28 Şubat 2018, Çarşamba 14:15:12

F-35 Türkiye'ye geliyor

Lockheed Martın firması tarafından üretimi yapılan ve Müşterek Taarruz Uçağı programı kapsamında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 10 ülkenin bir araya gelerek geliştirdiği F-35 taarruz uçaklarının ilkinin Türkiye’ye 12 ay içerisinde teslimatı planlanıyor.
  • Turkiye tarafından alınacak F-35 lerin A modeli olduğunu ve bunların dikine kalkış imkan ve kabiliyeti olmadığını, dolayısıyla amfibi gemiye bizim uçakların inemeyeceğini, alınacak uçakların F-16 değil de envanterden çıkarılması planlanan F-4 uçaklarının yerine planlandığını dolayısıyla F-16 değil de F-4 intibaklı pilotların eğitim alacaklarını ve planlanan eğitim süresinin yazıda belirtilenden farklı olabileceği değerlendirilmelidir.
  • Şişman , çirkin ve hattal
  • terroristleri gebertmek icin cok guzel jetler. bol terrorist gebertmek dilegiyle Turk askerlere kazasiz belasiz insallah.
  • Seçim geliyor diye düşünürken bak F35 geliyor. Hem de 12 ay gibi kısa bir sürede. Maşallah subanallah illallah. Yaw harbiden sıyırmış bunlar.
  • Arkadaşlar bu videoyu izleyin. Bikac ulke var bu programda ve bunlardan biri de Turkiye! https://youtu.be/c5ZiiSMjWAM
  • Artık mikes diye bir firma yok :-)
  • Amerika ile Suriye üzerinden birbirimize demediğimizi bırakmıyoruz, sonra da al gülüm, ver gülüm. Ben kendi adıma bu işleri anlayamadım gitti. Sanırım zeka düzeyim ile ilgili olsa gerek.
  • 2015 te bir haber düstü muhtesem medyamiza. herzamanki gibi. Müjdeler ile. ""Yeni Nesil F35'ler F-16'ların yerini alacak, ABD'de üretilen yeni nesil savaş uçağı F-35'ler'in 2 tanesi Türkiye'ye 2017'de teslim edilecek."" 2018 deyiz ve ilki 12 ay icerisinde teslim edilecekmis.. Hatirliyormuyuz. biz bu projenin 10 ülkesinden biriyiz ve milyar dolarlik (12milyar) bütce ile katiliyoruz.paranin bir bölümü de ödendi. F18 ve özellikle F22 lerden esinlenerek yapilmis ve dikey inip kalkmaktan baska bir özelligi olmadigi söyleniyor..Radardaki izi F22 kadar küçük olamasa bile günümüz uçaklarından düşük oödugu belirtiliyor. 2002 den beri projenin icinde olan Türkiye milyarlarca Dolari ödedi bile. ilk Ucak 2018 in sonunda gelecegi varsayimiyla 100 adet siparisi olan Türkiyenin tüm F35 leri bu sürecte 2050 ye Kadar teslim alinir mi acaba. Bu 12 milyar Dolar ile kendi milli savas ucagi prüjesinin tüm alt yapisi olusturulamaz mi sorusu ise ilk günden beri hafizalarimizda. yani 2050 ye Kadar F16
  • " Türkiye’nin verdiği siparişlerin uçakların F-35B sınıfı STOVL özeliğine sahip olacağı biliniyor. " Yok yav daha neler!
  • Türk Hava Kuvvetleri için sipariş verilenler F-35A versiyonu, yani STOVL özelliği kesinlikle olmayanlardır. STOVL özellikli F-35B konusunda ne olacağı, ne yapılacağı, ABD'nin buna sıcak bakıp bakmayacağı şu anda kamu oyunun bildiği bir durum değildir.

Lockheed Martın firması tarafından üretimi yapılan ve Müşterek Taarruz Uçağı programı kapsamında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 10 ülkenin bir araya gelerek geliştirdiği F-35 taarruz uçaklarının ilkinin Türkiye’ye 12 ay içerisinde teslimatı planlanıyor.

Amerikan Savunma Bakanlığının açıklamasına göre, Beşinci kuşak F-35 Lightning II’ler performansını dördüncü kuşak savaş uçakları ile aynı maliyete sunuyor. Lockheed Martin’in F-35t test pilotu ve Kanada Silahlı Kuvvetlerinin eski pilotu olan Billie Flyn F-35’leri “bugün uçan bütün uçaklardan daha etkili bir silah” olarak nitelendiriyor.

Türkiye 30’u kesinleşen 100 uçak siparişi vermiş durumda. Türkiye’nin verdiği siparişlerin uçakların F-35B sınıfı STOVL özeliğine sahip olacağı biliniyor. STOVL uçakları uzun bir piste ihtiyaç duymadan kısa mesafede kalkabiliyor ve dikey iniş gerçekleştirebiliyor. Uçaklar ise Türkiye Hava Kuvvetlerinde hali hazırda hizmet veren F-16 pilotlarının 6 haftalık bir eğitimle kullanabilecek.

Yeni nesil F-35 Taarruz Uçakları dikey inip kalkabilme özellikleri sayesinde 2021 yılında hizmete girmesi planlanan ve inşası Tuzla Sedef Tersanesi’nde devam eden çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG Anadolu’da da kullanılabilecek.

F-35 projesine katılan Türk firmalarının kazançlarının 12 milyar dolar olması beklenirken katılan firmalar ve alanları ise alfabetik sıraya göre şu şekilde.

- Alp Havacılık - Gövde yapısı ve iniş takımları
- Aselsan - Elektronik optik hedefleme sistemleri ve hava müdahale kontrolleri
- Ayesas - Füze uzaktan kumanda ara yüzü ve panoramik kokpit görüntüleme sistemi
- Fokker Elmo - F-35’lerin elektrik kablolama ve iç bağlantı sistemleri
- Havelsan - F-35 Eğitim sistemleri
- Kale Havacılık - Gövde yapısı ve bağlantıları ile iniş takımları kilitleme sistemi
- MİKES - Çeşitli parçalar
- Roketsan ve TUBİTAK - SAGE- F-35 ler tarafından taşınacak SOM-J Füzelerinin geliştirilmesi
- TAI - üretim malzemeleri, gövde kaplamaları, havadan karaya sistemlerin entegrasyonu

F-35 Türkiye'ye geliyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

serdar bozkurt ~ 6 yıl önce
Turkiye tarafından alınacak F-35 lerin A modeli olduğunu ve bunların dikine kalkış imkan ve kabiliyeti olmadığını, dolayısıyla amfibi gemiye bizim uçakların inemeyeceğini, alınacak uçakların F-16 değil de envanterden çıkarılması planlanan F-4 uçaklarının yerine planlandığını dolayısıyla F-16 değil de F-4 intibaklı pilotların eğitim alacaklarını ve planlanan eğitim süresinin yazıda belirtilenden farklı olabileceği değerlendirilmelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Jckdaniels ~ 6 yıl önce
Şişman , çirkin ve hattal

Yanıtla

Kalan karakter 1000
g ~ 6 yıl önce
terroristleri gebertmek icin cok guzel jetler. bol terrorist gebertmek dilegiyle Turk askerlere kazasiz belasiz insallah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gaz ~ 6 yıl önce
gaz birikmi var demek
Gurur duydum ~ 6 yıl önce
Seçim geliyor diye düşünürken bak F35 geliyor. Hem de 12 ay gibi kısa bir sürede. Maşallah subanallah illallah. Yaw harbiden sıyırmış bunlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CC ~ 6 yıl önce
Arkadaşlar bu videoyu izleyin. Bikac ulke var bu programda ve bunlardan biri de Turkiye! https://youtu.be/c5ZiiSMjWAM

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mikes? ~ 6 yıl önce
Artık mikes diye bir firma yok :-)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
meraklı ~ 6 yıl önce
Amerika ile Suriye üzerinden birbirimize demediğimizi bırakmıyoruz, sonra da al gülüm, ver gülüm. Ben kendi adıma bu işleri anlayamadım gitti. Sanırım zeka düzeyim ile ilgili olsa gerek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Balik Hafizasi ~ 6 yıl önce
2015 te bir haber düstü muhtesem medyamiza. herzamanki gibi. Müjdeler ile. ""Yeni Nesil F35'ler F-16'ların yerini alacak, ABD'de üretilen yeni nesil savaş uçağı F-35'ler'in 2 tanesi Türkiye'ye 2017'de teslim edilecek."" 2018 deyiz ve ilki 12 ay icerisinde teslim edilecekmis.. Hatirliyormuyuz. biz bu projenin 10 ülkesinden biriyiz ve milyar dolarlik (12milyar) bütce ile katiliyoruz.paranin bir bölümü de ödendi. F18 ve özellikle F22 lerden esinlenerek yapilmis ve dikey inip kalkmaktan baska bir özelligi olmadigi söyleniyor..Radardaki izi F22 kadar küçük olamasa bile günümüz uçaklarından düşük oödugu belirtiliyor. 2002 den beri projenin icinde olan Türkiye milyarlarca Dolari ödedi bile. ilk Ucak 2018 in sonunda gelecegi varsayimiyla 100 adet siparisi olan Türkiyenin tüm F35 leri bu sürecte 2050 ye Kadar teslim alinir mi acaba. Bu 12 milyar Dolar ile kendi milli savas ucagi prüjesinin tüm alt yapisi olusturulamaz mi sorusu ise ilk günden beri hafizalarimizda. yani 2050 ye Kadar F16

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yanlis ~ 6 yıl önce
" Türkiye’nin verdiği siparişlerin uçakların F-35B sınıfı STOVL özeliğine sahip olacağı biliniyor. " Yok yav daha neler!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sallamış bunlar ~ 6 yıl önce
Türkiye F-35A alıyor. Onda STOVL özelliği yok. Kimse 6 haftada eğitimi bitiremez, yer dersleri bile bitmez o sürede.
mafaky ~ 6 yıl önce
Türk Hava Kuvvetleri için sipariş verilenler F-35A versiyonu, yani STOVL özelliği kesinlikle olmayanlardır. STOVL özellikli F-35B konusunda ne olacağı, ne yapılacağı, ABD'nin buna sıcak bakıp bakmayacağı şu anda kamu oyunun bildiği bir durum değildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000