27 Mayıs 2013, Pazartesi 12:58:02

EURO HAWK'TAN HER GÜN ZARAR EDİYORLAR!

Alman Savunma Bakanlığının, uçuş izni verilmediği için durdurmak zorunda kaldığı 'Euro Hawk' insansız hava aracı projesinin devlete mali zarar vermeye devam ettiği bildirildi.

Drone'nin geliştirilmesi için 507,9 milyon Avro harcanırken, antlaşma şartlarının yerine getirilmesi için de 93,6 milyon Avroluk bir masrafın yapıldığı belirtilmişti.

Ancak zararın bununla kalmadığı, 'Bild am Sonntag' gazetesinin verdiği bir habere göre bazı denemelerin yapılması için Eylül ayı sonuna kadar her ay 3,3 milyon Avronun ödenmesi gerektiği ortaya çıktı. Alman gazetesi kaynak olarak müsteşar Stephane Beemelmans'ın, Federal Parlamento Savunma Komisyonu'na gönderdiği gizli bir belgeyi gösterdi.

İHA fiyaskosundan dolayı oluşan büyük zarar dolayısıyla muhalefet partileri, ödemelerin derhal durdurulmasını taleb etti. Yeşiller savunma sözcüsü Omid Nouripour, belgelerin açık bir şekilde ortaya konulmasından önce bir cent bile ödenmemesi gerektiğini söyledi. Sosyal Demokrat Parti SPD'nin savunma politikacısı Hans Peter Bartels de, müsteşar Beemelmans'ı projeyi ve antlaşmaları tam olarak kontrol altında tutamamakla suçladı.

İHA antlaşmaları, doktorasında intihal yaptığından dolayı istifa eden Karl-Theodor zu Guttenberg'in Savunma Bakanlığı yaptığı zamanda imzalanmış. Şu andaki Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, muhalefet tarafından zamanında bilgi vermediği gerekçesiyle eleştiriliyor. De Maizere problemin kendisini sıktığını, ancak buna tahammül etmek zorunda olduğunu söyledi. De Maiziere her şeyi anlatmak istediğini, ancak kendisine susmanın dayatıldığını belirtti. Alman Bakan, İHA projesiyle ilgili tüm belge ve bilgileri 5 Haziran'da ortaya koymak istediğini bildirdi.

Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanması devam eden rapor için toplam 40 kişiden oluşan üç çalışma grubu çalışmalarını sürdürüyor. Bir grup, konunun akış ve sorumluluğunu, ikinci grup izin ve Drone konusunu, üçüncü grup da sonuçları inceliyor.

EURO HAWK'TAN HER GÜN ZARAR EDİYORLAR!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000