05 Mayıs 2017, Cuma 10:23:28

Hava İş'ten THY'ye uyarı

Hava İş Sendikası, uçuş ve göre sürelerine ilişkin bir açıklama yaptı.
  • Hava-iş ne olacak bu Sabihacıcılar? Maaşlara 1000-1200 tl fark var. Yatısız uç,hergün alana gel. Ay başı programda yatı gösterip ,ay içinde git gele dönüyo.İstatistiklerle oynanıyor. Allah rızası için bir açıklama yapın.
  • Bu ülkedeki is bilmez herkezi silip yeniden baslamak lazim!! Türkiyede kurallar ciynenmek icin yapiliyor malesef
  • Haftalik 30 saat Er siz maximum ucus limiti var deyince Alandaki sendika gorevlisi ama ftl de var diyor...haberin olsun hava is.Sizin gorevliler coktan tis'i ekarte etmis.
  • siz önce kendi usulsüzlüklerinize baksanız nasıl olur? hani gelir,gider şeffaf olup,her ay üyelere açıklanacaktı? tek maaşla,oğlunu avustralya gibi oldukça pahalı bir ülkede nasıl okuttuğunu,her akşam ocakbaşında yiyip,içip,ev ve kişisel masraflarını nasıl karşıladığını açıklayamayan eski başkana kızıyordunuz passat'a biniyor diye yeni başkan neden audi'ye biniyor? neden korumalarla geziyor kimden niye korkuyor? eski yönetim paraları otellere,çiçekçilere,lokantalara saçmış diyordunuz siz farklı bir şey mi yapıyorsunuz? hani ortada olmayan trilyonlar için dava açacaktınız ne oldu da yağlıbal geçmişe sünger çektim dedi? ne çıkarı var ki bunu söyledi? aslında hepiniz aynısınız, ne emek ne de emekçi umurunuzda değil,işiniz gücünüz,derdiniz,davanız para,güç ve makam, yok birbirinizden farkınız!
  • Bizler sendikamızın arkasında olursak hepberaber kazaniriz.Yada aynı gemide olan bizler hepberaber batariz.
  • Seçimler yaklaşıyor diye mi bu ilgi alaka? Kaç aydır canımıza okudular sesiniz çıkmadı. Yoksa yönetim size "ekip planlamada değişikliğe gideceğiz, seçim öncesi bunu kullanmak ister misiniz? " diye sinyal mi çaktı?
  • Sendika mail atma hakkımızı ara.her ay üyelikten milyonları almasını biliyorsun
  • Asker kokenliymis
  • ben milletten toplanan paralarla yapılan koperatifleri merak ediyorum yaptınız sattınız bu paralar nereye gidiyor .biz sizin paranızı işlettik çogalttık ama ne yaptık.Gidecekler şov yapıyorlar işte
  • Hadi tk da sendika var yine az cok hak arar, sunex calisanlari ne yapsin yazin yuksek sezonda kendi ucuslari + aj ucuslari derken nefes alacak halleri kalmayacak bu ftl ye gore. Kimseyi kimseye sikayet de edemiyosun olan ucus ekiplerine olacak. 12 saat gibi komik bir dinlenmeyle hergun degisen ucus programiyla verilen sonra geri alinan tarihi degisen 7 off la ucuyolar. Allah sendikasiz tissiz havayolu calisanlarinin yardimcisi olsun

Hava İş Sendikası, uçuş ve göre sürelerine ilişkin bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklama:

Değerli üyelerimiz; ülkemiz Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün geçtiğimiz yıllarda EASA (Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı)  ile yapmış olduğu FTL (Uçuş ve Görev Sürelerine ilişkin düzenlemeler)’e ilişkin 1 Ocak 2017 tarihinden geçerli olmak üzere adaptasyon süreci başlatılmıştır. Bu adaptasyon süreci ile ilgili olarak Sendikamız, THY’nin ilgili yöneticileri ile geçtiğimiz yıl boyunca çalışmalar yapmıştır. Bu görüşmeler sonucunda, 2016 Aralık ayının son haftasında birkaç madde dışında tüm hususlarda karşılıklı mutabakat sağlanmış, uygulama esnasında ortaya çıkacak olan aksilikler tekrar görüşülerek düzeltilmek üzere karara bağlanmıştır. Ancak anlaşma protokolü imzalanamamıştır.

Bu konuda, Ocak ayı başında THY’nin yayınladığı EASA-FTL metni, maalesef bazı birimlerce kötü niyetli olarak 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu’na, 5431 sayılı SHGM Kanunu’na ve Sivil Havacılık Yönetmeliği’ne aykırı olarak yayınlanmış ve uygulamaya konulmuştur. Özellikle kendi eksikliklerini ve hatalarını tamamen uçucu personelin üzerine yıkarak durumlarını düzeltmeye çalışan bazı birimler, EASA’nın FTL’deki amacını anlamaktan yoksun kalmışlardır. Şöyle ki; EASA’nın yapmış olduğu bu düzenlemelerin temel amacı, yapılan tüm uçuşların emniyetli bir şekilde icra edilmesidir. Buradan hareketle EASA’nın amacı; uçucu personelin çalışma sürelerini bazı limitlerde sınırlayarak uçucu personelin yorgunluğunu göz önünde bulundurmak, azami seviyede dinlenebilmiş uçucu personelle, maksimum emniyetli uçuşların yapılmasını sağlamaktır.

Sendikamız, 1 Ocak 2017 öncesinde Ülkemiz Sivil Havacılığının yayınlamış olduğu uçuş ve görev sürelerine ilişkin talimatlarına (SHY) aykırı olmamak kaydıyla, akdettiği Toplu İş Sözleşmeleri ile çeşitli kazanımlar sağlamıştır. Bu kazanımlar, günümüz EASA-FTL’in bile ulaşmaya çalıştığı noktanın bir adım daha ötesindedir. Amacımız; tüm uçucu üyelerimizin, sağlıklı, zinde ve emniyetli bir şekilde görev yapmalarını sağlamaktır.

THY’nin konu hakkında yetkili makamları ile yapmış olduğumuz tüm toplantılarda, uçuşun ve EASA-FTL’in temel mantığını anlatmaya çalıştık. Ancak yaptığımız toplantılara katılmayan ve FTL hakkında bilgisi olmayan bazı birimlerin, kuralsız ve yanlış uygulamaları ve THY üst yönetimini  yanlış bilgilendirmeleri sebebi ile ne yazık ki şu anda  tüm uçucu üyelerimizin icra ettikleri görevlerin, hiç olmadığı kadar kural dışı ve emniyetsiz olduğunu görmekteyiz.

Ayrıca Sendikamızca, EASA-FTL  konusunda herhangi bir protokol imzalanmamıştır. Üyelerimiz için geçerli olan tek çerçeve; mevcut T.İ.S. ve ilgili hükümleridir. Hiç kimsenin tek taraflı olarak T.İ.S. hükümlerini yok saymak veya ihlal etmek gibi bir tasarrufu söz konusu olamaz. Özellikle bazı birimlerce, üyelerimize T.İ.S. hükümlerinin geçersiz olduğu ve sadece EASA-FTL’in geçerli olduğu konusunda bildirimlerde bulunulduğunu duymuş olmaktan hayli üzüntülüyüz. Bu tür uygulama ve bildirimleri Hava-İş Sendikası olarak kabul etmiyoruz ve siz değerli üyelerimizin sadece mevcut T.İ.S. hükümlerinden sorumlu olduğunuzu hatırlatmak istiyoruz. Siz değerli üyelerimizden şu ana kadar karşılaşmış olduğunuz ve bundan sonra karşılaşacağınız tüm kural dışı uygulamaları sendikamıza iletmenizi önemle rica ediyoruz.

 Hava-İş Sendikası olarak THY yönetiminden karşılıklı olarak imza altına alınmış olan 25. Dönem T.İ.S. hükümlerine riayet edilmesi ve bu konuda kural ihlali yapan, üyelerimizi kural dışı uygulamalara zorlayarak uçuş emniyetini hiçe sayan birimler hakkında gerekli cezai işlemin yapılması gerekmektedir. Aynı aksaklıkların bir daha yaşanmaması için derhal gerekli tedbirler alınmalı, yapılan usulsüz uygulama ve bildirimler ivedilikle son bulmalıdır. Aksi halde, ilgili kanun çerçevesinde tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı Siz Değerli Üyelerimize Saygı ile duyururuz.

Bu çerçeve de T.İ.S. ile kazanılmış ve uymakla yükümlü olduğumuz bazı kuralları hatırlatmak istiyoruz. Bunlar;

1-   Uçucu ekiplerin aylık planlanmış ve yayınlanmış görevleri, işverence değiştirilmesi düşünülen görev saatinden en az 24 saat önceden yapılacak tebliğler ile uçucu ekip üyesine bildirilir ise değiştirilebilir, (Bu konuda daha önce yayınlanmış olan 24 saat tebliğ esaslarını belirleyen protokol usulleri aynen uygulanır)
2-   Ana üste ve geçici üste sona eren her bir uçuş görevinin sonundaki dinlenme süresi 12 saat veya bir önceki uçuş görev süresi ya da bir önceki uçuş görev süresi içindeki uçuş süresinin 2 katıdır, hangisi büyükse o uygulanır,
3-    Ara meydanlarda (ER sız uçuşlarda) minimum dinlenme süresi 10 saattir,
4-    Uçuş görev süresi dışındaki diğer görevler sonrası en az dinlenme süresi 12 saattir,
5-    Uçucu ekipler ana üste gün tanımı süresi içinde sadece tek bir görev süresi veya diğer görevlerle görevlendirilebilirler,
6-    Uçucu ekiplerin aylık uçuş programlarında toplam konaklama ER uçuşlarında 15 geceyi aşamaz,
7-    Dar gövde uçaklarında görev yapan Kokpit ekibi için aylık uçuş programlarında 22:00-06:00 lokal aralığını kapsayan git-gel uçuşları ve konaklama gün sayısının toplamı 17 günü geçemez.
8-   Haftalık uçuş süresi 30 saat olup ER uçuşları ile birlikte maksimum 36 saattir. Bir aylık 110 saat, 3 aylık 300 saat, yıllık 1000 saattir,
9-   Uçuş görev süresi haftalık 56 saat, aylık 210 saat, 3 aylık 500 saat ve yıllık 1800 saattir,
10-  Uçucu ekiplere boş süre olarak bir takvim ayında 8 adet boş takvim günü verilir. Bu boş günler 2+2+2+1+1 şeklinde planlanır ve bir takvim ayı içine dengeli dağıtılır,
11-  Aylık uçuş programlarında belirtilen boş günlerin yeri değiştirilemez.

Tüm üyelerimize azami emniyetli uçuşlar dileriz…

Hava İş'ten THY'ye uyarı

Yorumlar Tüm Yorumlar (111)

Homo Sabihus ~ 7 yıl önce
Hava-iş ne olacak bu Sabihacıcılar? Maaşlara 1000-1200 tl fark var. Yatısız uç,hergün alana gel. Ay başı programda yatı gösterip ,ay içinde git gele dönüyo.İstatistiklerle oynanıyor. Allah rızası için bir açıklama yapın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
. ~ 7 yıl önce
Aylardır maddi, manevi ve fiziki açıdan çökmüş durumdayız. Çalışan memnun degilken, yorgunluktan gözleri düşmüş algıları kapalıyken yolcu memnuniyeti sağlanmasını nasıl bekleyebilirler??
Sikayet ~ 7 yıl önce
Bu ülkedeki is bilmez herkezi silip yeniden baslamak lazim!! Türkiyede kurallar ciynenmek icin yapiliyor malesef

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sendija ~ 7 yıl önce
Haftalik 30 saat Er siz maximum ucus limiti var deyince Alandaki sendika gorevlisi ama ftl de var diyor...haberin olsun hava is.Sizin gorevliler coktan tis'i ekarte etmis.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sendika yönetimi ! ~ 7 yıl önce
siz önce kendi usulsüzlüklerinize baksanız nasıl olur? hani gelir,gider şeffaf olup,her ay üyelere açıklanacaktı? tek maaşla,oğlunu avustralya gibi oldukça pahalı bir ülkede nasıl okuttuğunu,her akşam ocakbaşında yiyip,içip,ev ve kişisel masraflarını nasıl karşıladığını açıklayamayan eski başkana kızıyordunuz passat'a biniyor diye yeni başkan neden audi'ye biniyor? neden korumalarla geziyor kimden niye korkuyor? eski yönetim paraları otellere,çiçekçilere,lokantalara saçmış diyordunuz siz farklı bir şey mi yapıyorsunuz? hani ortada olmayan trilyonlar için dava açacaktınız ne oldu da yağlıbal geçmişe sünger çektim dedi? ne çıkarı var ki bunu söyledi? aslında hepiniz aynısınız, ne emek ne de emekçi umurunuzda değil,işiniz gücünüz,derdiniz,davanız para,güç ve makam, yok birbirinizden farkınız!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaptan ~ 7 yıl önce
Bizler sendikamızın arkasında olursak hepberaber kazaniriz.Yada aynı gemide olan bizler hepberaber batariz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
no subject ~ 7 yıl önce
Sendika zaten senin arkanda kaptan. Ama ne amacla arkanda oldugunu anladin sen.
Hava iş Ne iş? ~ 7 yıl önce
Seçimler yaklaşıyor diye mi bu ilgi alaka? Kaç aydır canımıza okudular sesiniz çıkmadı. Yoksa yönetim size "ekip planlamada değişikliğe gideceğiz, seçim öncesi bunu kullanmak ister misiniz? " diye sinyal mi çaktı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km ~ 7 yıl önce
Sendika mail atma hakkımızı ara.her ay üyelikten milyonları almasını biliyorsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ekip planlamaaa ~ 7 yıl önce
Asker kokenliymis

Yanıtla

Kalan karakter 1000
buparayıneyaptın ~ 7 yıl önce
ben milletten toplanan paralarla yapılan koperatifleri merak ediyorum yaptınız sattınız bu paralar nereye gidiyor .biz sizin paranızı işlettik çogalttık ama ne yaptık.Gidecekler şov yapıyorlar işte

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilgisiz fikirli ~ 7 yıl önce
Ya kardeşim yuh be... böyle bişeyi burda sallamadan önce azıcık araştır ya. Kooparatifin nasıl işlediğine bi bak. Sadece kooparatif üyelerinin verdiği paralarla o iş yapılıyor ve sendika sadece denetleme görevinde.. yönetim bile üyelerce seçildi.. sorsam hırsızlık yapmam dersin bu yorumunla yüzlerce iş arkadaşının hakkını çalarak bilmediğin bi konuda milleti galeyana getirmişsin. PROVAKATÖRSÜN arkadaşım sen
Esikses ~ 7 yıl önce
Hadi tk da sendika var yine az cok hak arar, sunex calisanlari ne yapsin yazin yuksek sezonda kendi ucuslari + aj ucuslari derken nefes alacak halleri kalmayacak bu ftl ye gore. Kimseyi kimseye sikayet de edemiyosun olan ucus ekiplerine olacak. 12 saat gibi komik bir dinlenmeyle hergun degisen ucus programiyla verilen sonra geri alinan tarihi degisen 7 off la ucuyolar. Allah sendikasiz tissiz havayolu calisanlarinin yardimcisi olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İyi de ~ 7 yıl önce
Bizim sendika var yine istirahat 12 saat farklı olan ne anlayamadım sizden
Esikses ~ 7 yıl önce
Şöyle ki sizde örnegin 8 saatlik bir ucustan sonra 16 saat dinlenme olabiliyo ayrica ayni tarih icerisinde iki ucus verilemiyo, bunun gibi farklar var.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000