23 Ocak 2011, Pazar 13:29:33

ENGELLER KALKTI

Çukurova ile Ortadoğu ve Afrika ülkelerini direkt uçuşlarla birbirine bağlayacak olan Çukurova Bölgesel Havayolu Projesi'nin fizibilite çalışmaları tamamlanarak tanıtım faaliyetlerine başlandı.
  • Bu işin fizibilitesini yapanların uluslararası yolcu taşımacılığında kaç yıl tecrübeye sahip olduklarını merak ediyorum.
  • Saçma.Adana'dan kimse ortadoğu veya afrikaya uçmaz.Uçuş merkezi olacak bir potansiyel yok orada.
  • Çok güzel bir rüya !
Adana Ticaret Odası'nın, Çukurova Bölgesel Havayolu Projesi kuruluşuyla ilgili son bir yıldır sürdürdüğü çalışmalar ve sonuçlandırılan fizibilite çalışmaları, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş ve Havacılık Mühendisi Özerk Ünlü tarafından Meslek Komitesi ve Meclis üyelerine anlatıldı. Toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bu konuda kurulacak bir firma için geniş katılımlı bir ortaklık yapısını hedeflediklerini kaydeden Baş, "Projemiz ortak olmak isteyen tüm işadamlarına açıktır" dedi.

Havacılık firmasının ilk aşamada 25 milyon dolar sermaye ile kurulmasını öngördüklerini, sermayenin daha sonra 50 milyon dolara çıkarılmasını planladıklarını belirten Şaban Baş, "Şu iyice bilinmelidir ki biz bu projeyle diğer uçak firmalarıyla bir rekabet oluşturmayı amaçlamıyoruz. Biz diğer hava yolu firmalarının gitmedikleri yerlere uçuş planlıyoruz" diye konuştu.

Projenin içerisinde yer almak isteyen işadamlarının her adedi 10 bin TL olarak belirlenen hisselerden belirli sayıda alabileceklerini belirten Şaban Baş, sözlerine şöyle devam etti: "Bundan sonraki amacımız projemizin etkin bir şekilde duyurulması ve Çukurova iş dünyası tarafından sahiplenilmesidir. Çünkü bu projenin hayata geçirilmesi için en önemli şey; birlik ve beraberlik ruhunun en üst boyutlara taşınarak ortak akılda buluşulması ve ülkemize örnek bir ortak projenin iş alemi tarafından nasıl sahiplenildiğinin ortaya konulmasıdır. Bu projenin, maddi kazanç beklentisinin ötesinde, her şeyden önce bir sosyal sorumluluk projesi olarak görülmesi ve değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum."

FUAR KENTİ
Şaban Baş, bölge için böylesine önemli bir projenin ortaya çıkmasında en büyük etkenin, Adana'da fuarcılık için 2003 yılında başlattıkları hareketliliğin, kentteki tüm kurum ve kuruluşlar tarafından sahiplenilmesi sonucu bugün ortaya çıkan tablo olduğunu söyledi. Fuarcılık alanında dev komplekslere sahip olan Adana'nın ülkemizin olduğu kadar Ortadoğu'nun da önemli bir fuar kenti olma yolunda hızla ilerlediğini anlatan Baş, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak, ürettiğimiz ürünleri uzak coğrafyalara

ulaştırarak bölgemizin potansiyelini değerlendirmenin yanı sıra bölgemizin yabancı yatırımlar için cazibe üssü haline getirilmesi çalışmalarına önemli bir katkı sunabilmek uğruna yapılması gereken en önemli şeylerden biri ise Adana'ya direkt uçuşlar düzenlenerek coğrafi anlamdaki uzaklıkları yakınlaştırmaktır. Böylelikle Çukurova'daki metropol kentlerden direkt uçuşlarla bölgemizin potansiyelini taşıyabileceğimiz belli noktalara gidilebilmesinin sağlanacağı bir zemin ve bölgeye yatırım yapmak isteyen

yabancı yatırımcılar açısından yaşanan sıkıntılı sürece bir çözüm yaratma fırsatı doğacaktır. Bu kapsamda, Adana'nın da içinde bulunduğu altı Çukurova kentini kapsayan Çukurova Bölgesel Havayolu Projesi, öncelikle Çukurova'dan Ortadoğu ve Afrika ülkelerini direkt uçuşlarla birbirlerine bağlayacak ve bu ülkelerle kentimiz ve bölgemiz arasında önemli birer ticaret köprüsü oluşturabilecektir. Böylelikle; hava yolu, limanları, fuar alanlarıyla zaten önemli bir cazibe merkezi konumunda bulunan Çukurova bu proje ile tamamen dünyaya açılacak, önümüzdeki süreçte Avrupa'yla Ortadoğu'nun buluştuğu bir merkez haline de gelebilecektir."

Toplantıda projenin fizibilite çalışmalarıyla ilgili bir sunum gerçekleştiren Havacılık Mühendisi Özerk Ünlü de, havacılık firmasının kurulum süreçleri, uçulması planlanan hatlar ve uçuş ağına ilişkin bilgi verdi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün 1 Temmuz 2007'de yayınlanan yeni yönetmeliğinin bölgesel hava yolu için ortaya koyduğu avantajlar nedeniyle bu konuda önemli bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Özerk Ünlü, projenin hayata geçirilmesiyle yurt içi veya dışındaki istenilen noktalara uçuşlar gerçekleştirilebileceğini anlattı. Ünlü, bu noktalar arasında Bağdat, Erbil, Şam, Lazkiye, Cidde, Kahire, Telaviv, Amman, Tebriz gibi dış merkezlerin de bulunduğunu söyledi.

Havayolu şirketinin kurulum süreçlerine ilişkin bilgi veren Özerk Ünlü, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü izninin ardından alınacak Fransa-İtalya ortak yapımı 72-78 kişilik ATR 72-600 veya Kanada üretimi Q400 Next Gen model uçaklarla uçuşların 2012 Nisan ayında başlamasını hedeflediklerini, seferlere ilk aşamada 2 uçakla başlamayı planladıklarını, uçak sayısının bir yıl sonra 3'e, 2016'da da 8'e çıkarılmasını hedeflediklerini kaydetti. 

(İHA)
ENGELLER KALKTI

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Bu işin fizibilitesini yapanların uluslararası yolcu taşımacılığında kaç yıl tecrübeye sahip olduklarını merak ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Saçma.Adana'dan kimse ortadoğu veya afrikaya uçmaz.Uçuş merkezi olacak bir potansiyel yok orada.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Çok güzel bir rüya !

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000