12 Temmuz 2019, Cuma 15:44:55

El-Al'a ayrımcılık cezası

İsrail resmi havayolu şirketi El Al, Dürzi eşinin soyadını taşıyan bir İsrail vatandaşı kadına ayrımcılık yapmaktan suçlu bulundu.
  • Ayrımcılığın insanlık suçu olduğu medeni bir çok ülkede kabul ediliyor ve görüldüğü gibi yaptırımı dahi oluyor. Gelelim bizim ülkemize. Her kişi ve kuruma eşit muamele yapılması hakkında Anayasa’ da düzenleme bulunmasına, Türk Ceza Kanunda ise ayrımcılık yapanlara 6 ay ile 12 ay arasında hapis cezası olmasına, Devlet çalışanlarına ayrıca kıdem durdurma cezası olmasına rağmen özellikle resmî ve özel kurumlarda çalışanlar pervasız bir şekilde ayrımcılığı uygulayabilmektedir. Çalışanların işleri ile ilgili cezai sorumlulukları hakkında pek bilgisi olmadığı gibi, insanlarımızın da hakkını ve hukukunu aramada becerikli olduğu pek söylenemiyor. Hakkını aramak için bu bayan gibilerin sayısı artar ise insanlık suçuna herkes ortak olmaz.
  • Arap asıllı olsaydı sorun yoktu; Yahudi asıllı olup Arap soyadı taşıdığı için bu muameleyi görmüş. Bir de %100 Filistinli veya Arap olsaydı başına gelenleri bir düşünün.

İsrail resmi havayolu şirketi El Al, Dürzi eşinin soyadını taşıyan bir İsrail vatandaşı kadına ayrımcılık yapmaktan suçlu bulundu.

İsrail vatandaşı İrina Şofaniya, kendisi de İsrail vatandaşı olan Dürzi eşinin soyadını taşıdığı için İsrail havayolu şirketi El Al tarafından yoğun arama ve soruşturmaya tabi tutulduğunu ve uçağa binmesinin engellendiğini söyledi.

Doktor olan ve sık sık seyahat etmek zorunda olduğunu belirten İrina Şofaniya, Dürzi biriyle evli olduğu ve Arapça bir soyadı taşıdığı için İsrail Havayolu Şirketi El Al tarafından ırkçı muameleye tabi tutulduğunu aktardı.

İsrail resmi Havayolları El Al’da 3 defa aynı ırkçı muameleye maruz kaldıktan sonra, İrina Şofeniya olayı Tel Aviv’de mahkemeye taşıdı.

Havayolu şirketi personelinin hiçbir gerekçe olmadan uçağa binmesini engellediği ve diğer yolcuların aksine kendisine ayrımcılık yaptığını öne süren İrina Şofaniya, şirketten 25 bin dolar tazminat talep etti.

Tel Aviv Mahkeme’sinde görülen davada, İrina Şofaniya’nın ayrımcılığa uğradığına hükmedilirken, İsrail resmi havayolu şirketi El Al’da para cezasına çarptırıldı.

El-Al'a ayrımcılık cezası

Yorumlar

İnsanlık suçu ~ 5 yıl önce
Ayrımcılığın insanlık suçu olduğu medeni bir çok ülkede kabul ediliyor ve görüldüğü gibi yaptırımı dahi oluyor. Gelelim bizim ülkemize. Her kişi ve kuruma eşit muamele yapılması hakkında Anayasa’ da düzenleme bulunmasına, Türk Ceza Kanunda ise ayrımcılık yapanlara 6 ay ile 12 ay arasında hapis cezası olmasına, Devlet çalışanlarına ayrıca kıdem durdurma cezası olmasına rağmen özellikle resmî ve özel kurumlarda çalışanlar pervasız bir şekilde ayrımcılığı uygulayabilmektedir. Çalışanların işleri ile ilgili cezai sorumlulukları hakkında pek bilgisi olmadığı gibi, insanlarımızın da hakkını ve hukukunu aramada becerikli olduğu pek söylenemiyor. Hakkını aramak için bu bayan gibilerin sayısı artar ise insanlık suçuna herkes ortak olmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Trde hukuk varda biz aramıyoruz ~ 5 yıl önce
Türk vatandaşlarıda bir acayip 100 yıl süren davaların olduğu bir ülkede neden haklarını aramazlar anlaşılması gerçekten güç.ne insanlar var
Kpt ~ 5 yıl önce
Arap asıllı olsaydı sorun yoktu; Yahudi asıllı olup Arap soyadı taşıdığı için bu muameleyi görmüş. Bir de %100 Filistinli veya Arap olsaydı başına gelenleri bir düşünün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000