04 Mart 2021, Perşembe 16:51:15

Hava Kuvvetleri'nden çok önemli proje; F-16'ların ömrü 20 yıl uzayacak

Türkiye'nin F-35 programında çıkarılmasının ardından Savunma Sanayi Başkanlığı Hava Kuvvetleri'nin gücünü korumak için önemli bir modernizasyon projesi başlattı
  • THY , bakanlıklar, valilikler eskiyen 2020 Audi ve Mersedes lerini ; 2021 model araçlar ile değiştiriyorlar , 20 yıldır ne uçaklara helikopterlere ve askeriyeye zırnık koklatmıyorlar... yürü be ülkem
  • Zihni sinir procesi gibi...
  • Halk ekmek kuyruğundan yazıyorum, bu haberi okuduk ve Halk Ekmek kuyruğundan hepinize selam gönderiyoruz gururlu vatandaşlar olarak. Şu an burada müthiş bir coşku tablosu var. F16 lar 20 sene daha uçsun biz kuyrukta bekleriz sıkıntı yok.
  • Daha dün 93 model helikopter düştü.geçin bu ayakları. 20 yıl daha uzayacakmışmışmış.
  • yerli muhteşem savaş uçağımız nerelerde daha fırından çıkamadı herhalde :))
  • Adamalr parasını verdiğimiz F35 vermeyince, mecburen!
  • Stratejik açıdan düşündürücü. Ekonomi sadece evleri tesiri altına almıyor Yunanistana satma planları var. Dengelerin bozulmasına vesile olacak hal ve hareketler menfi sonuçlar doğurabilir.
  • Hani mmu 2023'de göklerdeydi ne oldu 2041 mi oldu şimdi onu mu anlayalım? İktidarın söylemesiyle kendi yerli ve milli uçağımızı yapıyorsak ve kısa sürede de göklerde olacaksa niye F 16'ları 20 yıl daha kullanıyoruz? Her işleri tuhaf hamdolsun.
  • F35 lerden konulunca başka çare yok zaten. Çürüyene kadar kullanırız artık
  • Zaten 2023 yılında muharip jet uçaklarımız olacak, gereksiz bir uzatma olmuş. Aya da gidelim Osman...

Türkiye'nin F-35 programında çıkarılmasının ardından Savunma Sanayi Başkanlığı Hava Kuvvetleri'nin gücünü korumak için önemli bir modernizasyon projesi başlattı. F-16 savaş uçaklarının ömrü 20 yıl uzatılacak.

Türkiye’nin F-35 programından çıkartılmasının ardından, Savunma Sanayii Başkanlığı B planı devreye soktu ve 50 kişilik özel bir ekip hummalı bir çalışmaya girerek Savaşan Şahinler’in ömrünü 20 yıl uzatacak o modernizasyon için kolları sıvadı.

Proje kapsamında 2023 yılına kadar 35 adet F16 uçağının modernizasyon çalışmasının tamamlanması planlanıyor. Çalışmalar sonunda F-16’lara 4.000 saatlik ek ömür sağlanmış olacak ve Çelik Kanatlar’ın 2041’e kadar havada kalması sağlanacak. F-16’lar daha sonrasında nöbeti Milli Muharip Uçak’a devredecek.

Yurt içinde ve yurt dışında terörle mücadele operasyonları, Mavi Vatan görevleri, hava sınırını korumak için yapılan görevler... F-16'lar yıllardır Türk Hava Kuvvetleri'ne hizmet veriyor. Namı diğer savaşan şahinler Türkiye'ye yıllardır hizmet veriyor Türk Hava Kuvvetleri'nin ana vurucu gücünü oluşturuyorlar.

Özellikleri bir hayli fazla. Dünyada en çok kullanılan savaş uçakları... Üstelik pek çok özelliklerin yanı sıra kanatlarının altında da tonlarca füze ya da bomba taşıyorlar. Bu sayede uzun süre farklı coğrafyalarda görev yapabiliyorlar. Üstelik F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye teslim edilmemesi sonrasında bu uçakların önemi de bir hayli arttı.

Uzun yıllar görev yapması gerekiyor. Bu nedenle Türk Havacılık ve uzay sanayiinde modernizasyon projesi başlatıldı. 35 adet F-16 blok 30 model uçak burada bu tesislerde modernize edilecek. Bakım ve tamir işlemleri yapılacak. Peki neler onlar?

Uçaklar 1200 ila 1500 parçası değişime, bakıma, tamire tabii tutulacak. Gerekli parçalar değiştirilecek. Bazı parçalar yenilenecek ve uçaklar tekrar göreve hazır hale getirilecek. Bu çalışma da oldukça önemli. Çünkü Milli Muharif Uçak devreye girene kadar 2040'lı yıllara kadar Türk Hava Kuvvetleri'nin mevcut savaş gücünü koruması gerekiyor. Ki bel kemiğini de F-16'lar oluşturuyor.

Bu neden Türk Hava Kuvvetleri envanterine katılan ilk uçak olan bu F-16'ların uzun yıllar görev yapması istendi ve modernizasyon projesi başlatıldı. Bu sayede 8 bin saatlik olan uçuş ömrü 12 bin saate çıkarılacak. 4 bin saat uçuş ömrü uzatılacak. Bu ne demek?

Her bir savaş uçağı yılda yaklaşık ortalama 200 saat görev yapıyor. 200 saat görevle bu uçakların 20 yıl daha görev yapması sağlanacak. Yani 2040'lı yıllara kadar görev yapacak bu savaş uçakları. Bu da Milli Muharif Uçağı'nın devreye gireceği zamana tekabül ediyor.

Ve bu savaş uçaklarının uzun yıllar görev yapmasıyla birlikte de Türk Hava Kuvvetleri mevcut gücünü korumuş olacak Milli Muharif Uçak gelene kadar.

Yaklaşık 50 kişi bu tesislerde çalışıyor. 35 uçak teslim edilecek Türk Hava Kuvvetleri'ne. İlk etapta şu ana kadar 5 uçak tamamlandı. 2023 yılına kadar da proje tamamlanmış olacak. F-16 blog 30 model uçaklar uçuş ömrü dolan, artık hizmet dışı kalacak olan uçaklar bu modernizasyon projesiyle burada usta ellerden geçtikten sonra Türk Hava Kuvvetleri'ne 15 ila 20 yıl arasında hizmet vermeye devam edecek. (CNN Türk)

Hava Kuvvetleri'nden çok önemli proje; F-16'ların ömrü 20 yıl uzayacak

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

Yyy ~ 3 yıl önce
THY , bakanlıklar, valilikler eskiyen 2020 Audi ve Mersedes lerini ; 2021 model araçlar ile değiştiriyorlar , 20 yıldır ne uçaklara helikopterlere ve askeriyeye zırnık koklatmıyorlar... yürü be ülkem

Yanıtla

Kalan karakter 1000
prof ~ 3 yıl önce
Zihni sinir procesi gibi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ülkemin gercekleri ~ 3 yıl önce
Vasıfsız ( lisans yok dil yok ve bulunmasi kolay ) kabin memuruna 10 bin lira verip ayda iki uçuş yaptırırken mühendise 5 6 7 bin lira verirsen f16 yi 100 sene daha kullanırız.
Halk Ekmek ~ 3 yıl önce
Halk ekmek kuyruğundan yazıyorum, bu haberi okuduk ve Halk Ekmek kuyruğundan hepinize selam gönderiyoruz gururlu vatandaşlar olarak. Şu an burada müthiş bir coşku tablosu var. F16 lar 20 sene daha uçsun biz kuyrukta bekleriz sıkıntı yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
O F-16 uçmazsa ~ 3 yıl önce
Halk ekmek bile olmaz. Bu bağıntıyı kurabiliyor musun?
Dr ~ 3 yıl önce
Daha dün 93 model helikopter düştü.geçin bu ayakları. 20 yıl daha uzayacakmışmışmış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dnz06 ~ 3 yıl önce
yerli muhteşem savaş uçağımız nerelerde daha fırından çıkamadı herhalde :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cok komik ~ 3 yıl önce
O soruyu millet uzaya giderken uçak üretirken soracaktım komik cocuk yani 1960-70-80-90 lı yıllarda uzay cafı yasıyorsu değilmi ülken, dua et böyle bir hükümeti denk geldin yoksa hala at arabasına mahkumdun, aklınca ukelalık yapmaya calısan cok tip var senin gibi, 30 yıl önce sanarsın TR uzayncagını yasıyorsu milletin savcıyla kıyafetiyle ugrasmak tan bir cacık üretilmedi, hadi sen git algına devam et yerse.
F35 ~ 3 yıl önce
Adamalr parasını verdiğimiz F35 vermeyince, mecburen!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Comment ~ 3 yıl önce
Stratejik açıdan düşündürücü. Ekonomi sadece evleri tesiri altına almıyor Yunanistana satma planları var. Dengelerin bozulmasına vesile olacak hal ve hareketler menfi sonuçlar doğurabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mmu ~ 3 yıl önce
Hani mmu 2023'de göklerdeydi ne oldu 2041 mi oldu şimdi onu mu anlayalım? İktidarın söylemesiyle kendi yerli ve milli uçağımızı yapıyorsak ve kısa sürede de göklerde olacaksa niye F 16'ları 20 yıl daha kullanıyoruz? Her işleri tuhaf hamdolsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yok ~ 3 yıl önce
1950-1990 arasında ürettiğimiz savaş ve yolcu ucaklaeını kullanmaya devam edeceğiz, aklınca ukelalık yapıyor.
Yok rumuzuna ~ 3 yıl önce
Sen olmayan aklınca yorum yapma, sahibinin sesi...
Normal ~ 3 yıl önce
F35 lerden konulunca başka çare yok zaten. Çürüyene kadar kullanırız artık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
2023 hedefi var ~ 3 yıl önce
Zaten 2023 yılında muharip jet uçaklarımız olacak, gereksiz bir uzatma olmuş. Aya da gidelim Osman...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000