sertifikasyonu ve Emniyeti Konularında Bilgilendirme’ konulu seminer düzenlendi.
  • Avrupaya entegre olmaya çalışan günümüz Türkiyesinde bir çok üniversite easa147 yada shy147 onayı olmadan uçak teknisyeni yetiştirme programları açmıştır.Burayı bitiren arkadaşlar doğal olarak havacılık lisesini (normali easa /shy 147 onaylı olması) bitiren arkadaşlarla aynı katogoridelerdir.Okuldan sonra lisans alabilmek için 3 sene pratik eğitim yapmak ve aynı süre içinde 16 modülden sınava girmek zorundadır.Eğer 147 onaylı olsalar ders programlarını ona göre ayarlayıp teori ve pratik eğitimi aynı anda verecek ve modül sınavı bittikten sonra lisanslı olarak öğrencileri mezun edecektir.OJT iş başı eğitimi ilk tip kursunda detaylı olarak (yaklaşık 4 ay) verilecektir.Kurallar oldukça açık ve basittir.Anladığım kadarıyla sizde uçuş testleri yapabilecek personel için eğitim vermeyi planlıyorsunuz.Gerekli sertifikalara sahip olmadan lütfen eğtim vermeyin.Çünkü bu eğitimler öncelikle yeni üretilen uçakların sertifikasyonunda çalışacak personel için gerekli.üretilmiş uçakların bakım çıkış testleri uçak üreticilerinin dökümanlarına ve shgm kontrolü ve onayı çerçevesinde sertifikalı kişilerce zaten yapılmaktadır.
  • He oyuzdenmi kiymet biliyor habomcularin?
  • Hava araçlarının Test Uçuşları bu konuda özel eğitim almış Test Pilotları tarafından yapılan bir uçuştur. Bu konuda yazınızda da belirttiğiniz gibi TAI deki özellikle askeri projelerde bunun önemini kavramış Test Pilotları ile bu işin yapıldığını belirtmişsiniz. Acaba diğer sivil havacılık bakım kuruluşlarında bakım sonrası test uçuşu yapılıyor mu? Yapiliyorsa sizce bu test ucuslarina ilgili hava aracının Test Pilot Kursunu almış personel mi yapıyor? Seminerlerimizin konuları arasinda bu konularında tartışıldığı nice güzel seminerlere. Saygılarımla. Rumuz Hard
  • Canım abim ve kardeşim, başarılarınızın devamını dilerim, kendi uçaklarımızı uçurabilmeniz için şirket içinden ve dışından yeterli desteği görebilmeniz ümidi, TAI deki her birimin de sizin gibi çalışması dileğiyle...
  • torpil,hemşehricilik ve particilik sayesinde havacılık sektöründe çok muhteşem elemanlar bulabilirsiniz !!!!
  • Evet Antep'de siz çok kalifiye eleman yetiştireceksiniz, eminim(!).
  • ekip, İstanbul' dan selamlar. yakışıklı çıkmışınız.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. Uçuş Test Başkanlığı işbirliğiyle ‘Uçuş Testleri, Sertifikasyonu ve Emniyeti Konularında Bilgilendirme’ konulu seminer düzenlendi.

GAÜN İnşaat Mühendisliği Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere; Uçuş Test Mühendisi Serdar Çora, Telemetri ve Veri Tabanı Mühendisi M. Kürşad Arpacıoğlu, Pilot Ercan Çelik konuşmacı olarak katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim H. Güzelbey, bu toplantının uçuş, havacılık, uçak yapımı, sertifikasyon ile ilgili yapacakları bir dizi toplantıların ilki olduğunu, seminerlerin mayıs ayına kadar devam edeceğini söyledi.

GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cahit Bağcı’nın da katıldığı seminerde, yapılan bir uçağın nasıl test edileceğini, servise sunulmadan nasıl özellikleri olması gerektiğini anlatan bir sunum yapıldı.

Uçuş Test Mühendisliği ve Test Pilotluğu özel bir meslek olduğunu belirten Pilot Ercan Çelik, “Bir testin her yönden planlaması, icrası, raporlanması ve daha sonra bulunan aksaklıkların düzeltilmesi çok önemlidir. Uçağın ve kullanan pilotun emniyeti sağlanmalıdır” diye konuştu.

Ana hedeflerinin Türkiye’nin yeni yaptığı helikopter, uçak, insansız hava aracı gibi platformlarda uçuş testlerini gerçekleştirmede sorumlu bölüm olduklarını ifade eden Uçuş Test Mühendisi Serdar Çora, yurtdışında çeşitli eğitimlere gittiklerini, telemetri sistemleri dâhil olmak üzere uçuş testleriyle ilgili olan grupların kendi gruplarının bünyesinde olduğunu söyledi.

Çora, “ANKA Projesi, HÜRKUŞ Projesi ve ATAK Projesi gibi silahlı kuvvetlerin ihtiyacını karşılayacak projeler artık vücuda geldi ve uçuş testleri başladı. Türkiye’de havacılık sektöründe yaptığımız şeyler çoğu zaman askeri olduğu için çok fazla bilinmiyor” diyerek havacılık sektöründe birçok personel ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Telemetri ve Veri Tabanı Mühendisi M. Kürşad Arpacıoğlu, uçuş testleri esnasında hava aracından veri edinme ve edinilen veri paketlerinin gerçek zamanlı olarak yere aktarımı işinden sorumlu olduğunu ifade ederek, “Hava aracında o ana ne oluyorsa, gerçek zamanlı olarak yerde bunu mühendislere görselleştiriyoruz ve şahıslar tasarladıkları en küçük üniteden uçağın tamamından gövdeye kadar havada nasıl davrandığını yerde gösteriyoruz. Uyarı değerleri gibi tedbirlerle hem pilotu hem uçağı korumaya, beklenmedik acil bir durum karşısında büyük hasar ve kayıpları engellemek için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

'HAVACILIKTA PERSONEL AÇIĞI VAR'

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

sertifikasyon ~ 10 yıl önce
Avrupaya entegre olmaya çalışan günümüz Türkiyesinde bir çok üniversite easa147 yada shy147 onayı olmadan uçak teknisyeni yetiştirme programları açmıştır.Burayı bitiren arkadaşlar doğal olarak havacılık lisesini (normali easa /shy 147 onaylı olması) bitiren arkadaşlarla aynı katogoridelerdir.Okuldan sonra lisans alabilmek için 3 sene pratik eğitim yapmak ve aynı süre içinde 16 modülden sınava girmek zorundadır.Eğer 147 onaylı olsalar ders programlarını ona göre ayarlayıp teori ve pratik eğitimi aynı anda verecek ve modül sınavı bittikten sonra lisanslı olarak öğrencileri mezun edecektir.OJT iş başı eğitimi ilk tip kursunda detaylı olarak (yaklaşık 4 ay) verilecektir.Kurallar oldukça açık ve basittir.Anladığım kadarıyla sizde uçuş testleri yapabilecek personel için eğitim vermeyi planlıyorsunuz.Gerekli sertifikalara sahip olmadan lütfen eğtim vermeyin.Çünkü bu eğitimler öncelikle yeni üretilen uçakların sertifikasyonunda çalışacak personel için gerekli.üretilmiş uçakların bakım çıkış testleri uçak üreticilerinin dökümanlarına ve shgm kontrolü ve onayı çerçevesinde sertifikalı kişilerce zaten yapılmaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
He oyuzdenmi kiymet biliyor habomcularin?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Hava araçlarının Test Uçuşları bu konuda özel eğitim almış Test Pilotları tarafından yapılan bir uçuştur. Bu konuda yazınızda da belirttiğiniz gibi TAI deki özellikle askeri projelerde bunun önemini kavramış Test Pilotları ile bu işin yapıldığını belirtmişsiniz. Acaba diğer sivil havacılık bakım kuruluşlarında bakım sonrası test uçuşu yapılıyor mu? Yapiliyorsa sizce bu test ucuslarina ilgili hava aracının Test Pilot Kursunu almış personel mi yapıyor? Seminerlerimizin konuları arasinda bu konularında tartışıldığı nice güzel seminerlere. Saygılarımla. Rumuz Hard

Yanıtla

Kalan karakter 1000
alman adana ustası ~ 10 yıl önce
Canım abim ve kardeşim, başarılarınızın devamını dilerim, kendi uçaklarımızı uçurabilmeniz için şirket içinden ve dışından yeterli desteği görebilmeniz ümidi, TAI deki her birimin de sizin gibi çalışması dileğiyle...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
!!! ~ 10 yıl önce
torpil,hemşehricilik ve particilik sayesinde havacılık sektöründe çok muhteşem elemanlar bulabilirsiniz !!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aaa ~ 10 yıl önce
Evet Antep'de siz çok kalifiye eleman yetiştireceksiniz, eminim(!).

Yanıtla

Kalan karakter 1000
07 ~ 10 yıl önce
ekip, İstanbul' dan selamlar. yakışıklı çıkmışınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000