14 Mayıs 2015, Perşembe 10:47:11

GÜRCAN MANTI'DAN 'PİLOT' AÇIKLAMASI

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Başkanı Gülcan Mantı sektörün istihdam için gençleri beklediğini, her yıl 500 yeni pilota ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
  • Thy akademi de bile eğitim masraflarını adayın maaşından kesiyor.Normal pilota göre bu nedenle düşük maaşa köle gibi adam çalıştırdığınızı neden söylemiyorsunuz?
  • Turkiye'de gerçekten pilot açığı olduğu ne zaman anlaşılır biliyor musunuz beyler?Tip parası alınmadığı zaman.O zamana kadar tavsiyem, her an dengelerin kişilere göre bile değiştiği bu sektör için tek kuruş harcamayın;bırakın açık varsa onlar pamuk ellerini ceplerine atarak masrafları karşılasınlar ;eğer gerçekten açık varsa zaten bunu yapmak zorundalar.Açık olsa SHGM 'nin tarife listesi de ucuzlar ve eğitim konusunda teşvik ile burslar verilir.Var mı yok.Lafa değil,bugüne kadar yapılanlara bakın.Gençliğinizi,zamanınızı ve paranızı toz pembe hayaller peşinde harcayarak kendinizi heba etmeyin.Vatandaşı olduğunuz ülkenin havacılık sektöründe yabancı ülke vatandaşları yanında her daim ikinci sınıf olduğunuzu özellikle aklınızdan çıkartmayın.Eğitimlerin Euro üzerinden verildiğini ve önümüzdeki senelerde dövizin yükseliş trendinde olacağını aklınızdan çıkartmayın.Seçim sizin.
  • Gençleri kandırıp duruyorsunuz. Ne bu ülkenin ne de şirketlerin doğru düzgün bir pilot istihdam politikası var. Uçuş okulları "para gelsinde nasıl gelirse gelsin. Pilotluğu öğretmek çok ta önemli değil, nasılsa işe bir şekilde girerlerse orada öğrenirler" mantığı ile bakıyorlar, Sivil Havacılık kenara çekilmiş, "Ben ne etliye ne de sütlüye karışırım, elimi de taşın altına koymam. Kimin ne menfaati varsa o düşünsün" diye hareket ediyor. TALPA falan hikaye, onlar da dostlar alışverişte görsün ayağındalar. Gelelim havayolu şirketlerine, onların hepsi istisnasız, "yiyecekse bizim çocuklar yesin, yabancıyı aramıza sokmayalım, biz adamımızı potamızda eritir, eğitiriz. Eğer dışarıdan gelecekse de ağzıyla kuş tutması lazım" mantığındalar. Kısacası, 70 milyondan fazla nüfusu olan bir ülkede temcit pilavı gibi "Her yıl 500 pilota ihtiyaç var" deyip duruyorsunuz da, niye dün boğazını sıkan, bu gün de Ermeni Soykırımcısı ilan edenlerin çocuklarını istihdam ettiriyorsunuz? Palavracılar...
  • Sanirim havacilik okullari icin reklam bu.Arkadaslar bana'da Turkiyede cok vaatler verildi maalesef hepsi ust duzeyde yalancilarmis.Adam bana git hazirligini yap diyo,bende tamam hazirim dedigimde kusura bakma biz yabanci pilot aldik diyo eee bende Haranliyim dedim. utanmaz srfszlr.Turkun Turkden baska dusmani yokdur
  • Hep beraber verin gazi.....
  • AKILLI SAĞLIKLI OLAN ÇÖZÜM NEDİR? MADEM İHTİYAÇ VAR. SONUÇTA YETENEKLİ PİLOT KOLAY BULUNMUYOR.
  • Sayın ahbab, THY akademiye başvurduk, 6 ay boyunca uğraştık da ancak kurul mülakatında elendik. Pilotluğa uygun gençler THY akademiye uygun değilmiş demek ki. Başka alternatifler de olsa da böyle havacılık sevdası gençler olarak hayallerimizi gerçekleştirsek. Araya birini sollamazsanız THY akademi hayal...
  • Ekonomi oku hacı. Kişi başı gelir 2008'den düşük, yakıt vergisi bir artarsa o zaman evdekilerden de epey gider, hoş çoğu kiralık uçakların. Bir de döviz ve petrol fiyat arayışının etkisi yeni çıkacak. Çünkü yakıt benzin istasyonundan alınmıyor, 3,6,12 aylık anlaşmalarla yapılıyor.
  • Yaşar üniversitesi bu kişileri çok mu aramış ? Türk sivil havacılığını bu insanlar mı yönlendiriyor. Yazıklar olsun. Keşke böyle panelleri yapmasalar. Ya da adam gibi konuşmacılar bulsalar.
  • 35.000 öyro verip bir sene asgari ücretle çalışırsan çok ihtiyaç var gerçekten. Ama adın Hans olursa iş hazır, tip mip bedava.

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Başkanı Gülcan Mantı sektörün istihdam için gençleri beklediğini, her yıl 500 yeni pilota ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Yaşar Üniversitesi Havacılık Topluluğu, havacılık sektöründe hem sivil hem de emekli Türk Hava Kuvvetleri pilotlarının katıldığı panel düzenledi. Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Gürcan Mantı, şu an 422 uçağa sahip sivil havacılığın, 2023’te 750 uçağa ulaşmasının beklendiğini, 195 bin kişiyi geçen istihdam yaratan sektörde, her yıl 500 yeni pilota ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Solo Türk kurucu ekibinde yer alan, ordudan ayrılıp Türk Hava Yolları’nda (THY) pilotluğa başlayan Sedat Yalın Ahbab ise havacılık tutkunu gençleri THY Havacılık Akademisi’ne davet etti. Ahbab, “Pilot aday adaylarını, yeni uçuş arkadaşlarımızı arıyoruz. Uygun koşulları taşıyan gençler, kursa başlar başlamaz THY personeli oluyor ve maaş almaya başlıyor. Eğitimin ardından, başarılı olanlar, yardımcı pilot olarak uçuyor” dedi.

Yaşar Üniversitesi Havacılık Topluluğu, Selçuk Yaşar Kampusu Konferans Salonu’nda düzenlediği panelde, Türkiye’de havacılık sektörüne damga vuran isimleri bir araya getirdi. Solo Türk kurucu ekibinden THY pilotu Sedat Yalın Ahbab ve TAI test pilotu Murat Keleş, eskiden Türk Yıldızları’nda lider olarak uçan THY pilotu Evren Ayna, Türk Havacılık Tarihçisi Stuart Kline, emekli kabin memuru Ayşe Arıkan ile TALPA Başkanı Kaptan Pilot Gürcan Mantı, deneyimlerini ve yaşadıklarını havacılık tutkunu gençlerle paylaştı.

YORGUN PİLOT, TEHLİKELİ PİLOTTUR

TALPA Başkanı Gürcan Mantı, sivil havacılık sektörünün hızla büyümeye devam ettiğini belirterek, “Şu an 6 bin 19 faal Türk pilotumuz, ayrıca 65 ülkeden bin civarı da yabancı pilot var. Sektörün büyümesi ve gelişmesiyle sıkıntılarla da karşılaşıyoruz. Artan rekabet, işletmenin karlığı için yapılan yeni düzenlemeler, çalışma koşullarını zorlaştırdı. Daha fazla çalışmak zorunda kalındığı için uçuş sürelerinin artması, dinlenme süresinin azaltılması ve kalitesinin düşüşü uçuş emniyetini, yolcu güvenliğini etkilemekte. Biyolojik saat kavramına dikkat edilmemesi, farklı coğrafyalar, iklimler ve sıkıntılar, pilotları zihinsel olarak da etkiler. Unutkanlık, dikkatsizlik ve karar alma zafiyetine yol açar. Pilotlar için bitkinlik ve yorgunluk, dönemsellikten çıkmış, sürekli hale gelmiştir. Bir pilot mesleğe başlangıçtan emekli olana kadar yaşamının 5 yılını, gökyüzünde geçirmektedir. Anketlere göre, 10 pilottan 9’u kendisini yorgun hissettiğini söylüyor. Ancak unutulmamalıdır ki yorgun pilot, tehlikeli pilottur” diyerek tehlikelere de dikkat çekti.

HER YIL 500 YENİ PİLOTA İHTİYAÇ VAR

Şu an Türkiye’de sivil havacılık şirketlerinde 422 uçak bulunduğu hatırlatan Gürcan Mantı, “2023 yılında 750 uçak olması öngörülüyor. Bu da her yıl 500 ilave pilota ihtiyacımız olacak, demek. Pilot açığı nedeniyle yurtdışından pilot getiriliyor. Meslek örgütü olarak, kendi gençlerimizden yanayız, ancak yabancı pilotları anlayışla karşılamakla beraber, tolere edilebilir düzeyde kalması gerektiğini düşünüyoruz. Bu rakamın yüzde 10’a çekilmesini istedik. Özel jet, hava taksi, yangın söndürme, ambulans gibi unsurların olduğu genel havacılık ABD’de tüm sektörün yüzde 70’i. Ülkemizde ise bu oran yüzde 3. Belediyelerle işbirliği halindeyiz ve küçük havaalanları için çalışıyoruz. Bu rakamlar sektörün gelişime açık olduğunun kanıtı. Gençlerimiz havacılığa heves etmeliler ve özellikle yabancı dil konusunda kendilerini iyi yetiştirmeliler” dedi.

SOLO TÜRK KURUCU PİLOTU MESLEKTAŞLARINI ARIYOR

Solo Türk kurucu ekibinde yer alan, geçtiğimiz yıl ordudan ayrılıp Türk Hava Yolları’nda (THY) pilotluğa başlayan Sedat Yalın Ahbab ise Solo Türk’ün kuruluş aşamasını, neler yaşadıklarını, gösterinin nasıl ortaya çıktığını anlattı. Tüm hareketlerin tamamen kendilerine özgü ve herhangi bir ülkenin eğitimi olmaksızın kendi eğitimleriyle ortaya çıktığını vurgulayan Ahbab, havada olma tutkusunu şimdi sivil havacılıkta sürdürdüğünü ifade etti. Yalın Ahbab, Havacılık tutkunu gençleri, THY Havacılık Akademisi’ne ve meslektaşı olmaya davet etti. Temmuz sonuna kadar başvuruların kabul edildiğini belirten Ahbab, “Pilot aday adaylarını arıyoruz. Uygun koşulları taşıyan gençler, hiçbir ücret ödemeden, kursa başlar başlamaz THY personeli oluyor ve tüm haklardan faydalanarak maaş almaya başlıyor. Yurtiçinde ya da yurtdışında yapılan eğitimlerin ardından; başarılı olanlar, yardımcı pilot olarak uçuyor. Eğitimin ücreti de 10 yılda taksitler halinde tahsil ediliyor. Buradan mezun olan ikinci pilot arkadaşlarımız, benimle ya da Türk Yıldızları’nın liderliğini yapan Evren Ayna gibi pilotlarla birlikte de uçabilirler. Biz aslında, yeni uçuş arkadaşlarımızı arıyoruz” dedi.

Ahbab, Havacılık Akademisi ile ilgili bilgiler ve adaylarda aranan koşullara, kurumun internet sitesinden ulaşılabileceğini söyledi.

RAKAMLARLA SİVİL HAVACILIK SEKTÖRÜ

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün yayımladığı 2014 faaliyet raporuna göre, 2003 yılına göre yolcu uçağı sayısı 162’den 422’ye, hava ulaştırma anlaşması olan ülke sayısı 163’e, dış uçuş noktası 237’ye, Yolcu sayısı, kargo miktarı, koltuk kapasitesi 3 kattan fazlasına, 65 bin civarında olan çalışan sayısı 195 bine, çıktı. Sektör cirosu ise 2,2 milyar dolardan 2013 yılında 23,8 milyar dolara, 2014’te ise yaklaşık 27 milyar dolara ulaştı.

2014’te, Türkiye’de, 5.9 dünya ortalamasının neredeyse iki katı oranında olan yüzde 10.9 yolcu trafiği artışı yaşandı. Ülkemizde, uçak ve kargo taşımacılığında da dünya ortalamalarına göre 2014 yılında da önemli artışlar gerçekleşti. 2013 yılında 1 milyon 504 bin 973 olan uçak trafiği, 2014’te yüzde 11,45 oranında artarak 1 milyon 677 bin 350 olarak gerçekleşti. Toplam yük trafiği ise yüzde 11,21 artışla 2 milyon 886 bin 192 tona çıktı. 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 13 havayolu işletmesinde 422 uçak, 212 hava taksi işletmelerinde, 322 genel havacılık işletmelerinde, 213 balon, 62 zirai ilaçlama işletmelerinde olmak üzere hava aracı sayımız bin 231’e yükseldi.

İzmir’de de sivil havacılık sektöründeki büyümeye paralel olarak 2003 yılında 2 milyon 400 bin olan iç ve dış hat toplam yolcu sayısı 2014’de 10 milyon 900 bin kişiye ulaştı. (Sözcü)

GÜRCAN MANTI'DAN 'PİLOT' AÇIKLAMASI

Yorumlar Tüm Yorumlar (28)

akademi ~ 9 yıl önce
Thy akademi de bile eğitim masraflarını adayın maaşından kesiyor.Normal pilota göre bu nedenle düşük maaşa köle gibi adam çalıştırdığınızı neden söylemiyorsunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 9 yıl önce
Turkiye'de gerçekten pilot açığı olduğu ne zaman anlaşılır biliyor musunuz beyler?Tip parası alınmadığı zaman.O zamana kadar tavsiyem, her an dengelerin kişilere göre bile değiştiği bu sektör için tek kuruş harcamayın;bırakın açık varsa onlar pamuk ellerini ceplerine atarak masrafları karşılasınlar ;eğer gerçekten açık varsa zaten bunu yapmak zorundalar.Açık olsa SHGM 'nin tarife listesi de ucuzlar ve eğitim konusunda teşvik ile burslar verilir.Var mı yok.Lafa değil,bugüne kadar yapılanlara bakın.Gençliğinizi,zamanınızı ve paranızı toz pembe hayaller peşinde harcayarak kendinizi heba etmeyin.Vatandaşı olduğunuz ülkenin havacılık sektöründe yabancı ülke vatandaşları yanında her daim ikinci sınıf olduğunuzu özellikle aklınızdan çıkartmayın.Eğitimlerin Euro üzerinden verildiğini ve önümüzdeki senelerde dövizin yükseliş trendinde olacağını aklınızdan çıkartmayın.Seçim sizin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hadi be ~ 9 yıl önce
Gençleri kandırıp duruyorsunuz. Ne bu ülkenin ne de şirketlerin doğru düzgün bir pilot istihdam politikası var. Uçuş okulları "para gelsinde nasıl gelirse gelsin. Pilotluğu öğretmek çok ta önemli değil, nasılsa işe bir şekilde girerlerse orada öğrenirler" mantığı ile bakıyorlar, Sivil Havacılık kenara çekilmiş, "Ben ne etliye ne de sütlüye karışırım, elimi de taşın altına koymam. Kimin ne menfaati varsa o düşünsün" diye hareket ediyor. TALPA falan hikaye, onlar da dostlar alışverişte görsün ayağındalar. Gelelim havayolu şirketlerine, onların hepsi istisnasız, "yiyecekse bizim çocuklar yesin, yabancıyı aramıza sokmayalım, biz adamımızı potamızda eritir, eğitiriz. Eğer dışarıdan gelecekse de ağzıyla kuş tutması lazım" mantığındalar. Kısacası, 70 milyondan fazla nüfusu olan bir ülkede temcit pilavı gibi "Her yıl 500 pilota ihtiyaç var" deyip duruyorsunuz da, niye dün boğazını sıkan, bu gün de Ermeni Soykırımcısı ilan edenlerin çocuklarını istihdam ettiriyorsunuz? Palavracılar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
...... ~ 9 yıl önce
Aynen fransanin,Almanyanin,tum avrupanin yalakasi Turkiyedir,kendi insanini bu kadar sevmeyen baska bir ulke daha yokdur.
...... ~ 9 yıl önce
Sanirim havacilik okullari icin reklam bu.Arkadaslar bana'da Turkiyede cok vaatler verildi maalesef hepsi ust duzeyde yalancilarmis.Adam bana git hazirligini yap diyo,bende tamam hazirim dedigimde kusura bakma biz yabanci pilot aldik diyo eee bende Haranliyim dedim. utanmaz srfszlr.Turkun Turkden baska dusmani yokdur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Hep beraber verin gazi.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
AKILLI SAĞLIKLI OLAN ÇÖZÜM NEDİR? MADEM İHTİYAÇ VAR. SONUÇTA YETENEKLİ PİLOT KOLAY BULUNMUYOR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Sayın ahbab, THY akademiye başvurduk, 6 ay boyunca uğraştık da ancak kurul mülakatında elendik. Pilotluğa uygun gençler THY akademiye uygun değilmiş demek ki. Başka alternatifler de olsa da böyle havacılık sevdası gençler olarak hayallerimizi gerçekleştirsek. Araya birini sollamazsanız THY akademi hayal...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Ekonomi oku hacı. Kişi başı gelir 2008'den düşük, yakıt vergisi bir artarsa o zaman evdekilerden de epey gider, hoş çoğu kiralık uçakların. Bir de döviz ve petrol fiyat arayışının etkisi yeni çıkacak. Çünkü yakıt benzin istasyonundan alınmıyor, 3,6,12 aylık anlaşmalarla yapılıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Üniversite ~ 9 yıl önce
Yaşar üniversitesi bu kişileri çok mu aramış ? Türk sivil havacılığını bu insanlar mı yönlendiriyor. Yazıklar olsun. Keşke böyle panelleri yapmasalar. Ya da adam gibi konuşmacılar bulsalar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Panel ~ 9 yıl önce
Panel falan değil. Okulun beceremediği reklam. Yüzüne gözüne bulaştırmış organizasyonu yapanlar. Tüm sivil havacılığın tepkisini aldılar.
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
35.000 öyro verip bir sene asgari ücretle çalışırsan çok ihtiyaç var gerçekten. Ama adın Hans olursa iş hazır, tip mip bedava.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hans ~ 9 yıl önce
bizim pilotlar daa ingilizce anons yapamiyorlar acil durumda eli ayagi dolaniyor uzgunum ama yurt disinda thy nin en cok elestirisi bu o yuzen adin hans olunca bu problemi asiyorsun

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000