08 Nisan 2022, Cuma 13:50:01

"F-16'ların gelmesi en az 3 yıl sürer"

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, F-16 savaş uçağı alım sürecinin Milli Muharip Uçak çalışmalarına sekte vurmaması gerektiğini söyledi.
  • Ya zaten F16ları en iyi uçuran millet biziz. Uçuşlarda hep õdüller alıp şampiyon oluyoruz
  • F 16 lar havaci bir cok pilota sahsiyet kazandirmistir, maalesef en buyuk faydalari bu olmus
  • '' Kim öle kim kala'' : Hatırladığım kadar ile zamanın ilk kadın başbakanı Tansu ÇİLLER şöyle serzenişte bulunmuştu : '' Gümrük Birliği Anlaşmamız Olmasın RAĞMEN UYGULATAMIYORUZ '' : Dolayısı ile bu tür durumlar BİZLERİ ÇOK ÜZSEDE ŞAŞIRMIYORUZ : MUKADDERÂT.
  • MMU çalışmalarına zarar verecek her türlü adımlar engellenmelidir.Bu imkanı kaçırırsak bir daha zor elde ederiz. Zaten herkesin hemfikir olduğu bir kaç konudan biride MMU dur

ABD Dışişleri Bakanlığı, 6 Nisan’da Kongre'ye bir mektup göndererek, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışının ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağına bildirdi.

Türkiye, Ekim ayında ABD'den 40 adet Lockheed Martin yapımı F-16 uçağı ve mevcut savaş uçakları için 80'e yakın modernizasyon kiti satın almak için talepte bulunmuştu.

Ankara'nın S-400 hava savunma sistemlerini satın alması ABD yaptırımlarına neden olmuş, Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programından çıkarılmasıyla sonuçlanmıştı. Bu sürecin ardından, ABD silahlarının Türkiye'ye satışı tartışmalı hale gelmişti.

“DOĞAL SÜREÇ İŞLİYOR”

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, OdaTV'ye yaptığıdeğerlendirmede ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ABD Senatosu'na verdiği "Türkiye’ye F-16'lar verilmeli" mektubunu doğal bir süreç olarak tanımlayarak şu ifadeleri kullandı:

“ABD’de sistem böyle çalışıyor. Türkiye, Ekim ayında ABD'den 40 adet Lockheed Martin yapımı F-16 uçağı ve mevcut savaş uçakları için 80'e yakın modernizasyon kiti satın almak için talepte bulunmuştu. Amerikan hükümeti buna bir cevap vermek zorunda. Bunun cevabını verilebilmesi için asıl onay makamı olan Kongre ile Dışişleri ve Pentagon ortak bir çalışma yürütüyor. Sürecin sonunda ise bu isteğin kendilerince karşılanması gerektiğini ifade eden görüşlerini kongreye yazıyorlar. Kasım ve Şubat aylarında ise kongre üyelerinden bazıları F-16 satışı yapılmasın diye Dışişleri Bakanlığı’na mektup yazmıştı.”

TÜRKİYE’NİN F-16 SAVAŞ UÇAĞINA İHTİYACI VAR MI?

Türkiye’nin F-16 tipi uçaklara ihtiyacı olup olmadığını da değerlendiren Karataş, “Bana göre, Türkiye’nin normal şartlarda bir ara uçağa ihtiyacı yok” diyerek şöyle konuştu:

“ Ancak uçaklar modernize edilebilir. Geçmişte de birkaç kere modernize edildi, gelecekte de edilebilir. Hatırsanız, Türkiye S-400 nedeniyle F-35 programından çıkarılınca böyle bir alım hamlesi yaptı. Çünkü resmi rakamlara göre 1,4 milyar dolar da alacağı var.”

“MİLLİ MUHARİP UÇAĞA YÖNELMELİYİZ”

Milli Muharip Uçağın üretilmesi için ciddi bir maddi kaynağa ihtiyaç olduğunu belirten Beyazıt Karataş savaş uçağı alım süreçlerinin bu çalışmalara sekte vurmaması gerektiğini söyledi:

“Eğer F-16’lar verilmezse Türkiye’nin farklı bir uçağa ihtiyacı yok. Milli Muharip Uçağa yönelmeliyiz. Şu anda bu çalışmalar zaten hızlanmış durumda. Planlamalara göre, Milli Muharip Uçak, 18 Mart 2023’te hangardan çıkarak yer testlerine başlanacak, 2025 yılında havalanacak, 2029 ise TSK’ya teslim edilecek. Sonuç olarak Türkiye’nin Milli Muharip Uçağının üretilmesine yönelik faaliyetlerini devam ettirmesi gerekiyor. Bu çalışmayı sekteye uğratacak her şeyden de kaçınmak gerekir. Bulgaristan, Lockheed Martin şirketinden bizim alacağımız 8 adet F-16’yı 1,6 milyar dolara aldı. Bunun içerisinde bizde olan yan malzemeler de var. Bizim alacağımız 40 adet F-16’nın fiyatı yaklaşık 3 ile 4 milyar dolar arası. Bir o kadar da modernizasyon için alınacak kitleri koyarsak yaklaşık 6-7 milyar dolarlık bir anlaşmadan bahsediyoruz. Bunlar yakın tarihteki fiyatlara göre çıkardığımız yaklaşık fiyatlar.”

“F-16’LARIN GELMESİ EN AZ 3 YIL”

Karataş, F-16 savaş uçaklarının gelme sürecinin en az 3 yılı bulacağını söyleyerek sözlerini noktaladı:

“Eğer yeni F-16 almaya karar verdiysen bunlar üretim hattına konulacak üretim hattından çıkması için nereden baksanız en az 3 seneye ihtiyaç var. İkincisi 80 kitin alınıp mevcut uçaklarımıza montesi de 3 yılı bulur. Dolayısıyla bizim bu faaliyetlerle yapımı devam eden Milli Muharip Uçağı’nı engellememesi gerekir.”

"F-16'ların gelmesi en az 3 yıl sürer"

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

ŞAMPİYON! ~ 2 yıl önce
Ya zaten F16ları en iyi uçuran millet biziz. Uçuşlarda hep õdüller alıp şampiyon oluyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Faydali ~ 2 yıl önce
F 16 lar havaci bir cok pilota sahsiyet kazandirmistir, maalesef en buyuk faydalari bu olmus

Yanıtla

Kalan karakter 1000
'' 3 YIL'' A ~ 2 yıl önce
'' Kim öle kim kala'' : Hatırladığım kadar ile zamanın ilk kadın başbakanı Tansu ÇİLLER şöyle serzenişte bulunmuştu : '' Gümrük Birliği Anlaşmamız Olmasın RAĞMEN UYGULATAMIYORUZ '' : Dolayısı ile bu tür durumlar BİZLERİ ÇOK ÜZSEDE ŞAŞIRMIYORUZ : MUKADDERÂT.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MMU ~ 2 yıl önce
MMU çalışmalarına zarar verecek her türlü adımlar engellenmelidir.Bu imkanı kaçırırsak bir daha zor elde ederiz. Zaten herkesin hemfikir olduğu bir kaç konudan biride MMU dur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
xxx ~ 2 yıl önce
hala hemfikir olmayanlar var gerçekten bu gibi konularda beğeni tuşuna basmayıp da beğenmedim diyebiliyorsunuz anlamıyorum. ülken uçak yapıyor ve senin hoşuna gitmiyor yazık bu insanlara gerçekten . onlarla aynı ülkede olduğuma üzülüyorum.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000