25 Ocak 2019, Cuma 13:19:45

Gurbetçi girişimci havayolu şirketlerine ekipman üretiyor

Uşaklı gurbetçi, Türkiye'ye döndükten sonra kendi işletmesini kurarak yabancı hava yolu firmaları için mutfak ekipmanı imalatına yöneldi.
  • Servis arabası veya mutfak ekipmanı çok büyük bir pazar değil. Tamam üretiyor da talep belli işte. Ufak bir atölyede ebadı belirli, malzemesi belirli bir üretim yapıyor işte. Ar-ge yapıp yeni bir ürün geliştirip patent alacak hali yok. Sacı bük ve perçinle. Kendinden istenen bu. Başka bir iş istenmiyor. Büğün taksiciyim, taksimin bakımını onarımını kendim yapıyorum, ileride destek verirlerse uçak üreteceğim diyen bir esnaf boş konuşur.
  • Bak kardas slanla birşey soylim o onundeki BİM torbası varya 25 KURUS bizim devletimiz o 25 KURUŞA tenezzül eden bir devlet şimdi sen kalmışsın destekle büyürüz diyorsun yapma kardas açılma kapat gözlerini elindekiyle yetin sektör de değil kendi dükkanında söz sahibi ol yeter tamam hadi hayırlı işler...
  • Bu tip girişimcileri desteklemek lazım ama asıl konu şu; Neden hep uçak mutfağı ile ilgileniyoruz da daha hayati komponentlere yönelmiyoruz ? Asıl önemlisi motor yapmalıyız, seyrüsefer cihazı yapmalıyız, ölçü cihazları yapmalıyız, alüminyum alaşımlar üzerinde daha hafiflik ve daha sağlamlık çalışmaları yapmalıyız, daha hafif boyalar bulmalıyız, basınç valfleri tasarlamalıyız, vb. Ülke olarak gelişmemiz için bunlar lazım. Plastiği ısıtıp sonra da kalıba döküp şekillendirmek stratejik bir konu değildir.
  • Bu yatirimi keske Usak bolgesinde yapsaydi.

Avrupa'nın çeşitli kentlerinde uzun yıllar hava yolu firmalarına kabin yedek parçaları üreten şirketlerde çalışan Uşaklı gurbetçi, Türkiye'ye döndükten sonra kendi işletmesini kurarak yabancı hava yolu firmaları için mutfak ekipmanı imalatına yöneldi.

Banaz ilçesinde doğup büyüyen, 1973 yılında 9 yaşındayken ailesiyle Almanya'ya giden Şerafettin Gördesli, elektronik teknisyenliği eğitimini tamamladıktan sonra yolcu uçaklarına kabin yedek parçaları üreten bir firmada iş hayatına atıldı.

Almanya, İngiltere, Hollanda ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde uzun yıllar çalışan Gördesli, 5 yıl önce Türkiye'ye döndü ve İstanbul'da kendi firmasını kurdu.

Yabancı hava yolu firmalarının uçakları için mutfak ekipmanı imal etmeye başlayan Gördesli, iki yıl önce firmasını Banaz'a taşıdı. Gördesli, bugün Tayland, Hollanda, Almanya, Pakistan, Fransa ve Bulgaristan'daki çok sayıda firma için 36 ayrı mutfak ekipmanı üretiyor.

"Kendi imkanlarımla var olmaya çalışıyorum"

Şerafettin Gördesli (54) yaptığı açıklamada, sivil havacılığın her geçen gün geliştiğini, buna bağlı olarak da yolcu uçağı sayısının arttığını söyledi.

Yolcu uçaklarında yiyecek içecek servisi için kullanılan mutfaklara yönelik ekipman üretimi yaptıklarını belirten Gördesli, kimseden destek almadan kendi imkanlarıyla ülkeye döviz kazandırdıklarını ifade etti.

Tamamen ihracata yönelik çalıştıklarını anlatan Gördesli, "Servis için kullanılan ekipmanlar üretiyoruz. Örneğin bir yolcu uçağı için en az 30 tane uçuş servis arabası gerekir. Bu ürünlerin bir tanesi 500 avro. Diğer malzemelerle bir uçak için en az 30-40 bin avroluk mutfak malzemesi gerekir. Biz bunları üretiyoruz." dedi.

"Destek verilirse büyürüz"

Türkiye'de bu sektörde faaliyet gösteren 2 firmadan biri olduklarına dikkati çeken Gördesli, Tayland, Hollanda, Almanya, Pakistan, Fransa ve Bulgaristan'daki çok sayıda hava yolu firmasıyla çalıştıklarını dile getirdi. Gördesli, şunları kaydetti:

"Ürünlerimiz 300 ila 650 avro arasında satılıyor. Katma değeri yüksek. Kendi imkanlarımızla siparişlere yetişmeye çalışıyoruz. Bu işte çalışacak elaman bulmakta zorlanıyorum. Makine parkurumuzu yenileyebilir ve elaman bulabilirsek kısa sürede onlarca hava yolu firmasına hizmet verir hale gelebiliriz. Dünya'da 300'ün üzerinde hava yolu firması var. Bu firmalara ait uçakların ciddi şekilde mutfak ekipmanı ihtiyacı var. Destek verilmesi halinde Türkiye bu sektörde söz sahibi ülke haline gelebilir."

Gurbetçi girişimci havayolu şirketlerine ekipman üretiyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Abarrmayalım ~ 5 yıl önce
Servis arabası veya mutfak ekipmanı çok büyük bir pazar değil. Tamam üretiyor da talep belli işte. Ufak bir atölyede ebadı belirli, malzemesi belirli bir üretim yapıyor işte. Ar-ge yapıp yeni bir ürün geliştirip patent alacak hali yok. Sacı bük ve perçinle. Kendinden istenen bu. Başka bir iş istenmiyor. Büğün taksiciyim, taksimin bakımını onarımını kendim yapıyorum, ileride destek verirlerse uçak üreteceğim diyen bir esnaf boş konuşur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
25 kuruş... ~ 5 yıl önce
Bak kardas slanla birşey soylim o onundeki BİM torbası varya 25 KURUS bizim devletimiz o 25 KURUŞA tenezzül eden bir devlet şimdi sen kalmışsın destekle büyürüz diyorsun yapma kardas açılma kapat gözlerini elindekiyle yetin sektör de değil kendi dükkanında söz sahibi ol yeter tamam hadi hayırlı işler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tebrikler ama... ~ 5 yıl önce
Bu tip girişimcileri desteklemek lazım ama asıl konu şu; Neden hep uçak mutfağı ile ilgileniyoruz da daha hayati komponentlere yönelmiyoruz ? Asıl önemlisi motor yapmalıyız, seyrüsefer cihazı yapmalıyız, ölçü cihazları yapmalıyız, alüminyum alaşımlar üzerinde daha hafiflik ve daha sağlamlık çalışmaları yapmalıyız, daha hafif boyalar bulmalıyız, basınç valfleri tasarlamalıyız, vb. Ülke olarak gelişmemiz için bunlar lazım. Plastiği ısıtıp sonra da kalıba döküp şekillendirmek stratejik bir konu değildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dxb ~ 5 yıl önce
aynen katiliyorum. Dogru konuya deginmissiniz
—- ~ 5 yıl önce
Çok haklısın mesela motor tec ülkemizde pratt @ whitney teknolojisini taşıyor. Kale izmirde. Ama bizim kafa basmıyor. Anca klavyede lafta.
Uşak ~ 5 yıl önce
Tasarlayıp üretim kabiliyeti, maalesef havacılıkta uçağa takmaya yeterli gelmiyor. Bu bir Sertifika meselesi ve Avrupa sivil havacılık denetleme kurumu EASA havacılıkta yaptığınız işi denetler. Belki şunlar işin boyutunu anlamanızda yardımcı olur. Airbus ingiltereyi, brexiti uygularsa tüm fabrikalarını çekmek zorunda olduğunu, çünkü AB dişinda, sertifikalarını EASA iptal edecek. Bu Airbus ın kanatsız kalması demek. Airbus Çinde fabrika açtı, ama hiçbiri Avrupa ve Amerika ya uçamaz. 3 cü havalimanını yaptık, ama hala neden Uluslararası uçuşlara açılamadı. Sertifika olmadan yaptırmıyorlar maalesef. Bunun içine de hepsini koyabilirsiniz (Siyaset, Ekonomi, Din, Toplum, Eğitim, Savunma Sanayi). Güya uçuş güvenliği ve uçuşa elverişlilik denetlenmekte.
Xxx ~ 5 yıl önce
Onu da yapmaya başladık kardeş biraz araştırsan göreceksin
Yatirim ~ 5 yıl önce
Bu yatirimi keske Usak bolgesinde yapsaydi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mars ~ 5 yıl önce
Uzay a mı yapmış ki? Keşke Uşak a yapsaymış dedin :)
Yarım haber bilgiden eder ~ 5 yıl önce
Haberin yarısını okudun herhalde. Adam Banaz'a taşımış işte.. Banaz, Uşak'in bir ilçesi oluyor..

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000