23 Ocak 2010, Cumartesi 17:45:40

"Güvenlik olmazsa olmazımızdır"

Almanya’nın Münih Havaalanı'nda çarşamba günü yaşanan güvenlik skandalı tüm havaalanlarındaki güvenlik sisteminin gözden geçirilmesini gündeme getirdi.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, “Tüm havaalanlarındaki kontrolleri yeniden gözden geçireceğiz, Güvenlik bizim için çok önemli” dedi. Gerçi Almanya’da güvenlik önlemlerinin çok sıkı olduğunu vurgulayan İçişleri Bakanı de Maiziere, fakat Münih havaalanındaki örnek olaydan hareketle havaalanlarında kontroller yapacaklarını ve eksikleri tespit ederek düzeltmelere gideceklerini belirtti. Bakan de Maiziere herşeye rağmen yüzde yüz güvenlik garantisi olmadığını da sözlerine ekledi. Münih Havaalanı'nda yaşanan güvenlik skandalında bir yolcunun x-ray cihazından geçen dizüstü bilgisayarı bomba alarmı vermiş, ancak güvenlik görevlisi çok yavaş davrandığı için şüpheli yolcu bilgisayarını da alarak ortadan kaybolmuştu. Bunun üzerine havaalanında bomba alarmı verilmiş ve 4 saat havaalanında kaos yaşanmıştı.

Yolculara sıkı kontrol

Şüpheli yolcunun halen bulunamaması güvenlik önlemlerinde yeni tedbirlerin alınması tartışmalarını da gündeme getirdi. İspanya’nın Toledo kentinde toplanan AB İçişleri Bakanları havaalanlarında yolcuların daha sıkı kontrolden geçirilmesi, yolcular hakkındaki bilgilerin ortak paylaşımı ve ABD’yle işbirliğinin derinleştirilmesi yönünde anlaşmaya vardı. Buna göre AB Komisyonu bir tasarı hazırlayacak. Havayolu şirketleri yolcuları hakkında geniş bilgileri güvenlik birimlerine bildirmek zorunda olacak. Yolcularla ilgili bilgilerin başında telefon ve kredi kartı numaraları geliyor. Alman İçişleri Bakanı de Maiziere de yolcularla ilgili bilgilerin AB güvenlik birimlerine verilmesini onayladı, ancak kişiye özel bilgilerin korunması gerektiğini de sözlerine ekledi. Çıplak tarama cihazları konusunda ise Toledo’da bir karar alınmadı. Cihazların yerleştirilmesi konusunda bazı Avrupa ülkelerinin itirazları bulunduğu belirtildi. AB içişleri bakanları cihazlar hakkında AB komisyonunun raporunu bekleyecek. AB komisyonu cihazların sağlığa etkisi ve başarılı olup olmadığını araştıracak.

Hürriyet Avrupa

"Güvenlik olmazsa olmazımızdır"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000