15 Ağustos 2019, Perşembe 09:19:55

Emekli savaş pilotlarının yeni düşmanı yangınlar

Yıllarca Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde helikopterleriyle terörle mücadele operasyonlarına katılan savaş pilotları, şimdi Türkiye’nin dört bir yanında orman yangınlarıyla mücadele ediyor.
  • Yangınla mücadele denildiğinde bizdende bahsedilmeli
  • Pilot kelimesinin içini doldurabilen şeyler bu tip işler işte aslında. Bilek böyle şeylere lazım. Gurur duyduk.
  • emniyetli uçuşlar dilerim.orman yangınlarının olmaması ise en büyük arzumuz.insanlarımızın çok dikkatli olması lazım.
  • Yangin ile mücadele sadece Ucak ve Helikopter ile olmaz. Bu isin teknik boyutu. Gercek mücadele her gördügü orman veya agacin altinda Mangal yapan bu bilincsiz milletin egitimiyle olur. Yaz mevsiminde tüm ülkede Mangal yapimi yasaklanmalidir. Yapanlara cok cok agir cezalar uygulanmalidir. Bakiniz son 1 haftada 36 büyük yangin cikti. Bu da bayram tatiline denk geliyor. Bayram izincilerinin Mangal sorumsuzlugu ve bu ahmak milletin vurdumduymazligi ülkeyi bitirecek. Dünyanin baska hicbir ülkesinde bu kadar bilincsiz halk yoktur. Herseyi heryerde yapabilecegini saniyor. Kamu düzeninin ve gücücün olmadigi, hissedilmedigi böyle ülkelerde ise bu yanginlarin önüne asla gecilemez.
  • Bu görevi kara havacıların yapması beni korkutuyor. Keşke havacılar bu alanda da ön planda olup emniyetle uçsalar

Yıllarca Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde helikopterleriyle terörle mücadele operasyonlarına katılan savaş pilotları, şimdi Türkiye’nin dört bir yanında orman yangınlarıyla mücadele ediyor.

Hava şartları açısında riskli döneme girilmesiyle ‘Yangın sezonu’ olarak adlandırılan dönemin sürdüğü Türkiye’de orman yangınlarına, bu yıl ilk kez Türk tescilli helikopterler ve Türk pilotlar müdahale ediyor. Yüksek risk taşıyan orman yangını operasyonlarına uygun olduğu için tercih edilen Rus yapımı Kamov KA-32 helikopterleri, kuyruğundaki Türk bayrağıyla da dikkat çekiyor.

Orman yangınlarında bu yıl ilk kez Türk tescilli helikopterlerin kullanılmasıyla, yıllarca Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde, oldukça tehlikeli şartlarda helikopterleriyle terörle mücadele operasyonlarına katılan savaş pilotları da Türkiye’nin dört bir yanında orman yangınlarıyla mücadele etmeye başladı.

TSK’de görev yaptıkları sırada kritik şartlarda gitmeleri gereken yerler olduğunu anlatan Emekli Jandarma Pilot Binbaşı Alp Erdem, “O zaman TSK için görev yapıyorduk. Şimdi ülkemizin akciğerlerini korumak için görev yapıyoruz. Şimdi de canlı yaşamını korumak için görev yapıyoruz. Yine aynı hizmeti veriyor gibi hissediyorum” dedi.

Kaptan pilotluğunu yaptığı helikopterin yaklaşık 2,5 ton su ile alçak irtifadan, uçakların ulaşamayacağı bölgelerde yangın söndürme faaliyetlerini gerçekleştirdiğini ifade eden Erdem, “Alarm gelir gelmez 12 dakika içinde yerden teker kesmek zorundayız. Hemen en yakın su kaynağından suyu alıp yangına müdahale ediyoruz. Orman yangınlarında ilk müdahale çok önemli. Her bölgeye iniş kalkış yapma yeteneğinden kaynaklı ülkemizde 34 noktada helikopter var orman yangınlarına müdahale için. Çok büyük yangınlara 13 helikopterle müdahale ettiğimiz de oldu, ilk müdahalede yangın büyümeden söndürdüğümüz de oldu. 10-11 saat uçuş yaparak mücadelemize devam ediyoruz. Bu iş gerçekten meşakkatli, zor bir iş. Günün sonunda yangını söndürüp geldiğimiz zaman mutlu oluyoruz” diye konuştu.

“Yine devletimiz ve milletimiz için önemli bir görev yaptığımız için gururluyum”

Kullandığı taarruz helikopteriyle yıllarca terör örgütleriyle mücadele eden emekli Kara Pilot Albay Serdar Bozkurt da emekli olduktan sonra alevlerle mücadele etmeye başladığını söyleyerek, “Yine devletimiz ve milletimiz için önemli bir görev yaptığımız için gururluyum” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Dalaman’da çıkan orman yangınında çok yoğun gören yaptıklarını dile getiren Bozkurt, “Bu görevin bir üstü, silahlı operasyon görevleriyle kıyaslanabilir. Hayatımda bu kadar yoğun bir görev yaşamadım. O gün 16 saat mesai yaptım, bunun 12 saati fiili olarak uçuşta geçti. Bu görevi başarıyla tamamlamak beni çok mutlu etmişti” ifadelerini kullandı.

Helikopter ekibinde yer alan Emekli Astsubay Yılmaz Karadeniz ise orman yangınlarıyla mücadele etmenin de bir vatan görevi olduğunu ifade ederek, yaptığı görevden gurur duyduğunu söyledi. 

Emekli savaş pilotlarının yeni düşmanı yangınlar

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Arff ~ 5 yıl önce
Yangınla mücadele denildiğinde bizdende bahsedilmeli

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Samuel ~ 5 yıl önce
Pilot kelimesinin içini doldurabilen şeyler bu tip işler işte aslında. Bilek böyle şeylere lazım. Gurur duyduk.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CG ~ 5 yıl önce
emniyetli uçuşlar dilerim.orman yangınlarının olmaması ise en büyük arzumuz.insanlarımızın çok dikkatli olması lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Köylü ~ 5 yıl önce
Yangin ile mücadele sadece Ucak ve Helikopter ile olmaz. Bu isin teknik boyutu. Gercek mücadele her gördügü orman veya agacin altinda Mangal yapan bu bilincsiz milletin egitimiyle olur. Yaz mevsiminde tüm ülkede Mangal yapimi yasaklanmalidir. Yapanlara cok cok agir cezalar uygulanmalidir. Bakiniz son 1 haftada 36 büyük yangin cikti. Bu da bayram tatiline denk geliyor. Bayram izincilerinin Mangal sorumsuzlugu ve bu ahmak milletin vurdumduymazligi ülkeyi bitirecek. Dünyanin baska hicbir ülkesinde bu kadar bilincsiz halk yoktur. Herseyi heryerde yapabilecegini saniyor. Kamu düzeninin ve gücücün olmadigi, hissedilmedigi böyle ülkelerde ise bu yanginlarin önüne asla gecilemez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kata havacılar ~ 5 yıl önce
Bu görevi kara havacıların yapması beni korkutuyor. Keşke havacılar bu alanda da ön planda olup emniyetle uçsalar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sen, ~ 5 yıl önce
iyi misin? beyninde arıza falan var mi?. bir doktora gözüksen iyi olur. ayrica bir daha yorum yazma.
mfy ~ 5 yıl önce
herkes bir köşeyi kapmış reklam modundalar..bu ülke bu yüzden yerinde sayıyor maalesef

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000