12 Ocak 2010, Salı 07:30:49

En iyi yolcu taraması İsrail'de...

Güvenlik uzmanlarına göre uçak yolcularını en etkili şekilde taramadan geçiren ülke, İsrail.
  • Tüm yorum yazan arkadaşlara elbette demokrasi gereği saygı gösteriyoruz ancak yorum yazmak bir amaca hizmet etme maksadı taşımak için yapılan bir durumdur yani haberi okuyup habere uygun yorumlar yazmak gerek ben bir yahudi olarak bazı kişilerin gereksiz ve önemsiz yorumlarını gördüğüm için üzülüyorum çünkü beyinlerini yahudilerin falan olaylarına yormak yerine kendilerine saklasalar daha faydalı ve kullanışlı olacağından katti suretle şüphe duymuyorum.Aynı toprakları aynı atmosferi paylaştığımız bir ortamda siyasilerin yerine kendimizi koyarak halklar arası bir çatışma veya soğukluk sokma maksadı taşımayalım bilakis biz siyasileri yönlendirelim sıcakkanlılık göstererek amacımız ve misyonumuz bu olmalı saygılarımla.
  • Gönderilen yorumlarda yolcu tarama yöntemleri değil, israilliler yorumlanıyor, kötüleniyor. Bunun da yazının amacı ile hiç bir ilgisi yokl. Bence böyle bir başarıya ulaşmışlarsa onları kutlamak gerek, İsrailli olsalar bile.
  • boşuna dememişler:YAHUDİYİ DÖVECEĞİNE KORKUT diye.
  • ........................
  • butun bu teror olaylarinin bas mimari teror basi israil devleti , az bile yapilyor korkak yahudiler.....

Filistinli örgütlerinin sürekli tehditlerine rağmen Tel Aviv’in Ben Gurion Havalimanı’ndan kalkan uçaklar ne kaçırıldı, ne de havaya uçuruldu. 1970’li yılların başından bu yana havalimanına yönelik hiçbir saldırı düzenlenmedi. Bu büyük başarı, istihbarat paylaşımı, yolcu profillerinin oluşturulması ve patlayıcı ve silah belirleyen tarayıcılardan oluşan karmaşık sistem sayesinde elde edildi.

Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı’nda sıkı güvenlik kontrolu yapılıyor.

Ayda ortalama 1 milyon yolcunun geçiş yaptığı havalimanında kuyruklar şaşırtıcı derecede hızlı ilerliyor. İsrailli güvenlik uzmanları, diğer ülkelerin tersine, teknolojiden çok yolcularla göz temasına önem veriyor.

Daha önce Ben Gurion Havalimanı’nın güvenlik sorumlusu olan İsrail havalimanı güvenlik birimi kurucularından Pini Schiff, şimdi İsrail Hükümeti’ne danışmanlık yapan firmanın başında. Pini Schiff “Yolculara odaklanıyoruz. Yolcu, özgeçmişi hakkında dürüstçe bilgi veriyorsa, iyi niyetliyse bavullarının sıkı kontroldan geçirilmesine gerek yok. Ancak yolcu şüpheliyse bavulları didik didik ediliyor.” diyor.

Çoğu yolcu, güvenlikten 30 dakikada geçiyor. Herkesin ayakkabılarını çıkarmasına, beden tarayıcılardan geçmesine, su şişelerini atmasına gerek yok.

Tarama sırasında görevliler, 25 saniyelik soru-yanıt bölümünde, yolculara havalimanına neden ve nereden geldikleri, nereye gittikleri ve özgeçmişleri hakkında sorular soruyor.

İsrail havalimanı güvenlik birimi kurucularından Pini Schiff “Amacımız, terörist olan ve üzerinde patlayıcı madde taşıyan o bir kişiyi bulmak. Terörist olanları belirlemek için yolcuların kim olduğunu bilmeniz, yüzde 1’den az olan şüphelilere odaklanmanız gerekiyor.” diyor.

Dikkatle incelenecek yolcu sayısını en aza indirmek, görevlilerin binlerce yolcuyu çok hızlı şekilde güvenlikten geçirmesini sağlıyor.

İsrailli yetkililere göre, Ömer Faruk Abdülmuttalip gibi birinin Ben Gurion’da durdurulmadan geçmesi mümkün değil. Amerikan yolcu uçağını bombalamaya çalışan 23 yaşında Müslüman bir erkek olan, tek başına ve bavulsuz seyahat eden Abdülmuttalip, biletini de nakit parayla satın almış.

İsrail’in karmaşık yolcu kimliği belirleme sistemi, sadece Müslümanları hedef almıyor.

Tel Aviv’deki İç Güvenlik Akademisi Başkanı Nir Ran, İsrail İç Güvenlik Dairesi Şin Bet’in hava güvenliğinden sorumlu eski yetkilisi. Nir Ran, İsrail havayolu şirketi El Al’ın da güvenlik birimini yönetmiş. Nir Ran “Uçağa bavulunda bombayla binen bir yolcunun mutlaka Müslüman, genç erkek, ya da terörist olması gerekmiyor. Tam tersine, geçmişteki olayların büyük çoğunluğunda bombaları uçağa taşıyan kişilerin Müslüman olmayan genç kadınlar olduğunu görüyoruz.” diyor.

Güvenlik önlemlerinin sıkı olmasından şikayet eden Filistinliler, Ben Gurion’u kullanmak yerine daha az güvenlik taramasından geçirildikleri Amman havalimanını kullanıyor.

Bazı tarayıcı ve dedektörler, İsrail’de tasarlanıp üretiliyor. Pini Schiff, bu aygıtların etkili olduğunu ancak sadece teknolojinin güvenliği sağlayamayacağını söylüyor.“Teknolojinin yolcu profili çıkarma sistemini desteklemesi, en doğrusu. Yolcu kontrolunda profil çıkarma tekniği ve teknoloji beraber kullanıldığı için en iyi sonucu alıyoruz.”

Bazı yönleriyle tartışma yaratan bu sistem mükemmele yakın bir geçmişe sahip.

(VOA News)

En iyi yolcu taraması İsrail'de...

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 14 yıl önce
Tüm yorum yazan arkadaşlara elbette demokrasi gereği saygı gösteriyoruz ancak yorum yazmak bir amaca hizmet etme maksadı taşımak için yapılan bir durumdur yani haberi okuyup habere uygun yorumlar yazmak gerek ben bir yahudi olarak bazı kişilerin gereksiz ve önemsiz yorumlarını gördüğüm için üzülüyorum çünkü beyinlerini yahudilerin falan olaylarına yormak yerine kendilerine saklasalar daha faydalı ve kullanışlı olacağından katti suretle şüphe duymuyorum.Aynı toprakları aynı atmosferi paylaştığımız bir ortamda siyasilerin yerine kendimizi koyarak halklar arası bir çatışma veya soğukluk sokma maksadı taşımayalım bilakis biz siyasileri yönlendirelim sıcakkanlılık göstererek amacımız ve misyonumuz bu olmalı saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Gönderilen yorumlarda yolcu tarama yöntemleri değil, israilliler yorumlanıyor, kötüleniyor. Bunun da yazının amacı ile hiç bir ilgisi yokl. Bence böyle bir başarıya ulaşmışlarsa onları kutlamak gerek, İsrailli olsalar bile.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
boşuna dememişler:YAHUDİYİ DÖVECEĞİNE KORKUT diye.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
........................

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
butun bu teror olaylarinin bas mimari teror basi israil devleti , az bile yapilyor korkak yahudiler.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000