07 Eylül 2022, Çarşamba 09:15:16

Haluk Bayraktar: "Türk S/İHA'larından sonra Çin müşteri kaybetti"

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Türk S/İHA'larının devreye girmesinden sonra Çin'in müşteri kaybettiğini söyledi.
  • Bir de tam bağımsız olarak yapabilsek. Çipini motorunu tamamen kimseye muhtaç olmadan yapabilsek…
  • 1 asirdir bir tane Ucak parcasi uretmemis ulke bir Anda navigasyon aerodinamik ve yazilim Dahisi oldu baska bir amerikan projesi daha .
  • Jet İHA/SİHA yi da dört gözle bekleniyor. F 35 i iyi ki vermemişler diyecegiz

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Nikkei Asia ile önemli bilgiler içeren röportaj gerçekleştirdi.

Haluk Bayraktar Nikkei Asia ile gerçekleştirdiği röportajda Tayvan-Çin arasındaki krizin sıcak çatışmaya dönmesi halinde S/İHA’ların çok kritik roller alacağını belirtti. Haluk Bayraktar, “İnsansız hava araçlarının olmadığı bir savaşın yaşanması artık söz konusu değil. SİHA’ların gücünden yararlanmayanlar gelecekteki savaşlarda kaybeden tarafta olacaklar” ifadelerini kullandı. 

SİHA’lar Denizlerde de Oldukça Etkili

Ukrayna-Rusya savaşı sırasında Ukrayna’ya ait Bayraktar TB2 SİHA’larının Karadeniz’de bulunan Rus donanmasına ciddi zararlar verdiğini hatırlatan Haluk Bayraktar, “Ukrayna Donanması’na hizmet eden TB2 silahlı  insansız hava araçları, hızlı bir şekilde giden birkaç Rus deniz varlığını imha etti. Başka hiçbir silah bu kadar hassas vuruşlar ile hedefi vuramaz.” açıklamasında bulundu.

AKINCI TİHA’lar Gemisavar Füzeler İle Donatılacak

SOM gibi kritik silah sistemlerini taşıyabilen AKINCI TİHA, yakın bir gelecekte Gemisavar füzeleri de kullanabilecek. Konu hakkında açıklama yapan Haluk Bayraktar, Baykar’ın Gemisavar füzeleri entegre etmek için çalışmalara devam ettiğini ve yakın bir gelecekte AKINCI TİHA’ların bu özelliğe kavuşacaklarını belirtti.

“Tayvan İle S/İHA Satışı İçin Görüşme Halinde Değiliz”

Tayvan ve Çin arasındaki kriz devam ederken Haluk Bayraktar merak edilen bir soruyu daha cevapladı. Tayvan ile S/İHA satışı için görüşülüp görüşülmediği sorulan Haluk Bayraktar “Tayvan ile bu konuları konuşmadık, böyle bir teklif almadık. Ancak Çin küresel bir S/İHA üreticisi ve S/İHA’ları agresif şekilde kullanan bir ülke, bunları da yakından takip ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bayraktar TB2 ve AKINCI İçin İlgi Giderek Büyüyor

Haluk Bayraktar röportajda Bayraktar TB2 için 10 ülke ile, AKINCI için ise 5 veya 6 ülke ile görüşme halinde olduklarını belirtti. Baykar’ın S/İHA ihraç ettiği ülke sayısı ise 23. Haluk Bayraktar bu sayının tüm Çinli savunma sanayi şirketlerinin ürünlerini ihraç ettiği ülkelerin toplam sayısından daha fazla olduğunu da belirtti.

“Hindistan’a S/İHA Satmayacağız”

Pakistan’ın bir numaralı rakibi olan Hindistan’a S/İHA satışı yapılıp yapılmayacağı sorulan Haluk Bayraktar: “Bir şirket ilkesi olarak, çatışmadaki her iki tarafa da silah satmaya karşıyız. Önceliğimiz, stratejik ilişkilerimizin olduğu kardeş ülkelerle, dostlarımızla, müttefiklerimizle ve NATO üyelerimizle yeteneklerimizi paylaşmaktır. Azerbaycan, Pakistan, Ukrayna gibi ülkeler önceliğimizdir.” dedi.

Türk S/İHA’ları Çin’in S/İHA’larından Daha Başarılı

Haluk Bayraktar, Türk S/İHA’larının kaliteli olduğunun bir göstergesinin de daha önce diğer üreticilerden S/İHA alan ülkelerin bunlar yerine Türk S/İHA’larına yönelmiş olmasıdır diyor.

Haluk Bayraktar, BAYKAR firmasının müşterilerinin birçoğunun daha önce Çin’den silahlı insansız hava araçları satın aldığını, ancak Bayraktar TB-2 İHA’ların kuvvete girdikten sonra onları “emekliye ayırdığını” da belirtiyor.

Haluk Bayraktar bunun sebebini ise şöyle açıklıyor: “Bizim S/İHA’larımız Roketsan’ın geliştirdiği akıllı mühimmatlarımız ile daha iyi hassas vuruş yeteneklerine, daha yüksek irtifalardan ateş etme yeteneğine, kalkış ve iniş dahil daha iyi otonom uçuş performansına ve yüksek esnekliğe sahip bir ağ içinde kullanıma sahip.”  (SavunmaSanayİST)

Haluk Bayraktar: "Türk S/İHA'larından sonra Çin müşteri kaybetti"

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

İnşallah ~ 2 yıl önce
Bir de tam bağımsız olarak yapabilsek. Çipini motorunu tamamen kimseye muhtaç olmadan yapabilsek…

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çip ~ 2 yıl önce
Kısa ve orta vadede imkansız.Çok ciddi para ve nitelikli insan gücü gerektiren bir alan.Motor konusunda TB2-TB3'de Aksungut Ankada problem yok.Akıncının bazı modellerinde ve MİUS'da şimdilik ukrayna motoru kullanılacak.Hem ukrayna ile işbirliği yapmak hemde zaman kaybetmemek için böyle bir yol tercih edildi diye düşünüyorum.Ama ama TEU TF-6000 Motoru yolda MİUS vb araçlar için.Özetle kritik olup yurtdışından alınan veya amborgoya tabi tutulan parçaların çoğu yerlileştirildi veya yerlileştirme çalışması yapılıyor.
Komik ~ 2 yıl önce
1 asirdir bir tane Ucak parcasi uretmemis ulke bir Anda navigasyon aerodinamik ve yazilim Dahisi oldu baska bir amerikan projesi daha .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçak müh. ~ 2 yıl önce
F-16 projesi vasıtası ile çok çok ciddi tecrübe elde edildi.Daha sonra Atak projesi geldi vs vs.Ayrıca daha önce uçak fabrikalarımız vardı ama kapatıldı ve bir asır önce değil yaklaşık 73-74 yıl önce.Üçüncüsü yıllardır TEI ve TUSAŞ airbus ve boing ve GN Electric gibi firmalara parça üretiyorlardı.Dördüncüsü F-35 Projesindende azımsanmayacak deneyimlerimiz oldu.
007 ~ 2 yıl önce
Jet İHA/SİHA yi da dört gözle bekleniyor. F 35 i iyi ki vermemişler diyecegiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
F35 ~ 2 yıl önce
İnşallah ~ 2 yıl önce
İnşallah
Uçak müh. ~ 2 yıl önce
F-35 ile Hava Kuvvetlerinin sahip olacağı kabiliyetleri bilseydin öyle demezdin.İkincisi sizin hayal ettiğiniz tarzda insansız savaş uçaklarının gelişmesi yapay zeka'nın gelişmesinede bağlı biraz.Üçüncüsü MMU'dan önce hiç bir şey olmasa(asıl önemli özelliklerini pas geçiyorum ) bile 5.nesil savaş uçağı kullanıp tecrübe edecektik.Belki MMU projesinde cok faydası olacaktı.Dördüncüsü Türk şirketlerinin tahmini 12 milyar dolarlık bir kaybı söz konusu.Mesela roketsan F-35 Özel olarak SOM-J'yi geliştirdi.Projede olsak bunun gibi muhtemel diğer mühimmat aileside pazarlanacaktı kullanılan ülkelere.
Yanlış ~ 2 yıl önce
Bir f35’in üstleneceği muharebe görevini bir Siha yürütemez Bir sihanın görevini de F35 yapamaz Siha inanılmaz bir platform ama bir sihadan it dalaşına girmesini bekleyemezsin

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000