05 Haziran 2010, Cumartesi 13:13:57

GAZİPAŞA'DAKİ "3C" NE ANLAMA GELİYOR?

2C statüsündeki Gazipaşa Havaalanı, birkaç gün önce 3C statüsüne erişti. Peki bu 3C statüsü hangi koşulları taşıyan havaalanlarına veriliyor. İşte hava alanı yapım, işletim ve sertifikalandırma yönetmeliği’ndeki o madde...
  • Oktay bey 3 C yerine 3 G diğe haber yazanlara Çakma Havacı diğor galiba. Ama anlayana.
  • 3C ile 3G'nin alakası yok tabiki... Ama havacılık sitelerinden birinde 3G yazılmıştı. Ona istinaden bu bilgiler verilmiş olabilir. Sektördeki yanlısları düzeltmek Airporthaber'in vazifesi değil mi?
  • Bu yazıyı yazan yazdıktan sonra okudu mu ? 3C ile 3G nin ne alakası var ?
  • 3G ile 3C arasında değil organik, inorganik bağ da yoktur.
  • İhalesi yapılalı 3 sene olmuş halen Havaaalanı açılacak diye bekliyoruz. Havaalanın bugünkü geldiği nokta henüz, bölgenin ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde değil,lütfen insanların umutları ile oynanmasın. Bölgenin insanı her şeyin farkında! Ayrıca Sn.Çavuşoğlu ve Sn.Sipahioğluna Havaalanı konusunda sarfettikleri yoğun çabadan dolayı teşekkürler! ELBET BİR GÜN DEVRAN DÖNER.
  • alan 3Cye gectiyse seferler ne zaman basliyor?

Gazipaşa Havaalanı, Havaalanı Yapım, İşletim ve Sertifikalandırma Yönetmeliği’ne (SHY 14A) göre Orta büyüklükteki havaalanı konumunda yer alıyor. SHY 14A’da orta büyüklükteki havaalanınında bulunması gereken fiziki koşullar açıkça belirtiliyor. C grubuna dahil havaalanlarının da taşıması gereken nitelikler ve minimum fiziki özellikler ile hizmetler yine aynı yönetmelikte yer alıyor.

Orta Büyüklükteki Hava Alanı

Madde 17 - Orta büyüklükteki hava alanı, EK-14 Tablo 1.1 de kod numarası 3 olan, kod harfi A,B,C,D olarak tariflenen, uçak referans baz uzunluğu 1200 ile 1800 m arasında olan hava alanıdır.

Ana pist için gerekli gerçek uzunluk, uçak referans baz uzunluğunun yöresel şartların gerektirdiği düzeltmelerin (yükseklik, sıcaklık ve eğim) yapılması ile elde edilen metre biriminden pist boylarıdır. En az iki uçak kapasiteli apronu olan ve uçuş emniyeti bakımından asgari uçuş ünitelerine sahip hava alanlarıdır. Bu tür hava alanlarının iç hatlarda ve Hava Alanı Tasarım Kılavuzu EK inde yayımlanan liste ve benzeri uçakların manevra yapabileceği ebatları içeren yolcu ve personel ihtiyacını karşılayabilecek terminal, teknik blok, kule, seyrüsefer cihazları, donanım yapıları, güvenlik ve benzeri gibi üstyapı binalarının yer aldığı; gece uçuşları düşünüldüğü hallerde ise, gerekli basit pist aydınlatma ve yeterli enerji teminine yönelik tesisleri de içeren ünitelere sahip olması gerekmektedir.

Bu hava alanlarının dizayn kriterleri bakımından üst grup uçaklarının fiziki boyutlarına gelişebilirliğinin tasarım aşamasında dikkate alınması zorunludur.

C Grubu Sertifika" verilecek hava alanlarında olması gereken minimum fiziki özellikler ve hizmetler:
1) En az 1 adet 1200x30 m veya daha büyük ebatta piste sahip olması,
2) Gerekli seyrüsefer yardımcı cihazlarının bulunması,
3) Pist aydınlatma ve yaklaşma ışıklarına sahip olması,
4) Sahip olduğu pist veya pistler için hava alanına inecek en büyük gövdeli uçak tipine göre Bakanlıkça belirlenecek Kaplama Sınıflandırma Numarasına (PCN) sahip olması,
5) Hava alanına inecek en büyük gövdeli uçak tipine göre belirlenecek en az 1 uçak kapasiteli aprona sahip olması,
6) Aşağıdaki kolaylıkların sağlanması;
    - Kesintisiz meteoroloji hizmeti,
    - Kesintisiz Güvenlik hizmeti,
    - Kalkış ve inişten en az 2 saat önce, Yangın söndürme hizmeti,
    - Kalkış ve inişten en az 2 saat önce, PTT hizmeti,
    - Kalkış ve inişten en az 2 saat önce, Sağlık hizmeti,
    Uluslararası hava alanı ise yukarıdaki hizmetlere ilaveten aşağıdaki kolaylıkların kalkış ve inişten en az 2 saat önce sağlanmış olması;
    - Gümrük ve pasaport kontrol hizmeti,
    - Yakıt hizmeti,
    - Yer hizmeti,
    - İkram hizmeti,
7) Hava alanı ile şehir merkezi arasındaki ulaşım kolaylıklarının olması

Peki 3G nedir?

3G ifadesi en basit anlamıyla kablosuz teknolojilerin, özellikle de mobil iletişim teknolojilerinin günümüzde ulaştığı noktayı temsil ediyor. Üçüncü nesil anlamına gelen 3G'ye gelene kadar iki nesil geçildi.

1G

1G dönemi 1970'lerin sonlarında başladı ve 1980'lere kadar sürdü. İlk gerçek mobil telefon sistemleri bunlardı. Analog ses sinyalleri ile çalışan bu sistem amatör radyo operatörlerinin kullandığı ağa göre biraz daha karmaşık bir sistemdi.

2G

2G dönemi ise 1990'larda başladı ve halen dünyada kullanılıyor. Dijital ses kodlama yapabilen bu sistem zaman içerisinde geliştirilerek, daha yüksek bant genişliği, paket iletimi ve multimedya öğelerle güçlendirildi.

3G

İlk 3G ağı ise 2001 yılında Japon NTT DoCoMo tarafından kuruldu. Ses, data, video ve uzaktan yönetim gibi gelişmiş multimedya özellikler; e-posta, web sayfası görüntüleme, faks, videokonferans gibi özellikler sunan 3G yüksek hızda internet erişimi de sağlıyor. Büyük ölçüde cep telefonu ile ilişkilendirilen 3G aslında yalnızca cep telefonlarından kullanılan bir teknoloji değil. Mobil olarak yüksek hızda erişim sağlayan bir teknoloji olan 3G askeri operasyonlar, ulaştırma, uzay haberleşme gibi birçok farklı alanda kullanılıyor.

Editörün notu: HAVA ALANI YAPIM, İŞLETİM VE SERTİFİKALANDIRMA YÖNETMELİĞİ’NDEKİ 3C İLE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ 3G ARASINDA HİÇBİR ORGANİK BAĞ YOKTUR.

GAZİPAŞA'DAKİ "3C" NE ANLAMA GELİYOR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 14 yıl önce
Oktay bey 3 C yerine 3 G diğe haber yazanlara Çakma Havacı diğor galiba. Ama anlayana.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
3C ile 3G'nin alakası yok tabiki... Ama havacılık sitelerinden birinde 3G yazılmıştı. Ona istinaden bu bilgiler verilmiş olabilir. Sektördeki yanlısları düzeltmek Airporthaber'in vazifesi değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu yazıyı yazan yazdıktan sonra okudu mu ? 3C ile 3G nin ne alakası var ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
3G ile 3C arasında değil organik, inorganik bağ da yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
İhalesi yapılalı 3 sene olmuş halen Havaaalanı açılacak diye bekliyoruz. Havaalanın bugünkü geldiği nokta henüz, bölgenin ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde değil,lütfen insanların umutları ile oynanmasın. Bölgenin insanı her şeyin farkında! Ayrıca Sn.Çavuşoğlu ve Sn.Sipahioğluna Havaalanı konusunda sarfettikleri yoğun çabadan dolayı teşekkürler! ELBET BİR GÜN DEVRAN DÖNER.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
alan 3Cye gectiyse seferler ne zaman basliyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000