05 Temmuz 2009, Pazar 08:45:32

"Ercan'da neler oluyor?"

Modernleştirilerek, uluslararası konumuna getirildiği söylenen Ercan Devlet Havalimanı’ndaki sorunların ardı arkası kesilmiyor...
  • sözunu ettiğin o 250 bin kişinini sadece 80 bini yerli halkı oluşturmaktadır. geriye kalanlar Türkiye den gelip ailesiyle huzurlu ve Türkiye de bulamayacağı bir refah seviyesinde yasayan Türkiye cumhuriyeti vatandaşıdır. yani laf attığın ve aşagıladıgın bireyler içinde kendi vatanına ait insanlar da var. sadece laf atıp kendi oturdugun yerden yorum yaparak olmuyor bu işler. eger buradaki yaşam standartalarını cok iyi biliyorsan gel de yaşa. ama ekemk parası kazanırken , her türlü sosyl haklardan yararlanırken böle demiyorsunuz.
  • Hizmetleri beceremeyen CAS dır. Gidin görün ve değerlendirin...
  • BEYLER KENDİNİZE GELİNİZ .YAZDIĞINIZ YORUMLAR UYGUN DEĞİL BENİM BİLDİĞİM ŞUANA KADAR KKTC YE YAPILMIŞ HER DESTEK VEDE YARDIM KARŞILIĞINI ALMIŞTIR. TÜM TÜRK HALKI KIBRISA TATİLE GİDEBİLİYOR..BAZI EKSİKLİKLER OLSADA ...PEKİ DOĞUYA YAPILAN ONCA YARDIM NEREDE PKK NIN KORKUSUNDAN NEREDE İSE YÖRE İNSANLARI BİLE KENDİ DOĞDUĞU TOPRAKLARA GİDEMİYOR. YAPMAYIN ACIMASIZ OLMAYIN..HANGİ KKTC Lİ TÜRK SİZE ATEŞ ETTİ VEYA KAÇIRDI AYIPTIR GÜNAHTIR. ARADAKİ FARK ÇOK BÜYÜKTÜR
  • SÖZÜN ÖZÜ = BU ADANIN TARİHİNE BAKILDIĞINDA ; CENEVİZLİLERDEN OSMANLIYA , İNGİLİZLERDEN YUNANA KADAR BÜTÜN EGEMEN MİLLETLER VER-SUSSUN , VER -BEKLESİN MANTIĞI İLE HÜKÜM SÜRDÜĞÜNDEN , SIRA BİZDEYKEN DE BU BÖYLE OLACAKTIR. YANİ PARAYI VERDİĞİMİZ SÜRECE SUSACAKLAR , BEKLEYECEKLER. ÇÜNKÜ , 250 BİNLİK BASİT BİR TÜKETİM TOPLUMUNDAN BAŞKA BİR ŞEY BEKLEYEMEZSİNİZ.
  • SÖYLEYİN BAKALIM KIPRIZLILAR ; GARASAKAL KİMDİR ve NİÇİN ? TÜRKİYE CUMHURİYETİ' NDE MİLLET ÇÖPLÜKLERDE YİYECEK ARARKEN ; O MİLLETİN VERDİĞİ VERGİLERLE , KIYTIRIK KA.KA.TE.CE. TELEVİZYONUNDA DALIŞ ve SUALTI FEDERASYONUNDA KİM KAÇ PARA GÖTÜRMÜŞ ONUN KAVGASINI YAPANLAR KİMDİR ?
  • KTHY ercandakı personelıyle devam ederse kapısına kılıtı vurur THY den bıraz ornek alsa calısanların adamı dovucekmıs gıbı davranısları benı bır daha kthy ıle ucturamaz benım ıcın bıtmıstır . kthy ERCAN dakı personelıyle 3 sınıf havayolu olarak devam edebılır
  • KTHY yer hizmetlerini özelleştirdiğinden beri ne yazık ki ECN havalimanı bitmiştir. Personel gayet ilgisiz ve laubali, hizmetler eskisinden daha da kötü. Sürekli yanlış check in, boarding hataları vs vs. Allah rızası için biri de şu işe bir el atsa da rahat gidip gelsek. Bırakın yine KTHY eskisi gibi hizmetlerini versin. Versin de şu şikayetlerde bitsin.
  • yazının başlığı neydi....tartışmalar nereye gitti.... bir kişi de havalimanı çözümü için yorum yapsa ya, yapamaz tabii ki , bilmek lazım, anlamak lazım, görüyor olmak lazım....klasik çözümsüz "kahvehane lakırtıları" .şaşıyorum içinizdeki kine.....
  • BUGUN KTHY YOLLARI ILE CHEKCIN YAPARKEN AKSAM 7 UCAGI ILE KIBRISLIYIM DIYEN ARKADAS YUZUNDEN BI DAHA KTHY ILE UCMAMAYA YEMIN ETTTIM THY KURBAN OLIYIM SANA SABAH 5 TEDE OLSA SENINLE UCUCAM SAYGILAR KTHY YETKILILERIDE CHEKC IN DEKI KENDINI BEGENMIS PERSONILININ MAAASIDA TURKIYDEN GIDIYO TURKLERE NASIL DAVRANMASI GEREKTIGINI OGRETINIZ
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Ücretli otopark sistemiyle park sorununun önüne büyük oranda geçildi ancak, özellikle binanın iç kısmındaki manzaralar modern bir havaalanına yakışmayacak görüntüler ortaya çıkarıyor ve “sorun çok, çözen yok” dedirtiyor.

MODERN ERCAN”A YAKIŞMIYOR

Yolcuların çıkış yaptığı gidiş salonundaki otomatik kapılar üç yıldır bozuk ve tamir edilmeyi bekliyor. Yolcu karşılamaya gelenlerin beklediği iç mekan ile dış bölümde yaşanan keşmekeş halen devam ediyor. Kimse sigara içme yasağına uymuyor. Halen güvenlik için kart sistemine geçilemedi, güvenlik kartlarının süresi bir yıl önce bitti ancak bir türlü yenilenmedi.

20 trilyon harcanarak yenilenen ve uluslararası düzeyde hizmet verecek konuma getirildiği söylenen Ercan Devlet Havaalanı’ndaki sorunlar bitmek bilmiyor. Ercan’ın iç ve dış kısmındaki görüntüler modern Ercan’a hiç yakışmıyor.

Yetkililerin, izolasyonların kaldırılması için uğraş verdiği bir dönemde, uluslararası havaalanına yakışmayacak birçok sorunu Ercan’da görmek mümkün.

Her gün binlerce turistin giriş ve çıkış yaptığı Ercan’da yaşanan başıboşluk ve denetimsizlik yüzünden her yer dökülüyor. Geliş kısmının üst kısmının yıllarca atıl olarak bekletilmesi, araçların paralı otopark yerine buldukları boş arazilere park etmesi, kart sisteminin devreye girmemesi, kuyruk çilesinin devam etmesi, bavul sisteminin yetersizliği, araç çıkışlarını rahatlatacak olan kapının yıllardır kapalı konumda olması, yetkililerin Ercan’da yeterli denetim yapmadığına işaret ediyor.

Bunların yanında yolcuların çıkış yaptığı gidiş salonundaki otomatik kapılar beş yıldır bozuk. Yolcularını karşılamaya gelenlerin beklediği iç mekân ile dış bölümde büyük bir keşmekeş yaşanıyor.

Havaalanının birçok bölümünde sigara içmek yasak ancak yasağa kimse uymuyor. Buna Ercan’da çalışan personel de dahil. Ercan’da güvenliği sağlamak için kart sistemine geçme çalışmaları yapılıyor, ancak aradan üç buçuk yıl geçmesine rağmen halen bu sistem uygulanamıyor. Üstelik 2008 yılının kartları dahi henüz yenilenmedi.

Ercan’ın “kuyruk” çilesi

Özellikle vatandaşların en çok şikayet ettikleri konu ise X-ray cihazları. Terminale girişte dört tane X-ray cihazı bulunmasına karşın, sadece ikisinin işletilmesi ve yetersiz kalması vatandaşın tepkisini topluyor. Cihazlardan geçebilmek için terminal binası dışına taşan kuyruklar oluşmasından yakınan vatandaşlar, cihazlara bakacak polis sayısının artırılmasını bekliyor.

Polis, X-ray cihazlarının randımanlı olarak çalışmamasının nedenini muhaceret polisinin sayısının yetersizliğine bağlıyor.

Uçakların yoğun olarak gelip gittiği saatlerde muhaceret polisinin pasaport ve vize çıkışlarına yeterli polis takviyesi yapmaması da gidiş-geliş kapılarında uzun kuyruklar oluşmasına neden oluyor.

Özellikle yolcu gidiş salonuna geçerken polis kontrolünün bulunduğu yerde birçok kontrol noktası olmasına karşın bunlardan sadece birinin kullanılmasına da anlam verilemiyor.

Bavul sistemi ihtiyaca cevap vermiyor

Geliş salonunda bavulların taşındığı treylerin sayısı üçe çıkartıldı ama bu sistemde ihtiyaca cevap veremiyor.
Dört, hatta altı uçağın 10 dakika ara ile Ercan’a indiği düşünülürse, alana inen dördüncü ve sonraki uçakların yolcuları, ilk üç uçağın yolcularının bavullarını almasını beklemek zorunda kalıyor.

Kapılar hala tamir edilmedi

Türkiye’den gelen üst düzey yetkililerin katılımıyla 10 Mayıs 2004’te açılışı yapılan ve uzaktan modern bir havaalanı görüntüsü veren Ercan’da sorunlar bitmek bilmiyor.

Ercan’daki sorunlar daha giriş kapısından başlıyor. Havaalanında yolcuların çıkış yaptığı gidiş salonunda bulunan otomatik kapılar, yıllardır halen tamir edilmedi.

Kapılar beş yıldır bozuk, çalışmıyor. Kapılar bozuk olduğu için başta görevliler olmak üzere birçok kişi kapıları elle açıp kapatmak zorunda kalıyor. Burada ise bir polis sürekli kapı nöbeti tutuyor.

Düzen yok ve önlem alan yok

Ercan’da yolcularını karşılamaya gidenlerin beklediği iç mekan ile dış bölümde yaşanan keşmekeş de ayrı bir sorun.

Yolcu olarak Ercan’a inip dışarıya çıkmaya çalışanlar ise yolcu bekleyenlerin arasından zorlukla geçerken, çıkışı bulmakta zorlanıyor. Vatandaşlar, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda olduğu gibi bir uygulamaya geçilmesini ve bu sorunların yaşanmamasını istiyor.

Hapishane gibi

Ercan’a yolcu götürdüğünüz zaman yolcunuzu indireceğinizde ise önce karşınıza iki tane zincirli bariyer çıkıyor. Biri yolcu indirmek, diğeri ise direk geçişi sağlamak için konulmuş.

Yasalarımızı, AB yasalarına uyumlaştırmaya çalıştığımız bir zamanda böylesine tuhaf ve “eziyet verici” bir uygulamanın Ercan’da yapılması vatandaşların tepkisini çekiyor.

Vatandaşlar, modern bir Ercan’a bu uygulamanın yakışmayacağını belirterek, yetkililerin bu duruma en kısa zamanda el atmasını istiyor.
Öte yandan, taksiciler için daha önceden düşünülen Atatürk Havalimanı’ndaki benzer uygulamanın halen yürürlüğe konulmaması da ayrı bir kargaşaya neden oluyor.

Sigara içmek yasak ama…

Havaalanının birçok bölümünde sigara içme yasağı olmasına rağmen, burada görev yapan kişilerde dâhil olmak üzere kimse bu kurala riayet göstermiyor.

Dünyanın birçok havaalanında sigara içmeme kurallarına uyulurken, Ercan’da kimse bu uyarıyı dikkate almıyor.

Kart sistemi beklemeye devam ediyor

Ercan’da güvenliği sağlamak için kart sistemine geçme çalışmaları yapan yetkililer, aradan üç buçuk yıl geçmesine rağmen hala bu sisteme geçmeyi başaramadı.
Sistemin Ercan’a kurulduğunu kaydeden yetkililer, sistem hakkında personeline gerekli kursları da verdi ancak bir türlü sistemi devreye sokamadı. 

Alan güvenliği için büyük öneme sahip olan ve Ercan’daki personelin giriş-çıkışı ile alan içerisinde girebileceği yerleri yetkiye göre sınırlayan kart sisteminin, neden bugüne kadar devreye konulamadığı da ayrı bir merak konusu oluşturuyor.  Üstelik personele verilen kartların süresi de 1 yıl önce dolmasına rağmen halen değiştirilmedi. Personel süresi geçmiş kartlar ile giriş çıkış yapıyor.  

Güvenlik nerede?

Ercan’da uçaklara yakıt sağlayan depoların bulunduğu bölge ise güvenlikten tamamen yoksun. Araçlarını ücretli park yerine koyup para vermek istemeyen “açıkgözlerin” araçlarını petrol depolama tesisi yanındaki alanlara koyması büyük tehlike arz ediyor.

Depoların etrafındaki kuru otların en ufak bir kıvılcımla tutuşma riskinin yanı sıra, buraya park edilen araçların bir şekilde yanması ya da sabotaja uğraması, büyük tehdit oluşturuyor.

Geliş terminalinin üstü yıllardır atıl

Ercan’ın yolcu geliş terminalinin üst kısmı yıllardır bomboş ve atıl halde bekletiliyor. Bakanlık, bir zamanlar üst bölümü, gidiş salonuna bağlamak için çalışma başlatmıştı ancak bu projede bir türlü uygulamaya geçmedi.

Araç çıkışını kolaylaştırılacak kapı halen kapalı

Ercan Havaalanı yapıldığı zaman çıkış kapısı olarak düşünülen kapı yıllardır “güvenlik” nedeniyle kullanıma açılmadı. Polis tarafından kapatıldığı iddia edilen kapının açılması halinde Ercan’ın giriş-çıkış trafiği büyük oranda rahatlayacak.

Turistler de şikâyetçi 
  
Turistler, yetkililerin son günlerde yine izolasyonları konuşmaya başladığını, ancak izolasyonların kalkması durumunda her gün binlerce turisti ağırlayacak Ercan’ın bu haline ne diyeceklerini merak ettiklerini söyledi. Avrupa’daki havalimanlarında bu görüntülere rastlamanın çok zor olduğuna dikkat çeken turistler yetkililerin en kısa zamanda önlem almasını gerektiğini belirtti.

Ali Cansu
Kıbrıs Gazetesi

"Ercan'da neler oluyor?"

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Misafir ~ 15 yıl önce
sözunu ettiğin o 250 bin kişinini sadece 80 bini yerli halkı oluşturmaktadır. geriye kalanlar Türkiye den gelip ailesiyle huzurlu ve Türkiye de bulamayacağı bir refah seviyesinde yasayan Türkiye cumhuriyeti vatandaşıdır. yani laf attığın ve aşagıladıgın bireyler içinde kendi vatanına ait insanlar da var. sadece laf atıp kendi oturdugun yerden yorum yaparak olmuyor bu işler. eger buradaki yaşam standartalarını cok iyi biliyorsan gel de yaşa. ama ekemk parası kazanırken , her türlü sosyl haklardan yararlanırken böle demiyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hizmetleri beceremeyen CAS dır. Gidin görün ve değerlendirin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
BEYLER KENDİNİZE GELİNİZ .YAZDIĞINIZ YORUMLAR UYGUN DEĞİL BENİM BİLDİĞİM ŞUANA KADAR KKTC YE YAPILMIŞ HER DESTEK VEDE YARDIM KARŞILIĞINI ALMIŞTIR. TÜM TÜRK HALKI KIBRISA TATİLE GİDEBİLİYOR..BAZI EKSİKLİKLER OLSADA ...PEKİ DOĞUYA YAPILAN ONCA YARDIM NEREDE PKK NIN KORKUSUNDAN NEREDE İSE YÖRE İNSANLARI BİLE KENDİ DOĞDUĞU TOPRAKLARA GİDEMİYOR. YAPMAYIN ACIMASIZ OLMAYIN..HANGİ KKTC Lİ TÜRK SİZE ATEŞ ETTİ VEYA KAÇIRDI AYIPTIR GÜNAHTIR. ARADAKİ FARK ÇOK BÜYÜKTÜR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
SÖZÜN ÖZÜ = BU ADANIN TARİHİNE BAKILDIĞINDA ; CENEVİZLİLERDEN OSMANLIYA , İNGİLİZLERDEN YUNANA KADAR BÜTÜN EGEMEN MİLLETLER VER-SUSSUN , VER -BEKLESİN MANTIĞI İLE HÜKÜM SÜRDÜĞÜNDEN , SIRA BİZDEYKEN DE BU BÖYLE OLACAKTIR. YANİ PARAYI VERDİĞİMİZ SÜRECE SUSACAKLAR , BEKLEYECEKLER. ÇÜNKÜ , 250 BİNLİK BASİT BİR TÜKETİM TOPLUMUNDAN BAŞKA BİR ŞEY BEKLEYEMEZSİNİZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
SÖYLEYİN BAKALIM KIPRIZLILAR ; GARASAKAL KİMDİR ve NİÇİN ? TÜRKİYE CUMHURİYETİ' NDE MİLLET ÇÖPLÜKLERDE YİYECEK ARARKEN ; O MİLLETİN VERDİĞİ VERGİLERLE , KIYTIRIK KA.KA.TE.CE. TELEVİZYONUNDA DALIŞ ve SUALTI FEDERASYONUNDA KİM KAÇ PARA GÖTÜRMÜŞ ONUN KAVGASINI YAPANLAR KİMDİR ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
KTHY ercandakı personelıyle devam ederse kapısına kılıtı vurur THY den bıraz ornek alsa calısanların adamı dovucekmıs gıbı davranısları benı bır daha kthy ıle ucturamaz benım ıcın bıtmıstır . kthy ERCAN dakı personelıyle 3 sınıf havayolu olarak devam edebılır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
KTHY yer hizmetlerini özelleştirdiğinden beri ne yazık ki ECN havalimanı bitmiştir. Personel gayet ilgisiz ve laubali, hizmetler eskisinden daha da kötü. Sürekli yanlış check in, boarding hataları vs vs. Allah rızası için biri de şu işe bir el atsa da rahat gidip gelsek. Bırakın yine KTHY eskisi gibi hizmetlerini versin. Versin de şu şikayetlerde bitsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
yazının başlığı neydi....tartışmalar nereye gitti.... bir kişi de havalimanı çözümü için yorum yapsa ya, yapamaz tabii ki , bilmek lazım, anlamak lazım, görüyor olmak lazım....klasik çözümsüz "kahvehane lakırtıları" .şaşıyorum içinizdeki kine.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
BUGUN KTHY YOLLARI ILE CHEKCIN YAPARKEN AKSAM 7 UCAGI ILE KIBRISLIYIM DIYEN ARKADAS YUZUNDEN BI DAHA KTHY ILE UCMAMAYA YEMIN ETTTIM THY KURBAN OLIYIM SANA SABAH 5 TEDE OLSA SENINLE UCUCAM SAYGILAR KTHY YETKILILERIDE CHEKC IN DEKI KENDINI BEGENMIS PERSONILININ MAAASIDA TURKIYDEN GIDIYO TURKLERE NASIL DAVRANMASI GEREKTIGINI OGRETINIZ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000