28 Mayıs 2010, Cuma 08:08:02

Havaalanı güvenliğine takılmamak için burka mı gerek?

Radikal Gazetesi yazarlarından Nur Çintay A., havaalanı güvenliğiyle ilgili bir köşe yazısı kaleme almış... İşte o köşe yazısı;
  • Ben de havaalanında çalışan biri olarak aynı durumu defalarca yaşadım. kesinlikle böyle düşünüyorum. Ben havalimanında apronda rahatça dolaşabilme hakkına bile sahip olmama rağmen her seferinde didik didik aranıyorum. Buna karşılık polisler, gümrükçüler ve hatta güvenlik görevlileri hiç geçmiyor bu kontrolden bunu biliyor muydunuz..Sanki bu ülkede bu 3 meslek grubu çok güvenilirmiş gibi..
  • Öncelikle bir kadının veya bir erkeğin mahrem yerleri neresidir bunun bilincine varalım.Başörtüsü ve pardüsü çıkarmakla bir kadının mahrem yeri gözüküyorsa vay halimize.O zaman bir erkeğin de şapkasını ve ceketini çıkartmasıyla mahrem yerleri gözükür ki aman allahım ,karşısındaki bakamaz.ya ne saçma şeylere takılmışsınız 2000 li yıllarda.Biraz medeni olun.EŞİTLİKSE HERKESE EŞİTLİK.
  • Hemde cok haklısınız...ben havalımanda calısıyorum ve bunu hergun yasıyorum ..boynumda havalımanı kartı oldugu halde ceketı cıkartmak zorunda kalıyorum ..onumdekı teyzeler rahat rahat gecıyor..hıc kımse cıkartın demıyo... Ama dun Lutfı Kırdar dakı THY kutlamasında anladım...katılan BAYANLAR ÇOĞU KAPALIDIR...ANLAYANA :))
  • yolcu rumuzlu yorumcu da son derece haklı, kılık kıyafete göre güvenlik önlemi olurmu???? o zaman o cihazlarınız hikaye, eziyet için varlar sadece. Atatürk havalimanında gördüğüm eziyeti dünyanın hiç bir yerinde görmedim. Bizimkiler işi abartmışlar iyice.... (Gitmediğim sadece avusturalya kaldı)
  • HAKLISINIZ VE ŞEKİLCİLİK BİTSİN diyen yorumculara tamamen katılıyorum.
  • bu adına GÜVENLİK TEDBİRLERİ dedikleri kepazeliği defalarca bu sitede yorumladık ama sonuç hep aynı ÇAPUTLULAR-GÜVENLİKÇİLER aranmadan geçiyor normal modern giyimli insanlara EZİYET gibi arama uygulanıyor.bunu bu sitede yayınlanan bir filmde izledim" çorapçı amcanın"(havaalanı çalışanları yakından tanıyorlar) bile tepesini attırdılar adam x-ray cihazının içinden yatarak geçti.
  • NUR HANIM BURADA BİRAZ ABARTI YAPM NIŞSINIZ HİÇ BİR KİMSE İÇ ÇAMAŞIRI KALINCAYA KADAR ULU ORTA YERDE ARANMA YAPILMAZ ŞÜPHELENİLRİSE KAPALI ALANDA ARANILIR. BAŞÖRTÜLÜ VEYA PARDESÖLÜ BAYANLARIN O KIYAFETİ GİYMESİ MAHREM YERLERİNİ ÖRTMEK İÇİNDİR TABİKİ ULU ORTA YERDE ONLARI ÇIKARTMAYACAKLARDIR. ONLARDA KAPILARDAN GEÇERKEN UYARI GELİRSE KAPALI ALANLARDA TAM ARAMA YAPILIYORLAR. AMA AÇIK BAYANLARIN ZATEN AÇIK YERLERİNİ KAPATMAK GİBİ BİR DERTLERİ OLMADIĞINDAN ONLAR İÇİN HIRKA MONT ÇIKARTMANIN PROBLEM OLMAMASI GEREKİR. LÜTFEN YAZILARINIZI YAZARKEN ALLAH İÇİN YAPILAN ŞEYLERİ İNCİTMEDEN DUARLI YAZILAR YAZINIZ
  • Ist.Ataturk havalimanindaki TAV guvenlik evlere senlik.Benim yakamda personel kartim olmasina ragmen ustumdeki hirkayi cikarttilar.Arkamdan gelen full tesetturlu bayan paltosuyla gecti.Ayrica disari cikan herkesin guvenlikten gecmesi gerek.Ama TAV'in disariya cikip giren guvenlikcileri kenardan geciyor.Birbirlerini aramiyorlar.Adam disari cikti,donerken patlayiciyla girmeyeceginin garantisi var mi?
  • İSLAMİYET KADAR YÜCE BİR DİNİ, GERİCİLİĞE İTEN, BAŞ ÖRTÜSÜNE İNDİRGEYEN HACILAR HOCALAR UTANSIN. BİR BAŞ ÖRTÜSÜNE TAKILDIK KALDIK. KADINLARIMIZI NE HALE GETİRDİLER. DİN TAMAMEN VİCDAN VE VİCDANIN EĞİTİLMESİ MESELESİDİR. DİKKAT! SAMİMİYETLE ÖRTEN HANIMLAR HARİÇ, BAŞINI ÖRTÜP KIÇINI KIVIRAN KADINLARIN, SAKAL BIRAKIP KAŞI GÖZÜ HER TARAFA OYNAYAN YOBAZLARIN, YANİ SAHTE MÜSLÜMANLARIN SAYILARI ÜLKEMİZDE HIZLA ARTMAKTADIR. BAŞTA DİYANET OLMAK ÜZERE, İSLAMİYETİ GÖSTERMELİK VE ŞEKİLCİ DİN YAPMAKTAN ÇIKARTILMASI İÇİN TÜM YETKİLİLERE GÖREVLER DÜŞÜYOR AMA, ONLARIN DA KAFALARI GERİDEYSE, BU İŞ NASIL OLACAK?
  • ihtimaline karşı durdurlup soyundurulması gibi. Yaşadığınız bu olay başortülülere iyice kin duymak yerine,onların çektiği sıkıntıları daha iyi anlamak olsaydı keşke... Oku oku, baban gibi eşşek olma... Oku oku baban gibi, eşşek olma örneğinde olduğu gibi.

Takipçiler, başörtüsüyle bir derdim olmadığını biliyordur. Hatta başörtüsünün üniversitelerde serbest olma tartışmalarının ayyuka çıktığı zamanlarda, özellikle okuduğumuz okulların, gittiğimiz mekânların filan kesiştiği okurlardan kallavi sitemler yemişliğim var.

‘Yok babaannelerimizin bağlama biçimine peki, köylü teyzelerimiz aman da ne tatlı, ama türban başka’cılardan da değilim, nasıl istiyorsa öyle bağlar. Altına da ister geleneksel pardösü giyer, ister fetiş ayakkabısı...

İstanbul’da bu üstü kaval altı şeşhane kombinlerinin her çeşidini gördüğümü zannettiğim bir dönemde Beyrut’a gitmiş ve meğer daha hiçbir şey görmemiş olduğumu anlayıp sarsılmıştım! Başörtüsüyle bir arada kullanılan lame, dore, leopar, lateks, transparan, dantel, kovayla kozmetik, takma kirpik, takma tırnak açılımının haddi hesabı yoktu; ayakkabı ve çizmeler bildik kunduracılarda değil de ancak fetiş koleksiyonlarında rastlanabilecek standarttaydı!

Nasıl benim çaktırmadan dönüp bakma, pekâla çaktırarak bakma (Bazen tam da bu oluyor amaçları ve bakıldığını fark ettiklerinde gurur duyuyorlar) hakkımı kimse alamazsa elimden, onların de böyle giyinebilme hakları bâki olmalı. Saklama ya da gösterme hakları. Örtünme ya da açılma hakları...

Prof. Nilüfer Göle’nin en son burkanın karanlığını, rahatsız ediciliğini sevdiğini söylemesi pek çok insanı dehşete düşürdü. Ben çok ilginç, biraz da muzip buldum “Ne güzel! Her şey aydınlık mı olacak kardeşim” diyen Göle’nin sözlerini ve merakla okudum (Tuğba Tekerek, Taraf gazetesi, 25 Mayıs).

Ve tam o sırada ceketim kuru temizlemeciden geldi!

Ceketi son giydiğimde başıma gelenler çöreklenince zihnime, kendimi aniden tam da karşı köşe savrulmuş, Ruhat Mengi’nin dizi dibinde buluverdim!

Örtünmeyle baş edemediğim, burkayı geçtik, mütevazı başörtüsü-pardösü çiftiyle bile karşılaştığımda benim de tel tel olduğum bir yer var: Havaalanı güvenliği.

Evvelki hafta önce İstanbul-Ankara, sonra da Ankara-İstanbul uçuşlarında, iki defasında da başıma gelen, başıma şimdiye kadar 40 kere gelen, kafayı çok fena taktığım için belki de benim başıma herkesten daha çok gelen bir şey:

Havaalanında güvenlikten geçerken benden üstümdeki ceketi çıkarmam isteniyor ama yan taraftaki başörtülü, bol pardösülü hemcinslerimizden böyle bir şey talep edilmiyor.

Neden, pardon? Soyunuyorsak hep birlikte soyunalım, çıkarmıyorsak hiçbirimiz çıkarmayalım üstümüzü öyle değil mi? Bu alanda bir standart olmaması tuhaf değil mi?

Üstümdeki ceket truvakar tabir ettiğimiz, kolları dirsekten az uzun, içine bir şey giyilmeyebilecek, baharlık bir ceketti. Benden havaalanında neredeyse iç çamaşırıyla kalmam beklenirken soldan üç tane pardösülü hanım, bedenlerine üç beden bol gelen yere kadar kostümleriyle tek kelimeye maruz kalmadan rahatça geçtiler. Bu normal mi? Adil mi?

Artık her defasında havaalanına ‘Hah, gene olsun da kepazelik çıkarayım’ diye tetikte giriyorum. Benden bile başörtüsü düşmanı yaratabilecek kudrette bu uygulamaya da bir hal çaresi talep ediyorum.

Nur ÇİNTAY A.
RADİKAL

Havaalanı güvenliğine takılmamak için burka mı gerek?

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Misafir ~ 14 yıl önce
Ben de havaalanında çalışan biri olarak aynı durumu defalarca yaşadım. kesinlikle böyle düşünüyorum. Ben havalimanında apronda rahatça dolaşabilme hakkına bile sahip olmama rağmen her seferinde didik didik aranıyorum. Buna karşılık polisler, gümrükçüler ve hatta güvenlik görevlileri hiç geçmiyor bu kontrolden bunu biliyor muydunuz..Sanki bu ülkede bu 3 meslek grubu çok güvenilirmiş gibi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Öncelikle bir kadının veya bir erkeğin mahrem yerleri neresidir bunun bilincine varalım.Başörtüsü ve pardüsü çıkarmakla bir kadının mahrem yeri gözüküyorsa vay halimize.O zaman bir erkeğin de şapkasını ve ceketini çıkartmasıyla mahrem yerleri gözükür ki aman allahım ,karşısındaki bakamaz.ya ne saçma şeylere takılmışsınız 2000 li yıllarda.Biraz medeni olun.EŞİTLİKSE HERKESE EŞİTLİK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hemde cok haklısınız...ben havalımanda calısıyorum ve bunu hergun yasıyorum ..boynumda havalımanı kartı oldugu halde ceketı cıkartmak zorunda kalıyorum ..onumdekı teyzeler rahat rahat gecıyor..hıc kımse cıkartın demıyo... Ama dun Lutfı Kırdar dakı THY kutlamasında anladım...katılan BAYANLAR ÇOĞU KAPALIDIR...ANLAYANA :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yolcu rumuzlu yorumcu da son derece haklı, kılık kıyafete göre güvenlik önlemi olurmu???? o zaman o cihazlarınız hikaye, eziyet için varlar sadece. Atatürk havalimanında gördüğüm eziyeti dünyanın hiç bir yerinde görmedim. Bizimkiler işi abartmışlar iyice.... (Gitmediğim sadece avusturalya kaldı)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
HAKLISINIZ VE ŞEKİLCİLİK BİTSİN diyen yorumculara tamamen katılıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bu adına GÜVENLİK TEDBİRLERİ dedikleri kepazeliği defalarca bu sitede yorumladık ama sonuç hep aynı ÇAPUTLULAR-GÜVENLİKÇİLER aranmadan geçiyor normal modern giyimli insanlara EZİYET gibi arama uygulanıyor.bunu bu sitede yayınlanan bir filmde izledim" çorapçı amcanın"(havaalanı çalışanları yakından tanıyorlar) bile tepesini attırdılar adam x-ray cihazının içinden yatarak geçti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
NUR HANIM BURADA BİRAZ ABARTI YAPM NIŞSINIZ HİÇ BİR KİMSE İÇ ÇAMAŞIRI KALINCAYA KADAR ULU ORTA YERDE ARANMA YAPILMAZ ŞÜPHELENİLRİSE KAPALI ALANDA ARANILIR. BAŞÖRTÜLÜ VEYA PARDESÖLÜ BAYANLARIN O KIYAFETİ GİYMESİ MAHREM YERLERİNİ ÖRTMEK İÇİNDİR TABİKİ ULU ORTA YERDE ONLARI ÇIKARTMAYACAKLARDIR. ONLARDA KAPILARDAN GEÇERKEN UYARI GELİRSE KAPALI ALANLARDA TAM ARAMA YAPILIYORLAR. AMA AÇIK BAYANLARIN ZATEN AÇIK YERLERİNİ KAPATMAK GİBİ BİR DERTLERİ OLMADIĞINDAN ONLAR İÇİN HIRKA MONT ÇIKARTMANIN PROBLEM OLMAMASI GEREKİR. LÜTFEN YAZILARINIZI YAZARKEN ALLAH İÇİN YAPILAN ŞEYLERİ İNCİTMEDEN DUARLI YAZILAR YAZINIZ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ist.Ataturk havalimanindaki TAV guvenlik evlere senlik.Benim yakamda personel kartim olmasina ragmen ustumdeki hirkayi cikarttilar.Arkamdan gelen full tesetturlu bayan paltosuyla gecti.Ayrica disari cikan herkesin guvenlikten gecmesi gerek.Ama TAV'in disariya cikip giren guvenlikcileri kenardan geciyor.Birbirlerini aramiyorlar.Adam disari cikti,donerken patlayiciyla girmeyeceginin garantisi var mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
İSLAMİYET KADAR YÜCE BİR DİNİ, GERİCİLİĞE İTEN, BAŞ ÖRTÜSÜNE İNDİRGEYEN HACILAR HOCALAR UTANSIN. BİR BAŞ ÖRTÜSÜNE TAKILDIK KALDIK. KADINLARIMIZI NE HALE GETİRDİLER. DİN TAMAMEN VİCDAN VE VİCDANIN EĞİTİLMESİ MESELESİDİR. DİKKAT! SAMİMİYETLE ÖRTEN HANIMLAR HARİÇ, BAŞINI ÖRTÜP KIÇINI KIVIRAN KADINLARIN, SAKAL BIRAKIP KAŞI GÖZÜ HER TARAFA OYNAYAN YOBAZLARIN, YANİ SAHTE MÜSLÜMANLARIN SAYILARI ÜLKEMİZDE HIZLA ARTMAKTADIR. BAŞTA DİYANET OLMAK ÜZERE, İSLAMİYETİ GÖSTERMELİK VE ŞEKİLCİ DİN YAPMAKTAN ÇIKARTILMASI İÇİN TÜM YETKİLİLERE GÖREVLER DÜŞÜYOR AMA, ONLARIN DA KAFALARI GERİDEYSE, BU İŞ NASIL OLACAK?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ihtimaline karşı durdurlup soyundurulması gibi. Yaşadığınız bu olay başortülülere iyice kin duymak yerine,onların çektiği sıkıntıları daha iyi anlamak olsaydı keşke... Oku oku, baban gibi eşşek olma... Oku oku baban gibi, eşşek olma örneğinde olduğu gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000