14 Nisan 2022, Perşembe 08:17:24

"Düşen İHA bomba taşıyordu"

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb yakınlarına düşen İHA'nın bomba taşıdığı açıklandı.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb yakınlarına düşen İHA'nın bomba taşıdığı açıklandı. Askeri başmüfettiş Pocinok, uçuş verileri kaydeden kutunun zarar gördüğünü ve verilerin imha olduğunu söyledi.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb yakınlarına, 10 Mart'ta düşen insansız hava aracının (İHA) el yapımı hava bombası yüklü olduğu açıklandı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, açıklama yapan Zagreb Eyalet Savcılığı ve araştırma ekibi üyeleri, incelemeler sonrasında havacılık uzmanlarının İHA’nın Sovyet yapımı Tupolev cinsi 141 Swift olduğunu ve el yapımı hava bombası taşıdığını belirlediğini aktardı.

Zagreb Eyaleti savcılarından Jurica Ilic, İHA’nın geldiği yer ve kökenine ilişkin bilgilerinin olmadığını, araştırmanın devam ettiğini söyledi.

Binbaşı Mile Tomic, kaza yerinde OFAB 100-120 hava bombası ve hava bombasının ön kısmına yerleştirilmiş AVU-ET 350F tetikleyici kalıntılarının bulunduğunu belirtti.

'UÇUŞ VERİLERİNİ KAYDEDEN KUTU ÖNEMLİ ÖLÇÜDE HASAR GÖRMÜŞ'

Askeri başmüfettiş Mario Pocinok ise ipuçlarının, İHA’nın kalkıştan önce iniş için tasarlanan kısmının yere çarpması için kaldırıldığını gösterdiğini ifade ederek, “Keşif İHA’sı kayıt ve keşif cihazları çıkarılarak yeniden tasarlanmış ve uçuş sırasında dengeyi korumak için hava bombası büyük olasılıkla İHA’nın ön kısmına yerleştirilmiş” dedi.

Uçuş verilerini kaydeden kutunun kazada önemli ölçüde hasar gördüğünü ve uçuş verilerinin kalıcı olarak imha edildiğini söyleyen Pocinok, “Kaza nedeni, İHA gövdesi ile ana paraşüt arasındaki fiziksel bağlantı sisteminin olmaması nedeniyle İHA'nın paraşütten ayrılarak yere çarpmasıdır” diye konuştu.

'ŞİMDİYE KADAR BİLİNMEYEN BİR PATLAYICI'

Yangın ve patlayıcılar başuzmanı Ivana Bacic da bombanın içeriğinin şimdiye kadar bilinmeyen bir patlayıcı olduğuna dikkat çekerek, “Geleneksel, askeri veya ticari patlayıcı grubuna ait olmayan, patlayıcı ve tetikleyiciden oluşan el yapımı hava bombasıydı. Patlamada maddeler tamamen moleküllerine ayrıştıkları için tanınmasını imkânsız hale geldi” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb yakınlarında 10 Mart akşamı düşen hava aracı ile ilgili açıklama yapan Hırvatistan Savunma Bakanı Mario Banozic, enkazda Sovyet Birliği yapımı patlayıcı madde kalıntılarının bulunduğunu söylemişti.

Hava aracının enkazının kaldırılmasına eşlik eden Banozic, “Hava aracının kara kutusundan buraya nasıl geldiğini öğrenebileceğimizi umuyorum” demişti.

Hırvatistan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Jarun bölgesindeki yeşil alana bir hava aracının düştüğü, yakınlarında da iki paraşüt bulunduğu belirtilmişti.

Açıklamada, aracın 1 metre derinliğinde ve 3 metre genişliğinde bir çukur oluşturduğu ve park halindeki bazı otomobillere zarar verip ağaçları kırdığı ifade edilmişti.

"Düşen İHA bomba taşıyordu"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000