21 Ekim 2020, Çarşamba 13:03:09

Flaş iddia... Sabiha Gökçen Havalimanı DHMİ'ye mi devredilecek?

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), uzun zamandır konuşulan Sabiha Gökçen Havalimanı’nın mülkiyet ve işletme hakkının devri için harekete geçti.
  • haber doğru ama eksik, Sabiha Gökçen'in işletme hakkının da devlet eliyle IGA'ya verileceğini yazmamışsınız!
  • Maalesef Türkiye'de işletecek firma yok. DHMİ'nin işlettiklerini görüyoruz 1-2 tanesi dışında hepsi zarar. Sadece torpille yükselinen bi yerden ne bekliyorsunuz ki ?
  • IST daha fazla iş yapsın diye yapılmayan kalmadı. Açılışa 3-4 ay kala Gökçen'deki 2.pist çalışmaları bıçakla kesilmiş gibi kesildi. Üstüne SHGM kapasite yeterli olmasına rağmen yeni slot vermeyeceğini ilan etti. Son dönemde Gökçen'in IST'yi trafik sayısı bakımından geçişini yediremediler galiba şimdi de HEAŞ'ı bitirmeye çalışıyolar. Ama siz inat ettikçe olmayacak hele ki 2. pist açıldıktan sonra
  • Sapla samanı karıştırmamak lazım. 1- HEAŞ kim ve nasıl gelmiş ? 2- Mülkiyetin devri ile uluslar arası kanunların koruması altındaki işletme hakkını karıştırmamak lazım. Bu nedenle MAHB sürenin sonuna kadar kalacak.Mesele MAHB'ın kim olduğudur ? Bilenler düğüne kadar sustular, bundan sonra kimse konuşamaz. Bilmeyen büyük çoğunluktaki vatandaş O gün geldiğinde demokratik hakkını kullanarak bir çok şeyi değiştirecek kadar çalışmalıdır.
  • SAW'daki personellerin tecrübeleri ve DHMI'deki laçkalığa bakılırsa bence DHMI'yi HEAŞ yönetmeli.
  • İnşallah devretmezler. Dhmi nin batırmadığı bir burası kalmıştı. Buranında rezilliğini çıkarırlar. Yurt dışında karşılığı olmayan emsali olmayan bir kuruluş. Tüm dünyada sivil havacılık vardır. Dhmi gibi hantal kuruluşlar yoktur
  • Peagasus is yapar thy altta kalir bolelikle onune gecilir binmeyin kardesim thy pegasus kullalnin iradesisi ugursus ilkerde gider basindan ne ugursuz adammis gekmeyen kalmdi evkendi katisi nederse o
  • Daha güçlü bir İST için sen de var mısın sevgili SAW ?
  • Biz görevimizin başındayız!!!
  • Daha önceki görevlerinden hiç normal ayrılmadı. Bu defa da sonu öyle görünüyor. Keskin sirke küpüne zarar verir!
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), uzun zamandır konuşulan Sabiha Gökçen Havalimanı’nın mülkiyet ve işletme hakkının devri için harekete geçti.

BloombergHT'de yer alan habere göre; DHMİ Türkiye’deki tüm havalimanlarının sahibi pozisyonunda; sadece Türkiye’nin ikinci büyük havalimanı olan Sabiha Gökçen’in mülkiyeti Savunma Sanayi Başkanlığı'na bağlı, havalimanı otoritesi sıfatıyla kurulan HEAŞ (Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş.) kontrolünde.

2007 yılında Sabiha Gökçen Havalimanı terminal işletmesi için ihaleyi Savunma Sanayi Başkanlığı açtı ve ihaleyi İSG kazandı.

İşletme hakkıyla ilgili 2007 yılında yapılan sözleşmeye göre Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yeni inşa edilecek bölümler için (terminal binası, pist gibi) yeniden ihaleye çıkılması mümkün..

İSG Limak Holding, Hindistan’ın önde gelen altyapı gruplarından GMR Infrastructure ve 1991 yılından bu yana havalimanı işletmeciliği yapan Malaysia Airports Holdings Berhad ortaklığında kuruldu İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda mevcut terminallerin işletme hakkının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonları ve havalimanı oteli ile CIP tesislerini 20 yıl süre ile işletme hakkını 1 Mayıs 2008’de devraldı.

30 Nisan 2014 tarihi itibarıyla GMR Grubu'nun, 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla da Limak Yatırım’ın hisselerini Malaysia Airports Holdings Berhad’a devretmesiyle MAHB, hisselerin tamamına sahip oldu.

20 yıllık işletme hakkını 1 milyar 932 milyon euro karşılığı devralan İSG, 336 milyon euro düzeyinde de yatırım yaptı. Bu yatırımların en önemli bölümünü oluşturan İstanbul Sabiha Gökçen’in yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkaran toplam 320 bin m²’lik yeni terminal binası ve ekleri inşa edildi ve 31 Ekim 2009 tarihinde hizmete alındı.

"El değiştirme mülkiyet hakkıyla ilgili, işletme hakkında herhangi bir değişiklik yok"

Şu anda İstanbul Sabiha Gökçen havalimanının mülkiyet hakkının Savunma Sanayi Başkanlığı'ndan DHMİ'ye geçmesi için protokollerin netleşmeye başladığı konuşuluyor.

Konuya yakın kaynaklar bu protokollerin sadece mülkiyet hakkı için yapıldığını, havalimanının işletme hakkıyla ilgili herhangi bir değişiklik olmayacağını söylediler

Kamu içindeki bu büyük el değiştirme hikayesinin içinde pandemiyle beraber kötüye giden havacılık sektöründe yaşanan gelişmelerin de etkili olduğunu söyleyen kaynaklar Sabiha Gökçen’de gündeme gelen yeni pist ve ek terminal binası yapılmasının devri daha da önemli hale getirebileceği görüşünde..

Kaynaklar 2007 yılındaki ihale ile işletmesi İSG'ye devredilen bölümlerin tekrar devrinin söz konusu olmadığını belirtti.

Flaş iddia... Sabiha Gökçen Havalimanı DHMİ'ye mi devredilecek?

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

eksik ~ 4 yıl önce
haber doğru ama eksik, Sabiha Gökçen'in işletme hakkının da devlet eliyle IGA'ya verileceğini yazmamışsınız!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Maalesef ~ 4 yıl önce
Maalesef Türkiye'de işletecek firma yok. DHMİ'nin işlettiklerini görüyoruz 1-2 tanesi dışında hepsi zarar. Sadece torpille yükselinen bi yerden ne bekliyorsunuz ki ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bemka ~ 4 yıl önce
IST daha fazla iş yapsın diye yapılmayan kalmadı. Açılışa 3-4 ay kala Gökçen'deki 2.pist çalışmaları bıçakla kesilmiş gibi kesildi. Üstüne SHGM kapasite yeterli olmasına rağmen yeni slot vermeyeceğini ilan etti. Son dönemde Gökçen'in IST'yi trafik sayısı bakımından geçişini yediremediler galiba şimdi de HEAŞ'ı bitirmeye çalışıyolar. Ama siz inat ettikçe olmayacak hele ki 2. pist açıldıktan sonra

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FERASET ~ 4 yıl önce
Sapla samanı karıştırmamak lazım. 1- HEAŞ kim ve nasıl gelmiş ? 2- Mülkiyetin devri ile uluslar arası kanunların koruması altındaki işletme hakkını karıştırmamak lazım. Bu nedenle MAHB sürenin sonuna kadar kalacak.Mesele MAHB'ın kim olduğudur ? Bilenler düğüne kadar sustular, bundan sonra kimse konuşamaz. Bilmeyen büyük çoğunluktaki vatandaş O gün geldiğinde demokratik hakkını kullanarak bir çok şeyi değiştirecek kadar çalışmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SAW'ın sonu ~ 4 yıl önce
SAW'daki personellerin tecrübeleri ve DHMI'deki laçkalığa bakılırsa bence DHMI'yi HEAŞ yönetmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aman ~ 4 yıl önce
İnşallah devretmezler. Dhmi nin batırmadığı bir burası kalmıştı. Buranında rezilliğini çıkarırlar. Yurt dışında karşılığı olmayan emsali olmayan bir kuruluş. Tüm dünyada sivil havacılık vardır. Dhmi gibi hantal kuruluşlar yoktur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pegasusu ~ 4 yıl önce
Peagasus is yapar thy altta kalir bolelikle onune gecilir binmeyin kardesim thy pegasus kullalnin iradesisi ugursus ilkerde gider basindan ne ugursuz adammis gekmeyen kalmdi evkendi katisi nederse o

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Her şey IST için ~ 4 yıl önce
Daha güçlü bir İST için sen de var mısın sevgili SAW ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ARFF ~ 4 yıl önce
Biz görevimizin başındayız!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Siirtli arkadaş ~ 4 yıl önce
Daha önceki görevlerinden hiç normal ayrılmadı. Bu defa da sonu öyle görünüyor. Keskin sirke küpüne zarar verir!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000