15 Mart 2009, Pazar 11:41:49

East Star da uçuşlarını durdurdu

Küresel finans krizi, Çin'deki havayolu şirketlerini olumsuz etkilemeye devam ederken özel bir havayolu şirketinin bugünden itibaren uçuşlarının durdurulduğu açıklandı.

Çin Sivil Havacılık Kurumu (CAAC)'nun Hubei eyaletinin Wuhan şehrindeki şubesi, East Star adlı özel havayolu şirketinin, devam eden finans ve yönetim sorunlarından dolayı uçuşlarını durdurduğunu bildirdi. Şirketin ödenmeyen borçları ve zayıf yönetimi nedeniyle Wuhan şehri hükümetinin söz konusu havayolunun uçuşlarının durdurulması için başvuruda bulunduğu kaydedildi. Resmi Xinhua ajansının haberinde, bu başvurunun, "halkın güvenliği ve mal varlığını koruma amacı" doğrultusunda yapıldığı ifade edildi. 

Hubei Eyaleti Trafik Komitesi, Çinli şirketin, uçakların kira parasını Amerikan GE Commercial Aviation Services (GECAS) şirketine ödeyemediği, Amerikan şirketinin de Çinli şirketten parasını alabilmek için Wuhan hükümetinden yardım istediği ve yasal işlemi başlattığını açıkladı. Çin Havacılık Endüstrisi'nin ellerinde East Star biletleri olan yolcuların taşınması için çalışma yaptığı belirtildi.

Wuhan merkezli East Star, ilk uçuşunu 19 Mayıs 2006'da başlatmıştı. 20 yerel noktaya uçan şirket, Wuhan'daki havayolu pazarının yüzde 10'una sahip bulunuyor. Çin'in ulusal bayrak taşıyıcısı Air China'nın yan kuruluşu olan China National Aviation Holding Company, East Star'ı almayı düşünüyor; ancak East Star'dan henüz olumlu bir cevap gelmediği ileri sürüldü.

Wuhan Eaststar International Travel Service Co. Ltd., Hubei Dongsheng Real Estate Development Co., Ltd., ve Hubei Meijing Tourism Investment Co., Ltd. tarafından ortaklaşa kurulan East Star Havayolu Şirketi'nin kendine ait dokuz uçağı bulunuyor. Şirketin toplam mal varlığı ise 800 milyon yuan ( Yaklaşık 117 milyon dolar). Şirket 2008'de küresel mali kriz ile uçak benzinindeki fiyat artışından dolayı çok güç duruma düşmüştü.


ÇİN'DE 5 ÖZEL HAVAYOLU ŞİRKETİ VAR

Küresel mali kriz Çin'in havayolu pazarına büyük darbe vurmuştu. Citibank, krizden dolayı sadece Çin'in devlete ait havayolu şirketi Air China'nın 7,7 milyar dolar (1,1 milyar dolar) olduğunu tahmin ettiğini açıklamıştı.

Çin Sivil Havacılık Kurumu 2005'te Çin'in havacılık sektörünü açacağını ve özel ve yabancı yatırımcıları Çin'deki bu pazardan istifadeleri için teşvik edeceğini bildirmişti. Çin'de kesin olmamakla beraber özel havayolu şirketleri olarak East Star dışında Okay Airways, Shanghai merkezli Spring International Airlines, Chengdu merkezli Eagle Airlines ve Gansu merkezli Huaxia Airlines bulunuyor.

East Star da uçuşlarını durdurdu

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000