06 Şubat 2015, Cuma 13:10:34

DÜŞEN UÇAĞIN PİLOTU İÇİN ŞOK TESPİT!

Tayvan'da en az 35 kişinin ölümüne neden olan uçak kazasıyla ilgili yapılan açıklamalar, daha önce kahraman ilan edilen pilotların büyük bir hata yapmış olabileceğini ortaya koydu.
  • Lise mezunudur ya da açık öğretim
  • Kurtulan kahraman olen sucludur.
  • Olurmu olur olan olenlere oldu
  • Havacılığın şımartılmış şımarık çocuklarıdır pilotlar....peki ya yaptıkları iş ne pilotlar biraz kızacaklar ama ; V1 rotate gear up A/P engage olay bitti gelsin çaylar gitsin kahveler dönüştede ne yorulduk bee... Auto pilot olmadan sürekli kullanın uçağı gelin o zaman konuşun....
  • Uçak Düşerken iyi bakın stall olduğu çok belliydi motorlarda güç olmadığını herkes anlar. Iddialar galiba doğru pilotun hatası büyük.
  • Giden gitti beyler. Siz ise kim daha çok biliyor derdindesiniz galiba.
  • Daha once 737 tipi ucagi yanliş motor kapatmaktan dolayi piste yetisememis ve dusmustu.Arizanin nerede geldigi onemli.Kalkistan sonra gelen bir ariza zaman yok dusunmeye ve malesef boyle bir hata olumcul sonuc.Simulatorde hatalar daha az oluyor cunku beynin hataya sartlanmis oluyor oraya otururken.Egitimde temiz havada tek motorla cicek gibi inerken hafif gok gurultusu hafif sallantida bile kopmalar olabiliyor koordinasyon bakimindan ki orada kimbilir nasil sesler geliyordu.Videoda sol motorun pallerinin dragi azaltmak icin acisinin degistirildigi acikca belli eger gercekten yanlis motoru kapattilarsa o irtifada yapilacak hicbirsey yok cok uzucu.
  • Atakoy camisinde salI gunu pilot ve yolcular icin giyabi cenaze namazi var.
  • Eminim ki onlar da simülatör de onlarca belki yüzlerce kez confirm/affirm dediler. Ama bir kez başlarına geldi ve belki de ilk kez yapamadılar.
  • Simülatörlerde motor kapatırken bile elli kere "confirm/affirm"leşen bir güruhtan bahsediyoruz. İlgili operatörün eğitim periyot ve kalitesini ayrıca kaptanların tip tecrübesini bilmiyorum ve tabiki CVR/FDR kayıtları incelenip rapor açıklanmadan konuşmak çok yanlış olur ama bildiğim bi şey var motor arızası yaşayan her pilot hangi motor diye düşünmeden ilk aşamada her ikisini de düşünmeden TOGA'lar. Sonra da comfirm/affirm silsilesi gelir. Büyük geçmiş olsun, başları sağolsun.

Tayvan'da en az 35 kişinin ölümüne neden olan uçak kazasıyla ilgili yapılan açıklamalar, daha önce kahraman ilan edilen pilotların büyük bir hata yapmış olabileceğini ortaya koydu. Uçağın karakutularından elde edilen bulgular, pilotların yanlış motoru kapatarak kazaya neden olmuş olabileceğini gösteriyor.

Kazayla ilgili son detayları Tayvan Havacılık Güvenliği Konseyi Direktörü Thomas Wang açıkladı.

Wang'ın açıklamasına göre, TransAsia Havayolları'na ait ATR 72-600 tipi uçağın karakutularından elde edilen ilk bulgular, nehre düşmeden önce iki motorunun da çalışmadığını ortaya koydu.

İLK UYARI SAĞ MOTORDAN

Uçağın düşme sürecini anlatan Wang, sağ motorun kalkıştan 37 saniye sonra, 1200 feet'teyken uyarı verdiğini söyledi. Ancak Wang bu sırada pilotun kontrol kulesine söylediği gibi "flame-out" (motor durması) olmadığını, rölanti moda geçtiğini ve yağ basıncında değişiklik görülmediğini belirtti.

Wang, "Sağ motordan gelen uyarıdan 46 saniye sonra; diğer motor pilotlar tarafından kapatılmış. Pilot motorları restart etmek istemiş. Ama işe yaramamış. Uçak 76 saniye sonra da düşmüş. Bu durum, uçuşun son anlarında her iki motorun da takatsiz kaldığını gösteriyor" dedi.

Tayvanlı yetkili, düzgün çalıştığı anlaşılan sol motorun pilotlar tarafından kapatılma gerekçesinin henüz net olmadığını sözlerine ekledi.

YANLIŞ MOTORU MU KAPATTILAR

Ancak Wang'ın açıklamalarını değerlendiren havacılık uzmanları, pilotların sol motoru yanlışlıkla kapatmış olma ihtimalinin yüksek olduğunu, bunun da uçağın tek motorla uçma şansını ortadan kaldırdığını belirtti.

SON ANA KADAR KUMANDAYI BIRAKMAMIŞ

Kazanın ardından uçağı nehre doğru yönelterek kent merkezine düşmesine engel olan pilot Liao Çien-tsung hem Tayvanlı yetkililer hem de basın tarafından kahraman ilan edilmişti. Hatta Tayvan merkezli China Times'a konuşan savcılar, cesedine kokpitte ulaşılan pilot Liao'nun, iki eliyle birden uçağın kumanda kolunu tutarken bulunduğunu söylemişti. İsmi açıklanmayan bir savcı, bacaklarının feci şekilde kırıldığı görülen Liao için, "Uçağın nehre düştüğü son ana kadar, yönünü kontrol etmeye ve daha fazla can kaybını önlemeye çalışmış" demişti.

TEŞEKKÜR ETMİŞLERDİ

AFP'ye konuşan Hong Konglu havacılık uzmanı Daniel Tsang, "Normal uçuş güzergahına bakacak olursak, pilotun bilinçli bir biçimde daha fazla can kaybını önlemek için uçağı nehre yönlendirdiği anlaşılıyor. Bu çok cesurca bir hamle" derken, Tayvan basını da Liao'yu göklere çıkarmıştı. Apple Daily gazetesi manşetten verdiği haberde "Taipei'yi kurtaran pilota teşekkürler" başlığını atarken; Tayvanlı yazar ve aktris Gin Oy da, "Pilot, uçağın yüksek katlı binalara çarpmamasını sağladı. O bir kahraman" demişti.

Tayvan'ın başkenti Taipei'deki kazanın ardından yapılan arama kurtarma çalışmalarında şu ana kadar 35 kişinin cesedine ulaşıldı. Uçaktaki 58 kişiden 15'i yaralı kurtuldu. Sekiz kişi ise halen kayıp. (Hürriyet)

DÜŞEN UÇAĞIN PİLOTU İÇİN ŞOK TESPİT!

Yorumlar Tüm Yorumlar (28)

Lise ~ 9 yıl önce
Lise mezunudur ya da açık öğretim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
xxx ~ 9 yıl önce
Sen nasıl okumuş bir kara cahilsin böyle,terbyesiz...
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Kurtulan kahraman olen sucludur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Olurmu olur olan olenlere oldu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Havacılığın şımartılmış şımarık çocuklarıdır pilotlar....peki ya yaptıkları iş ne pilotlar biraz kızacaklar ama ; V1 rotate gear up A/P engage olay bitti gelsin çaylar gitsin kahveler dönüştede ne yorulduk bee... Auto pilot olmadan sürekli kullanın uçağı gelin o zaman konuşun....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 9 yıl önce
üstelik bu iş için 20 kağıt alıyorum:) zoruna gitmesin çalış seninde olur
34 ~ 9 yıl önce
yolculu bir saat yolcusuz iki saat kullanırım başka kullanmam ona göre yinede çay sigara içerim anladın mı
MENACE ~ 9 yıl önce
Sizin pilotlara olan öfke ve nefretinizin nedenini anlamak için bizimle yada bir psikiyatristle paylaşmanızı tavsiye ederim. Çükü bütün yorumlarınız bu doğrultuda.Benim aklıma bazı şeyler geliyor tabi ama sanırım sizin açıklaması sağlığınız ve kişsel gelişiminiz açısından daha yararlı olacaktır.
Alp ~ 9 yıl önce
Acil bir şekilde sizin pilotun neden para alşdığını kavramanız gerekiyor yoksa boş boş konuşmaya devam edeceksiniz. Pilotlar bu parayı v1 rotate dedikleri için almıyorlar olası herhangibir emergency durumda uçağı güvenli bir şekilde karaya indirmek için alıyorlar ;) Bu açıdan bak lütfen
adam uygulaması ~ 9 yıl önce
Git tedavi ol hemşehrim.
1111 ~ 9 yıl önce
... rumuz az alıyormussun la . Ben senın yaptıgın ısın karsılıgında 30 kagıt alıyorum. Bır sorgula maaşını
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Uçak Düşerken iyi bakın stall olduğu çok belliydi motorlarda güç olmadığını herkes anlar. Iddialar galiba doğru pilotun hatası büyük.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
üzücü ~ 9 yıl önce
Giden gitti beyler. Siz ise kim daha çok biliyor derdindesiniz galiba.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
uzucu ~ 9 yıl önce
Daha once 737 tipi ucagi yanliş motor kapatmaktan dolayi piste yetisememis ve dusmustu.Arizanin nerede geldigi onemli.Kalkistan sonra gelen bir ariza zaman yok dusunmeye ve malesef boyle bir hata olumcul sonuc.Simulatorde hatalar daha az oluyor cunku beynin hataya sartlanmis oluyor oraya otururken.Egitimde temiz havada tek motorla cicek gibi inerken hafif gok gurultusu hafif sallantida bile kopmalar olabiliyor koordinasyon bakimindan ki orada kimbilir nasil sesler geliyordu.Videoda sol motorun pallerinin dragi azaltmak icin acisinin degistirildigi acikca belli eger gercekten yanlis motoru kapattilarsa o irtifada yapilacak hicbirsey yok cok uzucu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Atakoy camisinde salI gunu pilot ve yolcular icin giyabi cenaze namazi var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Eminim ki onlar da simülatör de onlarca belki yüzlerce kez confirm/affirm dediler. Ama bir kez başlarına geldi ve belki de ilk kez yapamadılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
atr ci ~ 9 yıl önce
işte bu arızanın confirm affirm ü yok gören müdehale eder diyor low pitch durumunda. hata PW nin boktan tasarımında yatıyor.
ÖzHavacı ~ 9 yıl önce
Simülatörlerde motor kapatırken bile elli kere "confirm/affirm"leşen bir güruhtan bahsediyoruz. İlgili operatörün eğitim periyot ve kalitesini ayrıca kaptanların tip tecrübesini bilmiyorum ve tabiki CVR/FDR kayıtları incelenip rapor açıklanmadan konuşmak çok yanlış olur ama bildiğim bi şey var motor arızası yaşayan her pilot hangi motor diye düşünmeden ilk aşamada her ikisini de düşünmeden TOGA'lar. Sonra da comfirm/affirm silsilesi gelir. Büyük geçmiş olsun, başları sağolsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000