11 Mart 2015, Çarşamba 08:17:39

F-4 UÇAKLARI ÖMÜRLERİNİ DOLDURDU MU?

Önce 24 Şubat 2015 Salı günü Malatya’da meydana gelen kaza...
  • Kazanın üzerinden bir hafta bile geçmeden ne zaman kaza soruşturma kurulu oluştu. Ne zaman enkaz taşındı.Ne zaman inceleme yapıldı da kazanın sebebinin pilot hatası olduğu anlaşıldı. Bu bir Dünya rekorudur.Enkazın yüzüne bakıp anladılar ki pilotlar hata yapmış. Bu söylenen. gerçek ise Padişahımız emir verdi.Bu emir doğrultusunda açıklama yaptılar.Akın yakında emekli olacaksın bari meslektaşlarının vebalini alarak emekli olma birazcık dik dur.
  • Bizim Medya uçaklardan ve kazalardan ne anlar ki ne soracak. Klişeleşmiş sorular değil damardan sorular sorulmalı. Bu konuda en etkili yorumların yapıldığı bu site. Nedense ya bu site davet edilmedi veya gitmiyorlar.
  • arazi stabilize hocam ondan boyle oluyor...
  • Yalan lara Hazir olun Arkadaslar
  • 2000lerin başlarında 1.HiBM'de F4lerin ömürleri biten lonjeronlarını (yorulma açısından kritik bir parça, basınçlı kokpit) üretip, değiştirmişlerdi. Acaba çatlak başlangıç ve büyüme gözlemlerinde bir sıkıntı mı oldu? Eski tasarımdan farklı bir nokta mı kritik hale geldi, ve buraya çatlak kontrolü yapmadılar?

Önce 24 Şubat 2015 Salı günü Malatya’da meydana gelen kaza...

2 uçak aynı anda düştü, 4 pilot şehit oldu.

F-4 olarak bilinen, RF-4E tipi savaş uçaklarının kol uçuşu sırasında bulut içinde birlikte dağa çarptıkları, devam eden kaza kırım soruşturmasının ilk tespiti olarak kayıtlara geçti.

Malatya’daki ikili kaza ile birlikte F-4’ler ile ilgili tartışmalar sürerken, 5 Mart 2015 Perşembe, bu defa Konya’dan bir başka kaza haberi geldi. Eskişehir 1’inci Ana Jet Üs’sün 112’nci filosuna bağlı bir Fantom, tatbikat sırasında düştü. 2 pilot şehit oldu.

Modeli F-4E 2020 olan bu uçak da yine bir F-4’tü. Fantomların modernize edilmiş bir başka versiyonu...

Adından da anlaşılacağı gibi, tabi tutulduğu silah ve aviyonik sistem modernizasyonun ardından uçuş ömrü 2020 yılına kadar uzamış olan bir F-4.

Bu kazada da ilk bulgular, zorlu bir eğitim faaliyetinde, pilotaj kaynaklı bir kaza kırıma işaret ediyordu.

***

Art arda gelen kazalar ve 10 gün içinde verilen 6 şehit üzerine kamuoyundaki tartışma ciddi bir seviyeye ulaştı.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan bakanlar kuruluna davet edildi. Orgeneral Öztürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kabine üyelerine, hem kazalara ilişkin hem de F-4’ler ile ilgili bilgi aktardı.

***

Genelkurmay Başkanlığı da, bugün Eskişehir 1’inci Hava İkmal Merkezi Komutanlığı’na bir basın turu düzenliyor.

Bu merkez, Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F-4E Fantom uçaklarından 28’inin modernize edildiği adres.

Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Hava Orgeneral Abidin Ünal, tura katılacak medya mensuplarına kapsamlı bir brifing verilecek. Dolayısıyla, kamuoyu yaşanan iki kaza, Fantomlar ve savaş pilotlarının eğitimleri konularında bilgilendirilecek.

Orgeneral Ünal’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek olan faaliyete, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Öztürk’ün de katılması bekleniyor.

***

Eskişehir’de bugün verilecek olan brifing hangisine ve ne ölçüde yanıt verecek göreceğiz ama art arda gelen kazalar sonrası yanıt bekleyen sorulardan bazıları şunlar:

- Modernizasyon faaliyetlerine rağmen, F-4 savaş uçakları ömürlerini doldurdu mu?

- Fantomların, Hava Kuvvetleri envanterinden erken çıkarılması gibi bir olasılık var mı?

- Her iki kazada da pilotlar neden fırlatma kolunu çekemediler?

- Kazaların sebebi pilot hataları ise Hava Kuvvetleri’nin eğitimli savaş pilotu eksikliği mi var? Ya da eğitimler mi yetersiz?

- TSK’nın hava unsurlarının tatbikat takvimi ve eğitim uçuşları fazla mı yoğun? Böyle bir yoğunluk varsa, bu durum pilotları yoruyor, yıpratıyor olabilir mi?

- Mecburi hizmetin 15 yıldan 10 yıla düşürülmesi, Hava Kuvvetleri’nden sivil hava yollarına geçen pilot sayısındaki artış ve son yıllarda birçok TSK mensubunun mağdur olduğu davalar sebebiyle ayrılan personel, Hava Kuvvetleri’nde tecrübeli eğitimci zafiyetine mi yol açtı?

***

Bu sorular ve daha fazlası, bugün Eskişehir’de, gündemdeki konuda en yetkin komutana sorulacak.

Alacağımız yanıtların ana hatlarıyla;

- Uçaklarda teknik olarak herhangi bir sorun bulunmadığı, bakımlarının da eksiksiz yapıldığı,

- Başta ABD olmak üzere birçok ülkenin Hava Kuvvetleri’nin bu jetleri kullanmaya devam ettiği,

- Pilotların eğitim faaliyetlerinde hiçbir noksan bulunmadığı,

- Tatbikat ve eğitim programlarının, her zamankinden farklı olmadığı,

- Yaşanan kazaların pilotaj kaynaklı ve kötü bir tesadüf eseri maalesef art arda geldiği,

- Kaza - kırım raporlarının kesinleşmesinin ardından daha kapsamlı değerlendirmelerin yapılacağı ancak şu aşamada F-4’lerin envanterden düşürülmesi konusundaki planlamada herhangi bir değişikliğin düşünülmediği şeklinde olacağını tahmin ediyorum.

Murat Çelik / Vatan

F-4 UÇAKLARI ÖMÜRLERİNİ DOLDURDU MU?

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Kpt.Plt.devren ~ 9 yıl önce
Kazanın üzerinden bir hafta bile geçmeden ne zaman kaza soruşturma kurulu oluştu. Ne zaman enkaz taşındı.Ne zaman inceleme yapıldı da kazanın sebebinin pilot hatası olduğu anlaşıldı. Bu bir Dünya rekorudur.Enkazın yüzüne bakıp anladılar ki pilotlar hata yapmış. Bu söylenen. gerçek ise Padişahımız emir verdi.Bu emir doğrultusunda açıklama yaptılar.Akın yakında emekli olacaksın bari meslektaşlarının vebalini alarak emekli olma birazcık dik dur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Medya mı ~ 9 yıl önce
Bizim Medya uçaklardan ve kazalardan ne anlar ki ne soracak. Klişeleşmiş sorular değil damardan sorular sorulmalı. Bu konuda en etkili yorumların yapıldığı bu site. Nedense ya bu site davet edilmedi veya gitmiyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
arazi stabilize hocam ondan boyle oluyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Yalan lara Hazir olun Arkadaslar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adam Uygulaması ~ 9 yıl önce
herkesi kendin gibi mi zannediyorsun?
username ~ 9 yıl önce
2000lerin başlarında 1.HiBM'de F4lerin ömürleri biten lonjeronlarını (yorulma açısından kritik bir parça, basınçlı kokpit) üretip, değiştirmişlerdi. Acaba çatlak başlangıç ve büyüme gözlemlerinde bir sıkıntı mı oldu? Eski tasarımdan farklı bir nokta mı kritik hale geldi, ve buraya çatlak kontrolü yapmadılar?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000