21 Ağustos 2009, Cuma 07:54:56

Facianın sorumlusu serbest!

İskoçya, Lockerbie bombacısı olarak bilinen Libyalı Magrahi’yi sağlık sebepleri nedeniyle serbest bıraktı...

Bombacının patlattığı uçakta ölenlerin yakınları, eski İngiltere Başbakanı Blair’i, Libya ile “ver petrolü, al bombacıyı” şeklinde bir anlaşma yapmakla suçladı.

270 kişinin katili olan Libyalı Abdülbaset Ali Muhammed El Magrahi (57) ya da bilinen ismiyle “Lockerbie bombacısı” artık serbest. İleri derecede prostat kanseri olan Magrahi, 1988’de Pan Am havayollarına ait bir Boeing 747’ye bomba yerleştirmiş, bomba İskoçya’nın Lockerbie kasabası üzerinde patlayınca ABD’ye gitmekte olan uçakta bulunan 189’u Amerikalı 270 kişi hayatını kaybetmişti. İskoçya Adalet Bakanı Kenny MacAskill, dün Glasgow’da hapis cezasını çeken Magrahi’nin sağlık gerekçesiyle serbest bırakıldığını açıkladı.

Blair kanlı parayı aldı

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair ise, Lockerbie bombacısı karşılığında Kaddafi’yle petrol anlaşması yapmakla suçlandı. İddialara göre Magrahi’nin serbest kalmasıyla ilgili anlaşmanın temelleri Blair’in 2 yıl önce Kaddafi’nin çöldeki çadırına ziyareti sırasında atıldı. Bu görüşmenin ardından İngiliz petrol devi British Petroleum (BP), petrol aramak için Libya’ya 900 milyon dolarlık yatırım yaptığını açıkladı. Petrol çıkması durumunda BP’nin 13 milyar dolar kazanacağı belirtiliyor. 20 yaşındaki kızı Theodora uçakta ölen Susan Cohen, “Petrol parasının adaletten daha güçlü olduğunu gördük” dedi. Öte yandan Libya$ya bir jest de İsviçre’den geldi. İsviçre Cumhurbaşkanı Hans-Rudolf Merz, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin oğlunun geçen yıl gözaltına alınmasından dolayı Libya hükümetinden özür diledi.

Obama’yı da dinlemediler

Bombacının salıverilmesinin ardından da Beyaz Saray “derin üzüntü içinde olduklarını” ifade etti. ABD Başkanı Barack Obama da, Libyalı bombacının bırakılmasını ‘hata’ olarak niteledi. ABD Dışişleri Migrahi’nin ‘kahraman’ gibi karışılanmamasını istedi ancak Libyalılar bayrak ve pankartlarla alana koştu.

Lockerbie bombacısı El Magrahi kimdir

* Abdülbaset Ali Muhammed El Magrahi, 21 Aralık 1988’de Lockerbie üzerinde infilak eden Pan Amerikan yolcu uçağına bomba yerleştirmekle suçlandı.

* 1991’de İskoç yasalarına göre Hollanda’da yargılanması üzerine Libya teslim etti. Libya’ya yönelik yaptırımlar kaldırıldı. Trablusgarp yönetimi 2.7 milyar dolar da tazminat ödeme konusunda anlaştı.

* 2001’de Magrahi minumum 27 yıl yatmak üzere İskoçya’daki Greenock hapishanesine gönderildi. 2008’de avukatları müvekkillerinin prostat kanseri olduğunu ve hastalığın ileri safhada bulunduğunu açıkladı.

* En fazla üç aylık ömrü kaldığı söylenen Magrahi, dün Libya’ya döndü. Onu 95 yaşındaki annesi Fatma ile karısı Ayşe karşıladı.

Facianın sorumlusu serbest!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000