01 Şubat 2009, Pazar 09:42:11

"F-16'nın düşmesi Yunanistan'ın suçu"

Dışişleri Bakanlığı, 23 Mayıs 2006 tarihinde Rodos’un 35 mil güneyinde uluslararası hava sahasında bir Yunan F-16 uçağının düşmesinden Yunanistan’ın sorumlu olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan bir soruya verilen yanıt olarak yapılan açıklamada, Rodos’un yaklaşık 35 mil güneyinde Akdeniz’in üzerindeki uluslararası hava sahasında 23 Mayıs 2006 tarihinde bir Yunan F-16 uçağının, bir Türk F-16 uçağına alttan ve arkadan çarptığı, olay sonucunda iki uçağın da düştüğü anımsatıldı.

Yunanlı pilotun hayatını kaybettiği, Türk pilotunun ise paraşütle atlayarak kurtulduğu olayla ilgili olarak Bakanlık sözcüsü tarafından gerekli açıklamaların yapıldığı hatırlatılan açıklamada, "Bakanlığın yapılan basın açıklamalarında da vurgulandığı gibi, Yunanistan’ın sivil uçuşlara yönelik Atina Uçuş Malumat Bölgesini (FIR), müesses uluslararası kural ve usullere aykırı olarak, sanki Yunan hava sahasıymış gibi takdim etmekle kalmamakta, ayrıca bu bölgenin içinde uluslararası hava sahasını serbestçe kullanma hakkına sahip askeri uçaklarımıza karşı tehlikeli manevralarla önleme ve taciz hareketleri gerçekleştirmektedir. 23 Mayıs 2006 günkü olayla ilgili olarak hazırlanan kapsamlı rapor, ayrıntılarıyla ve somut belgelerle, olaydaki bütün sorumluluğun Yunanistan’a ait olduğunu ortaya koymaktadır. Söz konusu rapor, Yunan tarafına tazminat hakkımızı saklı tuttuğumuz belirtilmek suretiyle iletilmiştir. Yunan tarafı olaya ilişkin sivil ve askeri uzmanların katılımıyla bir toplantı düzenlenmesi teklifimize ise halen cevap vermemiştir" denildi.

"TÜM TEDBİRLER ALINACAK"

Olay raporunun NATO’nun da gündemine getirildiği kaydedilen açıklamada, Yunan pilotun hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak, Atina Üç Üyeli Ceza Mahkemesi’nin 26 Ocak 2009 tarihinde, ihmal sonucu ölüme sebebiyet vermek suçuyla Türk pilotu hakkında hüküm vermesinin "hayret ve esefle" karşılandığı bildirildi. Açıklamada, "Anılan karar herhangi bir dayanağa ve hukuki değere sahip olmadığı gibi, hukukun tek taraflı iddialarla nasıl yanlış yönlendirildiğinin ve adil yargılama ilkesinin ihlal edildiğinin de açık göstergesidir. Bu hususta gerekli görülecek tüm girişimlerin yapılacağı ve tedbirlerin alınacağı tabiidir" denildi.

"F-16'nın düşmesi Yunanistan'ın suçu"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000