24 Mayıs 2011, Salı 12:44:02

HAFTASONU 500 UÇUŞ İPTAL EDİLEBİLİR

Avrupa hava trafiği kurumu Eurocontrol, İzlanda'da hafta sonunda patlayan Grimsvötn yanardağının yaydığı kül bulutu nedeniyle İrlanda, İskoçya ve İskandinav ülkelerinin bir kısmında 500 dolayında uçuşun iptal edilebileceğini bildirdi.
  • havacılıkla uğaşılmaz , havacılığa bulaşanlara allah sabır versin
  • arkadaslar bu amerika yine bir takim hava denemeleri yapiyor, buda bahane uyanin
  • Dispatch : DUman geliOOooo :=)))
Eurocontrol, şu ana kadar İngiltere hava sahası üzerindeki 250 uçuşun iptal edildiğini belirtti.

Eurocontrol yetkilisi Brian Flynn, İngiltere'ye resmi ziyarette bulunan ABD Başkanı Barack Obama'nın dün başlayan 6 günlük Avrupa turunun bu durumdan etkileneceğini sanmadığını ifade etti.

Eurocontrol yetkilisi, "Obama'nın Avrupa ziyaretlerini planlanan şekilde sürdüreceğini sanıyorum" dedi. Obama, kül bulutu nedeniyle İrlanda ziyaretini kısa keserek İngiltere'ye gelmişti.

Avrupa'da bu dönemde günde 30 binden fazla uçuş yapılıyor.

Grimsvötn yanardağından yayılan küllerin bugün Norveç ve Danimarka'ya ulaştığı bildirildi.

Norveç havalimanı operatörü Avinor, Grimsvötn volkanının yaydığı küllerin Stavanger ve Kormöy havalimanlarında trafiği aksattığını, kül bulutlarının ülkenin güneyine de yayılmasının beklendiğini belirtti.

Danimarkalı yetkililer de ülkenin kuzeybatısında 6 kilometrenin altındaki hava sahasını kapattıklarını söylediler. Yetkililer, bu bölgede havalimanı olmadığı ancak küllerin Kopenhag havalimanında bazı iptallere yol açtığını ifade etti.

"TÜRKİYE İÇİN ŞİMDİLİK TEHLİKE YOK"
Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam, İzlanda'da Grimsvötn Yanardağı'nın kül püskürtmeye başlamasının Türkiye için şimdilik bir tehlike yaratmadığını, ancak kesin bir açıklama için, hava akımlarının yönünün dikkatle takip edilmesi gerektiğini bildirdi.

Saydam, Grimsvötn'un yanardağ yeniden faaliyete geçmesine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, yanardağdan çıkan toz bulutunun yerden çok yükseklere çıkmadığından Türkiye için şimdilik bir tehlike yaratmadığını belirtti.

Uydu görüntülerinde, yanardağ tozlarının bulutların alt tarafında görüldüğünü ifade eden Saydam, şu bilgileri verdi:

“Bölgede yağış da var. Demek ki kısa zamanda atmosferdeki toz kümesi yere inecek ancak toz çıkışı devam edecek olursa önce Avrupa'ya daha sonra da Karadeniz üzerine ulaşma olasılığı var. Bu bölgeden gelecek hava kütlesinin beş gün içerisinde nasıl hareket edeceği önemli. Bu nedenle gelecek günlere ilişkin kesin bir açıklama için, bölge üzerinden gelecek hava akımlarının yönünün dikkatle takibi gerekiyor.”

Saydam, uydu verilerinin, İzlanda üzerinden gelecek hava kütlesinin Avrupa'nın çeşitli yerlerine dağılacağı ve yer seviyesine kadar ineceğini gösterdiğini belirtti.

Prof. Dr. Saydam, yanardağ küllerinin zımpara taşı gibi görev yapabilen maddeler olduğundan uçak motorlarına zarar verebildiğini sözlerine ekledi.

(Hürriyet)
HAFTASONU 500 UÇUŞ İPTAL EDİLEBİLİR

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
havacılıkla uğaşılmaz , havacılığa bulaşanlara allah sabır versin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
arkadaslar bu amerika yine bir takim hava denemeleri yapiyor, buda bahane uyanin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Dispatch : DUman geliOOooo :=)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000