11 Mart 2010, Perşembe 07:15:25

Ege'de savaş uçakları yerine martı sesleri

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Ege’de ekonomik zenginliğin yolu da barıştan geçiyor” dedi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ekonomik şartların Ege’deki barışın bir kez daha önemini ortaya koyduğunu söyledi. Demirtaş, “Yunanistan’da krizle birlikte savunma harcamalarının tartışmaya açılması Oda olarak yıllardır yürüttüğümüz, ‘Ege Denizi’nde savaş uçakları, uçmasın. Savaş uçaklarının sesi yerine martı sesleri duymak istiyoruz’ kampanyamızın ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Ege’de ekonomik zenginliğin yolu da barıştan geçiyor” dedi.

2 milyar eura tasarruf

Dış borcu 300 milyar euro’yu, işsizlik oranı da yüzde 10’u geçen ve bütçe açığı rekor kırarak Gayri Safi Milli Hasılası’nın yüzde 12.7’sine çıkan Yunanistan’da ekonomik krizi tetikleyen etkenlerden biri olarak Ege’de Türk savaş uçaklarıyla girişilen “it dalaşı” gösterilirken, Ege’de sağlanacak kalıcı barış ve güven ortamının iki ülke ekonomisi için de ne önemi bir kez daha vurgulandı. Yunan basınında, Ege’de 25’inci boylamın doğusunda kalan bölgenin, dost savaş uçaklarına açılmasını öngören bir anlaşma önerisi hazırlığı haberleri yeralırken böylece Yunan savaş uçaklarının püskürtme operasyonları için harcanan 2 milyar Euro’dan tasarruf edilmesininin hedeflediği belirtildi.

Gelişmeler çok önemli

Bu gelişmelerin çok önemli olduğuna işaret eden İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, son 15 yılda Türk - Yunan ilişkilerinin gelişimi için yoğun bir çaba harcadıklarını belirterek, “Oda olarak iki ülke işadamlarını buluşturan sayısız zirve, toplantı, temas ve karşılıklı ziyaret gerçekeştirdik. Bu çabalarımız sonucunda 15 yılda ülkelerimiz arasındaki ticaret 15 kat artarak 3 milyar doları geçti. Hedefimiz kısa zamanda 10 milyar dolara ulaşmak” dedi.

DEMİRTAŞ: BİZ SESİMİZİ DUYURAMADIK

Ege Denizi’nde gerginliklerin yaşanmaması, iki halkın kaderinin genç bir pilotun parmağına bağlı olmaması için yürüttükleri “Ege’de Savaş Uçakları Uçmasın” kampanyasını hatırlatan Demirtaş, bu konuyu yıllardır gündeme taşıdıklarını, ancak Türk ve Yunan siyasetçilere seslerini duyuramadıklarını söyledi. Bu kampanyayı yaşanan ekonomik krizden çıkış yolu olarak değil iki ülkenin dostluk ve komşuluğu adına bu kampanyayı başlattıklarını hatırlatan Demirtaş, “Son olarak 16 Şubat 2010’da Atina’da düzenlediğimiz Ekonomi Zirvesi sırasında da Türk ve Yunan Oda Başkanları olarak yaptığımız toplantıda da Türkiye ve Yunanistan’ın silahlanma harcamalarında yılda 0.5 oranında kesinti yapması yönünde bir öneri geliştirdik” dedi.

Ege, barış denizi olsun

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, şöyle konuştu: “Yunanistan ile ilişkilerimizin normalleşmesi için neden her defasında bir kriz veya felaket olması gerekiyor? Artık ekonomik krizler ve doğal afetler gibi olağanüstü durumlar haricinde de dostluğumuzu ve komşuluğumuzu geliştirmek için çalışmalıyız. Ege Denizini gelecek nesillere bir barış denizi olarak bırakmak için çaba göstermeliyiz. Bir F-16’nın saatlik uçuşu 10 bin euro. Bir iki saatlik uçuş ile her iki kıyıda kaç işsize iş kazandırılabilir? Son ekonomik kriz bir kez daha gösterdi ki Ege’de zenginliğin, ekonomik kalkınmanın yolu barıştan geçiyor. Savunmaya ayrılan milyar dolarlar yatırıma, turizme yönlendirildiği zaman hem Türkiye hem de Yunanistan ekonomisi çok daha hızlı büyüyecektir. Umarız ve dileriz krizle birlikte iki ülke politikacıları da bunu görürler. Önümüzdeki dönemde de Ege Denizi’nde savaş uçakları uçmasın kampanyamızı da sürdüreceğiz.”

(Hürriyet)

Ege'de savaş uçakları yerine martı sesleri

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000