18 Temmuz 2016, Pazartesi 09:01:01

Düşürülen uçağın sorumluları tespit edilemedi

Malezya Başbakanı Necip Rezak, Malezya Havayollarına ait yolcu uçağının Ukrayna'da düşürülmesinin ikinci yıl dönümünde, olayın aydınlatılmasına ilişkin tatminkar bir açıklamaya ulaşana kadar tüm çaba sarf edeceklerini bildirdi.
  • Ortpas edilmis

Malezya Başbakanı Necip Rezak, Malezya Havayollarına ait yolcu uçağının Ukrayna'da düşürülmesinin ikinci yıl dönümünde, olayın aydınlatılmasına ilişkin tatminkar bir açıklamaya ulaşana kadar tüm çaba sarf edeceklerini bildirdi.

Malezya Havayollarına ait Boeing 777 tipi yolcu uçağının, 17 Temmuz 2014'te Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yaparken 283 yolcusu ve 15 mürettebatıyla Ukrayna üzerinde düşürülmesinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen olayın sorumluları hala bulunamadı.

Malezya'nın resmi haber ajansı Bernama'ya göre, Başbakan Rezak, Malezya hükümeti olarak MH17’nin düşürülmesiyle ilgili,
"Tatminkar bir açıklamaya ulaşana kadar tüm çabayı sarf edeceğiz." dedi.

Rezak, adalet için mücadele etmeye uluslararası hukuk çerçevesinde devam edeceklerini kaydetti.

Malezya Ulaştırma Bakanı Liow Tiong Lai, uçağın düşürülmesinin ardından Hollanda, Malezya, Ukrayna, Avustralya, İngiltere, ABD ve Rusya’dan temsilcilerin oluşturduğu Ortak Araştırma Komisyonu'nun uçağın ne tür bir silahla düşürüldüğüne dair elde ettiği bulguları ve adli sonuçları yıl sonuna doğru sunmalarını beklediklerini açıkladı.

Hollanda Güvenlik Komisyonu başkanı Tjibbe Joustra, geçen yıl yaptığı açıklamada, MH17’nin yerden fırlatılan buk füzesiyle vurulduğunu söylemişti.

Amsterdam'daki Schiphol Havalimanı'ndan Kuala Lumpur'a gitmek üzere havalanan MH17 sefer sayılı uçak, Rusya sınırından 60 kilometre uzakta Ukrayna topraklarına düşmüştü. Uçakta bulunan yolcu ve mürettebattan kurtulan olmadı.

Uçağın Ukrayna’da Donetsk semalarındayken bir füzeyle düşürüldüğü iddia edilmişti. Rusya’nın Ukrayna ile çatışma halinde olduğu dönemde meydana gelen olayda füzenin hangi tarafa ait birliklerce atıldığı konusu halen netleşmedi.

Malezya hükümeti, araştırma komisyonuna destek veren ülkelerin de desteğiyle Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde uluslararası tahkim mahkemesi kurularak sorumluların bulunması için geçen yıl başvuruda bulunmuştu. Ancak Rusya BM'de veto hakkını kullanarak bu girişimin önüne geçmişti. Araştırma komisyonu üyeleri geçen salı, Kuala Lumpur’da Malezya Anayasa Mahkemesi üyeleriyle bir araya gelerek soruşturma için atılacak adımı görüşmüştü.

Düşürülen uçakta bulunan 283 yolcu ve 15 mürettebat, 193 Hollanda, 43 Malezya, 27 Avustralya, 12 Endonezya, 10 İngiltere, 4 Almanya, 4 Belçika, 3 Filipinler ve birer Kanada ve Yeni Zelanda vatandaşından oluşuyordu.

Kazada hayatını kaybeden 6 kabin görevlisinin ailelerinin Malezya Havayolları’na açtıkları dava ise devam ediyor. Aile üyeleri, şirketi silahlı çatışmanın yaşandığı riskli bir bölgede uçarak kabin görevlilerinin ve yolcuların hayatını tehlikeye attığı gerekçesiyle suçluyor.

Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’da 15-16 Temmuz'da düzenlenen 11. Asya-Avrupa Zirvesi'nde yapılan açıklamada da MH17’nin düşürülmesinden sorumlu olanların adalet önüne çıkarılması gerektiği ifade edilmişti.

Düşürülen uçağın sorumluları tespit edilemedi

Yorumlar

Y ~ 8 yıl önce
Ortpas edilmis

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000