02 Ocak 2012, Pazartesi 08:34:09

"GİRİŞİMCİNİN ÖNÜNDE KİMSE DURAMAZ"

Türkiye'nin dış borcunun risk oluşturmadığını söyleyen Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, "Özel sektör daha dikkatli, daha ölçülü borçlanıyor. Özel sektörün borçları 70 milyonun tümü için tehlike değil" dedi
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Türkiye'nin dış borcunun çok büyük bölümünü oluşturan özel sektörün borcunun Türkiye için risk oluşturmadığını söyledi. Akın, "Özel sektör daha dikkatli, daha ölçülü borçlanıyor. Özel sektörün borçları devletin borçları kadar büyük risk taşımıyor. Ayrıca özel sektörün borçları 70 milyonluk ülkenin tümü için tehlike değil. Devletin borcu 70 milyon için tehlike. Ben batarsam bu sadece beni etkiliyor, benim çalışanlarımı bile etkilemiyor. Ben çıkıyorum banka giriyor veya başka biri giriyor. Sonuç olarak özel sektörün borcu devletin borcuna göre çok daha az risk taşıyor" diye konuştu. 2011 yılında 3.7 milyar dolarlık yatırım yapan Akın, Türkiye'nin 2012 yılı ekonomik tahminlerini ve özel sektörün durumunu değerlendirdi. Hükümetin özelleştirmelerle, özel sektöre verdiği önemi gösterdiğini söyleyen Akın, "Şimdi altyapı yatırımlarını özel sektöre bırakıyor ve özel sektöre güvenini gösteriyor. Arz ve talebe göre yapıldığı için hem israf edilen yatırımlar ortaya çıkmıyor. Hem de devletin sırtında ilave bir borç yükü olmuyor" dedi.

BÜYÜMENİN ÖNÜNE GEÇİLEMEZ
Sürdürülebilir büyüme için istikrarlı hükümetin baş şart olduğunu söyleyen Akın, rejimin sallanmaması, rejimin gidip gidip gelmemesi gerektiğini de belirtti. "Demokratik, kuralları belli olan, hukukun geçerli olduğu bir ülkede ancak sürdürülebilir ekonomik büyüme sağlanır" diyen Akın'a göre 2012'de Türkiye en az yüzde 4 büyüyecek. Bu rakamın yüzde 5, 6 veya 7 de olabileceğini söyleyen Akın, "Olmayacak şey değil. Genç, dinamik ve girişimci ruhu olduğu sürece Türkiye'nin büyümekten başka çaresi yok. Hükümet daha az büyüme istese bile girişimci ruhunun önünde duramaz" dedi.

ARAPLAR YATIRIM YAPMADI

"Ortadoğu'ya Araplara verilen emek başka bir yere verilseydi çok daha fazla sermaye gelirdi" diyen Akın, "Doğru dürüst sermaye gelmedi. Sıcak para geliyor olsa da bizim buna değil kalıcı yatırıma ihtiyacımız var. Telekom dışında hangi yatırımları var? Telekom'u da kime satsan alırdı" şeklinde konuştu.

BAŞKANLIK SİSTEMİ DENENEBİLİR
Siyasi gündemi meşgul eden başkanlık sistemine de değinen Hamdi Akın, "Başbakan'a öyle yetkiler verilir ki, Başkandan daha etkili olur. Tüm mesele tanımlamadadır. Parlamenter sistemde bakanlar siyasetle iç içe çalışıyor ve ülkeyi yönetiyor. 'Davul kimdeyse tokmak onda olmalı' deniliyor. Bazıları bakanların siyasilerden değil dışarıdan olmasını istiyor. O da doğru bir metodoloji. Başkanlık sistemi denenebilir" dedi.

"İŞ DÜNYASI BAL GİBİ AK PARTİ'YE OY VERDİ"
İş dünyası AK Parti'nin iktidarını istedi ama CHP'ye oy verdi iddiasına da değinen Akın, "Öyle bir şey olmadı. İşadamları bal gibi AK Parti'ye oy verdi. 2007'deki iştahları daha fazlaydı. TÜSİAD dahil hepsinin vardı. 2002-2007 arasını kimse inkâr edemez" şeklinde konuştu.

DIŞ BORÇTA ÜÇ DOLARDAN İKİSİ ÖZEL SEKTÖRÜN
Hazine Müsteşarlığı, 2011 yılı üçüncü çeyrek dış borç stoku verilerine göre Türkiye'nin brüt dış borç stoku, 309.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Özel sektör borçlarının toplam içindeki payı yüzde 65.8 oldu. Merkezi Yönetim dış borç stoku, 80.1 milyar dolar olurken bankacılık sektörünün payı 49.4 milyar dolar oldu. Özel sektörün dış borçları 123.6 milyar dolara ulaştı.
"GİRİŞİMCİNİN ÖNÜNDE KİMSE DURAMAZ"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000