29 Mart 2011, Salı 08:13:19

HAVA HAREKATINDA KAÇ SORTİ YAPILDI?

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlere karşı uluslararası koalisyon tarafından yürütülen bombardımanda şimdiye kadar bin 500'ün üzerinde sorti yapıldığı açıklandı.

Muhaliflerin karşı saldırıya geçişi, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlere karşı uluslararası koalisyon tarafından yürütülen bombardımanın sayesinde kolaylaştığını söyleyen Gortney, müttefik güçlerin 19 Marttan bu yana bin 602 sorti yaptığını, bu sortilerin yüzde 60'ının ABD Hava Kuvvetlerine bağlı savaş uçakları tarafından yapıldığını bildirdi. Gortney sadece son 24 saat içinde 178 sorti yapıldığını söyledi.
   
Sorti yapan uçakların esas görevlerinin 'belirlenen hedefleri vurma" olduğunu belirten Gortney, bombardımanların sivil kayıplara yol açtığı yönünde herhangi bir raporun kendilerine ulaşmadığını kaydetti.
   
Gortney geçen 24 saat içinde, ABD kuvvetlerinin Kaddafi güçlerinin en kuvvetli tugayı olan 32'inci Libya tugayının karargahına 6 Tomahawk füzesi fırlattığını söyledi. Gortney'ye göre, Libya operasyonunun başladığı ilk saatlerde toplam 199 Tomahawk füzesi atıldı. Tümamiral Gortney ayrıca, bu füzeleri atan denizaltılardan biri olan Providence'in bölgeden çekildiğini sözlerine ekledi.
   
Gortney, uluslararası koalisyonun amacının, BM Güvenlik Konseyinin 1973 nolu kararına göre, "lideri tarafından tehdit edilen bir halkı korumak amacıyla, o ülkeyi işgal etme hariç, gerekli bütün önemleri almak olduğunun" altını çizdi.
   
Libya'da uçuşa yasak bölge uygulamasının sorumluluğunun NATO'ya devredildiğini hatırlatan Gortney, ABD'nin şimdilik Libya halkını Kaddafi'ye karşı korumak için "hedefleri vurma" görevinin eşgüdümünü sağladını söyledi. 
    
AC-130 VE A-10 UÇAKLARI

Tümamiral Gortney açıklamasında, Libya operasyonunda bu hafta sonu AC-130 ve A-10 uçakları kullanıldığını belirtti.
   
"Herkül" nakliye uçağının özel kuvvetler için sıcak çatışma bölgelerinde kullanılmak üzere değişikliğe uğratılmış hali olan AC-130, yerleşim yerlerindeki hedeflere nokta atışı yapabilen, isabet gücü yüksek bir taarruz uçağı olarak biliniyor.
   
105, 40 ve 25 mm'lik toplarıyla düşmanı bunaltan AC-130, alçak uçuşta gayet başarılı, kötü hava koşullarında iyi sonuçlar elde edebilen, gelişmiş radarı sayesinde yerdeki hedeflerin dost mu, düşman mı olduğunu ayırt edebilen bir uçak.
   
A-10 taarruz uçağı ise, 70'li yıllarda eski Varşova Paktı zırhlılarının hızını kesmeye yönelik olarak tasarlanmış ve Körfez savaşında da "tank katili" olarak nitelendirilmiş, saate 710 kilometre hız yapabilen bir uçak.
   
Savaş alanı üzerinde 300 metrenin altına kadar inebilen ve saatlerce bombardıman yapabilen A-10, 465 kilometre menzile sahip ve yaklaşık 8 ton bomba taşıyabiliyor. Çok kısa pistlerden havalanıp aynı tür pistlere inebilen uçakta Maverick tanksavar füzeleri, kısa menzilli Sidewinter havadan havaya atılan füzeler ve lazer güdümlü bombalar bulunuyor.

HAVA HAREKATINDA KAÇ SORTİ YAPILDI?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000