03 Haziran 2015, Çarşamba 22:28:09

Havacılık sektörü büyük bir faciayı ucuz atlattı

All Nippon Airways (ANA) uçağı, Japonya'daki Naha Havalimanı'ndan kalkış için hazırlandığı sırada büyük bir faciadan dönüldü.
  • Boşuna panik yapmış, ama safe side'ı seçmiş. Arkadan gelenin de pas geçmemesinin nedeni yine helikopter olabilir, ancak her halükarda pas geçmesi gerekirdi.
  • Evet arkadaslar, Dunya bu olayi konusuyor. sessiz olun ne konusuyorlar duyalim.
  • Facia senaryosu yazanlar , bu yaşanan olay sıradan bir olay bence, icao kuralları cevaz veriyor öndekinin pisti terk edeceğine kani olursan arkadakine iniş verebilirsin. Yani kontrolör açısından bu aşamada bir sıkıntı yok. Uçağın pisti terk edemediğini gördüğünde pas geçme talimatı vermiş ancak inen uçağın pilotu minima altından pas geçmeyi (balked landing missed approach) uygun görmemiş olaBilir. İkincisi pistin uzunluğu ve uçak tipine bağlı olarak aynı anda tek bir piste 3 uçak bile indirebilirsiniz. (İtiraz edeceklere önce 4444 ü okumasını tavsiye ederim, sonra pişman olursunuz) bir çok ülkede öndeki uçağın pist içerisinde ve pist başından belirli bir mesafede (2000 metre gibi) olması durumunda arkadan gelen uçağın inişine müsaade ediliyor. Bu da o hava alanında uygulanan standard bir kural olabilir.
  • Kalkış yapan bir pilot, kalkışı emniyetli görmediği takdirde iptal edebiliyor. Hadi, helikopteri geçtim, V1 süratine ulaşmadan başka bir sorun fark etti kaptan ve kalkışı iptal etti, durumu da kuleye bildirdi. Öyle bir durumda kulenin direkt yaklaşan uçağa pas geçme talimatı vermesi lazım. Kule, pas geç dedi ama finaldeki pas geçmediyse zaten suçlu duruma düşecek. Kuledekiler talimatı unuttuysa bu defa kontrolörler suçlu olacak çünkü yaklaşan uçağın, diğer uçağın yavaşlamaya başlayacaklarını fark etmeleri mümkün olmayabilir (muhaberatı dinledilerse olabilir, inisiyatif alıp pas da geçebilirlerdi). Bence bu olayın birinci suçlusu, kalkışta olan bir helikopter var iken uçağa kalkış izni veren kontrolörde. Dediğim gibi finaldeki uçak için ise talimatlar ne yönde oldu, bilemiyorum ama duruma göre finaldeki uçak da kontrolör de ayrıca onun inişinden sorumlu olabilir. Zira pistte, bu şekilde iki uçak birden olmaz.
  • Herkese ceza yagmis, helikoptercinin ve kulenin lisanslari askiya alinmis , kalkisi iptal eden pilot ise kararindan dolayi odullendirilmis sirketi tarafindan. Gerisi hep ahh ahh vahh vahhh tarzinda haberci konusmalari.
  • Hadi öndeki kaptan kararı ile (ki bildiğiniz üzere böyle bir yetki var) emniyetsiz gördüğü için kalkıştan vazgeçti, arkadaki uçak piste uçak var iniş yapıyor dillere destan:)
  • japonca pratiği için teşekkürler airport haber. zaten japoncayı bilmeyeni dövüyorlar Türkiye'de.
  • abi guzel hos da, su video'ya bi alt yazi falan hazirlasaydiniz...sanki hepimiz japonca biliyormusuz gbi yayinladiniz videoyu.
  • Dünyada havacılık neyazık ki gerekli altyapı (uygun pistler,taksi yolları ,park yerleri vede yeterli eğitilmiş her alanda ki personel )olmaksızın hormonla Büyütüldü.dünyanın heryerinde uçak koymak için park yeri bile kalmadı.uçaklar dip dibe kıçkıça parkediyor.iniş kalkışlarda aralar en minumumlarda Şartlar aşırı zorlanıyor. Neden yeterki uçaklar durmadan üretilsin vede satılsın .Havacılık tüketimin en büyük alanı, herşey kullan at şeklinde. Ne demek istediğimi Istanbul trafiğinde araç kullanırken yada araba park yeri için saatlerce dolaşırken ki hâlinizi düşünün daha iyi anlarsınız. Vesselam
  • Arkadaki lazanya niye pas gecmemis?

Japon havayolu şirketi All Nippon Airways'e ait Boeing B737-800 tipi bir uçak, Naha Havalimanı'nda facianın eşiğinden döndü.

İçerisinde 83 yolcusu bulunan All Nippon Airways (ANA) uçağı, Japonya'nın Okinawa kentinde bulunan Naha Havalimanı'ndan Sapporo kentine gitmek üzere  pist başına geldi. 

Kalkış için pistte hızlanan ANA uçağının pilotu, karşı istikametinde CH-47 Chinook tipi askeri bir helikopterin havalandığını farkedince yavaşlayarak durdu. Tam bu sırada İshigaki-Naha seferini yapan Japan Transocean Air'e ait uçak da ANA uçağının kalkış yaptığı piste inişe geçmişti.

Japan Transocean Air'in 44 yolculu Boeing B737-400 uçağı, All Nippon Airways'in pist ortasındaki uçağının birkaç yüz metre arkasında durdu. Japonya'da yaşanan olayda şans eseri kimse yaralanmazken, dünya havacılığı da büyük bir facianın eşiğinden dönmüş oldu.

İŞTE NAHA HAVALİMANI'NDAKİ O ANLAR;

Havacılık sektörü büyük bir faciayı ucuz atlattı

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

Baltazar ~ 9 yıl önce
Boşuna panik yapmış, ama safe side'ı seçmiş. Arkadan gelenin de pas geçmemesinin nedeni yine helikopter olabilir, ancak her halükarda pas geçmesi gerekirdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Evet arkadaslar, Dunya bu olayi konusuyor. sessiz olun ne konusuyorlar duyalim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Senaryo ~ 9 yıl önce
Facia senaryosu yazanlar , bu yaşanan olay sıradan bir olay bence, icao kuralları cevaz veriyor öndekinin pisti terk edeceğine kani olursan arkadakine iniş verebilirsin. Yani kontrolör açısından bu aşamada bir sıkıntı yok. Uçağın pisti terk edemediğini gördüğünde pas geçme talimatı vermiş ancak inen uçağın pilotu minima altından pas geçmeyi (balked landing missed approach) uygun görmemiş olaBilir. İkincisi pistin uzunluğu ve uçak tipine bağlı olarak aynı anda tek bir piste 3 uçak bile indirebilirsiniz. (İtiraz edeceklere önce 4444 ü okumasını tavsiye ederim, sonra pişman olursunuz) bir çok ülkede öndeki uçağın pist içerisinde ve pist başından belirli bir mesafede (2000 metre gibi) olması durumunda arkadan gelen uçağın inişine müsaade ediliyor. Bu da o hava alanında uygulanan standard bir kural olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sanal Havacı ~ 9 yıl önce
Kalkış yapan bir pilot, kalkışı emniyetli görmediği takdirde iptal edebiliyor. Hadi, helikopteri geçtim, V1 süratine ulaşmadan başka bir sorun fark etti kaptan ve kalkışı iptal etti, durumu da kuleye bildirdi. Öyle bir durumda kulenin direkt yaklaşan uçağa pas geçme talimatı vermesi lazım. Kule, pas geç dedi ama finaldeki pas geçmediyse zaten suçlu duruma düşecek. Kuledekiler talimatı unuttuysa bu defa kontrolörler suçlu olacak çünkü yaklaşan uçağın, diğer uçağın yavaşlamaya başlayacaklarını fark etmeleri mümkün olmayabilir (muhaberatı dinledilerse olabilir, inisiyatif alıp pas da geçebilirlerdi). Bence bu olayın birinci suçlusu, kalkışta olan bir helikopter var iken uçağa kalkış izni veren kontrolörde. Dediğim gibi finaldeki uçak için ise talimatlar ne yönde oldu, bilemiyorum ama duruma göre finaldeki uçak da kontrolör de ayrıca onun inişinden sorumlu olabilir. Zira pistte, bu şekilde iki uçak birden olmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Japoncaci KM ~ 9 yıl önce
Herkese ceza yagmis, helikoptercinin ve kulenin lisanslari askiya alinmis , kalkisi iptal eden pilot ise kararindan dolayi odullendirilmis sirketi tarafindan. Gerisi hep ahh ahh vahh vahhh tarzinda haberci konusmalari.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Hadi öndeki kaptan kararı ile (ki bildiğiniz üzere böyle bir yetki var) emniyetsiz gördüğü için kalkıştan vazgeçti, arkadaki uçak piste uçak var iniş yapıyor dillere destan:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
japonca pratiği için teşekkürler airport haber. zaten japoncayı bilmeyeni dövüyorlar Türkiye'de.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
nk ~ 9 yıl önce
abi guzel hos da, su video'ya bi alt yazi falan hazirlasaydiniz...sanki hepimiz japonca biliyormusuz gbi yayinladiniz videoyu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hayret! ~ 9 yıl önce
Dünyada havacılık neyazık ki gerekli altyapı (uygun pistler,taksi yolları ,park yerleri vede yeterli eğitilmiş her alanda ki personel )olmaksızın hormonla Büyütüldü.dünyanın heryerinde uçak koymak için park yeri bile kalmadı.uçaklar dip dibe kıçkıça parkediyor.iniş kalkışlarda aralar en minumumlarda Şartlar aşırı zorlanıyor. Neden yeterki uçaklar durmadan üretilsin vede satılsın .Havacılık tüketimin en büyük alanı, herşey kullan at şeklinde. Ne demek istediğimi Istanbul trafiğinde araç kullanırken yada araba park yeri için saatlerce dolaşırken ki hâlinizi düşünün daha iyi anlarsınız. Vesselam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eee??? ~ 9 yıl önce
Arkadaki lazanya niye pas gecmemis?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000