23 Kasım 2020, Pazartesi 16:00:09

FAA'in kararı Boeing hisselerini kurtardı!

ABD Federal Havacılık Kurumu'nun (FAA) geçen hafta 737 MAX modeline yönelik uçuş yasağını kaldırmasıyla birlikte Boeing hissesi daha güçlü bir hale geldi.
  • Nasil guzel geldi gozume simdi bu ucak

ABD Federal Havacılık Kurumu'nun (FAA) geçen hafta 737 MAX modeline yönelik uçuş yasağını kaldırmasıyla birlikte Boeing hissesi daha güçlü bir hale geldi. Havacılık devinin hissesini bir kez daha alan yatırımcılar, şirketin iki yıllık türbülansın ardından düzlüğe çıktığını umuyor.

Investing'ten Haris Anwar'ın haberine göre;Şirket hisseleri geçtiğimiz ay içinde %20'nin üzerinde değer kazanarak, Mart dibinden bu yana kaydedilen %110'luk yükselişi devam ettirdi. Hisse Cuma gününü yaklaşık %3'lük düşüşle 199,62 dolarda kapattı. 2020'deki genel ivmesine rağmen hisse yıllık bazda %35'in üzerinde gerilemiş durumda.

En popüler modeli 737 MAX'in yeniden uçuşa geçmesi için izinlerin verilmesi şirket ve yatırımcılar için büyük bir gelişme. Otomatik güvenlik sistemindeki arızalar yüzünden yaşanan ve 346 kişinin hayatını kaybettiği iki kaza sonrasında Mart 2019'da dünya genelinde uçuştan çekilmeden önce 737 MAX Boeing'in en çok satan uçağıydı.

FAA Çarşamba günü, bazı zaruri düzeltmeler ve pilot eğitim gerekliliklerine yönelik eklemelerin yapılması koşuluyla Chicago merkezli havacılık devinin havayolları için uçak teslim etmesine ve 737 MAX modelinin yeniden yolcu taşımasına izin verdi. ABD'li havayolu şirketleri geçen hafta açıklamalarında modelin önümüzdeki yılın başı itibariyle yeniden uçuş takvimlerine dahil edileceğini söylerken, FAA Başkanı Steve Dickson bazı yabancı düzenleme kuruluşların onaylarının birkaç gün içinde gelmesini beklediklerini belirtti.

737 MAX modelinin nihai olarak havalara geri döneceğine yönelik umutlarla birlikte Boeing hisseleri geçtiğimiz altı ayda kademeli bir artış gösterdi. Uzun ve acılı iki yılın ardından nihayet işlerin rayına oturuyor gibi görünmesiyle birlikte ana odak şimdi COVID-19 salgını döneminde şirketin faaliyetlerine dönecek.
Nakit Akışları Darbe Aldı

MAX felaketi ve salgın kaynaklı seyahat yasakları Boeing'in nakit akışlarına ve gelecekteki kâr potansiyeline zarar verdi. Bunları onarmak uzun ve zorlu bir mücadele olacak.

MAX modeli yeniden uçmak için dünya çapında ihtiyacı olan tüm onayları alsa da, Boeing'in nakit akışına olan katkısı büyük oranda havayolu sektörünün salgın sonrasında normal faaliyetlerine devam etme kabiliyetine bağlı.

Yakından takip edilebilecek önemli bir indikatör, Boeing'in nakit akışının büyük bir bölümünün şu an sıkışmış olduğu henüz satılmamış uçak stoğunu ne kadar kısa bir sürede boşaltabileceği. Stoktaki MAX modelleri ile teslimatı yapılmamış 787 Dreamliner modellerinin birikimi sonrasında üçüncü çeyrekte stoklar 87 milyar dolara yaklaştı.

CEO Dave Calhoun ve CFO Greg Smith geçen ay yatırımcılara şirketin önümüzdeki yıllarda baskı altında olması muhtemel daralan bir piyasayla karşı karşıya olduğunu söyledi. Belirsiz piyasa koşulları nedeniyle Boeing nakit akışının 2022'ye kadar pozitife dönmesini beklemiyor ki bu da şirketin daha önceki tahminlerine kıyasla bir yıl daha uzun bir gecikme.

Ancak Boeing boğalarının gözü havayolu sektöründe salgın sonrasında gerçekleşecek iyileşmede ve görünüm bu ay korona virüs aşısı çalışmalarında kaydedilen ilerlemeyle birlikte daha da iyileşti. CEO Calhoun'a göre bir COVID-19 aşısının önümüzdeki yılın ortasına kadar geniş çapta dağıtılması durumunda Boeing'in geri dönüşüne yardımcı olabilir. Calhoun geçen ay Wall Street Journal için yaptığı bir röportajda, iyileşmenin gerçekten gelmesi sonrasında Boeing'in tepkisinin de olumlu olacağına dair piyasalara güven verdi.

Sonuç

Boeing hissesi kısa vadede, MAX modelinin uçuşlarının devam etmesi potansiyeli gibi son dönemdeki pozitif gelişmeleri yansıtıyor. Ancak modelin uçuşlara geri dönmesi işlerin kısa sürede eskisi gibi olacağı anlamına gelmiyor.

Boeing, hava seyahatinin iyileşmesinin zaman alacağı yeni piyasa gerçeklerine uyum sağlamak zorunda olacak. Bu zorlu faaliyet koşullarına rağmen Boeing son ralliye rağmen uzun vade için ideal bir seçenek. MAX'in tam olarak faaliyete geri dönmesi ve salgının sonlanmasıyla birlikte Boeing hissesi de yükselmeye devam edecek.

FAA'in kararı Boeing hisselerini kurtardı!

Yorumlar

Gozume ~ 3 yıl önce
Nasil guzel geldi gozume simdi bu ucak

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000