14 Ağustos 2008, Perşembe 17:22:03

Havaalanında yangın söndürme tatbikatı

Şanlıurfa’da, itfaiye personelinin uçak kaza, kırım ve yangınlarına karşı tecrübe kazanması ve araçların performanslarının denenmesi amacıyla GAP Uluslararası Havaalanı’nda tatbikat düzenlendi.

Tatbikatta, pistten çıkıp motoru yanmaya başlayan lastik ve tahta kasalardan oluşturulan maket uçak, alev alması için üzerine benzin ve motorin dökülüp ateşe verildi. Yetkililerin, ‘Acemiliğimize geldi’ diyerek yolcularını unuttuğu maket uçağın, yanmaya başlamasının ardından itfaiye, sivil savunma ve kaza kırım ekibi köpük, su ve kimyasal madde kullanarak 20 dakikada söndürdü.

GAP Havaalanı’nda Uçak Kaza Kırım ve Yangınla Mücadele Yönergesi kapsamında, uçakta ve havaalanı içerisinde çıkması muhtemel bir yangına önlem olarak yapılan tatbikatta, pistin en sonunda maket uçağa 400 litre motorin, 100 litre benzin, 250 kilo kuru kimyevi toz döküldükten sonra ateşe verildi. İniş yaptıktan sonra arıza nedeniyle pistten çıkan ve motoru yanmaya başlayan uçağın söndürülmesi tatbikatı, pilotun kuleye yangını ihbar etmesiyle başladı. Kulenin bilgilendirmesinin ardından GAP Havaalanı Müdürü Münir Uludağ, durumu telsizle itfaiye, sivil savunma, kaza kırım ve sağlık ekibine bildirdi. İhbarın ardından çok sayıda araç ve görevliyle yangına müdahale edildi. Havaalanı Mülki İdare Amiri Vali Yardımcısı Mehmet Özel’in de izlediği tatbikatta, itfaiye erleri kimyasal madde kullanarak alevlerin hava ile temasını kestikten sonra, 20 dakika boyunca tazyikli su ve köpük kullanarak yangını söndürdü.

YOLCULAR UNUTULDU

Tatbikat gereği, yangın alanına çağrılan sağlık ve sivil savunma ekipleri ise, itfaiye erlerinin çalışmasını seyretmekle yetindi. Tatbikatta, havaalanı yetkililerinin tahliyesi gereken yolcular ve yaralılara müdahale için çağırdığı sivil savunma ve sağlık görevlileri, yangın sırasında insan unsurunun unutulmasıyla, önceden planlandığı gibi çalışma yapamadı. Şaşkınlık yaratan tatbikatta, yetkililer, “Acemiliğimize bağlayın, gelecek tatbikatta yolcuları unutmayız” dedi.

GAP Havaalanı Müdürü Münir Uludağ, uçak kaza kırım ve yangınla mücadelede itfaiye ekiplerinin yangınlara karşı her an hazırlıklı olduğunu belirterek, “Ekiplerimizin yangınlara karşı tecrübe kazanmaları ve araçların performanslarını denemek amacıyla bu tatbikatı düzenledik. 50 personel görev aldı” diye konuştu.

Havaalanında yangın söndürme tatbikatı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000