08 Ekim 2014, Çarşamba 08:00:12

GÜVENLİK ARAMALARI NASIL OLMALI?

Milliyet Gazetesi yazarlarından Meral Tamer, Londra, Viyana ve İstanbul'daki güvenlik kontrollerini karşılaştırdı. Tamer Londra'da yaşadığı olaya ayrı bir parantez açtı.
  • meral hanım umarım okursunuz yorumları,iyi yazmışsınız da birde almanyada yaşananlar var,ki yaşayan bilir.cok sık uçuyorum yaşıyorum.5 eylül ist-köln uçuşu pegasus la kölne indik aynı anda iran air uçağıda inmis kısa önce,neyse alman pasaport polisi 400 AB BİRLİĞİ üyesi olmayan yolcuyu sadece 2 pasaport polisiyle görevlendirmiş.saatler sürdü çıkmamız.bilgi yok info yok yaşlılar var çocuklar ağlıyor tuvalete izin yok bu arada iranlı bir beyle ben şahsım alman pasaport polisine durumu sorduk böyle olmaz fazla şalter açın fazla memur koyamazmısınız dedik ,bizi o polis sınırdışı ederim sizi ben buranın tek sorumlusuyum ben sizi şimdi tutuklar geldiğiniz yere gönderirim dedi.yüzlerce şahit var yüzlerce.bir tek türk den adres isim alamadım kimse şahitlik yapmadı .saatler sonra çıktık bavullar gelmiş boş bantta dönüyor ,birde ne görelim alman gümrük polisi kurt köpeğiyle sadece ve sadece türklerin bavullarını tek tek köpeklere koklatıyor,sordum neden sadece türklerin bavulu iranlıların değil diye ,cevap biz ne istersek kimi istersek onu ararız.alman yetkililerden alman sınır muhafaza polis merkezinden şahsıma şikayetim üzeri ne özür yazısı geldi bende saklı .hürriyete haber merkezine yazdım çıt yok.dışişleri bakanlığına mektup attım çıt yok.meral tamer az yaşamış her gün böyle türklere yaılsn eziyet hiç azalmaz.ben olayı kısa yazdım.izlemlerim şu yıllardır izlerim gözlemlerim,alman devletinin kasıtlı işkencesidir bu yapılanlar.çünkü polis devlet memurudur,.tüm yolcular birleşip benim gibi yazılı şikayet etse idik çok farklı olurdu.
  • Yaw arkadas biz bazı konuları en eğitimlisine, en entellektüeline bir türlü anlatamadık.. güvenlik taviz verilecek bir konu de-ğil-dir. Burası da ne İsviçre, ne Lonra ne Viyana dır. Insan hayatı söz konusuyken, 10 dakika beklemişsin, kemerini ayakkabını çıkarmışsın- bunun lafı mı olur ya? Meseleye bu kadar basit bakacak kadar dünyadan-çevrenizden bi haber olamazsın- olmamalısın ya!
  • Senin ulkende malum irk ve bos beles insan cok. Sokaklari yakanlar buranin anasini oper.
  • Eh yani pek güzel yazmışsınız anlatmışsınız iyide sonunu niye getirip Türkiye ye yasladın be güzel ablam. Şunu desene bu Allah'ın utanmaz ingilizlerinden de Viyana'daki muameleyi bekliyoruz diye. Londra'da su mu çıktı.
  • Farkindaysan turkiye de yasiyoruz ulkemizdeki ipsiz sapsiz onlarda olsa 5 kontrol daha eklerler

Şeker Bayramı’nda Borusan Filarmoni Orkestrası’nın Royal Albert Hall’deki konseri için 2 günlüğüne Londra’ya gitmiştik. Dönüşte Heathrow Havaalanı’nda bavullarımız ve çantalarımız 2 ayrı kontrol noktasında X-Ray cihazından geçirilip kendimiz de kapı dedektörlerini öttürmeden geçtikten sonra, sadece İstanbul yolcularının alındığı son salona girmiştim ki 2 güvenlik görevlisi durdurdu. Üzerime saldıkları bir köpek, bilgisayar çantamla pek ilgilenmezken, el çantamı önce kokladı; sonra defalarca yaladı. (Herhalde derisini beğenmiş olmalı!)

1500 pound olsaydı...

Bu arada güvenlikçilerden biri çantamda ne kadar para olduğunu sordu. “Herhalde 200-250 pound vardır” cevabını alınca “buyurun geçin” dedi. Ama buyurup geçmedim tabii! Bu kez soru sorma sırası bendeydi...

Israrla ne aradıklarını sordum; onlar kem-küm ettikçe gazeteci olduğumu söyleyerek üsteledim. Onların beni böyle aşağılayarak arama hakları varsa, benim de nedenini öğrenme hakkım olmalıydı! Ben bastırınca, 1000 pounddan fazla nakit parayla İngiltere dışına çıkmamamız gerektiğinden başka bir şey söyleyemediler. Bu izahat bana hiç inandırıcı gelmedi. Yanımda 1500 pound var deseydim ne olacaktı?

Benden sonra bizim gruptan rastgele 3-4 kişinin daha üzerine köpeği saldıklarını gördüm. O gün kendimi çok aşağılanmış hissetmiştim, ancak İstanbul’a döndükten sonra gündelik hay huy içinde bu olayı unuttum gitti...

Viyana insana saygılı

Bu bayramda 3 günlüğüne Viyana’ya gitmiştik. Önceki akşam İstanbul’a dönerken Schwechat Havaalanı’nda Heathrow’daki kötü muamelenin tam tersi bir durumla karşılaşınca kendimi ne kadar iyi hissettiğimi anlatamam. Bu aralar sık seyahat ediyorum ve başka bir ülkede benzerine rastladığımı da sanmıyorum.

Herhangi bir cihazdan ve kontrol noktasından geçmeden check-in yaptırıp bagajlarımızı verdik. Elbette bagaja verilen her bavul, uçağa yüklenmeden önce her türlü cihazdan geçirilip kontrol ediliyordur, ama yolcuların ruhu duymuyor; X-Ray’den geçilmediği için ağır bavulları kaldırıp indirmeleri gerekmiyor...

Tamam bavullarımız hiçbir kontrolden geçmeden gitti, ama pasaport kontrolünden de geçtiğimiz halde hâlâ ne el bagajlarımızı, ne de üstümüzü-başımızı kontrol eden var! Bendeki “ne zaman bizi arayacaklar?” merakı, “bu havaalanındaki Duty Free mağazalarında acaba neler var?” merakını bile solladı. Aklım fikrim ne zaman kontrol edileceğimizde...

Yeşilköy’de de olsun

Eh, Atatürk Havalimanı’nın daha dış kapısından içeri adımımızı atar atmaz, bavullarımız ve el çantalarımızın yanı sıra ayakkabı ve kemerlerimize kadar kontrol edildikten 5-10 dakika sonra yeniden tepeden tırnağa aranmaya alışmış bir vatandaş olarak bu merakımı hoş göreceğinizi umuyorum.

Lafı uzatmayayım; Schwechat Havaalanı’nda bizi bir kez, o da sadece İstanbul yolcularının alındığı uçağa son biniş noktasında eşyalarımızın X-Ray’den, kendimizin kapı dedektörlerinden geçirilmesi suretiyle titizlikle kontrol ettiler.

Ben bu uygulamayı insana çok saygılı buldum; kendi ülkemde de benzeri bir muameleyi arzu ediyorum.

Meral Tamer / Milliyet

GÜVENLİK ARAMALARI NASIL OLMALI?

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
meral hanım umarım okursunuz yorumları,iyi yazmışsınız da birde almanyada yaşananlar var,ki yaşayan bilir.cok sık uçuyorum yaşıyorum.5 eylül ist-köln uçuşu pegasus la kölne indik aynı anda iran air uçağıda inmis kısa önce,neyse alman pasaport polisi 400 AB BİRLİĞİ üyesi olmayan yolcuyu sadece 2 pasaport polisiyle görevlendirmiş.saatler sürdü çıkmamız.bilgi yok info yok yaşlılar var çocuklar ağlıyor tuvalete izin yok bu arada iranlı bir beyle ben şahsım alman pasaport polisine durumu sorduk böyle olmaz fazla şalter açın fazla memur koyamazmısınız dedik ,bizi o polis sınırdışı ederim sizi ben buranın tek sorumlusuyum ben sizi şimdi tutuklar geldiğiniz yere gönderirim dedi.yüzlerce şahit var yüzlerce.bir tek türk den adres isim alamadım kimse şahitlik yapmadı .saatler sonra çıktık bavullar gelmiş boş bantta dönüyor ,birde ne görelim alman gümrük polisi kurt köpeğiyle sadece ve sadece türklerin bavullarını tek tek köpeklere koklatıyor,sordum neden sadece türklerin bavulu iranlıların değil diye ,cevap biz ne istersek kimi istersek onu ararız.alman yetkililerden alman sınır muhafaza polis merkezinden şahsıma şikayetim üzeri ne özür yazısı geldi bende saklı .hürriyete haber merkezine yazdım çıt yok.dışişleri bakanlığına mektup attım çıt yok.meral tamer az yaşamış her gün böyle türklere yaılsn eziyet hiç azalmaz.ben olayı kısa yazdım.izlemlerim şu yıllardır izlerim gözlemlerim,alman devletinin kasıtlı işkencesidir bu yapılanlar.çünkü polis devlet memurudur,.tüm yolcular birleşip benim gibi yazılı şikayet etse idik çok farklı olurdu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pes ~ 9 yıl önce
Yaw arkadas biz bazı konuları en eğitimlisine, en entellektüeline bir türlü anlatamadık.. güvenlik taviz verilecek bir konu de-ğil-dir. Burası da ne İsviçre, ne Lonra ne Viyana dır. Insan hayatı söz konusuyken, 10 dakika beklemişsin, kemerini ayakkabını çıkarmışsın- bunun lafı mı olur ya? Meseleye bu kadar basit bakacak kadar dünyadan-çevrenizden bi haber olamazsın- olmamalısın ya!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Senin ulkende malum irk ve bos beles insan cok. Sokaklari yakanlar buranin anasini oper.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Eh yani pek güzel yazmışsınız anlatmışsınız iyide sonunu niye getirip Türkiye ye yasladın be güzel ablam. Şunu desene bu Allah'ın utanmaz ingilizlerinden de Viyana'daki muameleyi bekliyoruz diye. Londra'da su mu çıktı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tr ~ 9 yıl önce
Farkindaysan turkiye de yasiyoruz ulkemizdeki ipsiz sapsiz onlarda olsa 5 kontrol daha eklerler

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000