07 Haziran 2010, Pazartesi 08:54:08

Düşen uçaktaki cesetleri soymuşlar!

Polonya hükümet sözcüsü Pawel Gras üç Rus polisinin nisan ayında düşen Polonya Cumhurbaşkanlığı’na ait uçakta kurbanlara ait kredi kartlarını çaldıklarını ve bu nedenle de tutuklandıklarını iddia etti. Ancak Rus kaynaklar iddiaları ve tutuklama kararını yalanladı.

Gras’a göre 46 yaşındaki tarihçi Andrzej Przewoznik’e ait kredi kartı çalınan eşyalar arasında. İddialara göre tutuklanan rus güvenlik görevlileri kazadan bir kaç gün sonra Przewoznik’e ait kredi kartından yaklaşık 2 bin dolarlık harcama yaptı. Katın katliamının yıl dönümü anma törenleri için Rusya’nın Smolensk bölgesine gelen heyette organizatör olarak görev yapan Polonya’lı tarihçinin eşi de kredi kartından kazadan sonra harcama yapıldığına dair ekstrenin kendisine ulaştığını belirtiyor.

Polonya hükümet sözcüsü yaptığı  açıklamada Polonya Güvenlik Servisi ve Rus İstihbarat Teşkilatı’nın işbirliği içinde yaptıkları çalışma neticesinde suçluların yakalandığını ve tutuklandığını söyledi. Ancak tutuklanan güvenlik görevlileri ile ilgili bilgiler gizli tutuldu. Çalınan kredi kartlarından Adalet ve Hukuk Partisi’nden Aleksandra Natalli-Swiat’ın hesabından ise herhangi bir işlem yapılmamış.

Rus makamları ise Polonya’dan yapılan açıklamaları yalanladı. İnterfax’a değerlendirmede bulunan Smolensk bölgesi polis sözcüsü olayla ilgili herhangi bir polis görevlisinin tutuklanmadığını ve Polonya’dan yapılan açıklamaların tamamı ile uydurma olduğunu söyledi.

Rusya İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Smolensk güvenlik görevlileri ile ilgili kendilerine herhangi bir şikayet gelmediği ve olumlu izlenimler aktarıldığı kaydedildi. Bakanlık açıklamasında, “8 Mayıs’da Polonya vekil Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski Smolensk havalimanında kaza sonrası görev alan dört güvenlik görevlisini çalışmalarından dolayı madalya ile ödüllendirdi. Bu çerçevede ortaya atılan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır…” denildi.

İddiaların sonu gelmiyor

Rusya’nın Smolensk askeri havalimanına 10 Nisan’da iniş yaparken düşen Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski ile birlikte 96 kişinin ölümüne neden olan uçak kazası ile ilgili iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Uçağın kokpitinde pilotlardan başka yetkililerin bulunduğu iddia edilirken, kara kutularla ilgili incelemeleri Rusya tamamlayarak Polonyalı yetkililere verdi. Önümüzdeki günlerde kaza nedeni ile ilgili resmi bir açıklamanın yapılması bekleniyor.

Daha önce de FSB’nin olaydan hemen sonra bölgeye geldiği ve olay yerinde bulunan NATO’ya ait gizli şifrelerin bulunduğu laptop bilgisayar, flash kartlar ve diğer belgeleri aldığı iddiaları Polonya askeri savcılığı tarafından yalanlanmıştı. Spekülasyon amaçlı üretildiği belirlenen bir kısım görüntülerde siyah elbiseler içindeki insanların uçak kazasından yaralı kurtulanları öldürdükleri iddiaları ise iki ülke resmi makamlarınca ciddiye alınmamıştı. (Türkrus)
 

Düşen uçaktaki cesetleri soymuşlar!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000