22 Mart 2013, Cuma 19:23:17

HAVACILIK SEKTÖRÜNÜ ŞOK EDECEK GELİŞME

Türk Hava Yolları ve MNG Teknik’in lisans imtihanlarını iptal ettiren EASA çok daha ağır bir yaptırım ile havacılık sektörünü baltalayacak karara imza attı. İşte şok gelişmenin ayrıntıları.
  • Eğer bir Part-145 onaylı kuruluş EASA üyesi ülke tescilinde olmayan uçaklara EASA Part-145 release'i veremeyecekse Lufthansa Technik başta olmak üzere hiç bir Avrupa kuruluşu Türk tescilindeki uçaklara EASA bakımı yapamayacak demektir. Gerçekten böyle mi olacak? Gerçekten mi? Yoksa onlar yapmaya devam edecek ama biz yapamayacak mıyız? O zaman THY, MNG HY, Onur, Pegasus, Atlas, Freebird, Tailwind, Corendon uçaklarının hepsi Avrupa'ya gider, biz de dükkanları kapatırız.
  • siparişleri iptal edicez der airbus devreye girer bi şekilde işin oluru bulunur bız tam parayı oderız ucakları alırız hop yetkı gıder bu ısler bole
  • Arkadaşlar modül sınavları ne durumda bilginiz yokmu ?
  • Son paragrafda anlattığı üzere; Siz eğer Part 145 kuruluşu iseniz, MOE' niz EASA foreign member state part 145 user guide uygun olmalı, Yapacağınız her türlü minor and major değişiklikleri Competent otority ye onaylatmalısınız, bu sebebten eğer bir firmaya hizmet veriyor iseniz, MOE' de bu müşteriyi yazmalısınız (one time otorization hariç), bu husus user guide da açık belirtilmiştir. Bu vereceğiniz hizmette MOE' nizde belirtilen Scope dışında olmamalıdır. Bu sebebten zaten sen bir firmaya hizmet vereceksen bunun onayını EASA' dan almak zorundasın, bu onayı almak istemiyormuyuz, tamam ozaman kendi otoritemizi kuralım adına AASA (asian avaition safety ageceny) diyelim, ozaman tamam, fakat biz gitdik o adamlardan yetki aldık ve dedik ki, MOE' de biz vallaha billaha EASA' nın kurallarına uyacağımızı tahüt ederiz. Şimdi bu yemini MOE ettikten sonra, eğer scope dışında iş yapıyor ve EASA' nın koyduğu kurallara uymuyor isek adam bizi denetler yetkimizi alır. Deli dumrul köprüsü!
  • Kuralların şirketler açısından sıkıntı yok sorun SHGM de ve SHGM ye güvenerek iş yapan kurumlarda örn.THY. İnşallah geçen zaman ve EASA ve FAA koyduğu kısıtlar , her iki kurumunda ,akıllarını başlarına getirir. Çünki THY sektörün Ağbeyi ama cırağı gibi davranıyor SHGM ye güveniyor.SHGM EASA nin getirdiği asgari şart olan denetcilerinde min 5 yıl tecrübeyi sağlamaktan aciz.vah benim havacılığım .Bilal Bey devreye gir
  • sen birebir yüzlece hatta binlerce insanın hayatını ilgilendiren bir konuda ülkendeki insanların geçirdikleri zor durumdan yararlanarak köleleştirip bu köle gücünün maliyete yarattığı faydandan yararlanıp fiyat kırar avrupa ile rekabette haksız kazançç sağlarsan adam böyle eline verir sertifikayı, oturursun kaba etinin üstüne. halkı köle haline getirmektense insan gibi çalışma saatleri ve maaş ile kalifiye ve yeterli personelle kaliteli ve güvenli hizmet verseydi ne olurdu? belki de halen easa dışındaki ülkelere hizmet veriyor olurduk. belkide avrupalı bize bu pazarda istemeyecekti ve üzümün çöpü armudun sapı diyerek tüm normlara uygun olsakda izin vermeyecekti. bilemeyiz ama sorun şu ki kendi halkını köleleştirerek dünya ile rekabet edemezsin. bu şekilde büyüme nufusu milyar ile hesaplanan ülkeler için geçerli 70 milyonla değil.
  • Arkadaslar Cengiz beyin yazdiklarina katiliyorum. Bu karar yanliz Türkiyedeki Part-145 MRO lari icin degil bütün EASA yetkisi altinda calisan MRO larida kapsiyor.
  • 1. Third country den kasıt ab üyesi dışında ki ülkeler (türkiyeyi etkiliyor) 2. pegasus sun atlas onur part mleri easa part m e uygun mu ? Eger uygunsa neden bunlara part 145 releaase vermeyelim 3.bermuda, bahreyn saudi Arabistan kuveyt gibi ülkeler kendi regülasyonlarıni easa ile adapte etmediler mi? o zaman sorun ne ? Yaygara koparmanin anlami yok
  • Yanlış anlamadıysak özetle, THY'nin iade uçakları için illede EASA relase isteniyorsa THY Teknik yerine Lufhansa gibi EU da bulunan EASA yetkili firmaların yapmadı gerekiyor.
  • Sonuç olarak EU üyesi olmayan bir ülke tecilinde ve EU üyesi olmayan bir ülkenin operatörü tarafından işletilen bir uçağa (örneğin THY'ye ait bir uçak), EASA Part 145 onaylı bir türk bakım kuruluşu (örneğin THY TEKNİK) tarafından bakım yapılabilecek fakat EASA release yapılamayacak (Practice 3'te anlatılan duruma giriyoruz) diye anlıyorum' yanılıyormuyum?

Sivil havacılık sektörünü şok edecek bir gelişme daha yaşandı. EASA tarafından alınan karara göre başta Türk Hava Yolları Teknik A.Ş olmak üzere bakım yapan tüm şirketlerin bundan sonra EASA ülkesi olmayan ülkelerin uçaklarına bakım yapmasının illegal olacağı duyurusunu yaptı.

Bu karara göre teknik bakım ve onarım yapan tüm şirketler EASA üyesi olmayan hiçbir ülkenin uçaklarına bakım ve onarım yapacak olmasına release yapamayacak. 

Her geçen gün büyüyen havacılık sektörüne darbe olarak nitelendirilecek olan belge karşısında şok olan teknik bakımcılar “kabul edilemez bir tutum” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Airporthaber’in edindiği bilgilere göre kararla bilgi henüz Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne ulaşmış değil.

EASA’nın aldığı bu karar karşısında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün nasıl bir tutum alacağı merak ediliyor.

Türk Hava Yolları Teknik A.Ş Genel Müdürü İsmail Demir AirportHaber’e yaptığı açıklamada, “Biz bize verilen yetkiyi kullanırız. Bizden bakım almak isteyen herhangi bir ülkenin uçak şirketi EASA bakımı istiyorsa bunu yaparız. Buna mani olacak bir durum yok. İyi niyetli olarak bakmak gerekirse uçuş emniyetini ön planda tutmak diyebilirim” şeklinde konuştu. İsmail Demir, “Geçen yıl bize yapılan denetimlerde bu durum bize bulgu olarak yazılmıştı. Ancak durumu izah ettik. Uçak satan firmalar da bu durumdan rahatsız” dedi.

Öte yandan ismini açıklamak istemeyen bir başka şirket yetkilisi ise “Bakım pastası küçülüyor. Avrupa bu pastadan kimseye pay vermek istemiyor. Asıl konuşulması gereken durum budur” dedi.



Airporthaber.com

HAVACILIK SEKTÖRÜNÜ ŞOK EDECEK GELİŞME

Yorumlar Tüm Yorumlar (56)

Nasıl olacak? ~ 11 yıl önce
Eğer bir Part-145 onaylı kuruluş EASA üyesi ülke tescilinde olmayan uçaklara EASA Part-145 release'i veremeyecekse Lufthansa Technik başta olmak üzere hiç bir Avrupa kuruluşu Türk tescilindeki uçaklara EASA bakımı yapamayacak demektir. Gerçekten böyle mi olacak? Gerçekten mi? Yoksa onlar yapmaya devam edecek ama biz yapamayacak mıyız? O zaman THY, MNG HY, Onur, Pegasus, Atlas, Freebird, Tailwind, Corendon uçaklarının hepsi Avrupa'ya gider, biz de dükkanları kapatırız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
airbus siparişlerii ~ 11 yıl önce
siparişleri iptal edicez der airbus devreye girer bi şekilde işin oluru bulunur bız tam parayı oderız ucakları alırız hop yetkı gıder bu ısler bole

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Modüller ne oldu ? ~ 11 yıl önce
Arkadaşlar modül sınavları ne durumda bilginiz yokmu ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hüsamettin AKKAYA ~ 11 yıl önce
Son paragrafda anlattığı üzere; Siz eğer Part 145 kuruluşu iseniz, MOE' niz EASA foreign member state part 145 user guide uygun olmalı, Yapacağınız her türlü minor and major değişiklikleri Competent otority ye onaylatmalısınız, bu sebebten eğer bir firmaya hizmet veriyor iseniz, MOE' de bu müşteriyi yazmalısınız (one time otorization hariç), bu husus user guide da açık belirtilmiştir. Bu vereceğiniz hizmette MOE' nizde belirtilen Scope dışında olmamalıdır. Bu sebebten zaten sen bir firmaya hizmet vereceksen bunun onayını EASA' dan almak zorundasın, bu onayı almak istemiyormuyuz, tamam ozaman kendi otoritemizi kuralım adına AASA (asian avaition safety ageceny) diyelim, ozaman tamam, fakat biz gitdik o adamlardan yetki aldık ve dedik ki, MOE' de biz vallaha billaha EASA' nın kurallarına uyacağımızı tahüt ederiz. Şimdi bu yemini MOE ettikten sonra, eğer scope dışında iş yapıyor ve EASA' nın koyduğu kurallara uymuyor isek adam bizi denetler yetkimizi alır. Deli dumrul köprüsü!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Civan ~ 11 yıl önce
Kuralların şirketler açısından sıkıntı yok sorun SHGM de ve SHGM ye güvenerek iş yapan kurumlarda örn.THY. İnşallah geçen zaman ve EASA ve FAA koyduğu kısıtlar , her iki kurumunda ,akıllarını başlarına getirir. Çünki THY sektörün Ağbeyi ama cırağı gibi davranıyor SHGM ye güveniyor.SHGM EASA nin getirdiği asgari şart olan denetcilerinde min 5 yıl tecrübeyi sağlamaktan aciz.vah benim havacılığım .Bilal Bey devreye gir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TYLER ~ 11 yıl önce
sen birebir yüzlece hatta binlerce insanın hayatını ilgilendiren bir konuda ülkendeki insanların geçirdikleri zor durumdan yararlanarak köleleştirip bu köle gücünün maliyete yarattığı faydandan yararlanıp fiyat kırar avrupa ile rekabette haksız kazançç sağlarsan adam böyle eline verir sertifikayı, oturursun kaba etinin üstüne. halkı köle haline getirmektense insan gibi çalışma saatleri ve maaş ile kalifiye ve yeterli personelle kaliteli ve güvenli hizmet verseydi ne olurdu? belki de halen easa dışındaki ülkelere hizmet veriyor olurduk. belkide avrupalı bize bu pazarda istemeyecekti ve üzümün çöpü armudun sapı diyerek tüm normlara uygun olsakda izin vermeyecekti. bilemeyiz ama sorun şu ki kendi halkını köleleştirerek dünya ile rekabet edemezsin. bu şekilde büyüme nufusu milyar ile hesaplanan ülkeler için geçerli 70 milyonla değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yakup ~ 11 yıl önce
Arkadaslar Cengiz beyin yazdiklarina katiliyorum. Bu karar yanliz Türkiyedeki Part-145 MRO lari icin degil bütün EASA yetkisi altinda calisan MRO larida kapsiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
myt ~ 11 yıl önce
1. Third country den kasıt ab üyesi dışında ki ülkeler (türkiyeyi etkiliyor) 2. pegasus sun atlas onur part mleri easa part m e uygun mu ? Eger uygunsa neden bunlara part 145 releaase vermeyelim 3.bermuda, bahreyn saudi Arabistan kuveyt gibi ülkeler kendi regülasyonlarıni easa ile adapte etmediler mi? o zaman sorun ne ? Yaygara koparmanin anlami yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İade uçakları ~ 11 yıl önce
Yanlış anlamadıysak özetle, THY'nin iade uçakları için illede EASA relase isteniyorsa THY Teknik yerine Lufhansa gibi EU da bulunan EASA yetkili firmaların yapmadı gerekiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
teknik ~ 11 yıl önce
aynen öyle..
Bizle ilgili kısmı ~ 11 yıl önce
Sonuç olarak EU üyesi olmayan bir ülke tecilinde ve EU üyesi olmayan bir ülkenin operatörü tarafından işletilen bir uçağa (örneğin THY'ye ait bir uçak), EASA Part 145 onaylı bir türk bakım kuruluşu (örneğin THY TEKNİK) tarafından bakım yapılabilecek fakat EASA release yapılamayacak (Practice 3'te anlatılan duruma giriyoruz) diye anlıyorum' yanılıyormuyum?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000